SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky
SIGNALIZÁCIA PRE PESTOVATEĽOV

Boj proti škodcom a chorobám

Posledný chladnejší víkend s prízemnými mrazmi potvrdil príslovie o tzv. trnkovej zime. Počas kvitnutia trniek v južných oblastiach skutočne takmer každoročne prichádza ochladenie.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Veľmi známym škodcom jahôd je kvetovka jahodová. Je to bežne rozšírený chrobák, ktorého larvy poškodzujú puky jahôd, malín, černíc, ruží a iných druhov rastlín.

Škody na jahodách vidieť v čase pred kvitnutím, keď zrazu začnú vädnúť a usychať puky, ktorých stopka je zboku nahryznutá. Najviac ohrozované bývajú porasty jahôd v blízkosti lesov, parkov alebo väčších výsadieb listnatých stromov, kde škodca najlepšie prezimuje.

Ochrana je potrebná iba pri každoročne sa opakujúcich významných škodách. Povolené sú prípravky Ceon 5 CS, Decis EW 50, Decis Protech, Delta EW 50, In-Sek, Karate Zeon 5 CS, Karate Zeon 050 CS, Karate so Zeon technológiou 5 CS a Lambdol, ktoré sa aplikujú až pri zistení prvých chrobákov, najlepšie krátko pred kvitnutím, nie na rozkvitnuté jahody.

Skryť Vypnúť reklamu

Z drobného ovocia upozorňujeme ešte na egreš a jemu škodiacu americkú múčnatku egreša. Táto choroba napáda predovšetkým egreš, menej často aj čierne ríbezle.

Príznaky bývajú na listoch, stopkách listov, letorastoch aj na plodoch najprv v podobe bielych múčnatých povlakov, ktoré neskôr hnednú. Napadnuté listy bývajú menšie a zdeformované, letorasty prestávajú rásť a rastové vrcholy zasychajú, plody sú nevzhľadné a majú nepríjemnú chuť.

Skoro a silne napadnuté plody sa vôbec nevyvíjajú a zasychajú. Škodlivosť uvedeného ochorenia je v priamom zničení úrody, ale aj v slabšom raste a následne v náchylnosti na poškodenie zimnými mrazmi.

Tejto chorobe vyhovuje predovšetkým teplé počasie a vyššia alebo striedavá vlhkosť vzduchu. Optimálne teploty sú v rozmedzí 20 - 22 oC. Šírenie podporujú vhodné teploty, dažďové prehánky, rosy a hmly. Výskyty, naopak, obmedzujú trvalejšie dažde a nízke alebo príliš vysoké teploty v spojení s nízkou vzdušnou vlhkosťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Významné pre obmedzenie choroby sú preventívne opatrenia, ktoré optimalizujú rast a znižujú náchylnosť rastlín egreša, napr. výber vzdušných lokalít, vhodný, skôr širší spon výsadby, vyrovnaná výživa, najmä neprehnojovanie dusíkom a správny rez zabezpečujúci vzdušnosť krov. Najdôležitejší je však výber odrody. Medzi odolné odrody patria napr. červenoplodé Rokula, Rolanda a Hinnonmaki Rod, bieloplodé Invikta a Rixanta, stredne odolné Strážov, Chryso a pod. Náchylné až veľmi náchylné sú napr. Bílý nádherný, Citrónový obří, Produkta, Roman, Šolcova naděje, Zlatá figa a pod.

Silne ohrozené výsadby s pravidelnými výskytmi možno chemicky ošetriť pred kvitnutím (teraz už len vo vyšších polohách) prípravkom Discus. Ďalšie ošetrenie sa odporúča ihneď po odkvitnutí, prípadne pri pokračujúcich vhodných podmienkach možno ošetriť ešte dvakrát. Počet ošetrení a interval medzi nimi (10 - 14 dní) sa určuje podľa konkrétneho infekčného tlaku a šírenia choroby. Maximálne sa teda ošetruje 4-krát, raz pred kvetom a 3-krát po odkvitnutí. Kedže je povolený iba jeden prípravok, počet ošetrení by nemal presiahnuť 4 za sezónu, pretože už pri 2 - 3 ošetreniach je riziko vzniku rezistencie.

Skryť Vypnúť reklamu

Preto trvalým riešením je iba výber odrody, pravidelné viacročné sústavné ošetrovanie takmer určite vyústi do vzniku rezistencie choroby voči používanému prípravku.

V každom prípade treba dodržať hygienickú ochrannú dobu pred zberom plodov. Plody s viditeľnými príznakmi je najlepšie mechanicky odstrániť, ani chemický zásah už nezníži ich napadnutie.

Na jadrovinách, teda jabloniach a hruškách, sa začína po odkvitnutí dlhá sezóna ošetrení proti múčnatke a chrastavitosti. Proti chrastavitosti má význam prvé ošetrenie ešte pred kvitnutím, proti múčnatke sa začína po odkvitnutí. Ďalšie ošetrenia sú potrebné podľa počasia proti jednej z chorôb alebo aj proti obom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  6. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  7. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  8. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  9. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  10. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 728
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 934
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 809
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 329
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 420
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 983
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 738
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 313
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 795
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 643
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Z 23 ľudí s covidom na Jednotkách intenzívnej starostlivosti je len jeden zaočkovaný.

Do piatka pre covid skončilo v nemocniciach 283 pacientov.


17. sep
Logo podcastu Dobré ráno.

Najhoršie sú na tom okresy na východe.


a 2 ďalší 5 h

Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivosť iných môže brániť liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu