SME

Kúzlo cibuľového vzoru

Taniere, polievkové misy či celé obedové súpravy so známym cibuľovým vzorom poznajú už celé generácie. Tmavomodré kvetinky na bielom podklade patria na jedálenskom stole k takej klasike ako krištáľové poháre, strieborné príbory a biely damaškový obrus.

Hoci dostať jeho rôzne lacné napodobeniny, porcelán so známym cibuľovým vzorom, nazývaný ľudovo „cibulák“, je najkrajší v originálnom vyhotovení. A keďže nepatrí k najlacnejším, mamy a staré mamy ho v časoch nedávno minulých kúsok po kúsku kupovali do výbav svojich dcér či vnučiek aj niekoľko rokov. Kompletná obedová súprava potom zdobila vitrínu v jedálni a na servírovanie sa používala väčšinou pri slávnostných príležitostiach. Taký dekoratívny porcelán by totiž bola škoda skrývať v skrinkách za zavretými dvierkami. A riskovať, že ho pri každodennom používaní rozbijete, to tiež nebolo vhodné. Cibulák je vec vkusu a popri nadšených priaznivcoch má aj svojich odporcov, no určite patrí ku klasike, ktorou nič nepokazíte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Korene v Číne

Čaru modrej rastlinnej kresby podliehajú už celé generácie. Cibuľový dekor sa časom stal najznámejším a najžiadanejším modrým dekorom, ktorého základný vzhľad sa od svojho vzniku nezmenil. Existuje okolo stotridsať svetových výrobcov porcelánu a kameniny, ktorí mali alebo majú vo svojom programe dekoráciu cibuľovým vzorom. Tak trochu zavádzajúci názov dostal cibuľový vzor asi stodvadsať rokov po svojom vzniku. obr_01.jpgNa pôvodných ázijských predlohách boli totiž na leme tanierov maľované tri rôzne plody – broskyňa, granátové jablko a melón.

Zjednodušením námetu, jeho štylizáciou a určitým nepochopením významu pôvodnej ázijskej maľby došlo ku skresleniu a z pôvodného vzoru sa stala Európanom dôverne známejšia cibuľa, ktorá dala dekoru meno.

SkryťVypnúť reklamu

Prvú podobu cibuľového porcelánu vytvorili európski majstri podľa čínskych predlôh. Kolískou porcelánu je totiž Čína a aj technologicky náročná modrá maľba kobaltom pod glazúru má korene na jej území. Prvé nálezy sa datujú od rokov 1279 až 1368 pred naším letopočtom.

Po stáročia sa v Číne vyrábal porcelán bohatých farieb, no biely výrobok s temnomodrou kresbou znížil niekoľkonásobne výrobné náklady a umožnil zvýšiť produkciu cibuľového porcelánu, ktorý svojou cenovou dostupnosťou prenikol už začiatkom 20. storočia do mnohých domácností.

Písomná správa z roku 1739 sa spájala s menami maliarov „modrého tovaru“ Krezschamrom, Krausom alebo Kolmbergerom. Väčšina významných európskych porcelánok prevzala tieto modré vzory do svojho programu a niektoré nahradili voľnosť ručnej maľby tlačou. Používaním stále obr_03.jpgrovnakých tlačových dosiek bola pri dekorácii zaručená zhodnosť v detailoch.

SkryťVypnúť reklamu

Z Čiech je ten pravý

Cibuľový porcelán vyrába veľa výrobcov, najznámejší je však asi ten, ktorý pochádza z českého mesta Dubí a hovorí sa o ňom ako o pravom cibuľovom porceláne.

V tomto malom mestečku pri kúpeľoch Teplice založil v roku 1864 podnikateľ Anton Tschinkel manufaktúru na výrobu ozdobnej keramiky. Hospodárenie ho priviedlo v roku 1885 ku krachu a továreň kúpila nemecká firma Meissner Ofen und Porzellanfabrick z mesta Meissen, ktorá tu zriadila svoju filiálku pre rakúsko-uhorskú monarchiu.

Popri produkcii kachieľ tu majiteľ zaviedol aj výrobu cibuľového porcelánu, zdobeného oceľotlačou. Dobre sa rozvíjajúci podnik zasiahla povodeň a nemecká firma predala továreň aj s celým výrobným programom úspešnému miestnemu podnikateľovi Bernadovi Blochovi. Cibuľový porcelán sa v nasledujúcich rokoch stal jedným z nosných produktov firmy, vyvážaných do celého sveta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nová etapa výroby tovaru s cibuľovým vzorom nastala až v roku 1955, keď závod začal spolupracovať s viedenskou odberateľskou firmou Thun-Hohenstein. Nastala sortimentná explózia, ktorá trvá vlastne dodnes. V šesťdesiatych rokoch hrozila továrni likvidácia v obr_02.jpgsúvislosti s ťažbou hnedého uhlia, no továreň začlenili do podniku Karlovarský porcelán.

Krásny aj užitočný

Z cibuľového porcelánu sa stal zberateľský fenomén dnešnej doby. Cibulák je stále aj istou známkou luxusu, ale na rozdiel od sedemdesiatych a osemdesiatych rokov už väčšinu času netrávi vo výstavných obývačkových vitrínach. V modernej úprave mu dnes neuškodí ani umývačka riadu či mikrovlnná rúra, vďaka čomu sa stáva elegantným porcelánom na každodenné používanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 958
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 577
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 750
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 586
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 042
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 643
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 091
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 192
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 12 017
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 558
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 276
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 858
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 672
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 016
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 527
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu