"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Sladká bodka

Po dobrom sviatočnom obede vám určite dobre padne štýlový veľkonočný dezert.

Veľkonočný ovocný koláč
suroviny na 1 koláč

Cesto:
1 a 1 hrnčeka polohrubej múky
soľ
1/2 ČL mletého korenia
110 g masla
1 hrnčeka jemného hnedého cukru
3 rozšľahané vajíčka
350 g zmesi na ovocný koláč
55 g citrusovej kôry
strúhaná kôra z 1 citróna
450 g marcipánu

Poleva:

2 PL marhuľového džemu
1 rozšľahané vajíčko
11 - 12 čokoládových veľkonočných vajec

Tipy:

  • Aby ste predišli prilepeniu, posypte pracovnú plochu jemným práškovým cukrom, než vyvaľkáte marcipán.
  • Na výrobu vlastného marcipánu preosejte 250 g jemného práškového cukru do misy, pridajte 250 g mletých mandlí, 1 vaječný bielok, 1/4 ČL vanilkovej esencie a 1/2 ČL citrónovej šťavy. Vymiešajte na tuhé cesto a hneťte nahladko.
  • Ak je ku koncu pečenia koláč príliš tmavý, voľne ho prikryte kusom fólie.

Predhrejte rúru na 140 °C. Vymastite tortovú formu s priemerom 18 cm. Zmiešajte spolu suché ingrediencie na cesto. Vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte vajíčka a dobre premiešajte. Prisypte suché ingrediencie so zmesou na ovocný koláč a s kôrou. Vyvaľkajte polovicu marcipánu, aby ste vytvorili okrúhle vrstvy široké 18 cm a zvyšok odložte. Dajte polovicu cesta na plech. Vyhlaďte povrch a prikryte ho marcipánovou vrstvou. Prikryte zvyšným cestom a vyhlaďte povrch, pričom nechajte jamku v strede, aby cesto mohlo nakysnúť. Pečte 1 1 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Zvýšte teplotu na 180 °C. Potrite povrch vychladnutého koláča marhuľovým džemom. Zo zvyšného marcipánu vyvaľkajte ďalšie koliesko s priemerom 18 cm a prikryte vrch koláča. Potrite vrch marcipánu trochou rozšľahaného vajíčka. Vráťte koláč do rúry asi na 10 minút, alebo kým marcipán mierne nezhnedne. Nechajte vychladnúť. Okraje koláča potrite zvyšným marhuľovým džemom a naaranžujte čokoládové veľkonočné vajíčka na vrch koláča.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čokoládové hniezda
suroviny na 1 plech

100 g mliečnej čokolády
100 g horkej 70-percentnej čokolády
3 vajíčka
1 šálky bieleho kryštálového cukru
100 g masla
štipka soli

Poleva:
100 g tmavej 70-percentnej čokolády
100 g masla
100 g jemného práškového cukru

Na ozdobu:
čokoládové veľkonočné vajcia

Roztopte čokoládu. Predhrejte rúru na 200 °C a vymastite formičky na pečenie. Pripravte si pekáč dosť veľký na to, aby sa doň neskôr zmestili formičky vo vodnom kúpeli. Rozlámte čokoládu do čistej suchej misy. Naplňte hrniec vodou, dajte na šporák a priveďte vodu do mierneho varu. Roztopte čokoládu v pare. Druhá možnosť je naplniť hrniec vriacou vodou, dať misu na dno a nechať čokoládu pomaly roztopiť. Vyšľahajte vaječné žĺtky s cukrom, kým zmes nie je hustá a bledožltá. Vmiešajte maslo do roztopenej čokolády a potom pridajte čokoládovú zmes do žĺtkovej zmesi. V inej mise rozšľahajte vajíčkové bielka so soľou, kým nestuhnú. Zamiešajte veľkú lyžicu bielkovej zmesi do čokoládovej zmesi, aby sa zjemnila. Pridajte zvyšok bielok do čokoládovej zmesi a jemne vmiešajte, kým sa nevstrebe. Naplňte formičky po vrch čokoládovou zmesou a dajte plech na pekáč. Podlejte vriacou vodou, až kým voda nedosiahne do polovice bočných stien formičiek. Pečte 20 minút alebo kým nevytiahnete ihlicu z cesta čistú. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť, kým koláče vyberiete z plechu. V rúre napuchnú ako nákyp, a keď vychladnú, znovu spľasnú. Na polevu roztopte čokoládu v pare alebo vo vodnom kúpeli, rozšľahajte v masle a práškovom cukre. Potrite polevou vrch vychladených koláčikov, urobte priehlbinky v strede a naplňte čokoládovými vajíčkami.

Tipy:

  • Pečenie koláčikov vo vodnom kúpeli im dodá ľahkú penovú konzistenciu .
  • Koláčiky možno vložiť do papierových košíčkov, keď vychladnú.
  • Posypte koláčiky kakaovým práškom a servírujte s kopčekom jahodovej zmrzliny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 310
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 763
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 961
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 773
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 187
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 020
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 627
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 613
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 358
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 753

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.