SME

Jarná listová zelenina obsahuje množstvo vitamínov

Jarná listová zelenina obsahuje významné množstvo vitamínov, najmä vitamín C, provitamín A, vitamín B karotín, množstvo minerálnych prvkov, vlákniny, chlorofylu a iných dôležitých látok pričom má nízku energetickú hodnotu.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pre TASR to uviedla Magdaléna Valšíková zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Táto široká skupina plodín dostala pomenovanie podľa toho, že ich konzumnou časťou sú listy rastlín a patrí do nej veľa druhov. "Odporúča sa k spotrebe najmä v čerstvom stave vo forme rôznych šalátov a oblohy k hlavným jedlám. Pri tepelnej úprave je jarná listová zelenina zasa vhodná na prípravu chutných prívarkov," spresnila Valšíková, pričom medzi najčastejšie druhy jarnej listovej zeleniny pestovanej v našich záhradkách zaradila najmä šaláty hlávkové, listové, špenát, štiav, čakanku štrbákovú, mangold, rebarboru a iné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Šalát hlávkový prichádza na trh skoro na jar ako rýchlený, neskôr ako šalát poľný. Pri využití všetkých foriem ho možno pestovať až do príchodu zimy. "Šalát hlávkový pestovaný z priesad zasahuje koreňmi do hĺbky 20 až 30 centimetrov, korene z priameho výsevu siahajú až do hĺbky jedného metra. Nad povrchom pôdy sa najprv tvoria prízemné ružice listov, ktoré sa neskôr zavinujú do hlávky a v závislosti od typov a odrôd dosahujú hmotnosť až do 500 gramov. Konzumnou časťou je vyvinutá, neprezretá a neprerastajúca hlávka," vysvetlila Valšíková, pričom dodala, že vegetačná doba tohto druhu šalátu sa pohybuje od 30 do 110 dní.

Šalát listový vytvára na rozdiel od šalátu hlávkového najprv riedku prízemnú ružicu listov, ktorú rýchlo prerastá bohato olistená byľ. Listy sú obrátene vajcovité, hladké a na okrajoch kučeravé a majú jemnú konzistenciu.

SkryťVypnúť reklamu

"Šalát na rezanie sa podobá listovému šalátu a často sa s ním aj zamieňa. Rastlina tvorí ružicu listov, ktoré sa čiastočne točia do voľnej hlávky. Na konzumovanie sa odrezávajú celé ružice," uviedla odborníčka.

Pestovaniu šalátov vyhovujú humózne, prístupnými živinami bohato zásobené, kypré a ľahšie pôdy. "Šaláty sú menej náročné na teplo a môžu sa pestovať aj vo vyšších polohách. Všetky typy a odrody sú chladuvzdorné a znášajú krátkodobý pokles teploty do mínus päť stupňov. Zimné odrody sú dokonca mrazuvzdorné a dobre prezimujú," dodala.

Jarné šaláty pestujeme na slnečných, teplých a chránených polohách. Optimálna teplota pre tvorbu hlávok je 15 stupňov Celzia. Vyššie teploty, najmä pri nedostatku vlahy spôsobujú zlé zavinovanie hlávok. "Veľké kolísanie denných a nočných teplôt nie je škodlivé, plodine naopak prospieva. Šaláty nevyžadujú priame hnojenie organickými hnojivami a najlepšie im vyhovuje pôda v starej sile," uviedla Valšíková, pričom dodala, že priemyselné hnojivá dodávame v množstvách, ktoré sú vypočítané na základe výsledkov rozboru pôdy. Použiť možno dusíkaté, fosforečné, draselné alebo kombinované hnojivá.

SkryťVypnúť reklamu

Šaláty sú náročné na prístupný vápnik a z mikroelementov na bór. "Priemyselné hnojivá zapravíme do pôdy najmenej dva až tri týždne pred sejbou alebo vysádzaním. Ak je pôda správne vyhnojená, po vysadení už netreba hnojiť," poznamenala.

Skoré jarné odrody šalátov sa pestujú z priesad, ktoré vznikajú zasiatím osiva do debničiek v januári až februári. Po vzídení ich v čase dvoch pravých listov rozsádzame, najlepšie do balíčkov. "Po rozsadení udržiavame dva až tri dni teplotu okolo 18 stupňov, potom ju cez deň znížime na 14 až 15 stupňov. V noci má teplota dosahovať deväť až 13 stupňov," spresnila a dodala, že polievame opatrne v ranných a dopoludňajších hodinách, aby rastliny do večera obschli. V opačnom prípade im hrozí napadnutie najmä hubovitými chorobami. Takto možno predpestovať prvé priesady v chránených vykurovaných priestoroch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vysádzanie šalátu je aktuálne od 15. do 25. marca, keď majú priesady päť až šesť pravých listov. Sadíme ich do riadkov od seba vzdialených 25-30 cm a na vzdialenosť rastlín v riadku 25 cm. Pri všetkých typoch šalátov je dôležité plytké sadenie, aby bolo srdiečko aspoň jeden centimeter nad úrovňou pôdy.

Neskoré jarné, letné a zimné šaláty však môžeme podľa Valšíkovej s úspechom pestovať aj z priamej sejby. "Pri jarnom šaláte začíname siať v polovici marca a posledný vhodný termín je polovica apríla. Z neskoršej sejby obyčajne vybiehajú do kvetu," povedala odborníčka. Semená šalátu sa sejú do hĺbky 2 cm. Po sejbe je nutné pritlačiť pôdu ľahkým valcom.

Letný šalát z priamej sejby sejeme od konca do polovice júna. Pre jesenné pestovanie sa odporúča sejba od polovice júla do konca júla. Zimný šalát z priameho výsevu sejeme asi od 10. septembra do konca septembra tak, aby rastliny mohli dobre zakoreniť a vytvoriť niekoľko listov ešte pred príchodom mrazov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"V takomto štádiu dobre prezimujú a na jar pokračujú v raste. Hlávky rýchle dorastajú a prinášajú veľmi skorú úrodu. Pri tomto spôsobe šalát nevybieha do kvetu, ale je riziko vymŕzania pri silných holomrazoch," uzavrela Valšíková.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 363
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 505
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 287
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 335
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 940
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 489
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 085
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 71 702
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 261
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 16 168
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 644
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 246
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 002
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 388
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  6. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu