SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Vyskúšajte "Veľkonočnú pletenku"

Určite by nemala chýbať na vašom sviatočnom stole. Neviete, ako sa robí? Nebojte sa, s našimi radami ju dokáže upiecť aj začiatočník.

Pletenka
suroviny na 1 pletenku

Na cesto:
1 kocka droždia
600 g múky
250 ml teplého mlieka
100 g cukru
100 g masla
2 vajcia
2 PL mlieka na potretie
maslo na vytretie plechu, múka na posapanie

Na plnku:
škorica
1 balíček vanilkového cukru
2 cl rumu
200 g pomletých mandlí

Krok 1
Kvasnice vymiešajte so 100 ml teplého mlieka. Nasypte do misy múku, do stredu nalejte mlieko s kvasnicami, trochu múky zapracujte do cesta. Nechajte odležať prikryté na teplom mieste.

Krok 2

Cesto odkryte.

Krok 3
Zvyšok mlieka zmiešajte s vajíčkami a pridajte do cesta.


Krok 4
S ručným mixérom rozmixujte kúsky masla s cukrom a vmiešajte do cesta. Miešajte, až kým cesto nie je hladké a neodlepuje sa od misy.

Krok 5
Nechajte prikryté cesto vykysnúť 30 minút na teplom mieste.

Krok 6
Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a rozdeľte na tri časti.


Krok 7
Každú časť cesta vyvaľkajte na obdĺžnik cca 20 x 60 centimetrov.

Krok 8
Zmiešajte ingrediencie na plnku - vanilkový cukor, škoricu, rum a pomleté mandle. Pridajte trochu vody, aby vznikla ľahko roztierateľná, nie však príliš riedka zmes. Rozdeľte plnku na tri časti cesta, nechajte voľné okraje na šírku prsta.

Krok 9
Každý obdĺžnik cesta zrolujte pozdĺžne do rolky, okraje zlepte trochou vody.


Krok 10
Upleťte z troch roliek vianočku, okraje pevne stlačte.

Krok 11
Vianočku položte na maslom vymastený plech a nechajte prikrytú 15 minút.

Krok 12
Vianočku potrite mliekom, pečte v rúre vyhriatej na 180 oC cca 50 minút dozlatista. Potom vyberte a nechajte vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 312
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 556
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 705
  4. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 585
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 517
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 185
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 318
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 298
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 165
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 017
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom