SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Domáca pizzeria

Chutná pizza rovno z rúry dokonale chutí na večierkoch alebo večer po pracovnom dni.

(Zdroj: Stock.XCHNG)
Trochu z histórie:

Pizza je súčasťou talianskej kuchyne od doby kamennej. Podľa tradície bola prvou formou primitívneho chleba a piekla sa medzi dvoma kameňmi v ohni. Potom ju dochucovali rôznymi prísadami a používali namiesto príboru na vytretie chutných štiav. Gréci používali pizzu ako „tanier“ na ostatné jedlá. Dnes pizzu považujú ľudia za nezdravé jedlo. Ale nie je to vôbec pravda. Vďaka pestrým ingredienciám z nej dokážeme vyčarovať vyvážené jedlo. Nezdravý variant obsahuje ťažké a mastné prísady s nasýtenými tukmi a veľa syrom . Preto ak máte neodolateľnú chuť na pizzu, vyberte si variant zo zeleninou, ktorá je chutná a dobre vyzerá.

Pizza „štyri ročné obdobia“
suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
1 PL masla
200 g nakrájaných šampiňónov
250 ml omáčky pomarola
2 plátky šunky, nakrájanej na pásiky
16 cherry paradajok
200 g čiernych olív
1 plechovka (400g) pokrájaných artičok
soľ
čierne korenie
posekané čerstvé oregano
240 g strúhanej mozzarelly
pár vetvičiek oregana na ozdobu

Predhrejte rúru na 250 °C. Položte 4 vyvaľkané kúsky pizzového cesta na pomúčené plechy. Zahrejte maslo na panvici a poduste šampiňóny, kým nezhnednú. Na 4 pizzové základy natrite pomarola omáčku a naaranžujte šunku a cherry paradajky na štvrtinu každého základu. Pridajte olivy, artičoky a opražené huby. Ochuťte soľou, čiernym korením a posekaným oreganom. Posypte syrom a pečte 10 minút. Ozdobte vetvičkami oregana a ihneď servírujte.

Pizza s tekvicou a plesňovým
syrom suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
1 tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
29 ml olivového oleja
250 ml neapolskej paradajkovej omáčky
125 g plesňového modrého syra, nahrubo nadrobeného
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
tekvicové semiačka
čerstvá žerucha

obr_03.jpgPredhrejte rúru na 250 °C. Rozdeľte cesto na 4 rovnaké časti, zľahka ho vyvaľkajte a rozložte na plechy posypané múkou. Vložte tekvicu do zapekacej misy a polejte olivovým olejom. Zľahka premiešajte a pečte 10 minút alebo kým mierne nezhnedne. Pizzové základy potrite paradajkovou omáčkou, posypte tekvicou a plesňovým syrom. Ochuťte soľou a korením. Pečte 10 minút. Posypte tekvicovými semiačkami, ozdobte žeruchou a ihneď servírujte.

Pizza s parmskou šunkou a rukolou
suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
250 ml neapolskej paradajkovej omáčky
1 nakrájaný strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie na dochutenie
240 g strúhanej mozzarelly
obr_02.jpg150 - 200 g na tenko krájanej parmskej šunky
2 hrste čerstvého šalátu rukola

Predhrejte rúru na 250 °C. Rozložte 4 pláty cesta na pomúčené plechy. Potrite ich paradajkovou omáčkou. Posypte cesnakom, osoľte a okoreňte čiernym korením. Posypte syrom a pečte 10 minút. Keď ju vyberiete, ozdobte ju šunkou a rukolou a ihneď servírujte.

Slaninkovo-avokádová pizza
suroviny na 4 porcie

1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
250 ml omáčky pomarola
100 g umytých a potrhaných lístkov mladého špenátu
8 nadrobno nakrájaných plátkov slaniny z pliecka
100 g nahrubo namrveného syra feta
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
2 olúpané a na pásiky pokrájané avokáda
čerstvá bazalka na ozdobenie

obr_04.jpgPredhrejte rúru na 250 °C. Položte 4 vyvaľkané pláty cesta na pomúčené plechy. Potrite paradajkovou omáčkou. Posypte špenátom, slaninou a fetou, osoľte a okoreňte čiernym korením. Posypte mozzarellou a pečte 10 minút. Po vybratí z rúry rozdeľte avokáda na 4 pizzové základy, ozdobte bazalkou a ihneď servírujte.

Lososovo-kaviárová pizza
suroviny na 24 jednohubiek

1 pizzové cesto
200 g na kocky pokrájaného lososa
soľ
čierne korenie
obr_05.jpg240 g strúhanej mozzarelly
100 ml kyslej smotany
30 ml čierneho kaviáru
čerstvá pažítka na ozdobu

Predhrejte rúru na 250 °C. Rozdeľte cesto na 24 rovnakých kúskov a každý natenko vyvaľkajte. Položte ich na pomúčené plechy. Rozložte lososa. Dochuťte soľou a čiernym korením a posypte syrom. Pečte 10 minút. Rozotrite navrch každej malej pizze kyslú smotanu a kaviár, ozdobte pažítkou a ihneď servírujte.

Domáce pizzové cesto
suroviny na 4 porcie
1 balíček (20g) sušených kvasníc
380 ml horúcej vody(42 °- 45 °C)
1 ČL cukru
4 hrnčeky bielej hladkej múky
30 ml olivového oleja
soľ

Rozpustite kvasnice v horúcej vode, vmiešajte cukor a nechajte na teplom mieste 5 - 15 minút, alebo kým nezačnú kysnúť. Pridajte múku, olej, soľ a premiešajte. Malo by sa vytvoriť mäkké cesto. Mieste cesto 10 minút, kým nie je hladké a vláčne. Posypte cesto zľahka múkou. Vložte do misy vymastenej olivovým olejom a prikryte potravinovou fóliou. Nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste asi 90 minút alebo kým nezdvojnásobí objem. Cesto znovu vymieste, rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte do guliek. Pred rozvaľkaním odložte ešte na 15 minút bokom.
Paradajkový základ
suroviny na 4 porcie

Omáčka pomarola / klasická


60 ml olivového oleja
1 najemno nasekaný strúčik cesnaku
1 najemno nakrájaná stonka zeleru
1 najemno nakrájaná malá mrkva
1 najemno nakrájanej cibule
veľká hrsť čerstvej posekanej petržlenovej vňate
1 červená čili paprička, zbavená semiačok a nadrobno nakrájaná
1 - 1,5kg nakrájaných zrelých podlhovastých paradajok
soľ
čierne korenie
štipka cukru
veľká hrsť posekanej čerstvej bazalky

Zahrejte olej a poduste cesnak, zeler, mrkvu, cibuľu, petržlen a čili. Pridajte paradajky, soľ a korenie a priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte a nechajte podusiť, občas premiešate. Prepasírujte zmes cez sitko a duste, kým nie je omáčka hustá (asi 1 hodinu). Dôležité je aby sa omáčka varila dlho a pomaly, tak aby sa všetky chute navzájom prepojili. Vmiešajte cukor a bazalku, zložte z ohňa. Ak omáčku hneď nepoužijete, vysterilizujte ju a skladujte v pohároch v chladničke.

Neapolská omáčka / rýchla

2 strúčiky cesnaku
60 ml olivového oleja
1kg olúpaných a nasekajte podlhovastých paradajok bez semiačok
soľ
čierne korenie
hrsť lístkov čerstvej bazalky

Ak nemáte veľa času, použite túto klasiku: Za stáleho miešania opražte strúčiky cesnaku na olivovom oleji. Pridajte paradajky a dosoľte, okoreňte a duste asi 10 minút. Pridajte bazalku a duste ďalších 5 minút.
Tipy na najlepšiu pizzu:
  • Pizza by sa mala v ideálnom prípade piecť v peci na drevo, kde sa upečie chrumkavý základ, ale málokto z nás má k dispozícii takýto luxus. Doma môžete pizzu piecť na terakotovej doske predhriatej v rúre.
  • Fungujú aj obyčajné plechy na pečenie. Posypte dno múkou alebo kukuričnou múčkou, aby sa nelepilo. Pečte pizzu na najnižšej mriežke rúry, pizzu môžete dopiecť aj priamo na mriežke po tom, čo ste ju piekli asi 4 minúty na plechu. Získa tak nádhernú chrumkavú kôrku.
  • Pizza by sa mala piecť vo veľmi horúcej rúre asi 15 minút.
  • Keby syr začal hnednúť skôr, než sa prepečú ostatné ingrediencie, môžete urobiť pizzu bez syra a posypať ju syrom 5 minút pred dopečením.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 381
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 930
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 856
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 576
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 088
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 045
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 647
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 825
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 792
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Heger s lídrami koaličných strán.

Keď už nevyšlo nič iné, vždy sa dalo hovoriť, že táto vládna koalícia aspoň obnovuje právny štát.


19. sep
Peter Schutz

V kritickom rozpore s „bezkollárovskou“ verziou koalície je aj parlamentná matematika.


9 h
Dušan Kováčik prichádza na súdne pojednávanie.

Súd Kováčikovi uložil 14 rokov.


a 1 ďalší 4 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


4 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu