"VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL"

Hodovanie vo veľkom štýle

Prekvapte tento rok šibačov rafinovanými špecialitami so sviatočnou atmosférou.

Chlebový veniec s pečeným vajíčkom
suroviny na 6 kusov

1/8 l mlieka
1 kocka kvasníc (42 g)
1 ČL cukru + 50 g cukru
125 g masla alebo margarínu
500 g múky
soľ
1 surové vajíčko
6 vajíčok natvrdo
olej
100 g mandľových plátkov
pestro pomaľované veľkonočné vajíčka

Zohrejte mlieko, rozdrobte kvasnice a s 1 čajovou lyžičkou cukru vmiešajte do mlieka. Nechajte 10 minúť odstáť. Rozpusťte tuk a nechajte ho vychladnúť. Múku, 50 g cukru a soľ rozmiešajte v mise. Tuk, vajíčko a mlieko s kvasnicami pridajte k múčnej zmesi a všetko spolu vyhneťte do hladkého cesta. Nechajte nakysnúť asi 1 hodinu prikryté na teplom mieste. Cesto ešte raz prehneťte a rozdeľte na 12 porcií. Každú porciu vytvarujte na tenkú rolku (asi 20 cm dlhú). Rolky po dvoch vzájomne prepleťte, vyformujte veniec a konce dobre pritlačte k sebe. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu vložte zľahka naolejované vajíčko, aby forma ostala zachovaná. Vence nechajte prikryté nakysnúť cca 15 minút. Žĺtok a smotanu spolu rozšľahajte a zmesou natrite cesto pomocou štetca. Posypte navrchu mandľovými plátkami. V predhriatej rúre (elektrický šporák: 175°C, plynový šporák: stupeň 3-4, teplovzdušná rúra: 160°C) pečte 20-25 minút. Vyberte vajíčka a nechajte vychladnúť, Podľa vkusu ozdobte prostriedok venca pestro pomaľovanými vajíčkami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Špargľový šalát s medvedím cesnakom, bylinkovým parfaitom a mramorovaným vajíčkom
suroviny na 4 porcie

Na mramorované vajíčka:
4 vajíčka
4 strúčiky cesnaku
1 l červeného vína
1 bobkový list
1 zväzok tymiánu
4 zrnká čierneho korenia
1 PL soli
1 l cviklovej šťavy

Na bylinkový parfait:
1 strúčik cesnaku
1 väčší zväzok (cca 150 g) bylinkovej zmesi (bedrovník, bazalka, pažítka, petržlen)
3 listy bielej želatíny
1/8 l bieleho vína
šťava z 1 citróna
400 ml smotany
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

Na šalát:
500 g bielej špargle
150 g medvedieho cesnaku
1 šalotka
šťava z polovice pomaranča
2-3 lyžice bieleho balzamikového octu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
4 PL olivového oleja
kvety medvedieho cesnaku
lístky žeruchy

Mramorové vajíčka: Varte vajíčka 12 minút. Škrupinu zľahka naťuknite. Olúpte cesnak. Nechajte zovrieť červené víno, bobkový list, tymián, zrnká čierneho korenia a soľ. Prilejte šťavu z cvikly. Zalejte zmesou vajíčka a cez noc nechajte stáť v chladničke.
Parfait: Olúpte cesnak na bylinkový parfait. Bylinky opláchnite, osušte a otrhajte lístky. Niekoľko lístkov bedrovníka si odložte. Želatínu nechajte zmäknúť, cesnak a bylinky nahrubo posekajte. Dajte spolu s bielym vínom a citrónovou šťavou do mixéra a rozmixujte. Smotanu vyšľahajte dotuha. Želatínu vytlačte a na strednom plameni nechajte rozpustiť. Vmiešajte do želatíny 1 lyžicu vyšľahanej smotany. Vmiešajte želatínu a bylinky do smotany. Dochuťte soľou a korením. Vymyte formu na parfait (1 l obsah), vložte do nej zmes a parfait vložte na 3-4 hodiny do chladničky.
Šalát: Olúpte špargľu na šalát a nakrájajte na tenké pásiky. Medvedí cesnak umyte a natrhajte na hrubé kúsky. Šalotku ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Na marinádu vymiešajte spolu pomarančovú šťavu, balzamikový ocot, soľ, čierne korenie a šalotku. Vmiešajte olivový olej. Marinujte v nej špargľu a medvedí cesnak. Parfait narežte na plátky a naaranžujte spolu so šalátom a vajíčkom. Servírujte ozdobené kvetmi medvedieho cesnaku a žeruchou.

Pomarančová pena s levanduľovými jahodami
suroviny na 4 porcie

3 listy bielej želatíny
1 pomaranč
2 PL pomarančového likéru
1 plnotučný jogurt
70 g cukru
2 bielka
150 g šľahačky
500 g malých jahôd
1 balíček vanilkového cukru
kvety levandule
kvety kapucínky väčšej

Nechajte zmäknúť želatínu v studenej vode. Zmiešajte pomarančovú šťavu, pomarančový likér, jogurt a cukor. Želatínu rozpusťte podľa návodu na balíčku a zmiešajte so 4 lyžicami jogurtovej zmesi. Potom za stáleho miešania pridajte do jogurtovej zmesi. Bielko vyšľahajte úplne dotuha. Šľahačku vyšľahajte dotuha. Len čo želatina začne tuhnúť, opatrne pridajte sneh a šľahačku. Penu nechajte vychladnúť. Jahody umyte, očistite a rozpoľte. Umyte levanduľové kvety. Jahody, vanilkový cukor a kvety levandule zmiešajte a nechajte asi 1 hodinu odstáť. Jahody rozdeľte do dezertných misiek. Penu vytvarujte pomocou dávkovača zmrzliny do guliek a položte na jahody. Na záver ozdobte kvetmi kapucínky väčšej.

Vajíčka v bylinkovom šaláte so sezamovou marinádou
suroviny na 4 porcie

4 vajíčka
1 veľký zväzok bylinkovej zmesi (bedrovník, estragón, žerucha)
4 PL balzamikového octu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 ČL horčice
6 PL olivového oleja
1 ČL sezamu

Vajíčka uvarte natvrdo, omyte a olúpte. Bylinky umyte, otrepte dosucha a lístky otrhajte. Ocot, soľ, čierne korenie, horčicu a olej premiešajte. Sezam krátko opražte na suchej panvici. Bylinky rozdeľte na štyri taniere. Vajíčka rozpoľte, do stredu taniera dajte vždy 2 polky. Polejte šalátovým dressingom a posypte sezamovými semiačkami.

Teplý fazuľový šalát v košíčku s vajíčkami a krémom z dijonskej horčice
Ingrediencie pre 4 osoby

600 g malých tenkých fazuľových luskov
soľ
3 PL olivového oleja
2 PL bylinkového octu
4 vajíčka
1 strúčik cesnaku
1 malý pohár ančovičiek
1 zväzku jarnej cibuľky
1 šalotka
4 PL majonézy
4 PL kyslého mlieka
1 PL dijonskej horčice
čerstvo pomleté čierne korenie
4 košíčky (dostať kúpiť v hotové v supermarketoch)
1 malý pohár kapár
niekoľko lístkov mäty na ozdobenie

Umyte fazuľu, očistite ju a v troche osolenej vriacej vody nechajte povariť asi 15 minút. Fazuľky nechajte dobre odkvapkať. Zmiešajte dokopy 2 lyžice olivového oleja a ocot. Vajíčka uvarte natvrdo, omyte a olúpte. Cesnak ošúpte a nakrájajte na plátky. Zvyšný olivový olej zahrejte a kúsky cesnaku na ňom opražte do zlatožlta. Ančovičky nechajte odkvapkať, prípadne rozpoľte. Jarnú cibuľku očistite, opláchnite a nakrájajte na malé kúsky. Olúpte šalotku, nakrájajte na malé kocky a zmiešajte s majonézou, kyslým mliekom a dijonskou horčicou. Dochuťte soľou, čiernym korením. Vložte po 2 polkách vajíčka a 2 jarných cibuľkách do každého košíčka. Kapary sceďte. Fazuľky rozdeľte na štyri taniere. Na ne položte košíčky, posypte kúskami cesnaku, navrch rozdeľte ančovičky a kapary. Polejte šalátovým dressingom a ozdobte lístkami mäty.

Veľkonočný veniec s jahodovou marmeládou
suroviny na 6 porcií

Na jahodovú marmeládu:
500 g zrelých jahôd
500 g želírovacieho cukru
1 balíček vanilkového cukru

Na veľkonočný veniec:

1/8 l mlieka
1 kocka kvasníc (42 g)
1 ČL cukru + 50 g cukru
125 g masla alebo margarínu
500 g múky
soľ
1 surové vajíčko
6 vajíčok natvrdo
olej
1 žĺtok
2 PL mlieka

Marmeláda: Umyte, osušte a očistite jahody. Jahody, želírovací cukor a vanilkový cukor dajte do mixéru a asi 20-30 minút mixujte. Naplňte jahodovú marmeládu do pohárov, uzavrite a dajte do chladničky. Marmeláda robená za studena vydrží najviac 3 týždne.
Veniec: Zahrejte mlieko. Kvasnice rozmrvte a vymiešajte s cukrom (1 lyžičkou) do mlieka. Nechajte 10 minút kysnúť. Tuk nechajte roztopiť a ochladiť. Múku, cukor (50 g) a soľ zmiešajte v mise. Vajíčko a kvasnicové mlieko pridajte k múčnej zmesi a všetko spolu vyhneťte na hladké cesto. Prikryté nechajte nakysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Cesto ešte raz premieste a rozdeľte na tri porcie. Jednu časť vytvarujte na veľkú rolku a položte ako vonkajší veniec na plech vyložený papierom na pečenie. Konce pevne pritlačte k sebe. Zvyšné 2 porcie vytvarujte na 6 roliek a vytvarujte do malých venčekov ako na fotografii. Konce pritlačte na veľký veniec. Veniec ešte raz nechajte prikrytý nakysnúť asi 15 minút. Rozšľahajte spolu žĺtko a mlieko. Cesto potrite touto zmesou pomocou štetca. V predhriatej rúre (elektrický šporák: 175°C, plynový šporák: stupeň 3-4, horúcovzdušná rúra: 160°C) nechajte piecť 20-25 minút. Vychladnutý veniec servírujte s marmeládou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 474
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 568
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 275
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 867
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 607
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 501
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 688
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 507
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 933
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 663

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.