Čo poviete na slané koláčiky?

Tieto zdravé koláčiky plné zeleniny vám poslúžia ako neskoré raňajky, desiata, ľahký obed alebo lahodné občerstvenie k čaju.

Tekvicovo-fetové koláčiky
suroviny na 8 koláčikov

1 malá tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
2 červené rozštvrtené cibule
45 ml olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
800 g chlebovej múky
125g paradajkového pesta
400 g syra feta, nakrájaného na kocky
píniové oriešky
čerstvý tymian na ozdobu

Plnka: Predhrejte rúru na 230°C. Nasypte tekvicu a cibuľu na plech a pokvapkajte olejom. Okoreňte čiernym korením, osoľte a pečte 20 minút. Odložte nabok.
Koláčiky: Vymieste a vyvaľkajte cesto. Rozdeľte ho na polovicu na 2 veľké koláče alebo 8 menších koláčikov. Vytvarujte z cesta krúžky (ovály alebo štvorce). Vonkajšie okraje by mali byť hrubšie ako stred. Položte koláčiky na vymastené a zľahka pomúčené plechy a natrite paradajkovým pestom. Rozdeľte tekvicu s cibuľou na koláčiky, posypte fetou a píniovými orieškami. Pečte 10 - 15 minút do zlatohneda. Ozdobte tymianom a servírujte teplé.
Tip: Namiesto drahých píniových orieškov použite opečené slnečnicové semienka. Opečte ich na suchej panvici, pridajte pár kvapiek balzamikového octu a zahrievajte, kým sa tekutina nevyparí. Posypte nimi upečené koláčiky. Namiesto fety môžete použiť aj plesňový syr, jeho chuť sa výborne hodí k tekvici.

Koláčiky s pečeným karfiolom
suroviny na 8 koláčikov

30 ml slnečnicového oleja

1 malý karfiol, nalámaný na ružičky
45 ml olivového oleja
15 nakladaných olúpaných cibuliek
45 ml medu alebo 1 ČL hnedého cukru
15 ml balzamikového octa
15 ml vody
soľ
mleté čierne korenie
400 g hotového lístkového cesta
15 ml dijonskej horčice
2 veľké vajíčka
250 g mascarpone alebo smotanového syra
125 ml smotany alebo mlieka
biele korenie
štipka muškátového orieška
1 šálka strúhaného parmezánu

Predhrejte rúru na 220°C, vymastite 2 plechy a zapekaciu misu.
Plnka: Zmiešajte karfiolové ružičky s 15 ml olivového oleja a uložte rovnomerne na jeden plech. Zmiešajte cibuľky s olivovým olejom, medom alebo cukrom, octom a vodou a rozložte na druhý plech. Zeleninu osoľte, okorente a pobr_04.jpgečte 25 - 30 minút. V polovici pečenia premiešajte a znížte teplotu rúry na 180°C.
Koláčiky: Vysteľte plech cestom, poprepichujte spodok vidličkou, zakryte alobalom a upečte (20 minút). Odstráňte alobal a pečte ďalších 5 minút. Natrite upečenú kôrku horčicou. Naaranžujte karfiol a cibuľky na kôrku. Vyšľahajte spolu vajíčka, mascarpone, smotanu alebo mlieko, biele korenie a muškátový oriešok. Vmiešajte polovicu syra. Vylejte vajíčkovú zmes na plech a posypte zvyšným syrom. Pečte 40 minút alebo kým plnka nie je zlatohnedá. Nechajte vychladnúť 15 minút a servírujte.
Tip: Nakladaná cibuľa je lahodná, ak ju pred opražením pokvapkáte medom alebo posypete cukrom a zvlhčíte troškou balzamikového octu. Čerstvú cibuľu nestrúhame na kovovom strúhadle ani nemelieme na mäsovom mlynčeku, pretože zhorkne.

Baklažánovo-ricottový koláčik
suroviny na 6 koláčikov

4 baklažány, nakrájané na 1cm rezy
soľ
80 ml olivového oleja
1 nakrájaná cibuľa
2 strúčiky nakrájaného cesnaku
1 pokrájaná červená paprika
2 plechovky (po 400g) nakrájaných paradajok
16 čiernych olív, vykôstkovaných a pokrájaných
mleté čierne korenie
500 g syra ricotta
1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
8 plátkov opečeného celozrnnného chleba bez kôrky
1 hrnček strúhanej mozzarelly
1/2 hrnčeka strúhanky

Vymastite 1,5-litrovú plech/pekáč olivovým olejom a predhrejte gril v rúre.
Plnka: Posypte plátky baklažánu soľou a nechajte odkvapkať v cedidle, aby sa odvodnili. Opláchnite pod studenou vodou a nechajte vyschnúť. Naaranžujte plátky baklažánu v jednej vrstve na vymastenú zapekaciu misu. Zľahka potrite troškou olivového oleja a pečte/grilujte 3 - 4 minúty. Obráťte plátky baklažánu, znovu jemne potrite troškou olivového oleja a grilujte ďalšie 4 minúty. Opakujte, kým sa neugrilujú všetky plátky baklažánu. Predhrejte rúru na 220 °C. Zahrejte zvyšný olivový olej na panvici a poduste cibuľu a cesnak domäkka. Pridajte papriku a pražte ďalšie 2 minúty. Pridajte obr_02.jpgparadajky a duste na miernom plameni 10 minút. Odstavte z plameňa a vmiešajte olivy a bazalku. Ochuťte soľou a korením. Zmiešajte ricottu a parmezán, okoreňte a osoľte.
Koláčiky: Vysteľte dno pripravenej zapekacej misy hriankami. Naaranžujte polovicu plátkov baklažánu na hrianky a potrite polovicou paradajkovej zmesi. Potom potrite syrovou zmesou. Zmiešajte mozzarellu so strúhankou a posypte ňou vrch koláčikov. Pečte 20 minút, kým nie sú dôkladne prepečené.
Tip: Ak použijete baby baklažány, ktoré ešte nemajú vyvinuté semienka, nemusíte ich soliť a sušiť.

Hríbovo-pórovo-mandľový piroh
suroviny na 6 porcií

750 g umytého pokrájaného póru, s odrezanými zelenými časťami
50 g masla
300g nakrájaných hríbov
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
nasekaná čerstvá petržlenová vňať
nasekaný čerstvý tymian
soľ
mleté čierne korenie
400g lístkového cesta
150 ml kyslej smotany
100 g sparených a olúpaných nahrubo posekaných mandlí
3 vyšľahané vajíčka

Predhrejte rúru na 180 °C.
Plnka: Dobre umyte nakrájaný pórik, aby ste očistili všetok piesok. Roztopte maslo a uduste pórik. Pridajte hríby, cesnak, petržlen a tymián a za stáleho miešania duste 5 minút alebo kým hríby nezmäknú.obr_03.jpg Zmes vložte do veľkej misy, okoreňte , osoľte a nechajte vychladnúť.
Koláčiky: Vymastite formu na koláč. Vyvaľkajte dve tretiny cesta na pomúčenej ploche a vysteľte dno a boky formy cestom. Pridajte kyslú smotanu a mandle k studenej hríbovej zmesi. Pridajte 3 rozšľahané vajcia.
Naložte plnku do cesta. Vyvaľkajte zvyšné cesto a vykrojte kruh na zakrytie pirohu. Potrite okraj spodnej cestovej vrstvy vajcom a prikryte plnku cestovým kruhom. Pritlačte kraje cesta dokopy, aby sa spojili. Odrežte zvyšné cesto a potrite vrch pirohu vajíčkom. Jemne poprepichujte vidličkou a pečte 50 až 60 minút alebo kým nie je plnka tuhá. Prikryte piroh papierom na pečenie, ak počas pečenia príliš zhnedne. Nechajte vychladnúť 20 - 30 minút, kým ho začnete krájať.

Dobré rady:
  • Na výrobu koláčikov môžete použiť sezónnu zeleninu, ktorú máte práve po ruke – karfiol, tekvicu, huby, baklažány.
  • Zelenina sa chuťovo výborne dopĺňa so syrom. Ak chcete ušetriť kalórie, zvoľte nízkotučnú ricottu, ak máte radšej plnšiu arómu, vyskúšajte parmezán. Mozarella sa zasa výborne topí pri pečení a slaná feta sa hodí prakticky ku všetkému.
  • Posypte koláčiky orechmi alebo semiačkami, aby lepšie chrumkali.
  • Namiesto časovo náročného a prácneho ručne vyrobeného cesta použite hotové lístkové cesto.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 434
  2. Moskva alebo Petrohrad? 5 369
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 033
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 962
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 2 666
  6. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 367
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 292
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 229
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 456
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 245

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ak sa bude chcieť pacient objednať, vyšetrenie nech si zaplatí sám

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce zmeniť spôsob objednávania pacientov.

DOMOV

Dobré ráno: Fico má strach? Zase sa pustil do prezidenta

Prečo Fico zaútočil na Kisku? A čo sa deje v Smere?

KOMENTÁRE

Poplatky za objednanie? Nápad sa tvári životaschopne

Ľudia si za doplnkové ordinačné hodiny priplatia.

DOMOV

Prečo štát stavia drahšie nemocnice ako súkromný investor?

Penta ide niekedy až na úkor štátu.

Neprehliadnite tiež

Prečo niektoré ženy milujú masových vrahov?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.