SME

Tuniakové menu na všedný deň

Aj konzervovaná ryba dokáže prekvapiť svojou variabilitou.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Viete, že...

Tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave patrí medzi najobľúbenejšie formy jeho konzumácie. Ide o jeden z komerčne najviac hodnotených druhov rýb na svete, loví sa vo vyše sedemdesiatich krajinách. Extra veľký kúsok vážiaci vyše 232 kíl dokonca vydražili v Japonsku približne za 114 tisíc eur. Najviac sa tuniaka skonzumuje v krajinách Európskej únie, Spojených štátoch amerických a v Japonsku. Patrí k olejnatým rybám. Upravený v konzerve je však zbavený väčšiny tuku. Zachováva si však vysokú hladinu vitamínov, najmä vitamínu D, minerálov a je významným zdrojom proteínov. Upravený a zakonzervovaný v oleji je, samozrejme, oveľa kalorickejší než v soľnom náleve.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Paštéta z tuniaka
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 ČL brandy
60 g zmäknutého masla
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
1/4 ČL mletej papriky
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

Na servírovanie:
chrumkavý chlieb alebo bagetu
olivy
plátky syra feta
kapary

Dajte tuniaka, brandy, maslo, citrónovú šťavu, papriku, soľ a korenie do kuchynského robota a rozmixujte dohladka. Naložte na servírovaciu misu a nechajte vychladiť 1 hodinu. Servírujte s chrumkavým chlebom, olivami, fetou a kaparami.

Piknikový bochník
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 PL extra panenského olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL nahrubo nasekaného petržlenu
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
okrúhly biely chlieb s priemerom 20 cm
1 pohár pasty zo zelených olív
200 g nakrájanej mozzarelly
100 g nakladanej papriky
100 g sušených paradajok v oleji
2 nakrájané vajcia natvrdo

obr_03.jpgZmiešajte tuniaka s olivovým olejom, citrónovou šťavou a petržlenom a dobre okoreňte. Odrežte vrch bochníka a vyrežte vnútro, pričom necháte 1 cm polomer okolo okrajov. Natrite olivovú tapenadu na dno, prikryte mozzarellou a poukladajte navrch zmes z tuniaka tak, aby vznikla rovnomerná vrstva. Na tuniaka položte papriky a sušené paradajky a potom dajte vrstvu nakrájaných vajíčok. Bochník zabaľte do papiera na pečenie a previažte povrazom. Dajte na plech a zaťažte hrubou kuchárskou knihou. Nechajte cez noc v chladničke, potom nakrájajte na porcie a servírujte.

SkryťVypnúť reklamu

Zapekané plnené palacinky
suroviny na 4 porcie

7 tenkých palaciniek
Na plnku:
170 g tuniaka v oleji
2 PL slnečnicového oleja
2 nadrobno nakrájaných stoniek zeleru
3 nadrobno nakrájané jarné cibuľky
1 plátok pomrveného syra feta

Na omáčku:
2 PL masla
250 g očistených a nakrájaných šampiňónov
2 PL sherry
400 ml smotany

Pobr_04.jpgredhrejte rúru na 200 °C. Zahrejte olej na panvici nad stredným plameňom a poduste zeler a jarné cibuľky, kým nezmäknú a nezostanú zelené. Zmiešajte zeler, jarné cibuľky a olej s tuniakom a fetou. Na omáčku zahrejte maslo v panvici na strednom plameni a poduste šampiňóny, kým nezmäknú a znovu nevsiaknu vydusenú šťavu. Pridajte sherry a poduste. Pridajte smotanu a priveďte do varu, potom odstavte z ohňa. Lyžicou natrite trochu plnky do každej palacinky a zviňte. Naaranžujte na tanier alebo na misu na pečenie. Polejte hubami so smotanou a pečte 15 - 20 minút, kým nie sú palacinky chrumkavé na okrajoch a smotana zlatá a bublajúca.

SkryťVypnúť reklamu

Rybacie guľky s cestovinami
suroviny na 22 guliek:

170 g tuniaka v oleji
1 veľký uvarený a dôkladne roztlačený zemiak
40 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
1 najemno vyšľahané vajíčko
nastrúhaná kôra z jedného citróna
1 strúčik podrveného cesnaku s 1 ČL soli
čerstvo pomleté čierne korenie
múka na obaľovanie
slnečnicový olej na vyprážanie

Na servírovanie:
5 zrelých nakrájaných červených paradajok
extra panenský olivový olej
1 balíček malých cestovín uvarených podľa návodu na obale

obr_01.jpgV mise zmiešajte všetky ingrediencie, kým sa dobre nespoja. Vytvarujte zmes do guliek veľkosti vlašského orecha a zľahka ich obaľte v múke. Fritujte na oleji, obracajte, kým nie sú celé zlaté. Dajte nabok na tanier vystlaný papierovou utierkou. Uvarené cestoviny rozdeľte na štyri taniere, navrch dajte paradajky a veľa extra panenského olivového oleja a dobre okoreňte. Na to poukladajte mäsové guľky a ihneď servírujte.

Tip
- Guľky môžete servírovať osobitne ako chuťovky s nápojmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 056
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 668
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 948
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 739
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 723
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 168
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 148
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 54

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


2
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 231
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 304
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 982
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 908
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 879
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 723
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 039
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 602
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu