Huby si môžeme dopestovať aj v záhrade

Záujem o pestovanie húb nielen v priemyselných, ale aj domácich podmienkach narastá vďaka novým informáciám o ich gastronomických a liečebných vlastnostiach.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – Stock.XCHNG)

K tomu, aby sme si vypestovali huby v záhrade, stačí kúpiť substrát naočkovaný hubovým podhubím a začať pestovať. Huby sa dajú pestovať v parenisku na slame, kukuričných odrezkoch, na konároch alebo klátikoch. Najťažšou úlohou pre pestovateľov je príprava substrátu a jeho naočkovanie. Preto napríklad pestovatelia šampiňónov dávajú prednosť kúpenému hubovému substrátu, ktorý stačí len rozbaliť, polievať a čakať na úrodu.

Najvhodnejšou hubou pre začínajúcich pestovateľov je golierovka slamomilná. Dá sa pestovať na slame, ktorú stačí namočiť, naočkovať sadivo a potom už len zberať plodnice. Je však potrebné nájsť tienisté miesto, aby sme nemuseli stále zalievať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pre pestovanie hlivy ustricovej stačí tiež slama alebo drevo. Od sejby do zberu prejdú len tri týždne. Nebezpečné je prerastanie hlivy, pretože hrozí riziko väčšieho množstva uvoľňovania spór, ktoré sú alergénne.

Ak chceme v záhrade pestovať huby, ktoré rastú vo voľnej prírode, musíme pre ne vytvoriť vhodné podmienky. Hlavné je nájsť staršie plodnice húb v prírode, ktoré potom rozmrvíme vo vode. Tou potom polejeme vytvorený substrát vhodný pre konkrétny druh húb. Takto možno pestovať napríklad pôvabnicu fialovú (najlepšie pod ríbezľami) a hnojník obyčajný (na starom komposte). Pre pestovanie na konároch a klátikoch je vhodných niekoľko druhov húb. Je to hlavne uchovec bazový (z lesa prinesieme konár s násadou a pestujeme na bazovom alebo agátovom dreve), poľnička topoľová (na topoľovom dreve). Z lesa si môžeme priniesť aj časť konára, na ktorom rástla plamienka zamatovohlúbiková alebo šupinačka menlivá. Ak ho zakopeme v záhrade na tienistom mieste, po čase tam vyrastú trsy plodníc. Pre niekoho je prekvapením, že huževnatec jedlý (shiitake) nerastie len v Japonsku, ale aj na Slovensku. Môžeme ho pestovať na odumretých dubových kmeňoch. Veľmi chutnú tanečnicu poľnú najlepšie presadíme do záhrady s celým trsom trávy, ktorý zakopeme do trávnika.

K ďalším vhodným miestam pre pestovanie húb patrí pivnica, garáž alebo sklad. Najviac žiadanou hubou pestovanou v týchto podmienkach je šampiňón. Pri dodržaní odporúčaných podmienok (vytvorenie takmer sterilného prostredia o teplote 18 až 20°C, stále vlhký substrát, neskôr prenos do chladnejšieho prostredia) môžeme zhruba o mesiac zberať prvú úrodu.

V byte alebo na balkóne je pestovanie húb pomerne problematické vzhľadom na časté zmeny prírodných podmienok. V kvetináčoch sa dajú pestovať prášnice, peniazočka smreková a tanečnica poľná.

V poslednom čase sa experimentuje aj s pestovaním exotických húb. Patria k nim hliva miskovitácitrónovožltá a hliva lososovoružová, ktoré sú atraktívne svojím sfarbením a chuťou. Zvyšuje sa tiež záujem o pestovanie húb s liečivými vlastnosťami: koralovca ježovitého, lesklokôrovky obyčajnej (huba nesmrteľnosti), trúdnikovca pestrého (využíva sa v tradičnej čínskej medicíne) a klanolupeňovky obyčajnej.

Pestovanie húb, A.Ginterová, Príroda, Bratislava 1985

Huby, rastliny a ľudia, V.V.Mazin, L.S.Šaškova, Agropromizdat 1986

www.nahuby.sk, www.huby.sk, www.kruhzivota.sk, www.strana-ru.ru, www.agrariy.net

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 841
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 449
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 19 898
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 717
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 335
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 882
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 900
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 417
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 396
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 698

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Záhrada, Sme v obrazoch

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Som pôžitkár. Viem, že chuť príde, ale už mi nebude diktovať

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

KULTÚRA

Jana Oľhová: Politický sitkom potrebuje učiteľky zo základnej

Bývajú vystrašené, hovorí o učiteľkách, ktoré navštevujú jej divadelnú dielňu.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.