Recepty nielen na Veľkú noc...

Vianoce skončili iba nedávno a už na dvere klope Veľká noc. Čo poviete na naše Veľkonočné menu?

(Zdroj: Miele)

Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie (tip pre parné rúry)

500 g mrkvy
50 g cibule
40 g masla
½ strúčka cesnaku
¾ l zeleninového vývaru
1 ČL červenej papriky
1/8 l kyslej smotany, soľ, korenie
1 PL nasekanej petržlenovej vňate


Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak jemne nasekáme. Tieto prísady spolu s maslom, vývarom a červenou paprikou dáme do nádoby s plným dnom na 12-15 minút (nastavenie na 100 stupňov). Uvarenú zmes rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a vložíme späť do parnej rúry na 2 minúty (nastavenie na 100 stupňov). Dochutíme korením a soľou a posypeme vňaťou.

Jahňacie kotlety
suroviny na 4 porcie

4 jahňacie kotlety (1 ks asi 100 g)
2 PL oleja
soľ, čierne korenie
40 g cesnakového masla


Kotlety potrieme olejom, položíme na rošt, podsunieme plech na odkvapkanie a pripravujeme pod rozohriatym grilom (pri 275°C) alebo horúcim vzduchom (pri 220°C), 5 minút z každej strany (vždy 3. alebo 4. úroveň odspodu), okoreníme soľou i korením a podávame s cesnakovým maslom.


Jahňací chrbát s kôrkou a zeleninou
suroviny na 4 porcie

Mäso: 2 jahňacie chrbty (1 ks asi 650 g s kosťou)
soľ, mleté čierne korenie
2 PL olivového oleja
1 PL cukru
80 g píniových semienok
60 g čiernych olív (bez kôstky)
100 g mäkkého masla
1 ČL nasekaného rozmarínu
1 PL strúhanky

Zelenina: 1 biela cibuľa
1 baklažán
1 červená paprika
1 stredne veľká cuketa
2 PL olivového oleja
2 vetvičky rozmarínu
1 strúčik cesnaku
soľ, mleté čierne korenie
100 ml octa Balsamico
100 ml červenej hroznovej šťavy alebo červeného portského vína
50 g cukru

Jahňací chrbát osolíme, okoreníme a orestujeme z oboch strán na olivovom oleji 2–3 minúty. Položíme na rošt a pečieme v rúre 50 minút (horné + spodné pečenie 85°C, 2. úroveň odspodu). Pod rošt zasunieme plech ako záchytnú misku. Cukor necháme na panvici skaramelizovať, pridáme píniové semienka, premiešame, dáme na plech vychladnúť a nadrobno nasekáme, rovnako tak aj olivy. Maslo ušľaháme do peny a primiešame píniový krokant, olivy, rozmarín a strúhanku, dochutíme soľou a korením. Hmotu dáme do vrecka, rozvaľkáme na hrúbku asi 7 mm a dáme do chladu.

Zeleninu očistíme, olúpeme, prípadne omyjeme. Cibuľu, baklažán a papriku nakrájame na 2 cm prúžky, cuketu na 1 cm plátky. V panvici na olivovom oleji necháme pri miernej teplote 10 minút podusiť papriku, cibuľu a baklažán, pridáme plátky cukety, cesnak, rozmarín a dusíme ďalších 5 minút, dochutíme soľou a korením. Vyberieme cesnak s rozmarínom a zeleninu uchováme v teple. Ocot, hroznovú šťavu a cukor zvaríme na sirup a krátko pred podávaním zeleninu marinujeme. Jahňací chrbát vyberieme z rúry a rozohrejeme gril na 240°C. Vychladnutú hmotu rozkrojíme na dva obdĺžniky vo veľkosti mäsa, položíme na mäso a pod rozohriatym grilom gratinujeme 3–5 minút (3. úroveň odspodu). Podávame so zemiakmi.

Citrónový múčnik
suroviny na 12 porcií

Cesto: 175 g múky
na špičku noža prášku do pečiva
90 g masla, 50 g cukru

Náplň: 500 g tvarohu
200 g práškového cukru
4 vajcia, kôra a šťava z citrónu


Z múky, prášku do pečiva, tuku a cukru vypracujeme hladké cesto a dáme na 30 minút odpočinúť do chladu. Cesto rozvaľkáme, vložíme do tortovej formy s priemerom asi 30 cm a vidličkou niekoľkokrát prepichneme. Na oblohu zmiešame všetky prísady, rozotrieme na cesto a pečieme v rúre 40–45 minút do svetlozlatej farby (horúci vzduch 160–180°C, 1. úroveň odspodu). Upečené cesto nakrájame na kúsky.

Jogurtová bábovka

Trené cesto: 4 vajcia
250 g jogurtu
240 ml oleja
dreň z 1 vanilkového struku
1 ČL nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry
200 g cukru
230 g hladkej pšeničnej múky
1/2 prášku do pečiva
soľ
400 g lesného ovocia (mrazené)

Glazúra: 100 g cukru
80 g mandľových lupienkov
200 g bielej čokoládovej polevy
50 g mäkkého masla, 1 PL oleje

Ostatné: maslo a piškótová strúhanka (z detských piškótov) na vymazanie a vysypanie formy, forma na bábovku


Formu vymažeme tukom, vysypeme strúhankou a postavíme do chladu. Na trené cesto oddelíme vajcia. Žĺtky, jogurt, olej, vanilku, citrónovú a pomarančovú kôru a polovicu cukru ušľaháme v mise do peny. Preosejeme múku, prášok do pečiva a zamiešame. Bielky ušľaháme so štipkou soli do polotuhého snehu, pridáme zvyšný cukor a ušľaháme krémový sneh. Sneh primiešavame postupne do cesta a nakoniec pridáme mrazené ovocie. Cesto ihneď naplníme do formy a pečieme v rúre 50–60 minút (horné/spodné pečenie 160°C, 2. úroveň odspodu). Bábovku necháme krátko vychladnúť, potom ju vyklopíme z formy, položíme na rošt a necháme vychladnúť.

Na glazúru necháme v hrnci skaramelizovať cukor a 50 ml vody do zlatohnedej farby. Primiešame mandle a karamel rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme vychladnúť. Mandľový karamel dáme do vrecka a valčekom na rezance rozdrobíme. Do rozpustenej bielej čokoládovej polevy pridáme maslo, olej a nakoniec primiešame karamelové kúsky. Bábovku polejeme touto polevou a necháme stuhnúť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 552
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 931
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 105
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 302
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 394
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 888
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 847
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 826
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 735
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 438

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?

Na svete je prvá Barbie s hidžábom

Modelom zahalenej bábiky je šermiarka Ibtihaj Muhammad.

Sĺpček osmelené

Keď musel zomrieť Marián Varga, musíme aj my

Téma smrti chodí okolo mňa aj inak ako cez dokument.