SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Recepty nielen na Veľkú noc...

Vianoce skončili iba nedávno a už na dvere klope Veľká noc. Čo poviete na naše Veľkonočné menu?

(Zdroj: Miele)

Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie (tip pre parné rúry)

500 g mrkvy
50 g cibule
40 g masla
½ strúčka cesnaku
¾ l zeleninového vývaru
1 ČL červenej papriky
1/8 l kyslej smotany, soľ, korenie
1 PL nasekanej petržlenovej vňate


Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak jemne nasekáme. Tieto prísady spolu s maslom, vývarom a červenou paprikou dáme do nádoby s plným dnom na 12-15 minút (nastavenie na 100 stupňov). Uvarenú zmes rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a vložíme späť do parnej rúry na 2 minúty (nastavenie na 100 stupňov). Dochutíme korením a soľou a posypeme vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahňacie kotlety
suroviny na 4 porcie

4 jahňacie kotlety (1 ks asi 100 g)
2 PL oleja
soľ, čierne korenie
40 g cesnakového masla


Kotlety potrieme olejom, položíme na rošt, podsunieme plech na odkvapkanie a pripravujeme pod rozohriatym grilom (pri 275°C) alebo horúcim vzduchom (pri 220°C), 5 minút z každej strany (vždy 3. alebo 4. úroveň odspodu), okoreníme soľou i korením a podávame s cesnakovým maslom.


Jahňací chrbát s kôrkou a zeleninou
suroviny na 4 porcie

Mäso: 2 jahňacie chrbty (1 ks asi 650 g s kosťou)
soľ, mleté čierne korenie
2 PL olivového oleja
1 PL cukru
80 g píniových semienok
60 g čiernych olív (bez kôstky)
100 g mäkkého masla
1 ČL nasekaného rozmarínu
1 PL strúhanky

Zelenina: 1 biela cibuľa
1 baklažán
1 červená paprika
1 stredne veľká cuketa
2 PL olivového oleja
2 vetvičky rozmarínu
1 strúčik cesnaku
soľ, mleté čierne korenie
100 ml octa Balsamico
100 ml červenej hroznovej šťavy alebo červeného portského vína
50 g cukru

Skryť Vypnúť reklamu

Jahňací chrbát osolíme, okoreníme a orestujeme z oboch strán na olivovom oleji 2–3 minúty. Položíme na rošt a pečieme v rúre 50 minút (horné + spodné pečenie 85°C, 2. úroveň odspodu). Pod rošt zasunieme plech ako záchytnú misku. Cukor necháme na panvici skaramelizovať, pridáme píniové semienka, premiešame, dáme na plech vychladnúť a nadrobno nasekáme, rovnako tak aj olivy. Maslo ušľaháme do peny a primiešame píniový krokant, olivy, rozmarín a strúhanku, dochutíme soľou a korením. Hmotu dáme do vrecka, rozvaľkáme na hrúbku asi 7 mm a dáme do chladu.

Zeleninu očistíme, olúpeme, prípadne omyjeme. Cibuľu, baklažán a papriku nakrájame na 2 cm prúžky, cuketu na 1 cm plátky. V panvici na olivovom oleji necháme pri miernej teplote 10 minút podusiť papriku, cibuľu a baklažán, pridáme plátky cukety, cesnak, rozmarín a dusíme ďalších 5 minút, dochutíme soľou a korením. Vyberieme cesnak s rozmarínom a zeleninu uchováme v teple. Ocot, hroznovú šťavu a cukor zvaríme na sirup a krátko pred podávaním zeleninu marinujeme. Jahňací chrbát vyberieme z rúry a rozohrejeme gril na 240°C. Vychladnutú hmotu rozkrojíme na dva obdĺžniky vo veľkosti mäsa, položíme na mäso a pod rozohriatym grilom gratinujeme 3–5 minút (3. úroveň odspodu). Podávame so zemiakmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Citrónový múčnik
suroviny na 12 porcií

Cesto: 175 g múky
na špičku noža prášku do pečiva
90 g masla, 50 g cukru

Náplň: 500 g tvarohu
200 g práškového cukru
4 vajcia, kôra a šťava z citrónu


Z múky, prášku do pečiva, tuku a cukru vypracujeme hladké cesto a dáme na 30 minút odpočinúť do chladu. Cesto rozvaľkáme, vložíme do tortovej formy s priemerom asi 30 cm a vidličkou niekoľkokrát prepichneme. Na oblohu zmiešame všetky prísady, rozotrieme na cesto a pečieme v rúre 40–45 minút do svetlozlatej farby (horúci vzduch 160–180°C, 1. úroveň odspodu). Upečené cesto nakrájame na kúsky.

Jogurtová bábovka

Trené cesto: 4 vajcia
250 g jogurtu
240 ml oleja
dreň z 1 vanilkového struku
1 ČL nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry
200 g cukru
230 g hladkej pšeničnej múky
1/2 prášku do pečiva
soľ
400 g lesného ovocia (mrazené)

Skryť Vypnúť reklamu

Glazúra: 100 g cukru
80 g mandľových lupienkov
200 g bielej čokoládovej polevy
50 g mäkkého masla, 1 PL oleje

Ostatné: maslo a piškótová strúhanka (z detských piškótov) na vymazanie a vysypanie formy, forma na bábovku


Formu vymažeme tukom, vysypeme strúhankou a postavíme do chladu. Na trené cesto oddelíme vajcia. Žĺtky, jogurt, olej, vanilku, citrónovú a pomarančovú kôru a polovicu cukru ušľaháme v mise do peny. Preosejeme múku, prášok do pečiva a zamiešame. Bielky ušľaháme so štipkou soli do polotuhého snehu, pridáme zvyšný cukor a ušľaháme krémový sneh. Sneh primiešavame postupne do cesta a nakoniec pridáme mrazené ovocie. Cesto ihneď naplníme do formy a pečieme v rúre 50–60 minút (horné/spodné pečenie 160°C, 2. úroveň odspodu). Bábovku necháme krátko vychladnúť, potom ju vyklopíme z formy, položíme na rošt a necháme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Na glazúru necháme v hrnci skaramelizovať cukor a 50 ml vody do zlatohnedej farby. Primiešame mandle a karamel rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme vychladnúť. Mandľový karamel dáme do vrecka a valčekom na rezance rozdrobíme. Do rozpustenej bielej čokoládovej polevy pridáme maslo, olej a nakoniec primiešame karamelové kúsky. Bábovku polejeme touto polevou a necháme stuhnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 351
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 554
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 323
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 318
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 978
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 928
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 199
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 908
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 709
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Policajti blokujú demonštrantov počas protestu proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v Jekaterinburgu.

Rusi demonštrovali proti Putinovmu režimu.

8 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

12 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt