SME

Domáca pizzeria

Chutná pizza rovno z rúry dokonale chutí na večierkoch alebo večer po pracovnom dni.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Trochu z histórie:Pizza je súčasťou talianskej kuchyne od doby kamennej. Podľa tradície bola prvou formou primitívneho chleba a piekla sa medzi dvoma kameňmi v ohni. Potom ju dochucovali rôznymi prísadami a používali namiesto príboru na vytretie chutných štiav. Gréci používali pizzu ako „tanier“ na ostatné jedlá. Dnes pizzu považujú ľudia za nezdravé jedlo. Ale nie je to vôbec pravda. Vďaka pestrým ingredienciám z nej dokážeme vyčarovať vyvážené jedlo. Nezdravý variant obsahuje ťažké a mastné prísady s nasýtenými tukmi a veľa syrom . Preto ak máte neodolateľnú chuť na pizzu, vyberte si variant zo zeleninou, ktorá je chutná a dobre vyzerá. 1 balíček (20g) sušených kvasníc380 ml horúcej vody(42 °- 45 °C)1 ČL cukru4 hrnčeky bielej hladkej múky30 ml olivového olejasoľRozpustite kvasnice v horúcej vode, vmiešajte cukor a nechajte na teplom mieste 5 - 15 minút, alebo kým nezačnú kysnúť. Pridajte múku, olej, soľ a premiešajte. Malo by sa vytvoriť mäkké cesto. Mieste cesto 10 minút, kým nie je hladké a vláčne. Posypte cesto zľahka múkou. Vložte do misy vymastenej olivovým olejom a prikryte potravinovou fóliou. Nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste asi 90 minút alebo kým nezdvojnásobí objem. Cesto znovu vymieste, rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte do guliek. Pred rozvaľkaním odložte ešte na 15 minút bokom.Omáčka pomarola / klasická60 ml olivového oleja1 najemno nasekaný strúčik cesnaku1 najemno nakrájaná stonka zeleru1 najemno nakrájaná malá mrkva1 najemno nakrájanej cibuleveľká hrsť čerstvej posekanej petržlenovej vňate1 červená čili paprička, zbavená semiačok a nadrobno nakrájaná 1 - 1,5kg nakrájaných zrelých podlhovastých paradajok soľčierne korenie štipka cukruveľká hrsť posekanej čerstvej bazalkyZahrejte olej a poduste cesnak, zeler, mrkvu, cibuľu, petržlen a čili. Pridajte paradajky, soľ a korenie a priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte a nechajte podusiť, občas premiešate. Prepasírujte zmes cez sitko a duste, kým nie je omáčka hustá (asi 1 hodinu). Dôležité je aby sa omáčka varila dlho a pomaly, tak aby sa všetky chute navzájom prepojili. Vmiešajte cukor a bazalku, zložte z ohňa. Ak omáčku hneď nepoužijete, vysterilizujte ju a skladujte v pohároch v chladničke. Neapolská omáčka / rýchla2 strúčiky cesnaku60 ml olivového oleja1kg olúpaných a nasekajte podlhovastých paradajok bez semiačoksoľčierne koreniehrsť lístkov čerstvej bazalkyAk nemáte veľa času, použite túto klasiku: Za stáleho miešania opražte strúčiky cesnaku na olivovom oleji. Pridajte paradajky a dosoľte, okoreňte a duste asi 10 minút. Pridajte bazalku a duste ďalších 5 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pizza „štyri ročné obdobia“
suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
1 PL masla
200 g nakrájaných šampiňónov
250 ml omáčky pomarola
2 plátky šunky, nakrájanej na pásiky
16 cherry paradajok
200 g čiernych olív
1 plechovka (400g) pokrájaných artičok
soľ
čierne korenie
posekané čerstvé oregano
240 g strúhanej mozzarelly
pár vetvičiek oregana na ozdobu

Predhrejte rúru na 250 °C. Položte 4 vyvaľkané kúsky pizzového cesta na pomúčené plechy. Zahrejte maslo na panvici a poduste šampiňóny, kým nezhnednú. Na 4 pizzové základy natrite pomarola omáčku a naaranžujte šunku a cherry paradajky na štvrtinu každého základu. Pridajte olivy, artičoky a opražené huby. Ochuťte soľou, čiernym korením a posekaným oreganom. Posypte syrom a pečte 10 minút. Ozdobte vetvičkami oregana a ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu

Pizza s tekvicou a plesňovým
syrom suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
1 tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
29 ml olivového oleja
250 ml neapolskej paradajkovej omáčky
125 g plesňového modrého syra, nahrubo nadrobeného
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
tekvicové semiačka
čerstvá žerucha

Predhrejte rúru na 250 °C. Rozdeľte cesto na 4 rovnaké časti, zľahka ho vyvaľkajte a rozložte na plechy posypané múkou. Vložte tekvicu do zapekacej misy a polejte olivovým olejom. Zľahka premiešajte a pečte 10 minút alebo kým mierne nezhnedne. Pizzové základy potrite paradajkovou omáčkou, posypte tekvicou a plesňovým syrom. Ochuťte soľou a korením. Pečte 10 minút. Posypte tekvicovými semiačkami, ozdobte žeruchou a ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu

Pizza s parmskou šunkou a rukolou
suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
250 ml neapolskej paradajkovej omáčky
1 nakrájaný strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie na dochutenie
240 g strúhanej mozzarelly
150 - 200 g na tenko krájanej parmskej šunky
2 hrste čerstvého šalátu rukola

Predhrejte rúru na 250 °C. Rozložte 4 pláty cesta na pomúčené plechy. Potrite ich paradajkovou omáčkou. Posypte cesnakom, osoľte a okoreňte čiernym korením. Posypte syrom a pečte 10 minút. Keď ju vyberiete, ozdobte ju šunkou a rukolou a ihneď servírujte.

Slaninkovo-avokádová pizza
suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
250 ml omáčky pomarola
100 g umytých a potrhaných lístkov mladého špenátu
8 nadrobno nakrájaných plátkov slaniny z pliecka
100 g nahrubo namrveného syra feta
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
2 olúpané a na pásiky pokrájané avokáda
čerstvá bazalka na ozdobenie

Predhrejte rúru na 250 °C. Položte 4 vyvaľkané pláty cesta na pomúčené plechy. Potrite paradajkovou omáčkou. Posypte špenátom, slaninou a fetou, osoľte a okoreňte čiernym korením. Posypte mozzarellou a pečte 10 minút. Po vybratí z rúry rozdeľte avokáda na 4 pizzové základy, ozdobte bazalkou a ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lososovo-kaviárová pizza
suroviny na 24 jednohubiek

1 pizzové cesto
200 g na kocky pokrájaného lososa
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
100 ml kyslej smotany
30 ml čierneho kaviáru
čerstvá pažítka na ozdobu

Predhrejte rúru na 250 °C. Rozdeľte cesto na 24 rovnakých kúskov a každý natenko vyvaľkajte. Položte ich na pomúčené plechy. Rozložte lososa. Dochuťte soľou a čiernym korením a posypte syrom. Pečte 10 minút. Rozotrite navrch každej malej pizze kyslú smotanu a kaviár, ozdobte pažítkou a ihneď servírujte.

Domáce pizzové cesto
suroviny na 4 porcie

Paradajkový základ
suroviny na 4 porcie

Tipy na najlepšiu pizzu:

  • Pizza by sa mala v ideálnom prípade piecť v peci na drevo, kde sa upečie chrumkavý základ, ale málokto z nás má k dispozícii takýto luxus. Doma môžete pizzu piecť na terakotovej doske predhriatej v rúre.

  • Fungujú aj obyčajné plechy na pečenie. Posypte dno múkou alebo kukuričnou múčkou, aby sa nelepilo. Pečte pizzu na najnižšej mriežke rúry, pizzu môžete dopiecť aj priamo na mriežke po tom, čo ste ju piekli asi 4 minúty na plechu. Získa tak nádhernú chrumkavú kôrku.

  • Pizza by sa mala piecť vo veľmi horúcej rúre asi 15 minút.

  • Keby syr začal hnednúť skôr, než sa prepečú ostatné ingrediencie, môžete urobiť pizzu bez syra a posypať ju syrom 5 minút pred dopečením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 343
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 473
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 268
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 310
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 925
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 457
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 090
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 569
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 253
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 16 956
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 643
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 243
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 107
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 384
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťZatvoriť reklamu