Domáca pizzeria

Chutná pizza rovno z rúry dokonale chutí na večierkoch alebo večer po pracovnom dni.

(Zdroj: Stock.XCHNG)
Trochu z histórie:

Pizza je súčasťou talianskej kuchyne od doby kamennej. Podľa tradície bola prvou formou primitívneho chleba a piekla sa medzi dvoma kameňmi v ohni. Potom ju dochucovali rôznymi prísadami a používali namiesto príboru na vytretie chutných štiav. Gréci používali pizzu ako „tanier“ na ostatné jedlá. Dnes pizzu považujú ľudia za nezdravé jedlo. Ale nie je to vôbec pravda. Vďaka pestrým ingredienciám z nej dokážeme vyčarovať vyvážené jedlo. Nezdravý variant obsahuje ťažké a mastné prísady s nasýtenými tukmi a veľa syrom . Preto ak máte neodolateľnú chuť na pizzu, vyberte si variant zo zeleninou, ktorá je chutná a dobre vyzerá.

Pizza „štyri ročné obdobia“
suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
1 PL masla
200 g nakrájaných šampiňónov
250 ml omáčky pomarola
2 plátky šunky, nakrájanej na pásiky
16 cherry paradajok
200 g čiernych olív
1 plechovka (400g) pokrájaných artičok
soľ
čierne korenie
posekané čerstvé oregano
240 g strúhanej mozzarelly
pár vetvičiek oregana na ozdobu

Predhrejte rúru na 250 °C. Položte 4 vyvaľkané kúsky pizzového cesta na pomúčené plechy. Zahrejte maslo na panvici a poduste šampiňóny, kým nezhnednú. Na 4 pizzové základy natrite pomarola omáčku a naaranžujte šunku a cherry paradajky na štvrtinu každého základu. Pridajte olivy, artičoky a opražené huby. Ochuťte soľou, čiernym korením a posekaným oreganom. Posypte syrom a pečte 10 minút. Ozdobte vetvičkami oregana a ihneď servírujte.

Pizza s tekvicou a plesňovým
syrom suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
1 tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
29 ml olivového oleja
250 ml neapolskej paradajkovej omáčky
125 g plesňového modrého syra, nahrubo nadrobeného
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
tekvicové semiačka
čerstvá žerucha

obr_03.jpgPredhrejte rúru na 250 °C. Rozdeľte cesto na 4 rovnaké časti, zľahka ho vyvaľkajte a rozložte na plechy posypané múkou. Vložte tekvicu do zapekacej misy a polejte olivovým olejom. Zľahka premiešajte a pečte 10 minút alebo kým mierne nezhnedne. Pizzové základy potrite paradajkovou omáčkou, posypte tekvicou a plesňovým syrom. Ochuťte soľou a korením. Pečte 10 minút. Posypte tekvicovými semiačkami, ozdobte žeruchou a ihneď servírujte.

Pizza s parmskou šunkou a rukolou
suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
250 ml neapolskej paradajkovej omáčky
1 nakrájaný strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie na dochutenie
240 g strúhanej mozzarelly
obr_02.jpg150 - 200 g na tenko krájanej parmskej šunky
2 hrste čerstvého šalátu rukola

Predhrejte rúru na 250 °C. Rozložte 4 pláty cesta na pomúčené plechy. Potrite ich paradajkovou omáčkou. Posypte cesnakom, osoľte a okoreňte čiernym korením. Posypte syrom a pečte 10 minút. Keď ju vyberiete, ozdobte ju šunkou a rukolou a ihneď servírujte.

Slaninkovo-avokádová pizza
suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
250 ml omáčky pomarola
100 g umytých a potrhaných lístkov mladého špenátu
8 nadrobno nakrájaných plátkov slaniny z pliecka
100 g nahrubo namrveného syra feta
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
2 olúpané a na pásiky pokrájané avokáda
čerstvá bazalka na ozdobenie

obr_04.jpgPredhrejte rúru na 250 °C. Položte 4 vyvaľkané pláty cesta na pomúčené plechy. Potrite paradajkovou omáčkou. Posypte špenátom, slaninou a fetou, osoľte a okoreňte čiernym korením. Posypte mozzarellou a pečte 10 minút. Po vybratí z rúry rozdeľte avokáda na 4 pizzové základy, ozdobte bazalkou a ihneď servírujte.

Lososovo-kaviárová pizza
suroviny na 24 jednohubiek

1 pizzové cesto
200 g na kocky pokrájaného lososa
soľ
čierne korenie
obr_05.jpg240 g strúhanej mozzarelly
100 ml kyslej smotany
30 ml čierneho kaviáru
čerstvá pažítka na ozdobu

Predhrejte rúru na 250 °C. Rozdeľte cesto na 24 rovnakých kúskov a každý natenko vyvaľkajte. Položte ich na pomúčené plechy. Rozložte lososa. Dochuťte soľou a čiernym korením a posypte syrom. Pečte 10 minút. Rozotrite navrch každej malej pizze kyslú smotanu a kaviár, ozdobte pažítkou a ihneď servírujte.

Domáce pizzové cesto
suroviny na 4 porcie
1 balíček (20g) sušených kvasníc
380 ml horúcej vody(42 °- 45 °C)
1 ČL cukru
4 hrnčeky bielej hladkej múky
30 ml olivového oleja
soľ

Rozpustite kvasnice v horúcej vode, vmiešajte cukor a nechajte na teplom mieste 5 - 15 minút, alebo kým nezačnú kysnúť. Pridajte múku, olej, soľ a premiešajte. Malo by sa vytvoriť mäkké cesto. Mieste cesto 10 minút, kým nie je hladké a vláčne. Posypte cesto zľahka múkou. Vložte do misy vymastenej olivovým olejom a prikryte potravinovou fóliou. Nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste asi 90 minút alebo kým nezdvojnásobí objem. Cesto znovu vymieste, rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte do guliek. Pred rozvaľkaním odložte ešte na 15 minút bokom.
Paradajkový základ
suroviny na 4 porcie

Omáčka pomarola / klasická


60 ml olivového oleja
1 najemno nasekaný strúčik cesnaku
1 najemno nakrájaná stonka zeleru
1 najemno nakrájaná malá mrkva
1 najemno nakrájanej cibule
veľká hrsť čerstvej posekanej petržlenovej vňate
1 červená čili paprička, zbavená semiačok a nadrobno nakrájaná
1 - 1,5kg nakrájaných zrelých podlhovastých paradajok
soľ
čierne korenie
štipka cukru
veľká hrsť posekanej čerstvej bazalky

Zahrejte olej a poduste cesnak, zeler, mrkvu, cibuľu, petržlen a čili. Pridajte paradajky, soľ a korenie a priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte a nechajte podusiť, občas premiešate. Prepasírujte zmes cez sitko a duste, kým nie je omáčka hustá (asi 1 hodinu). Dôležité je aby sa omáčka varila dlho a pomaly, tak aby sa všetky chute navzájom prepojili. Vmiešajte cukor a bazalku, zložte z ohňa. Ak omáčku hneď nepoužijete, vysterilizujte ju a skladujte v pohároch v chladničke.

Neapolská omáčka / rýchla

2 strúčiky cesnaku
60 ml olivového oleja
1kg olúpaných a nasekajte podlhovastých paradajok bez semiačok
soľ
čierne korenie
hrsť lístkov čerstvej bazalky

Ak nemáte veľa času, použite túto klasiku: Za stáleho miešania opražte strúčiky cesnaku na olivovom oleji. Pridajte paradajky a dosoľte, okoreňte a duste asi 10 minút. Pridajte bazalku a duste ďalších 5 minút.
Tipy na najlepšiu pizzu:
  • Pizza by sa mala v ideálnom prípade piecť v peci na drevo, kde sa upečie chrumkavý základ, ale málokto z nás má k dispozícii takýto luxus. Doma môžete pizzu piecť na terakotovej doske predhriatej v rúre.
  • Fungujú aj obyčajné plechy na pečenie. Posypte dno múkou alebo kukuričnou múčkou, aby sa nelepilo. Pečte pizzu na najnižšej mriežke rúry, pizzu môžete dopiecť aj priamo na mriežke po tom, čo ste ju piekli asi 4 minúty na plechu. Získa tak nádhernú chrumkavú kôrku.
  • Pizza by sa mala piecť vo veľmi horúcej rúre asi 15 minút.
  • Keby syr začal hnednúť skôr, než sa prepečú ostatné ingrediencie, môžete urobiť pizzu bez syra a posypať ju syrom 5 minút pred dopečením.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 045
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 432
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 053
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 582
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 768
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 301
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 165
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 979
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 968
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 468

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

SVET

Jeden víťaz a samí porazení. Čo ukázali nemecké voľby

Takmer štvrtina nemeckých voličov hlasovala za extrém.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.