Veľkonočný ovocný koláč
suroviny na 1 koláč
Cesto:
1 a 1 hrnčeka polohrubej múky
soľ
1/2 ČL mletého korenia
110 g masla
1 hrnčeka jemného hnedého cukru
3 rozšľahané vajíčka
350 g zmesi na ovocný koláč
55 g citrusovej kôry
strúhaná kôra z 1 citróna
450 g marcipánu
Poleva:
2 PL marhuľového džemu
1 rozšľahané vajíčko
11 - 12 čokoládových veľkonočných vajec
Tipy:
- Aby ste predišli prilepeniu, posypte pracovnú plochu jemným práškovým cukrom, než vyvaľkáte marcipán.
- Na výrobu vlastného marcipánu preosejte 250 g jemného práškového cukru do misy, pridajte 250 g mletých mandlí, 1 vaječný bielok, 1/4 ČL vanilkovej esencie a 1/2 ČL citrónovej šťavy. Vymiešajte na tuhé cesto a hneťte nahladko.
- Ak je ku koncu pečenia koláč príliš tmavý, voľne ho prikryte kusom fólie.
Predhrejte rúru na 140 °C. Vymastite tortovú formu s priemerom 18 cm. Zmiešajte spolu suché ingrediencie na cesto. Vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte vajíčka a dobre premiešajte. Prisypte suché ingrediencie so zmesou na ovocný koláč a s kôrou. Vyvaľkajte polovicu marcipánu, aby ste vytvorili okrúhle vrstvy široké 18 cm a zvyšok odložte. Dajte polovicu cesta na plech. Vyhlaďte povrch a prikryte ho marcipánovou vrstvou. Prikryte zvyšným cestom a vyhlaďte povrch, pričom nechajte jamku v strede, aby cesto mohlo nakysnúť. Pečte 1 1 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Zvýšte teplotu na 180 °C. Potrite povrch vychladnutého koláča marhuľovým džemom. Zo zvyšného marcipánu vyvaľkajte ďalšie koliesko s priemerom 18 cm a prikryte vrch koláča. Potrite vrch marcipánu trochou rozšľahaného vajíčka. Vráťte koláč do rúry asi na 10 minút, alebo kým marcipán mierne nezhnedne. Nechajte vychladnúť. Okraje koláča potrite zvyšným marhuľovým džemom a naaranžujte čokoládové veľkonočné vajíčka na vrch koláča.
Čokoládové hniezda
suroviny na 1 plech
100 g mliečnej čokolády
100 g horkej 70-percentnej čokolády
3 vajíčka
1 šálky bieleho kryštálového cukru
100 g masla
štipka soli
Poleva:
100 g tmavej 70-percentnej čokolády
100 g masla
100 g jemného práškového cukru
Na ozdobu:
čokoládové veľkonočné vajcia
Roztopte čokoládu. Predhrejte rúru na 200 °C a vymastite formičky na pečenie. Pripravte si pekáč dosť veľký na to, aby sa doň neskôr zmestili formičky vo vodnom kúpeli. Rozlámte čokoládu do čistej suchej misy. Naplňte hrniec vodou, dajte na šporák a priveďte vodu do mierneho varu. Roztopte čokoládu v pare. Druhá možnosť je naplniť hrniec vriacou vodou, dať misu na dno a nechať čokoládu pomaly roztopiť. Vyšľahajte vaječné žĺtky s cukrom, kým zmes nie je hustá a bledožltá. Vmiešajte maslo do roztopenej čokolády a potom pridajte čokoládovú zmes do žĺtkovej zmesi. V inej mise rozšľahajte vajíčkové bielka so soľou, kým nestuhnú. Zamiešajte veľkú lyžicu bielkovej zmesi do čokoládovej zmesi, aby sa zjemnila. Pridajte zvyšok bielok do čokoládovej zmesi a jemne vmiešajte, kým sa nevstrebe. Naplňte formičky po vrch čokoládovou zmesou a dajte plech na pekáč. Podlejte vriacou vodou, až kým voda nedosiahne do polovice bočných stien formičiek. Pečte 20 minút alebo kým nevytiahnete ihlicu z cesta čistú. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť, kým koláče vyberiete z plechu. V rúre napuchnú ako nákyp, a keď vychladnú, znovu spľasnú. Na polevu roztopte čokoládu v pare alebo vo vodnom kúpeli, rozšľahajte v masle a práškovom cukre. Potrite polevou vrch vychladených koláčikov, urobte priehlbinky v strede a naplňte čokoládovými vajíčkami.
Tipy:
- Pečenie koláčikov vo vodnom kúpeli im dodá ľahkú penovú konzistenciu .
- Koláčiky možno vložiť do papierových košíčkov, keď vychladnú.
- Posypte koláčiky kakaovým práškom a servírujte s kopčekom jahodovej zmrzliny.