Trochu z histórie:Pizza je súčasťou talianskej kuchyne od doby kamennej. Podľa tradície bola prvou formou primitívneho chleba a piekla sa medzi dvoma kameňmi v ohni. Potom ju dochucovali rôznymi prísadami a používali namiesto príboru na vytretie chutných štiav. Gréci používali pizzu ako „tanier“ na ostatné jedlá. Dnes pizzu považujú ľudia za nezdravé jedlo. Ale nie je to vôbec pravda. Vďaka pestrým ingredienciám z nej dokážeme vyčarovať vyvážené jedlo. Nezdravý variant obsahuje ťažké a mastné prísady s nasýtenými tukmi a veľa syrom . Preto ak máte neodolateľnú chuť na pizzu, vyberte si variant zo zeleninou, ktorá je chutná a dobre vyzerá. 1 balíček (20g) sušených kvasníc380 ml horúcej vody(42 °- 45 °C)1 ČL cukru4 hrnčeky bielej hladkej múky30 ml olivového olejasoľRozpustite kvasnice v horúcej vode, vmiešajte cukor a nechajte na teplom mieste 5 - 15 minút, alebo kým nezačnú kysnúť. Pridajte múku, olej, soľ a premiešajte. Malo by sa vytvoriť mäkké cesto. Mieste cesto 10 minút, kým nie je hladké a vláčne. Posypte cesto zľahka múkou. Vložte do misy vymastenej olivovým olejom a prikryte potravinovou fóliou. Nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste asi 90 minút alebo kým nezdvojnásobí objem. Cesto znovu vymieste, rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte do guliek. Pred rozvaľkaním odložte ešte na 15 minút bokom.Omáčka pomarola / klasická60 ml olivového oleja1 najemno nasekaný strúčik cesnaku1 najemno nakrájaná stonka zeleru1 najemno nakrájaná malá mrkva1 najemno nakrájanej cibuleveľká hrsť čerstvej posekanej petržlenovej vňate1 červená čili paprička, zbavená semiačok a nadrobno nakrájaná 1 - 1,5kg nakrájaných zrelých podlhovastých paradajok soľčierne korenie štipka cukruveľká hrsť posekanej čerstvej bazalkyZahrejte olej a poduste cesnak, zeler, mrkvu, cibuľu, petržlen a čili. Pridajte paradajky, soľ a korenie a priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte a nechajte podusiť, občas premiešate. Prepasírujte zmes cez sitko a duste, kým nie je omáčka hustá (asi 1 hodinu). Dôležité je aby sa omáčka varila dlho a pomaly, tak aby sa všetky chute navzájom prepojili. Vmiešajte cukor a bazalku, zložte z ohňa. Ak omáčku hneď nepoužijete, vysterilizujte ju a skladujte v pohároch v chladničke. Neapolská omáčka / rýchla2 strúčiky cesnaku60 ml olivového oleja1kg olúpaných a nasekajte podlhovastých paradajok bez semiačoksoľčierne koreniehrsť lístkov čerstvej bazalkyAk nemáte veľa času, použite túto klasiku: Za stáleho miešania opražte strúčiky cesnaku na olivovom oleji. Pridajte paradajky a dosoľte, okoreňte a duste asi 10 minút. Pridajte bazalku a duste ďalších 5 minút.
Pizza „štyri ročné obdobia“
suroviny na 4 porcie
1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
1 PL masla
200 g nakrájaných šampiňónov
250 ml omáčky pomarola
2 plátky šunky, nakrájanej na pásiky
16 cherry paradajok
200 g čiernych olív
1 plechovka (400g) pokrájaných artičok
soľ
čierne korenie
posekané čerstvé oregano
240 g strúhanej mozzarelly
pár vetvičiek oregana na ozdobu
Predhrejte rúru na 250 °C. Položte 4 vyvaľkané kúsky pizzového cesta na pomúčené plechy. Zahrejte maslo na panvici a poduste šampiňóny, kým nezhnednú. Na 4 pizzové základy natrite pomarola omáčku a naaranžujte šunku a cherry paradajky na štvrtinu každého základu. Pridajte olivy, artičoky a opražené huby. Ochuťte soľou, čiernym korením a posekaným oreganom. Posypte syrom a pečte 10 minút. Ozdobte vetvičkami oregana a ihneď servírujte.
Pizza s tekvicou a plesňovým
syrom suroviny na 4 porcie
1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
1 tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
29 ml olivového oleja
250 ml neapolskej paradajkovej omáčky
125 g plesňového modrého syra, nahrubo nadrobeného
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
tekvicové semiačka
čerstvá žerucha
Predhrejte rúru na 250 °C. Rozdeľte cesto na 4 rovnaké časti, zľahka ho vyvaľkajte a rozložte na plechy posypané múkou. Vložte tekvicu do zapekacej misy a polejte olivovým olejom. Zľahka premiešajte a pečte 10 minút alebo kým mierne nezhnedne. Pizzové základy potrite paradajkovou omáčkou, posypte tekvicou a plesňovým syrom. Ochuťte soľou a korením. Pečte 10 minút. Posypte tekvicovými semiačkami, ozdobte žeruchou a ihneď servírujte.
Pizza s parmskou šunkou a rukolou
suroviny na 4 porcie
1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
250 ml neapolskej paradajkovej omáčky
1 nakrájaný strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie na dochutenie
240 g strúhanej mozzarelly
150 - 200 g na tenko krájanej parmskej šunky
2 hrste čerstvého šalátu rukola
Predhrejte rúru na 250 °C. Rozložte 4 pláty cesta na pomúčené plechy. Potrite ich paradajkovou omáčkou. Posypte cesnakom, osoľte a okoreňte čiernym korením. Posypte syrom a pečte 10 minút. Keď ju vyberiete, ozdobte ju šunkou a rukolou a ihneď servírujte.
Slaninkovo-avokádová pizza
suroviny na 4 porcie
1 vyvaľkané pizzové cesto rozdelené na 4 časti
250 ml omáčky pomarola
100 g umytých a potrhaných lístkov mladého špenátu
8 nadrobno nakrájaných plátkov slaniny z pliecka
100 g nahrubo namrveného syra feta
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
2 olúpané a na pásiky pokrájané avokáda
čerstvá bazalka na ozdobenie
Predhrejte rúru na 250 °C. Položte 4 vyvaľkané pláty cesta na pomúčené plechy. Potrite paradajkovou omáčkou. Posypte špenátom, slaninou a fetou, osoľte a okoreňte čiernym korením. Posypte mozzarellou a pečte 10 minút. Po vybratí z rúry rozdeľte avokáda na 4 pizzové základy, ozdobte bazalkou a ihneď servírujte.
Lososovo-kaviárová pizza
suroviny na 24 jednohubiek
1 pizzové cesto
200 g na kocky pokrájaného lososa
soľ
čierne korenie
240 g strúhanej mozzarelly
100 ml kyslej smotany
30 ml čierneho kaviáru
čerstvá pažítka na ozdobu
Predhrejte rúru na 250 °C. Rozdeľte cesto na 24 rovnakých kúskov a každý natenko vyvaľkajte. Položte ich na pomúčené plechy. Rozložte lososa. Dochuťte soľou a čiernym korením a posypte syrom. Pečte 10 minút. Rozotrite navrch každej malej pizze kyslú smotanu a kaviár, ozdobte pažítkou a ihneď servírujte.
Domáce pizzové cesto
suroviny na 4 porcie
Paradajkový základ
suroviny na 4 porcie
Tipy na najlepšiu pizzu:
Pizza by sa mala v ideálnom prípade piecť v peci na drevo, kde sa upečie chrumkavý základ, ale málokto z nás má k dispozícii takýto luxus. Doma môžete pizzu piecť na terakotovej doske predhriatej v rúre.
Fungujú aj obyčajné plechy na pečenie. Posypte dno múkou alebo kukuričnou múčkou, aby sa nelepilo. Pečte pizzu na najnižšej mriežke rúry, pizzu môžete dopiecť aj priamo na mriežke po tom, čo ste ju piekli asi 4 minúty na plechu. Získa tak nádhernú chrumkavú kôrku.
Pizza by sa mala piecť vo veľmi horúcej rúre asi 15 minút.
Keby syr začal hnednúť skôr, než sa prepečú ostatné ingrediencie, môžete urobiť pizzu bez syra a posypať ju syrom 5 minút pred dopečením.