Jarné osvieženie

Privítajte prvé jarné dni zdravým jedlom z čerstvých pestrofarebných ingrediencií, ktoré poteší všetky vaše zmysly.

Grilovaná ryba s avokádovou salsou
suroviny na 4 porcie

1 strúčik podrveného cesnaku
3 ČL mäkkého masla
4 rybie rezne
1 veľké avokádo, nakrájané na kocky
30 ml citrónovej šťavy
1 nakrájaná jarná cibuľka

Vmiešajte cesnak do masla a natrite na rybu. Okoreňte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Pečte rybu na plechu pod horúcim grilom asi päť minút z každej strany. Pozor, aby ste ju neprepiekli. Kým sa ryba griluje, zmiešajte kocky avokáda, citrónovú šťavu a jarnú cibuľku. Okoreňte podľa chuti. Vrch ryby potrite avokádovou zmesou. Servírujte s pečenými zemiakmi a šalátom alebo sezónnou zeleninou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Štipľavý vývar so šošovicou
suroviny na 4 porcie

30 ml slnečnicového oleja
1 nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1 ČL sušených podrvených čili papričiek
1 ČL mletého kumínu (rímskej rasce)
250 g červenej šošovice
750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 ČL citrónovej kôry
čerstvý koriander

obr_05.jpgZahrejte slnečnicový olej na panvici na strednom plameni. Poduste cibuľu jednu minútu, potom pridajte cesnak, zázvor, čili a kumín. Miešajte na strednom ohni dve až tri minúty. Pridajte šošovicu a vývar. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a nechajte prikryté dusiť 15 minút, kým nie je šošovica mäkká, pričom ju občas pomiešate. Pridajte trochu viac vývaru, ak je jedlo príliš husté. Prisypte citrónovú kôru a okoreňte podľa chuti. Ozdobte koriandrom a servírujte s chlebom.

Záhradné špagety
suroviny na 4 porcie

45 ml olivového oleja
2 najemno nakrájané stonky zeleru
3 nakrájané žlté patizóny
3 nakrájané cukety
obr_02.jpg410 g plechovka talianskych oválnych paradajok
50 ml bazalkového pesta
400 g uvarených a scedených špagiet
strúhaný parmezán

Zahrejte olivový olej na panvici nad stredným plameňom. Pridajte celer a duste dve minúty. Pridajte patizóny a cukety a pražte ďalšie tri minúty, za občasného miešania. Nakrájajte talianske oválne paradajky a pridajte ich na panvicu, spolu so šťavou z plechovky. Vmiešajte pesto a duste 10 minút. Okoreňte podľa chuti. Servírujte na horúcich špagetách, navrch nasypte strúhaným parmezánom.

Aromatické kurča
suroviny na 4 porcie

štipka mletej škorice
1 ČL mletej papriky
12 rezňov z kuracích stehien, nakrájaných na kocky
25 ml olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná na prúžky
4 olúpané a diagonálne pokrájané mrkvy
3 strúčiky podrveného cesnaku
25 ml medu
30 ml citrónovej šťavy
čerstvý petržlen alebo koriander

obr_04.jpgPosypte kurča korením. Zahrejte panvicu na strednom až silnom plameni. Pridajte polovicu olivového oleja, potom opražte kurča dohneda v dvoch várkach a odložte. Zahrejte zvyšný olivový olej, pražte cibuľu a mrkvu tri minúty, potom pridajte cesnak. Vráťte kurča na panvicu, pridajte med a podlejte 125 ml vody. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a duste prikryté 10 minút.
Prilejte citrónovú šťavu a okoreňte podľa chuti. Ozdobte posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a servírujte s ryžou alebo kuskusom.

Údené bravčové kotlety s jablkami
suroviny na 4 porcie

2 ČL masla
4 údené bravčové kotlety z panenky
1 veľká nakrájaná cibuľa
1 jablko Granny Smith (zelená odroda), ošúpané, zbavené jadier a nakrájané
1 ČL hnedého cukru
250 ml kuracieho vývaru
2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo štipka sušeného rozmarínu
200 g prepolených fazuľových strukov

obr_01.jpgZahrejte panvicu na strednom plameni. Kotlety opražte na polovici masla dohneda z oboch strán. Vyberte kotlety z panvice. Poduste cibuľu na zvyšnom masle domäkka, potom pridajte plátky jablka a hnedý cukor a pražte ďalšie tri minúty. Prilejte kurací vývar, ochuťte rozmarínom a priveďte do varu. Pridajte fazuľové struky, stíšte plameň a duste prikryté päť minút. Pridajte kotlety, prikryte a duste ďalšie dve minúty. Servírujte so zemiakovou kašou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 643
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 687
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 396
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 407
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 769
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 412
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 726
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 658
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 791
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 246

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.