SME
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky
"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Sladká bodka

Po dobrom sviatočnom obede vám určite dobre padne štýlový veľkonočný dezert.

Veľkonočný ovocný koláč
suroviny na 1 koláč

Cesto:
1 a 1 hrnčeka polohrubej múky
soľ
1/2 ČL mletého korenia
110 g masla
1 hrnčeka jemného hnedého cukru
3 rozšľahané vajíčka
350 g zmesi na ovocný koláč
55 g citrusovej kôry
strúhaná kôra z 1 citróna
450 g marcipánu

Poleva:

2 PL marhuľového džemu
1 rozšľahané vajíčko
11 - 12 čokoládových veľkonočných vajec

Tipy:

  • Aby ste predišli prilepeniu, posypte pracovnú plochu jemným práškovým cukrom, než vyvaľkáte marcipán.
  • Na výrobu vlastného marcipánu preosejte 250 g jemného práškového cukru do misy, pridajte 250 g mletých mandlí, 1 vaječný bielok, 1/4 ČL vanilkovej esencie a 1/2 ČL citrónovej šťavy. Vymiešajte na tuhé cesto a hneťte nahladko.
  • Ak je ku koncu pečenia koláč príliš tmavý, voľne ho prikryte kusom fólie.

Predhrejte rúru na 140 °C. Vymastite tortovú formu s priemerom 18 cm. Zmiešajte spolu suché ingrediencie na cesto. Vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte vajíčka a dobre premiešajte. Prisypte suché ingrediencie so zmesou na ovocný koláč a s kôrou. Vyvaľkajte polovicu marcipánu, aby ste vytvorili okrúhle vrstvy široké 18 cm a zvyšok odložte. Dajte polovicu cesta na plech. Vyhlaďte povrch a prikryte ho marcipánovou vrstvou. Prikryte zvyšným cestom a vyhlaďte povrch, pričom nechajte jamku v strede, aby cesto mohlo nakysnúť. Pečte 1 1 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Zvýšte teplotu na 180 °C. Potrite povrch vychladnutého koláča marhuľovým džemom. Zo zvyšného marcipánu vyvaľkajte ďalšie koliesko s priemerom 18 cm a prikryte vrch koláča. Potrite vrch marcipánu trochou rozšľahaného vajíčka. Vráťte koláč do rúry asi na 10 minút, alebo kým marcipán mierne nezhnedne. Nechajte vychladnúť. Okraje koláča potrite zvyšným marhuľovým džemom a naaranžujte čokoládové veľkonočné vajíčka na vrch koláča.

Skryť Vypnúť reklamu

Čokoládové hniezda
suroviny na 1 plech

100 g mliečnej čokolády
100 g horkej 70-percentnej čokolády
3 vajíčka
1 šálky bieleho kryštálového cukru
100 g masla
štipka soli

Poleva:
100 g tmavej 70-percentnej čokolády
100 g masla
100 g jemného práškového cukru

Na ozdobu:
čokoládové veľkonočné vajcia

Roztopte čokoládu. Predhrejte rúru na 200 °C a vymastite formičky na pečenie. Pripravte si pekáč dosť veľký na to, aby sa doň neskôr zmestili formičky vo vodnom kúpeli. Rozlámte čokoládu do čistej suchej misy. Naplňte hrniec vodou, dajte na šporák a priveďte vodu do mierneho varu. Roztopte čokoládu v pare. Druhá možnosť je naplniť hrniec vriacou vodou, dať misu na dno a nechať čokoládu pomaly roztopiť. Vyšľahajte vaječné žĺtky s cukrom, kým zmes nie je hustá a bledožltá. Vmiešajte maslo do roztopenej čokolády a potom pridajte čokoládovú zmes do žĺtkovej zmesi. V inej mise rozšľahajte vajíčkové bielka so soľou, kým nestuhnú. Zamiešajte veľkú lyžicu bielkovej zmesi do čokoládovej zmesi, aby sa zjemnila. Pridajte zvyšok bielok do čokoládovej zmesi a jemne vmiešajte, kým sa nevstrebe. Naplňte formičky po vrch čokoládovou zmesou a dajte plech na pekáč. Podlejte vriacou vodou, až kým voda nedosiahne do polovice bočných stien formičiek. Pečte 20 minút alebo kým nevytiahnete ihlicu z cesta čistú. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť, kým koláče vyberiete z plechu. V rúre napuchnú ako nákyp, a keď vychladnú, znovu spľasnú. Na polevu roztopte čokoládu v pare alebo vo vodnom kúpeli, rozšľahajte v masle a práškovom cukre. Potrite polevou vrch vychladených koláčikov, urobte priehlbinky v strede a naplňte čokoládovými vajíčkami.

Tipy:

Skryť Vypnúť reklamu
  • Pečenie koláčikov vo vodnom kúpeli im dodá ľahkú penovú konzistenciu .
  • Koláčiky možno vložiť do papierových košíčkov, keď vychladnú.
  • Posypte koláčiky kakaovým práškom a servírujte s kopčekom jahodovej zmrzliny.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 25 233
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 480
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 980
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 180
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 034
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 732
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 886
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 665
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Slovensko otestujú celoplošne cez víkend (minúta po minúte)

Počas pilotnej fázy plošného testovania otestovali 140 945 ľudí.

v popredí vpravo premiér Igor Matovič, v pozadí sprava minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister obrany Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko na brífingu s novinármi počas prestávky zasadnutia Ústredného krízového štábu.
Viliam Turan na archívnej fotografii.
Komentár Petra Schutza

Do análov hlavným vchodom

Ani päťtisíc odhalených v predpremiére nedáva odpoveď na záhadu, že načo je dobré plošné testovanie.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová