Vyskúšajte "Veľkonočnú pletenku"

Určite by nemala chýbať na vašom sviatočnom stole. Neviete, ako sa robí? Nebojte sa, s našimi radami ju dokáže upiecť aj začiatočník.

Pletenka
suroviny na 1 pletenku

Na cesto:
1 kocka droždia
600 g múky
250 ml teplého mlieka
100 g cukru
100 g masla
2 vajcia
2 PL mlieka na potretie
maslo na vytretie plechu, múka na posapanie

Na plnku:
škorica
1 balíček vanilkového cukru
2 cl rumu
200 g pomletých mandlí

Krok 1
Kvasnice vymiešajte so 100 ml teplého mlieka. Nasypte do misy múku, do stredu nalejte mlieko s kvasnicami, trochu múky zapracujte do cesta. Nechajte odležať prikryté na teplom mieste.

Krok 2

Cesto odkryte.

Krok 3
Zvyšok mlieka zmiešajte s vajíčkami a pridajte do cesta.

Článok pokračuje pod video reklamou

Krok 4
S ručným mixérom rozmixujte kúsky masla s cukrom a vmiešajte do cesta. Miešajte, až kým cesto nie je hladké a neodlepuje sa od misy.

Krok 5
Nechajte prikryté cesto vykysnúť 30 minút na teplom mieste.

Krok 6
Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a rozdeľte na tri časti.


Krok 7
Každú časť cesta vyvaľkajte na obdĺžnik cca 20 x 60 centimetrov.

Krok 8
Zmiešajte ingrediencie na plnku - vanilkový cukor, škoricu, rum a pomleté mandle. Pridajte trochu vody, aby vznikla ľahko roztierateľná, nie však príliš riedka zmes. Rozdeľte plnku na tri časti cesta, nechajte voľné okraje na šírku prsta.

Krok 9
Každý obdĺžnik cesta zrolujte pozdĺžne do rolky, okraje zlepte trochou vody.


Krok 10
Upleťte z troch roliek vianočku, okraje pevne stlačte.

Krok 11
Vianočku položte na maslom vymastený plech a nechajte prikrytú 15 minút.

Krok 12
Vianočku potrite mliekom, pečte v rúre vyhriatej na 180 oC cca 50 minút dozlatista. Potom vyberte a nechajte vychladnúť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 530
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 945
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 216
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 382
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 935
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 931
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 690
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 494
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 289
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 790

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.