SME

Jarné osvieženie

Privítajte prvé jarné dni zdravým jedlom z čerstvých pestrofarebných ingrediencií, ktoré poteší všetky vaše zmysly.

Grilovaná ryba s avokádovou salsou
suroviny na 4 porcie

1 strúčik podrveného cesnaku
3 ČL mäkkého masla
4 rybie rezne
1 veľké avokádo, nakrájané na kocky
30 ml citrónovej šťavy
1 nakrájaná jarná cibuľka

Vmiešajte cesnak do masla a natrite na rybu. Okoreňte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Pečte rybu na plechu pod horúcim grilom asi päť minút z každej strany. Pozor, aby ste ju neprepiekli. Kým sa ryba griluje, zmiešajte kocky avokáda, citrónovú šťavu a jarnú cibuľku. Okoreňte podľa chuti. Vrch ryby potrite avokádovou zmesou. Servírujte s pečenými zemiakmi a šalátom alebo sezónnou zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Štipľavý vývar so šošovicou
suroviny na 4 porcie

30 ml slnečnicového oleja
1 nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1 ČL sušených podrvených čili papričiek
1 ČL mletého kumínu (rímskej rasce)
250 g červenej šošovice
750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 ČL citrónovej kôry
čerstvý koriander

obr_05.jpgZahrejte slnečnicový olej na panvici na strednom plameni. Poduste cibuľu jednu minútu, potom pridajte cesnak, zázvor, čili a kumín. Miešajte na strednom ohni dve až tri minúty. Pridajte šošovicu a vývar. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a nechajte prikryté dusiť 15 minút, kým nie je šošovica mäkká, pričom ju občas pomiešate. Pridajte trochu viac vývaru, ak je jedlo príliš husté. Prisypte citrónovú kôru a okoreňte podľa chuti. Ozdobte koriandrom a servírujte s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Záhradné špagety
suroviny na 4 porcie

45 ml olivového oleja
2 najemno nakrájané stonky zeleru
3 nakrájané žlté patizóny
3 nakrájané cukety
obr_02.jpg410 g plechovka talianskych oválnych paradajok
50 ml bazalkového pesta
400 g uvarených a scedených špagiet
strúhaný parmezán

Zahrejte olivový olej na panvici nad stredným plameňom. Pridajte celer a duste dve minúty. Pridajte patizóny a cukety a pražte ďalšie tri minúty, za občasného miešania. Nakrájajte talianske oválne paradajky a pridajte ich na panvicu, spolu so šťavou z plechovky. Vmiešajte pesto a duste 10 minút. Okoreňte podľa chuti. Servírujte na horúcich špagetách, navrch nasypte strúhaným parmezánom.

Aromatické kurča
suroviny na 4 porcie

štipka mletej škorice
1 ČL mletej papriky
12 rezňov z kuracích stehien, nakrájaných na kocky
25 ml olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná na prúžky
4 olúpané a diagonálne pokrájané mrkvy
3 strúčiky podrveného cesnaku
25 ml medu
30 ml citrónovej šťavy
čerstvý petržlen alebo koriander

obr_04.jpgPosypte kurča korením. Zahrejte panvicu na strednom až silnom plameni. Pridajte polovicu olivového oleja, potom opražte kurča dohneda v dvoch várkach a odložte. Zahrejte zvyšný olivový olej, pražte cibuľu a mrkvu tri minúty, potom pridajte cesnak. Vráťte kurča na panvicu, pridajte med a podlejte 125 ml vody. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a duste prikryté 10 minút.
Prilejte citrónovú šťavu a okoreňte podľa chuti. Ozdobte posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a servírujte s ryžou alebo kuskusom.

SkryťVypnúť reklamu

Údené bravčové kotlety s jablkami
suroviny na 4 porcie

2 ČL masla
4 údené bravčové kotlety z panenky
1 veľká nakrájaná cibuľa
1 jablko Granny Smith (zelená odroda), ošúpané, zbavené jadier a nakrájané
1 ČL hnedého cukru
250 ml kuracieho vývaru
2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo štipka sušeného rozmarínu
200 g prepolených fazuľových strukov

obr_01.jpgZahrejte panvicu na strednom plameni. Kotlety opražte na polovici masla dohneda z oboch strán. Vyberte kotlety z panvice. Poduste cibuľu na zvyšnom masle domäkka, potom pridajte plátky jablka a hnedý cukor a pražte ďalšie tri minúty. Prilejte kurací vývar, ochuťte rozmarínom a priveďte do varu. Pridajte fazuľové struky, stíšte plameň a duste prikryté päť minút. Pridajte kotlety, prikryte a duste ďalšie dve minúty. Servírujte so zemiakovou kašou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 363
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 505
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 287
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 335
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 940
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 489
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 085
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 71 702
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 264
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 16 169
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 645
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 247
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 002
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 389
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  8. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
reklama
SkryťZatvoriť reklamu