Pre opeľovačov repky chystá sladkú odmenu hormón

Rastlinný hormón kyselina jasmónová reguluje aj hromadenie nektáru v kvetoch repky. V časopise Public Library of Science ONE to oznámil štvorčlenný tím, ktorý viedol Martin Heil z Ústavu Maxa Plancka pre chemickú ekológiu v Jene (Nemecko). Prvou autorkou

(Zdroj: Stock.XCHNG)

článku bola doktorandka Radhika Venkatesanová.

Onedlho sa to opäť stane súčasťou každodennej reality aj na Slovensku, zvlášť v nížinných oblastiach, ale čoraz viac aj vo vyšších polohách: kam len oko dohliadne, polia zažiaria jasnožltou farbou kvetov repky olejky čiže kapusty repkovej pravej (Brassica napus convar. napus). Celosvetovo už patrí do prvej desiatky najdôležitejších poľnohospodárskych plodín a v Nemecku je tento rok pestovaná na výmere 1,46 milióna hektárov, s očakávaným výťažkom najmenej 2,2 miliónov ton repkového oleja.

Včelári preto čoraz častejšie umiestňujú úle v tesnej blízkosti repkových polí. Pestovatelia to samozrejme vítajú, lebo hojné návštevy včelích robotníčok spoľahlivo zabezpečujú opelenie kvetov repky a tým aj riadny vývoj rastlín a dobrú úrodu.

Tím Martina Heila teraz zistil, že kyselina jasmónová, hormón známy okrem iného ako poplašný signál aktivovaný výskytom húseníc, popri regulácii vývoja kvetu v štádiu púčika spúšťa aj tvorbu nektáru, lákadla pre včelích opeľovačov.

Kyselina jasmónová a príbuzné molekuly sa označujú ako jasmonáty. Patria medzi rastlinné hormóny. Vystupujú v rámci signálneho reťazca, fungujúceho v rastlinách. Ich syntéza sa spustí, keď rastlinu začnú požierať húsenice. Podnecujú napríklad vylučovanie toxínov do tkanív ako jeden zo spôsobov obrany rastliny.

Zaujímavou funkciou jasmonátov je regulácia vylučovania tzv. mimokvetového nektáru zo špeciálnych žliaz. V tomto prípade účelom nie je prilákať opeľovačov, ale mravce, aby rastlinu za túto sladkú odmenu chránili pred húsenicami. Rovnako to funguje aj pri kvetnom nektári, ktorý zasa láka hmyz ako odmena za opelenie, bez ktorého nemôže prebehnúť vývoj semien. Dosiaľ však nebolo celkom jasné, čo reguluje tvorbu kvetného nektáru.

Radhika Venkatesanová zistila, že vznik jasmonátov počas skorých fáz vývoja tkaniva kvetov okamžite aktivoval tvorbu nektáru. Pokusy ukázali, že pri tom nerozhodovalo, či rastlinu napadli, alebo nenapadli húsenice. Tvorbu nektáru v kvetoch neovplyvnil ani postrek zelených listov kyselinou jasmónovou. Keď ňou však vedci postriekali priamo kvety, tvorba nektáru sa prudko zvýšila.

Kyselina jasmónová tak nielenže mobilizuje obranu rastlinu proti húseniciam na listoch a výhonkoch, ale "stará sa" i o tvorbu nektáru v kvetoch. Potvrdil to pokus s fenidonínom, ktorý potláča vznik kyseliny jasmónovej: ošetrenie kvetov fenidonínom zablokovalo tvorbu nektáru. Postrek mladých zavretých púčikov fenidonínom spôsobil, že zostali zavreté.

"Skutočnosť, že kyselina jasmónová reguluje toľko funkcií, ako obranu rastliny a jej opelenie, je mimoriadne zaujímavá a kladie nové otázky, zvlášť o evolúcii týchto kontrolných mechanizmov," povedal Martin Heil. Doplnil ho člen tímu a kolega Wilhelm Boland: Čím viac vieme o účinkoch hormónov na vývoj kvetu a tvorbu nektáru pri poľnohospodárskych plodinách ako je repka, tým lepšie môžeme využiť tieto poznatky na zabezpečenie vysokých úrod. Zvýšená tvorba nektáru by prospela aj včelárom."

Zdroj: Komuniké Max-Planck-Institut für Chemische Ökologie z 29.3.2010

(spolupracovník TASR Zdeněk Urban) bar

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 375
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 879
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 209
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 720
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 280
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 065
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 022
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 982
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 927
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 625

Téma: Voľby v Nemecku


Článok je zaradený aj do ďalších tém Nemecko

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.