"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Malé slané...

Vyčarujme si pestré a chrumkavé hody z jednej základnej suroviny - lístkového cesta.

Šunkové tyčinky
suroviny na 24 kusov

200 g lístkového cesta
2 vajcia
morská soľ, sezam, červená paprika
čerstvo mleté čierne korenie
24 plátkov parmskej alebo schwartzwaldskej šunky
hladká múka na pomúčenie dosky

Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme rozšľahanými vajciami, osolíme, poprášime červenou paprikou a sezamom. Ostrým nožom nakrájame na tenké tyčinky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 10 až 15 minút dozlatista, po vychladnutí omotáme plátkami šunky a minútu dopekáme v teplej rúre.

Paličky a slimáky
suroviny na 12 - 16 kusov

400 g lístkového cesta
200 ml rajčinového pretlaku
150 g parmezánu
nadrobno nakrájané zelené olivy
zväzok bazalky
soľ, mleté čierne korenie
1 vajce
hladká múka na pomúčenie dosky

Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti a všetky rozvaľkáme. Tri kusy cesta natrieme rajčinovým pretlakom s cesnakom, posypeme olivami, parmezánom, bazalkou, soľou a čiernym korením. Pláty poukladáme na seba a prikryjeme nenatreným kusom. Popritláčame prstami a opatrne rozvaľkáme na jeden rovnomerný plát. Ostrým nožom nakrájame centimetrové pásiky. Časť pásikov v polovici prerežeme, priečne stočíme do slimákov a spolu so zvyšnými pásikmi prenesieme na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 10 až 15 minút dozlatista.

Šťavnaté rožky
suroviny na 8 kusov

200 g lístkového cesta
čerstvé bylinky (pažítka, petržlenová vňať, mladý špenát alebo medvedí cesnak)
200 g jemného tvarohu, kyslej smotany alebo bryndze
nakrájané plátky varenej šunky alebo údeného lososa (nemusí byť)
1 vajce
morská soľ, čierne korenie, sezam
hladká múka na pomúčenie dosky

Cesto rozvaľkáme na veľký plát. Ostrým nožom nakrájame 15 - 20 cm štvorce, z ktorých následne vytvoríme trojuholníky. Potrieme zmesou z byliniek, tvarohu, prípadne šunky alebo lososa a posolíme. Cesto stočíme smerom ku špičke trojuholníka, ohneme a naukladáme na plech, vystlatý papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou a sezamom a v predhriatej rúre pečieme na 200 °C dozlatista.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 697
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 506
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 918
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 181
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 763
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 140
  7. Jarné prázdniny pri mori? 4 043
  8. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 942
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 728
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 416

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Čo je populizmus a prečo ho možno budeme potrebovať?

Ak ste si mysleli, že viete, čo je populizmus, s najväčšou pravdepodobnosťou ste sa mýlili.

KOMENTÁRE

Sulík sa vyfarbil, ruské noviny ho vytočili

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Realita Československej ľudovej armády.

ŠPORT

Drastický šport. Prečo Slovenky nezískali medailu

Velez-Zuzulová aj Vlhová jazdia výborne.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop