SME

Svetová Veľká noc

Aj keď je Veľká noc tradičný sviatok, skúste tento rok prekvapiť svojich blízkych tak trochu netradičným obedovým menu. Prinášame vám inšpiráciu z rôznych končín sveta.

Kura Biryani (Grécke)
suroviny na 8 porcií

8 kuracích stehien
2 hrnčeky ryže
2 hrnčeky sušenej šošovice
4 zemiaky, ošúpané a nakrájané na štvrtinky
15 ml slnečnicového oleja
3 veľké nakrájané cibule
štipka kurkumy rozpustenej v 500 ml vriacej vody
6 vajíčok natvrdo

Suroviny na marinádu:
1 ČL mletého zázvoru
3 strúčiky nakrájaného cesnaku
pomleté čili papričky
1 ČL korenia Kura masala
1 ČL mletého kumínu
1 ČL mletého koriandra
kurkuma
4 semiačka kardamomu
2 bobkové listy
1 pokrájaná paradajka
250 ml cmaru alebo gréckeho jogurtu
1 ČL soli
40 ml slnečnicového oleja

Vložte kuracie stehná do misy. Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu a zalejte ňou kurča. Prikryte misu tenkou potravinovou fóliou a držte v chlade 2 - 3 hodiny. Vyberte stehná z misy a snažte sa odstrániť väčšinu marinády zo stehien. Odložte nabok. Zahrejte slnečnicový olej na panvici a vyprážajte kurča 10 minút dohneda. Varte ryžu 10 minút a sceďte. Varte šošovicu 20 minút a sceďte. Zahrejte rúru na 180 °C. Zahrejte 15 ml slnečnicového oleja a opražte cibuľu domäkka. Použite zapekaciu misu a vložte všetky ingrediencie vo vrstvách do misy. Začnite vrstvou ryže, potom príde vrstva šošovice, potom kurča a marináda, potom surové zemiaky a cibuľa. Opakujte, kým nepoužijete všetky ingrediencie. Zalejte rozpustenou kurkumou. Prikryte misu alobalom a zakryte pokrievkou. Vložte do rúry a pečte aspoň 1 hodinu a 20 minút. Presvedčte sa, že zemiaky a kurča sú uvarené. Servírujte s vajíčkami natvrdo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Quiche s údenou rybou (Anglické)

Suroviny na cesto :
200 g polohrubej múky,
100 g masla nakrájaného na kocky
2 - 3 PL lyžice studenej vody

Suroviny na plnku:

1 ČL masla,
1 nakrájaná cibuľa
1 nakrájaný strúčik cesnaku
600 g údenej ryby bez kostí a potrhanej na malé kúsky
3 vajíčka
250 ml smotany

Dajte polohrubú múku a maslo do kuchynského robota. Mixujte, až kým zmes nevyzerá ako strúhanka. Pridávajte studenú vodu po lyžičkách, kým nevytvoríte cesto. Ak vyzerá príliš sucho, pridajte ešte trochu studenej vody. Prikryte cesto tenkou potravinovou fóliou a nechajte chladiť 30 minút. Vyvaľkajte na pomúčenej doske a položte na vymastený plech tak 18 - 23 cm do výšky. Predhrejte rúru na 180 °C. Rozpustite maslo na panvici a pridajte cibuľu a cesnak. Pražte, kým nie sú mäkké a priesvitné. Odstavte panvicu z plameňa a zmiešajte cibuľovú zmes s rozkúskovanou rybou. Potrite plnkou cesto a rozšľahajte vajíčka spolu so smotanou. Vylejte vajíčkovú zmes na plnku a vložte do rúry na 50 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Curry s jahňacou nohou (Orientálne)
suroviny na 6 porcií

50 ml olivového oleja
6 jahňacích nôh
soľ a korenie
30 ml slnečnicového oleja
3 nakrájané cibule
1 plechovka nakrájaných paradajok
1 ČL mletého kumínu (rímskej rasce)
1 ČL mletého koriandra
semiačka kardamomu
1 ČL mletého zázvoru
štipka mletej škorice
4 nakrájané strúčiky cesnaku
30 ml citrónovej šťavy
1 plechovka kokosového mlieka
1 ČL korenia masala
1 ČL kurkumy
podrvené čili papričky
250 ml vody

Predhrejte rúru na 200 °C. Nalejte olivový olej do veľkej zapekacej misy a vložte do misy jahňacie nohy. Dochuťte soľou a korením. Dajte do rúry a pečte 45 minút dohneda. Pripravte si curry omáčku: zahrejte slnečnicový olej na panvici s pokrievkou. Opražte cibuľu, kým nie je mäkká a priesvitná. Pridajte zvyšné ingrediencie, okrem vody. Duste 10 minút. Stíšte plameň v rúre na 160 °C. Vložte jahňacinu do omáčky a pridajte vodu. Prikryte pokrievkou a pečte v rúre 2 hodiny. Mäso musí byť nádherne mäkké. Ak sa vám zdá, že bude omáčky priveľa alebo že nie je dosť hustá, posledných 30 minút pečte bez pokrievky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 066
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 676
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 965
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 750
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 700
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 185
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 181
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 62
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 10

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 238
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 318
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 916
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 911
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 738
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 627
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 040
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 625
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu