Grilovaná ryba s avokádovou salsou
suroviny na 4 porcie
1 strúčik podrveného cesnaku
3 ČL mäkkého masla
4 rybie rezne
1 veľké avokádo, nakrájané na kocky
30 ml citrónovej šťavy
1 nakrájaná jarná cibuľka
Vmiešajte cesnak do masla a natrite na rybu. Okoreňte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Pečte rybu na plechu pod horúcim grilom asi päť minút z každej strany. Pozor, aby ste ju neprepiekli. Kým sa ryba griluje, zmiešajte kocky avokáda, citrónovú šťavu a jarnú cibuľku. Okoreňte podľa chuti. Vrch ryby potrite avokádovou zmesou. Servírujte s pečenými zemiakmi a šalátom alebo sezónnou zeleninou.
Štipľavý vývar so šošovicou
suroviny na 4 porcie
30 ml slnečnicového oleja
1 nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1 ČL sušených podrvených čili papričiek
1 ČL mletého kumínu (rímskej rasce)
250 g červenej šošovice
750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 ČL citrónovej kôry
čerstvý korianderZahrejte slnečnicový olej na panvici na strednom plameni. Poduste cibuľu jednu minútu, potom pridajte cesnak, zázvor, čili a kumín. Miešajte na strednom ohni dve až tri minúty. Pridajte šošovicu a vývar. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a nechajte prikryté dusiť 15 minút, kým nie je šošovica mäkká, pričom ju občas pomiešate. Pridajte trochu viac vývaru, ak je jedlo príliš husté. Prisypte citrónovú kôru a okoreňte podľa chuti. Ozdobte koriandrom a servírujte s chlebom.
Záhradné špagety
suroviny na 4 porcie
45 ml olivového oleja
2 najemno nakrájané stonky zeleru
3 nakrájané žlté patizóny
3 nakrájané cukety410 g plechovka talianskych oválnych paradajok
50 ml bazalkového pesta
400 g uvarených a scedených špagiet
strúhaný parmezán
Zahrejte olivový olej na panvici nad stredným plameňom. Pridajte celer a duste dve minúty. Pridajte patizóny a cukety a pražte ďalšie tri minúty, za občasného miešania. Nakrájajte talianske oválne paradajky a pridajte ich na panvicu, spolu so šťavou z plechovky. Vmiešajte pesto a duste 10 minút. Okoreňte podľa chuti. Servírujte na horúcich špagetách, navrch nasypte strúhaným parmezánom.
Aromatické kurča
suroviny na 4 porcie
štipka mletej škorice
1 ČL mletej papriky
12 rezňov z kuracích stehien, nakrájaných na kocky
25 ml olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná na prúžky
4 olúpané a diagonálne pokrájané mrkvy
3 strúčiky podrveného cesnaku
25 ml medu
30 ml citrónovej šťavy
čerstvý petržlen alebo koriander Posypte kurča korením. Zahrejte panvicu na strednom až silnom plameni. Pridajte polovicu olivového oleja, potom opražte kurča dohneda v dvoch várkach a odložte. Zahrejte zvyšný olivový olej, pražte cibuľu a mrkvu tri minúty, potom pridajte cesnak. Vráťte kurča na panvicu, pridajte med a podlejte 125 ml vody. Priveďte do varu, potom stíšte plameň a duste prikryté 10 minút.
Prilejte citrónovú šťavu a okoreňte podľa chuti. Ozdobte posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a servírujte s ryžou alebo kuskusom.
Údené bravčové kotlety s jablkami
suroviny na 4 porcie
2 ČL masla
4 údené bravčové kotlety z panenky
1 veľká nakrájaná cibuľa
1 jablko Granny Smith (zelená odroda), ošúpané, zbavené jadier a nakrájané
1 ČL hnedého cukru
250 ml kuracieho vývaru
2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo štipka sušeného rozmarínu
200 g prepolených fazuľových strukovZahrejte panvicu na strednom plameni. Kotlety opražte na polovici masla dohneda z oboch strán. Vyberte kotlety z panvice. Poduste cibuľu na zvyšnom masle domäkka, potom pridajte plátky jablka a hnedý cukor a pražte ďalšie tri minúty. Prilejte kurací vývar, ochuťte rozmarínom a priveďte do varu. Pridajte fazuľové struky, stíšte plameň a duste prikryté päť minút. Pridajte kotlety, prikryte a duste ďalšie dve minúty. Servírujte so zemiakovou kašou.