"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Sladká bodka

Po dobrom sviatočnom obede vám určite dobre padne štýlový veľkonočný dezert.

Veľkonočný ovocný koláč
suroviny na 1 koláč

Cesto:
1 a 1 hrnčeka polohrubej múky
soľ
1/2 ČL mletého korenia
110 g masla
1 hrnčeka jemného hnedého cukru
3 rozšľahané vajíčka
350 g zmesi na ovocný koláč
55 g citrusovej kôry
strúhaná kôra z 1 citróna
450 g marcipánu

Poleva:

2 PL marhuľového džemu
1 rozšľahané vajíčko
11 - 12 čokoládových veľkonočných vajec

Tipy:

  • Aby ste predišli prilepeniu, posypte pracovnú plochu jemným práškovým cukrom, než vyvaľkáte marcipán.
  • Na výrobu vlastného marcipánu preosejte 250 g jemného práškového cukru do misy, pridajte 250 g mletých mandlí, 1 vaječný bielok, 1/4 ČL vanilkovej esencie a 1/2 ČL citrónovej šťavy. Vymiešajte na tuhé cesto a hneťte nahladko.
  • Ak je ku koncu pečenia koláč príliš tmavý, voľne ho prikryte kusom fólie.

Predhrejte rúru na 140 °C. Vymastite tortovú formu s priemerom 18 cm. Zmiešajte spolu suché ingrediencie na cesto. Vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte vajíčka a dobre premiešajte. Prisypte suché ingrediencie so zmesou na ovocný koláč a s kôrou. Vyvaľkajte polovicu marcipánu, aby ste vytvorili okrúhle vrstvy široké 18 cm a zvyšok odložte. Dajte polovicu cesta na plech. Vyhlaďte povrch a prikryte ho marcipánovou vrstvou. Prikryte zvyšným cestom a vyhlaďte povrch, pričom nechajte jamku v strede, aby cesto mohlo nakysnúť. Pečte 1 1 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Zvýšte teplotu na 180 °C. Potrite povrch vychladnutého koláča marhuľovým džemom. Zo zvyšného marcipánu vyvaľkajte ďalšie koliesko s priemerom 18 cm a prikryte vrch koláča. Potrite vrch marcipánu trochou rozšľahaného vajíčka. Vráťte koláč do rúry asi na 10 minút, alebo kým marcipán mierne nezhnedne. Nechajte vychladnúť. Okraje koláča potrite zvyšným marhuľovým džemom a naaranžujte čokoládové veľkonočné vajíčka na vrch koláča.

Čokoládové hniezda
suroviny na 1 plech

100 g mliečnej čokolády
100 g horkej 70-percentnej čokolády
3 vajíčka
1 šálky bieleho kryštálového cukru
100 g masla
štipka soli

Poleva:
100 g tmavej 70-percentnej čokolády
100 g masla
100 g jemného práškového cukru

Na ozdobu:
čokoládové veľkonočné vajcia

Roztopte čokoládu. Predhrejte rúru na 200 °C a vymastite formičky na pečenie. Pripravte si pekáč dosť veľký na to, aby sa doň neskôr zmestili formičky vo vodnom kúpeli. Rozlámte čokoládu do čistej suchej misy. Naplňte hrniec vodou, dajte na šporák a priveďte vodu do mierneho varu. Roztopte čokoládu v pare. Druhá možnosť je naplniť hrniec vriacou vodou, dať misu na dno a nechať čokoládu pomaly roztopiť. Vyšľahajte vaječné žĺtky s cukrom, kým zmes nie je hustá a bledožltá. Vmiešajte maslo do roztopenej čokolády a potom pridajte čokoládovú zmes do žĺtkovej zmesi. V inej mise rozšľahajte vajíčkové bielka so soľou, kým nestuhnú. Zamiešajte veľkú lyžicu bielkovej zmesi do čokoládovej zmesi, aby sa zjemnila. Pridajte zvyšok bielok do čokoládovej zmesi a jemne vmiešajte, kým sa nevstrebe. Naplňte formičky po vrch čokoládovou zmesou a dajte plech na pekáč. Podlejte vriacou vodou, až kým voda nedosiahne do polovice bočných stien formičiek. Pečte 20 minút alebo kým nevytiahnete ihlicu z cesta čistú. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť, kým koláče vyberiete z plechu. V rúre napuchnú ako nákyp, a keď vychladnú, znovu spľasnú. Na polevu roztopte čokoládu v pare alebo vo vodnom kúpeli, rozšľahajte v masle a práškovom cukre. Potrite polevou vrch vychladených koláčikov, urobte priehlbinky v strede a naplňte čokoládovými vajíčkami.

Tipy:

  • Pečenie koláčikov vo vodnom kúpeli im dodá ľahkú penovú konzistenciu .
  • Koláčiky možno vložiť do papierových košíčkov, keď vychladnú.
  • Posypte koláčiky kakaovým práškom a servírujte s kopčekom jahodovej zmrzliny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 423
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 840
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 739
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 975
  5. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 965
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 673
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 132
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 012
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 682
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 340

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Dobrovoľníci a štátna drogová politika sú v napätí

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop