SME

Čo poviete na slané koláčiky?

Tieto zdravé koláčiky plné zeleniny vám poslúžia ako neskoré raňajky, desiata, ľahký obed alebo lahodné občerstvenie k čaju.

Tekvicovo-fetové koláčiky

suroviny na 8 koláčikov 1 malá tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky

2 červené rozštvrtené cibule

45 ml olivového oleja

soľ

mleté čierne korenie

800 g chlebovej múky

125g paradajkového pesta

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

400 g syra feta, nakrájaného na kocky

píniové oriešky

čerstvý tymian na ozdobu

Plnka: Predhrejte rúru na 230°C. Nasypte tekvicu a cibuľu na plech a pokvapkajte olejom. Okoreňte čiernym korením, osoľte a pečte 20 minút. Odložte nabok.

Koláčiky: Vymieste a vyvaľkajte cesto. Rozdeľte ho na polovicu na 2 veľké koláče alebo 8 menších koláčikov. Vytvarujte z cesta krúžky (ovály alebo štvorce). Vonkajšie okraje by mali byť hrubšie ako stred. Položte koláčiky na vymastené a zľahka pomúčené plechy a natrite paradajkovým pestom. Rozdeľte tekvicu s cibuľou na koláčiky, posypte fetou a píniovými orieškami. Pečte 10 - 15 minút do zlatohneda. Ozdobte tymianom a servírujte teplé.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto drahých píniových orieškov použite opečené slnečnicové semienka. Opečte ich na suchej panvici, pridajte pár kvapiek balzamikového octu a zahrievajte, kým sa tekutina nevyparí. Posypte nimi upečené koláčiky. Namiesto fety môžete použiť aj plesňový syr, jeho chuť sa výborne hodí k tekvici.

Koláčiky s pečeným karfiolom

suroviny na 8 koláčikov 30 ml slnečnicového oleja

1 malý karfiol, nalámaný na ružičky

45 ml olivového oleja

15 nakladaných olúpaných cibuliek

45 ml medu alebo 1 ČL hnedého cukru

15 ml balzamikového octa

15 ml vody

soľ

mleté čierne korenie

400 g hotového lístkového cesta

15 ml dijonskej horčice

2 veľké vajíčka

250 g mascarpone alebo smotanového syra

125 ml smotany alebo mlieka

biele korenie

štipka muškátového orieška

1 šálka strúhaného parmezánu

SkryťVypnúť reklamu

Predhrejte rúru na 220°C, vymastite 2 plechy a zapekaciu misu.

Plnka: Zmiešajte karfiolové ružičky s 15 ml olivového oleja a uložte rovnomerne na jeden plech. Zmiešajte cibuľky s olivovým olejom, medom alebo cukrom, octom a vodou a rozložte na druhý plech. Zeleninu osoľte, okorente a pečte 25 - 30 minút. V polovici pečenia premiešajte a znížte teplotu rúry na 180°C.

Koláčiky: Vysteľte plech cestom, poprepichujte spodok vidličkou, zakryte alobalom a upečte (20 minút). Odstráňte alobal a pečte ďalších 5 minút. Natrite upečenú kôrku horčicou. Naaranžujte karfiol a cibuľky na kôrku. Vyšľahajte spolu vajíčka, mascarpone, smotanu alebo mlieko, biele korenie a muškátový oriešok. Vmiešajte polovicu syra. Vylejte vajíčkovú zmes na plech a posypte zvyšným syrom. Pečte 40 minút alebo kým plnka nie je zlatohnedá. Nechajte vychladnúť 15 minút a servírujte.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Nakladaná cibuľa je lahodná, ak ju pred opražením pokvapkáte medom alebo posypete cukrom a zvlhčíte troškou balzamikového octu. Čerstvú cibuľu nestrúhame na kovovom strúhadle ani nemelieme na mäsovom mlynčeku, pretože zhorkne.

Baklažánovo-ricottový koláčik

suroviny na 6 koláčikov 4 baklažány, nakrájané na 1cm rezy

soľ

80 ml olivového oleja

1 nakrájaná cibuľa

2 strúčiky nakrájaného cesnaku

1 pokrájaná červená paprika

2 plechovky (po 400g) nakrájaných paradajok

16 čiernych olív, vykôstkovaných a pokrájaných

mleté čierne korenie

500 g syra ricotta

1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu

8 plátkov opečeného celozrnnného chleba bez kôrky

1 hrnček strúhanej mozzarelly

1/2 hrnčeka strúhanky

Vymastite 1,5-litrovú plech/pekáč olivovým olejom a predhrejte gril v rúre.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plnka: Posypte plátky baklažánu soľou a nechajte odkvapkať v cedidle, aby sa odvodnili. Opláchnite pod studenou vodou a nechajte vyschnúť. Naaranžujte plátky baklažánu v jednej vrstve na vymastenú zapekaciu misu. Zľahka potrite troškou olivového oleja a pečte/grilujte 3 - 4 minúty. Obráťte plátky baklažánu, znovu jemne potrite troškou olivového oleja a grilujte ďalšie 4 minúty. Opakujte, kým sa neugrilujú všetky plátky baklažánu. Predhrejte rúru na 220 °C. Zahrejte zvyšný olivový olej na panvici a poduste cibuľu a cesnak domäkka. Pridajte papriku a pražte ďalšie 2 minúty. Pridajte paradajky a duste na miernom plameni 10 minút. Odstavte z plameňa a vmiešajte olivy a bazalku. Ochuťte soľou a korením. Zmiešajte ricottu a parmezán, okoreňte a osoľte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Koláčiky: Vysteľte dno pripravenej zapekacej misy hriankami. Naaranžujte polovicu plátkov baklažánu na hrianky a potrite polovicou paradajkovej zmesi. Potom potrite syrovou zmesou. Zmiešajte mozzarellu so strúhankou a posypte ňou vrch koláčikov. Pečte 20 minút, kým nie sú dôkladne prepečené.

Tip: Ak použijete baby baklažány, ktoré ešte nemajú vyvinuté semienka, nemusíte ich soliť a sušiť.

Hríbovo-pórovo-mandľový piroh

suroviny na 6 porcií 750 g umytého pokrájaného póru, s odrezanými zelenými časťami

50 g masla

300g nakrájaných hríbov

2 strúčiky roztlačeného cesnaku

nasekaná čerstvá petržlenová vňať

nasekaný čerstvý tymian

soľ

mleté čierne korenie

400g lístkového cesta

150 ml kyslej smotany

100 g sparených a olúpaných nahrubo posekaných mandlí

3 vyšľahané vajíčka

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predhrejte rúru na 180 °C.

Plnka: Dobre umyte nakrájaný pórik, aby ste očistili všetok piesok. Roztopte maslo a uduste pórik. Pridajte hríby, cesnak, petržlen a tymián a za stáleho miešania duste 5 minút alebo kým hríby nezmäknú. Zmes vložte do veľkej misy, okoreňte , osoľte a nechajte vychladnúť.

Koláčiky: Vymastite formu na koláč. Vyvaľkajte dve tretiny cesta na pomúčenej ploche a vysteľte dno a boky formy cestom. Pridajte kyslú smotanu a mandle k studenej hríbovej zmesi. Pridajte 3 rozšľahané vajcia.

Naložte plnku do cesta. Vyvaľkajte zvyšné cesto a vykrojte kruh na zakrytie pirohu. Potrite okraj spodnej cestovej vrstvy vajcom a prikryte plnku cestovým kruhom. Pritlačte kraje cesta dokopy, aby sa spojili. Odrežte zvyšné cesto a potrite vrch pirohu vajíčkom. Jemne poprepichujte vidličkou a pečte 50 až 60 minút alebo kým nie je plnka tuhá. Prikryte piroh papierom na pečenie, ak počas pečenia príliš zhnedne. Nechajte vychladnúť 20 - 30 minút, kým ho začnete krájať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dobré rady:

Na výrobu koláčikov môžete použiť sezónnu zeleninu, ktorú máte práve po ruke – karfiol, tekvicu, huby, baklažány. Zelenina sa chuťovo výborne dopĺňa so syrom. Ak chcete ušetriť kalórie, zvoľte nízkotučnú ricottu, ak máte radšej plnšiu arómu, vyskúšajte parmezán. Mozarella sa zasa výborne topí pri pečení a slaná feta sa hodí prakticky ku všetkému. Posypte koláčiky orechmi alebo semiačkami, aby lepšie chrumkali. Namiesto časovo náročného a prácneho ručne vyrobeného cesta použite hotové lístkové cesto.

Autor: Zuzana Viliková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  7. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 39 190
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 11 994
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 7 664
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 896
  5. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 5 013
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 4 288
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 908
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 488
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 6
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 59 787
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 231
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 18 931
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 16 487
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 13 900
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 029
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 863
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 433
  1. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  2. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  3. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  4. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  5. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  6. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  7. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  8. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
SkryťZatvoriť reklamu