V štúdii rakúskych vedcov publikovanej v odbornom časopise pre gastroenterológiu a hepatológiu Gut sa uvádza, že prírodné žlté farbivo kurkumín dokáže zredukovať rôzne typy zápalov, ktoré zapríčiňujú poškodenie a upchávanie buniek pečene. Svoje tvrdenie podložili experimentmi s myšami, ktoré kurkumou kŕmili.

Už predchádzajúce štúdie potvrdili, že farbivo dodávajúce kurkume jasnú žltú farbu, má protizápalové a antioxidačné účinky. Niektoré z výskumov naznačovali, že kurkumín dokonca dokáže potlačiť rast tumorov, a tak ľudia, ktorí majú vo svojom jedálničku často kari, budú odolnejší voči rakovine. Čoskoro sa však ukázalo, že farbivo stráca svoje protirakovinové účinky krátko po prehltnutí.
Rakúski vedci chceli zistiť, či kurkumín oddiali poškodenia spôsobené chorobami pečene, vrátane ochorení ako primárna biliárna cirhóza a primárna sklerotizujúca cholangitída. Pri týchto chorobách spôsobených genetickými poruchami alebo autoimunitnými ochoreniami sa zapália žlčovody, zúžia sa a postupne sa deštruujú, pričom vzniká cirhóza a následné zlyhanie pečene.
Tím vedený Michaelom Traunerom z Medizinische Universität Graz analyzoval tkanivo a vzorky krvi myší s chronickým zápalom pečene pred a po štvortýždňovej alebo osemtýždňovej kurkumínovej diéte. Zistili, že upravená strava bohatá na kurkumín skutočne výrazne zredukovala blokovanie žlčovodov a obmedzila poškodenie pečene. Napriek významnému úspechu sú vedci len v počiatočnom štádiu všetkých výskumov pôsobenia kurkumínu, ktorý už dokázateľne pomáha aj pacientom s Alzheimerovou chorobou.