"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Malé slané...

Vyčarujme si pestré a chrumkavé hody z jednej základnej suroviny - lístkového cesta.

Šunkové tyčinky
suroviny na 24 kusov

200 g lístkového cesta
2 vajcia
morská soľ, sezam, červená paprika
čerstvo mleté čierne korenie
24 plátkov parmskej alebo schwartzwaldskej šunky
hladká múka na pomúčenie dosky

Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme rozšľahanými vajciami, osolíme, poprášime červenou paprikou a sezamom. Ostrým nožom nakrájame na tenké tyčinky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 10 až 15 minút dozlatista, po vychladnutí omotáme plátkami šunky a minútu dopekáme v teplej rúre.

Článok pokračuje pod video reklamou

Paličky a slimáky
suroviny na 12 - 16 kusov

400 g lístkového cesta
200 ml rajčinového pretlaku
150 g parmezánu
nadrobno nakrájané zelené olivy
zväzok bazalky
soľ, mleté čierne korenie
1 vajce
hladká múka na pomúčenie dosky

Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti a všetky rozvaľkáme. Tri kusy cesta natrieme rajčinovým pretlakom s cesnakom, posypeme olivami, parmezánom, bazalkou, soľou a čiernym korením. Pláty poukladáme na seba a prikryjeme nenatreným kusom. Popritláčame prstami a opatrne rozvaľkáme na jeden rovnomerný plát. Ostrým nožom nakrájame centimetrové pásiky. Časť pásikov v polovici prerežeme, priečne stočíme do slimákov a spolu so zvyšnými pásikmi prenesieme na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 10 až 15 minút dozlatista.

Šťavnaté rožky
suroviny na 8 kusov

200 g lístkového cesta
čerstvé bylinky (pažítka, petržlenová vňať, mladý špenát alebo medvedí cesnak)
200 g jemného tvarohu, kyslej smotany alebo bryndze
nakrájané plátky varenej šunky alebo údeného lososa (nemusí byť)
1 vajce
morská soľ, čierne korenie, sezam
hladká múka na pomúčenie dosky

Cesto rozvaľkáme na veľký plát. Ostrým nožom nakrájame 15 - 20 cm štvorce, z ktorých následne vytvoríme trojuholníky. Potrieme zmesou z byliniek, tvarohu, prípadne šunky alebo lososa a posolíme. Cesto stočíme smerom ku špičke trojuholníka, ohneme a naukladáme na plech, vystlatý papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou a sezamom a v predhriatej rúre pečieme na 200 °C dozlatista.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 23 327
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 405
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 230
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 994
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 828
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 141
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 072
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 258
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 460
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 046

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Ondreja Podstupku

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu

Prečo je GPS satelit a bábovka od babičky tá istá vec.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.