Jarné osvieženie

Privítajte prvé jarné dni zdravým jedlom z čerstvých pestrofarebných ingrediencií, ktoré poteší všetky vaše zmysly.

Grilovaná ryba s avokádovou salsou
suroviny na 4 porcie

1 strúčik podrveného cesnaku
3 ČL mäkkého masla
4 rybie rezne
1 veľké avokádo, nakrájané na kocky
30 ml citrónovej šťavy
1 nakrájaná jarná cibuľka

Vmiešajte cesnak do masla a natrite na rybu. Okoreňte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Pečte rybu na plechu pod horúcim grilom asi päť minút z každej strany. Pozor, aby ste ju neprepiekli. Kým sa ryba griluje, zmiešajte kocky avokáda, citrónovú šťavu a jarnú cibuľku. Okoreňte podľa chuti. Vrch ryby potrite avokádovou zmesou. Servírujte s pečenými zemiakmi a šalátom alebo sezónnou zeleninou.

Štipľavý vývar so šošovicou
suroviny na 4 porcie

30 ml slnečnicového oleja
1 nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1 ČL sušených podrvených čili papričiek
1 ČL mletého kumínu (rímskej rasce)
250 g červenej šošovice
750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 ČL citrónovej kôry
čerstvý koriander

obr_05.jpgZahrejte slnečnicový olej na panvici na strednom plameni. Poduste cibuľu jednu minútu, potom pridajte cesnak, zázvor, čili a kumín. Miešajte na strednom ohni dve až tri minúty. Pridajte šošovicu a vývar. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a nechajte prikryté dusiť 15 minút, kým nie je šošovica mäkká, pričom ju občas pomiešate. Pridajte trochu viac vývaru, ak je jedlo príliš husté. Prisypte citrónovú kôru a okoreňte podľa chuti. Ozdobte koriandrom a servírujte s chlebom.

Záhradné špagety
suroviny na 4 porcie

45 ml olivového oleja
2 najemno nakrájané stonky zeleru
3 nakrájané žlté patizóny
3 nakrájané cukety
obr_02.jpg410 g plechovka talianskych oválnych paradajok
50 ml bazalkového pesta
400 g uvarených a scedených špagiet
strúhaný parmezán

Zahrejte olivový olej na panvici nad stredným plameňom. Pridajte celer a duste dve minúty. Pridajte patizóny a cukety a pražte ďalšie tri minúty, za občasného miešania. Nakrájajte talianske oválne paradajky a pridajte ich na panvicu, spolu so šťavou z plechovky. Vmiešajte pesto a duste 10 minút. Okoreňte podľa chuti. Servírujte na horúcich špagetách, navrch nasypte strúhaným parmezánom.

Aromatické kurča
suroviny na 4 porcie

štipka mletej škorice
1 ČL mletej papriky
12 rezňov z kuracích stehien, nakrájaných na kocky
25 ml olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná na prúžky
4 olúpané a diagonálne pokrájané mrkvy
3 strúčiky podrveného cesnaku
25 ml medu
30 ml citrónovej šťavy
čerstvý petržlen alebo koriander

obr_04.jpgPosypte kurča korením. Zahrejte panvicu na strednom až silnom plameni. Pridajte polovicu olivového oleja, potom opražte kurča dohneda v dvoch várkach a odložte. Zahrejte zvyšný olivový olej, pražte cibuľu a mrkvu tri minúty, potom pridajte cesnak. Vráťte kurča na panvicu, pridajte med a podlejte 125 ml vody. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a duste prikryté 10 minút.
Prilejte citrónovú šťavu a okoreňte podľa chuti. Ozdobte posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a servírujte s ryžou alebo kuskusom.

Údené bravčové kotlety s jablkami
suroviny na 4 porcie

2 ČL masla
4 údené bravčové kotlety z panenky
1 veľká nakrájaná cibuľa
1 jablko Granny Smith (zelená odroda), ošúpané, zbavené jadier a nakrájané
1 ČL hnedého cukru
250 ml kuracieho vývaru
2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo štipka sušeného rozmarínu
200 g prepolených fazuľových strukov

obr_01.jpgZahrejte panvicu na strednom plameni. Kotlety opražte na polovici masla dohneda z oboch strán. Vyberte kotlety z panvice. Poduste cibuľu na zvyšnom masle domäkka, potom pridajte plátky jablka a hnedý cukor a pražte ďalšie tri minúty. Prilejte kurací vývar, ochuťte rozmarínom a priveďte do varu. Pridajte fazuľové struky, stíšte plameň a duste prikryté päť minút. Pridajte kotlety, prikryte a duste ďalšie dve minúty. Servírujte so zemiakovou kašou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 400
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 531
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 937
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 638
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 496
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 380
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 307
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 271
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 135

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí (minúta po minúte)

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

KOMENTÁRE

Kam sa podelo Učiace sa Slovensko? Danka to netrápi

Kde je tá najväčšia reforma školstva z dielne Plavčana?

SVET

Ľudia utekali v panike. Ako vyzerala situácia v Barcelone (fotogaléria)

Polícia potvrdila, že išlo o teroristický útok.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.