SME

Sladká bodka

Po dobrom sviatočnom obede vám určite dobre padne štýlový veľkonočný dezert.

Veľkonočný ovocný koláč
suroviny na 1 koláč

Cesto:
1 a 1 hrnčeka polohrubej múky
soľ
1/2 ČL mletého korenia
110 g masla
1 hrnčeka jemného hnedého cukru
3 rozšľahané vajíčka
350 g zmesi na ovocný koláč
55 g citrusovej kôry
strúhaná kôra z 1 citróna
450 g marcipánu

Poleva:

2 PL marhuľového džemu
1 rozšľahané vajíčko
11 - 12 čokoládových veľkonočných vajec

Tipy:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • Aby ste predišli prilepeniu, posypte pracovnú plochu jemným práškovým cukrom, než vyvaľkáte marcipán.
  • Na výrobu vlastného marcipánu preosejte 250 g jemného práškového cukru do misy, pridajte 250 g mletých mandlí, 1 vaječný bielok, 1/4 ČL vanilkovej esencie a 1/2 ČL citrónovej šťavy. Vymiešajte na tuhé cesto a hneťte nahladko.
  • Ak je ku koncu pečenia koláč príliš tmavý, voľne ho prikryte kusom fólie.

Predhrejte rúru na 140 °C. Vymastite tortovú formu s priemerom 18 cm. Zmiešajte spolu suché ingrediencie na cesto. Vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte vajíčka a dobre premiešajte. Prisypte suché ingrediencie so zmesou na ovocný koláč a s kôrou. Vyvaľkajte polovicu marcipánu, aby ste vytvorili okrúhle vrstvy široké 18 cm a zvyšok odložte. Dajte polovicu cesta na plech. Vyhlaďte povrch a prikryte ho marcipánovou vrstvou. Prikryte zvyšným cestom a vyhlaďte povrch, pričom nechajte jamku v strede, aby cesto mohlo nakysnúť. Pečte 1 1 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Zvýšte teplotu na 180 °C. Potrite povrch vychladnutého koláča marhuľovým džemom. Zo zvyšného marcipánu vyvaľkajte ďalšie koliesko s priemerom 18 cm a prikryte vrch koláča. Potrite vrch marcipánu trochou rozšľahaného vajíčka. Vráťte koláč do rúry asi na 10 minút, alebo kým marcipán mierne nezhnedne. Nechajte vychladnúť. Okraje koláča potrite zvyšným marhuľovým džemom a naaranžujte čokoládové veľkonočné vajíčka na vrch koláča.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládové hniezda
suroviny na 1 plech

100 g mliečnej čokolády
100 g horkej 70-percentnej čokolády
3 vajíčka
1 šálky bieleho kryštálového cukru
100 g masla
štipka soli

Poleva:
100 g tmavej 70-percentnej čokolády
100 g masla
100 g jemného práškového cukru

Na ozdobu:
čokoládové veľkonočné vajcia

Roztopte čokoládu. Predhrejte rúru na 200 °C a vymastite formičky na pečenie. Pripravte si pekáč dosť veľký na to, aby sa doň neskôr zmestili formičky vo vodnom kúpeli. Rozlámte čokoládu do čistej suchej misy. Naplňte hrniec vodou, dajte na šporák a priveďte vodu do mierneho varu. Roztopte čokoládu v pare. Druhá možnosť je naplniť hrniec vriacou vodou, dať misu na dno a nechať čokoládu pomaly roztopiť. Vyšľahajte vaječné žĺtky s cukrom, kým zmes nie je hustá a bledožltá. Vmiešajte maslo do roztopenej čokolády a potom pridajte čokoládovú zmes do žĺtkovej zmesi. V inej mise rozšľahajte vajíčkové bielka so soľou, kým nestuhnú. Zamiešajte veľkú lyžicu bielkovej zmesi do čokoládovej zmesi, aby sa zjemnila. Pridajte zvyšok bielok do čokoládovej zmesi a jemne vmiešajte, kým sa nevstrebe. Naplňte formičky po vrch čokoládovou zmesou a dajte plech na pekáč. Podlejte vriacou vodou, až kým voda nedosiahne do polovice bočných stien formičiek. Pečte 20 minút alebo kým nevytiahnete ihlicu z cesta čistú. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť, kým koláče vyberiete z plechu. V rúre napuchnú ako nákyp, a keď vychladnú, znovu spľasnú. Na polevu roztopte čokoládu v pare alebo vo vodnom kúpeli, rozšľahajte v masle a práškovom cukre. Potrite polevou vrch vychladených koláčikov, urobte priehlbinky v strede a naplňte čokoládovými vajíčkami.

Tipy:

SkryťVypnúť reklamu
  • Pečenie koláčikov vo vodnom kúpeli im dodá ľahkú penovú konzistenciu .
  • Koláčiky možno vložiť do papierových košíčkov, keď vychladnú.
  • Posypte koláčiky kakaovým práškom a servírujte s kopčekom jahodovej zmrzliny.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 433
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 8 602
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 896
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 987
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 338
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 158
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 017
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 8
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 679
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 21 583
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 395
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 272
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 976
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 288
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 923
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 496
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
reklama
SkryťZatvoriť reklamu