SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky
"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Svetová Veľká noc

Aj keď je Veľká noc tradičný sviatok, skúste tento rok prekvapiť svojich blízkych tak trochu netradičným obedovým menu. Prinášame vám inšpiráciu z rôznych končín sveta.

Kura Biryani (Grécke)
suroviny na 8 porcií

8 kuracích stehien
2 hrnčeky ryže
2 hrnčeky sušenej šošovice
4 zemiaky, ošúpané a nakrájané na štvrtinky
15 ml slnečnicového oleja
3 veľké nakrájané cibule
štipka kurkumy rozpustenej v 500 ml vriacej vody
6 vajíčok natvrdo

Suroviny na marinádu:
1 ČL mletého zázvoru
3 strúčiky nakrájaného cesnaku
pomleté čili papričky
1 ČL korenia Kura masala
1 ČL mletého kumínu
1 ČL mletého koriandra
kurkuma
4 semiačka kardamomu
2 bobkové listy
1 pokrájaná paradajka
250 ml cmaru alebo gréckeho jogurtu
1 ČL soli
40 ml slnečnicového oleja

Vložte kuracie stehná do misy. Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu a zalejte ňou kurča. Prikryte misu tenkou potravinovou fóliou a držte v chlade 2 - 3 hodiny. Vyberte stehná z misy a snažte sa odstrániť väčšinu marinády zo stehien. Odložte nabok. Zahrejte slnečnicový olej na panvici a vyprážajte kurča 10 minút dohneda. Varte ryžu 10 minút a sceďte. Varte šošovicu 20 minút a sceďte. Zahrejte rúru na 180 °C. Zahrejte 15 ml slnečnicového oleja a opražte cibuľu domäkka. Použite zapekaciu misu a vložte všetky ingrediencie vo vrstvách do misy. Začnite vrstvou ryže, potom príde vrstva šošovice, potom kurča a marináda, potom surové zemiaky a cibuľa. Opakujte, kým nepoužijete všetky ingrediencie. Zalejte rozpustenou kurkumou. Prikryte misu alobalom a zakryte pokrievkou. Vložte do rúry a pečte aspoň 1 hodinu a 20 minút. Presvedčte sa, že zemiaky a kurča sú uvarené. Servírujte s vajíčkami natvrdo.

Skryť Vypnúť reklamu

Quiche s údenou rybou (Anglické)

Suroviny na cesto :
200 g polohrubej múky,
100 g masla nakrájaného na kocky
2 - 3 PL lyžice studenej vody

Suroviny na plnku:

1 ČL masla,
1 nakrájaná cibuľa
1 nakrájaný strúčik cesnaku
600 g údenej ryby bez kostí a potrhanej na malé kúsky
3 vajíčka
250 ml smotany

Dajte polohrubú múku a maslo do kuchynského robota. Mixujte, až kým zmes nevyzerá ako strúhanka. Pridávajte studenú vodu po lyžičkách, kým nevytvoríte cesto. Ak vyzerá príliš sucho, pridajte ešte trochu studenej vody. Prikryte cesto tenkou potravinovou fóliou a nechajte chladiť 30 minút. Vyvaľkajte na pomúčenej doske a položte na vymastený plech tak 18 - 23 cm do výšky. Predhrejte rúru na 180 °C. Rozpustite maslo na panvici a pridajte cibuľu a cesnak. Pražte, kým nie sú mäkké a priesvitné. Odstavte panvicu z plameňa a zmiešajte cibuľovú zmes s rozkúskovanou rybou. Potrite plnkou cesto a rozšľahajte vajíčka spolu so smotanou. Vylejte vajíčkovú zmes na plnku a vložte do rúry na 50 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Curry s jahňacou nohou (Orientálne)
suroviny na 6 porcií

50 ml olivového oleja
6 jahňacích nôh
soľ a korenie
30 ml slnečnicového oleja
3 nakrájané cibule
1 plechovka nakrájaných paradajok
1 ČL mletého kumínu (rímskej rasce)
1 ČL mletého koriandra
semiačka kardamomu
1 ČL mletého zázvoru
štipka mletej škorice
4 nakrájané strúčiky cesnaku
30 ml citrónovej šťavy
1 plechovka kokosového mlieka
1 ČL korenia masala
1 ČL kurkumy
podrvené čili papričky
250 ml vody

Predhrejte rúru na 200 °C. Nalejte olivový olej do veľkej zapekacej misy a vložte do misy jahňacie nohy. Dochuťte soľou a korením. Dajte do rúry a pečte 45 minút dohneda. Pripravte si curry omáčku: zahrejte slnečnicový olej na panvici s pokrievkou. Opražte cibuľu, kým nie je mäkká a priesvitná. Pridajte zvyšné ingrediencie, okrem vody. Duste 10 minút. Stíšte plameň v rúre na 160 °C. Vložte jahňacinu do omáčky a pridajte vodu. Prikryte pokrievkou a pečte v rúre 2 hodiny. Mäso musí byť nádherne mäkké. Ak sa vám zdá, že bude omáčky priveľa alebo že nie je dosť hustá, posledných 30 minút pečte bez pokrievky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 416
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 708
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 705
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 293
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 241
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 330
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 284
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 304
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 300
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 481
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Nemusí byť len kyslá. Skvelé jedlá uvaríte aj z hlávkovej kapusty

Polievky, hlavné jedlá aj dezerty, s mäsom či bez neho.

Mleté mäso s kapustou

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.