Čo poviete na slané koláčiky?

Tieto zdravé koláčiky plné zeleniny vám poslúžia ako neskoré raňajky, desiata, ľahký obed alebo lahodné občerstvenie k čaju.

Tekvicovo-fetové koláčiky
suroviny na 8 koláčikov

1 malá tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
2 červené rozštvrtené cibule
45 ml olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
800 g chlebovej múky
125g paradajkového pesta
400 g syra feta, nakrájaného na kocky
píniové oriešky
čerstvý tymian na ozdobu

Plnka: Predhrejte rúru na 230°C. Nasypte tekvicu a cibuľu na plech a pokvapkajte olejom. Okoreňte čiernym korením, osoľte a pečte 20 minút. Odložte nabok.
Koláčiky: Vymieste a vyvaľkajte cesto. Rozdeľte ho na polovicu na 2 veľké koláče alebo 8 menších koláčikov. Vytvarujte z cesta krúžky (ovály alebo štvorce). Vonkajšie okraje by mali byť hrubšie ako stred. Položte koláčiky na vymastené a zľahka pomúčené plechy a natrite paradajkovým pestom. Rozdeľte tekvicu s cibuľou na koláčiky, posypte fetou a píniovými orieškami. Pečte 10 - 15 minút do zlatohneda. Ozdobte tymianom a servírujte teplé.
Tip: Namiesto drahých píniových orieškov použite opečené slnečnicové semienka. Opečte ich na suchej panvici, pridajte pár kvapiek balzamikového octu a zahrievajte, kým sa tekutina nevyparí. Posypte nimi upečené koláčiky. Namiesto fety môžete použiť aj plesňový syr, jeho chuť sa výborne hodí k tekvici.

Koláčiky s pečeným karfiolom
suroviny na 8 koláčikov

30 ml slnečnicového oleja

1 malý karfiol, nalámaný na ružičky
45 ml olivového oleja
15 nakladaných olúpaných cibuliek
45 ml medu alebo 1 ČL hnedého cukru
15 ml balzamikového octa
15 ml vody
soľ
mleté čierne korenie
400 g hotového lístkového cesta
15 ml dijonskej horčice
2 veľké vajíčka
250 g mascarpone alebo smotanového syra
125 ml smotany alebo mlieka
biele korenie
štipka muškátového orieška
1 šálka strúhaného parmezánu

Predhrejte rúru na 220°C, vymastite 2 plechy a zapekaciu misu.
Plnka: Zmiešajte karfiolové ružičky s 15 ml olivového oleja a uložte rovnomerne na jeden plech. Zmiešajte cibuľky s olivovým olejom, medom alebo cukrom, octom a vodou a rozložte na druhý plech. Zeleninu osoľte, okorente a pobr_04.jpgečte 25 - 30 minút. V polovici pečenia premiešajte a znížte teplotu rúry na 180°C.
Koláčiky: Vysteľte plech cestom, poprepichujte spodok vidličkou, zakryte alobalom a upečte (20 minút). Odstráňte alobal a pečte ďalších 5 minút. Natrite upečenú kôrku horčicou. Naaranžujte karfiol a cibuľky na kôrku. Vyšľahajte spolu vajíčka, mascarpone, smotanu alebo mlieko, biele korenie a muškátový oriešok. Vmiešajte polovicu syra. Vylejte vajíčkovú zmes na plech a posypte zvyšným syrom. Pečte 40 minút alebo kým plnka nie je zlatohnedá. Nechajte vychladnúť 15 minút a servírujte.
Tip: Nakladaná cibuľa je lahodná, ak ju pred opražením pokvapkáte medom alebo posypete cukrom a zvlhčíte troškou balzamikového octu. Čerstvú cibuľu nestrúhame na kovovom strúhadle ani nemelieme na mäsovom mlynčeku, pretože zhorkne.

Baklažánovo-ricottový koláčik
suroviny na 6 koláčikov

4 baklažány, nakrájané na 1cm rezy
soľ
80 ml olivového oleja
1 nakrájaná cibuľa
2 strúčiky nakrájaného cesnaku
1 pokrájaná červená paprika
2 plechovky (po 400g) nakrájaných paradajok
16 čiernych olív, vykôstkovaných a pokrájaných
mleté čierne korenie
500 g syra ricotta
1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
8 plátkov opečeného celozrnnného chleba bez kôrky
1 hrnček strúhanej mozzarelly
1/2 hrnčeka strúhanky

Vymastite 1,5-litrovú plech/pekáč olivovým olejom a predhrejte gril v rúre.
Plnka: Posypte plátky baklažánu soľou a nechajte odkvapkať v cedidle, aby sa odvodnili. Opláchnite pod studenou vodou a nechajte vyschnúť. Naaranžujte plátky baklažánu v jednej vrstve na vymastenú zapekaciu misu. Zľahka potrite troškou olivového oleja a pečte/grilujte 3 - 4 minúty. Obráťte plátky baklažánu, znovu jemne potrite troškou olivového oleja a grilujte ďalšie 4 minúty. Opakujte, kým sa neugrilujú všetky plátky baklažánu. Predhrejte rúru na 220 °C. Zahrejte zvyšný olivový olej na panvici a poduste cibuľu a cesnak domäkka. Pridajte papriku a pražte ďalšie 2 minúty. Pridajte obr_02.jpgparadajky a duste na miernom plameni 10 minút. Odstavte z plameňa a vmiešajte olivy a bazalku. Ochuťte soľou a korením. Zmiešajte ricottu a parmezán, okoreňte a osoľte.
Koláčiky: Vysteľte dno pripravenej zapekacej misy hriankami. Naaranžujte polovicu plátkov baklažánu na hrianky a potrite polovicou paradajkovej zmesi. Potom potrite syrovou zmesou. Zmiešajte mozzarellu so strúhankou a posypte ňou vrch koláčikov. Pečte 20 minút, kým nie sú dôkladne prepečené.
Tip: Ak použijete baby baklažány, ktoré ešte nemajú vyvinuté semienka, nemusíte ich soliť a sušiť.

Hríbovo-pórovo-mandľový piroh
suroviny na 6 porcií

750 g umytého pokrájaného póru, s odrezanými zelenými časťami
50 g masla
300g nakrájaných hríbov
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
nasekaná čerstvá petržlenová vňať
nasekaný čerstvý tymian
soľ
mleté čierne korenie
400g lístkového cesta
150 ml kyslej smotany
100 g sparených a olúpaných nahrubo posekaných mandlí
3 vyšľahané vajíčka

Predhrejte rúru na 180 °C.
Plnka: Dobre umyte nakrájaný pórik, aby ste očistili všetok piesok. Roztopte maslo a uduste pórik. Pridajte hríby, cesnak, petržlen a tymián a za stáleho miešania duste 5 minút alebo kým hríby nezmäknú.obr_03.jpg Zmes vložte do veľkej misy, okoreňte , osoľte a nechajte vychladnúť.
Koláčiky: Vymastite formu na koláč. Vyvaľkajte dve tretiny cesta na pomúčenej ploche a vysteľte dno a boky formy cestom. Pridajte kyslú smotanu a mandle k studenej hríbovej zmesi. Pridajte 3 rozšľahané vajcia.
Naložte plnku do cesta. Vyvaľkajte zvyšné cesto a vykrojte kruh na zakrytie pirohu. Potrite okraj spodnej cestovej vrstvy vajcom a prikryte plnku cestovým kruhom. Pritlačte kraje cesta dokopy, aby sa spojili. Odrežte zvyšné cesto a potrite vrch pirohu vajíčkom. Jemne poprepichujte vidličkou a pečte 50 až 60 minút alebo kým nie je plnka tuhá. Prikryte piroh papierom na pečenie, ak počas pečenia príliš zhnedne. Nechajte vychladnúť 20 - 30 minút, kým ho začnete krájať.

Dobré rady:
  • Na výrobu koláčikov môžete použiť sezónnu zeleninu, ktorú máte práve po ruke – karfiol, tekvicu, huby, baklažány.
  • Zelenina sa chuťovo výborne dopĺňa so syrom. Ak chcete ušetriť kalórie, zvoľte nízkotučnú ricottu, ak máte radšej plnšiu arómu, vyskúšajte parmezán. Mozarella sa zasa výborne topí pri pečení a slaná feta sa hodí prakticky ku všetkému.
  • Posypte koláčiky orechmi alebo semiačkami, aby lepšie chrumkali.
  • Namiesto časovo náročného a prácneho ručne vyrobeného cesta použite hotové lístkové cesto.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 552
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 685
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 187
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 028
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 7 527
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 923
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 497
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 673
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 821
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 156

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.