SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Jarné osvieženie

Privítajte prvé jarné dni zdravým jedlom z čerstvých pestrofarebných ingrediencií, ktoré poteší všetky vaše zmysly.

Grilovaná ryba s avokádovou salsou
suroviny na 4 porcie

1 strúčik podrveného cesnaku
3 ČL mäkkého masla
4 rybie rezne
1 veľké avokádo, nakrájané na kocky
30 ml citrónovej šťavy
1 nakrájaná jarná cibuľka

Vmiešajte cesnak do masla a natrite na rybu. Okoreňte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Pečte rybu na plechu pod horúcim grilom asi päť minút z každej strany. Pozor, aby ste ju neprepiekli. Kým sa ryba griluje, zmiešajte kocky avokáda, citrónovú šťavu a jarnú cibuľku. Okoreňte podľa chuti. Vrch ryby potrite avokádovou zmesou. Servírujte s pečenými zemiakmi a šalátom alebo sezónnou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Štipľavý vývar so šošovicou
suroviny na 4 porcie

30 ml slnečnicového oleja
1 nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1 ČL sušených podrvených čili papričiek
1 ČL mletého kumínu (rímskej rasce)
250 g červenej šošovice
750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 ČL citrónovej kôry
čerstvý koriander

obr_05.jpgZahrejte slnečnicový olej na panvici na strednom plameni. Poduste cibuľu jednu minútu, potom pridajte cesnak, zázvor, čili a kumín. Miešajte na strednom ohni dve až tri minúty. Pridajte šošovicu a vývar. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a nechajte prikryté dusiť 15 minút, kým nie je šošovica mäkká, pričom ju občas pomiešate. Pridajte trochu viac vývaru, ak je jedlo príliš husté. Prisypte citrónovú kôru a okoreňte podľa chuti. Ozdobte koriandrom a servírujte s chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Záhradné špagety
suroviny na 4 porcie

45 ml olivového oleja
2 najemno nakrájané stonky zeleru
3 nakrájané žlté patizóny
3 nakrájané cukety
obr_02.jpg410 g plechovka talianskych oválnych paradajok
50 ml bazalkového pesta
400 g uvarených a scedených špagiet
strúhaný parmezán

Zahrejte olivový olej na panvici nad stredným plameňom. Pridajte celer a duste dve minúty. Pridajte patizóny a cukety a pražte ďalšie tri minúty, za občasného miešania. Nakrájajte talianske oválne paradajky a pridajte ich na panvicu, spolu so šťavou z plechovky. Vmiešajte pesto a duste 10 minút. Okoreňte podľa chuti. Servírujte na horúcich špagetách, navrch nasypte strúhaným parmezánom.

Aromatické kurča
suroviny na 4 porcie

štipka mletej škorice
1 ČL mletej papriky
12 rezňov z kuracích stehien, nakrájaných na kocky
25 ml olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná na prúžky
4 olúpané a diagonálne pokrájané mrkvy
3 strúčiky podrveného cesnaku
25 ml medu
30 ml citrónovej šťavy
čerstvý petržlen alebo koriander

obr_04.jpgPosypte kurča korením. Zahrejte panvicu na strednom až silnom plameni. Pridajte polovicu olivového oleja, potom opražte kurča dohneda v dvoch várkach a odložte. Zahrejte zvyšný olivový olej, pražte cibuľu a mrkvu tri minúty, potom pridajte cesnak. Vráťte kurča na panvicu, pridajte med a podlejte 125 ml vody. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a duste prikryté 10 minút.
Prilejte citrónovú šťavu a okoreňte podľa chuti. Ozdobte posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a servírujte s ryžou alebo kuskusom.

Skryť Vypnúť reklamu

Údené bravčové kotlety s jablkami
suroviny na 4 porcie

2 ČL masla
4 údené bravčové kotlety z panenky
1 veľká nakrájaná cibuľa
1 jablko Granny Smith (zelená odroda), ošúpané, zbavené jadier a nakrájané
1 ČL hnedého cukru
250 ml kuracieho vývaru
2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo štipka sušeného rozmarínu
200 g prepolených fazuľových strukov

obr_01.jpgZahrejte panvicu na strednom plameni. Kotlety opražte na polovici masla dohneda z oboch strán. Vyberte kotlety z panvice. Poduste cibuľu na zvyšnom masle domäkka, potom pridajte plátky jablka a hnedý cukor a pražte ďalšie tri minúty. Prilejte kurací vývar, ochuťte rozmarínom a priveďte do varu. Pridajte fazuľové struky, stíšte plameň a duste prikryté päť minút. Pridajte kotlety, prikryte a duste ďalšie dve minúty. Servírujte so zemiakovou kašou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 514
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 332
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 150
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 621
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 946
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 929
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 524
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 442
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokoval o lockdowne, bude informovať o záveroch (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Premiér Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec na rokovaní Ústredného krízového štábu.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.