Tuniakové menu na všedný deň

Aj konzervovaná ryba dokáže prekvapiť svojou variabilitou.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Viete, že...

Tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave patrí medzi najobľúbenejšie formy jeho konzumácie. Ide o jeden z komerčne najviac hodnotených druhov rýb na svete, loví sa vo vyše sedemdesiatich krajinách. Extra veľký kúsok vážiaci vyše 232 kíl dokonca vydražili v Japonsku približne za 114 tisíc eur. Najviac sa tuniaka skonzumuje v krajinách Európskej únie, Spojených štátoch amerických a v Japonsku. Patrí k olejnatým rybám. Upravený v konzerve je však zbavený väčšiny tuku. Zachováva si však vysokú hladinu vitamínov, najmä vitamínu D, minerálov a je významným zdrojom proteínov. Upravený a zakonzervovaný v oleji je, samozrejme, oveľa kalorickejší než v soľnom náleve.

Paštéta z tuniaka
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 ČL brandy
60 g zmäknutého masla
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
1/4 ČL mletej papriky
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

Na servírovanie:
chrumkavý chlieb alebo bagetu
olivy
plátky syra feta
kapary

Dajte tuniaka, brandy, maslo, citrónovú šťavu, papriku, soľ a korenie do kuchynského robota a rozmixujte dohladka. Naložte na servírovaciu misu a nechajte vychladiť 1 hodinu. Servírujte s chrumkavým chlebom, olivami, fetou a kaparami.

Piknikový bochník
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 PL extra panenského olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL nahrubo nasekaného petržlenu
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
okrúhly biely chlieb s priemerom 20 cm
1 pohár pasty zo zelených olív
200 g nakrájanej mozzarelly
100 g nakladanej papriky
100 g sušených paradajok v oleji
2 nakrájané vajcia natvrdo

obr_03.jpgZmiešajte tuniaka s olivovým olejom, citrónovou šťavou a petržlenom a dobre okoreňte. Odrežte vrch bochníka a vyrežte vnútro, pričom necháte 1 cm polomer okolo okrajov. Natrite olivovú tapenadu na dno, prikryte mozzarellou a poukladajte navrch zmes z tuniaka tak, aby vznikla rovnomerná vrstva. Na tuniaka položte papriky a sušené paradajky a potom dajte vrstvu nakrájaných vajíčok. Bochník zabaľte do papiera na pečenie a previažte povrazom. Dajte na plech a zaťažte hrubou kuchárskou knihou. Nechajte cez noc v chladničke, potom nakrájajte na porcie a servírujte.

Zapekané plnené palacinky
suroviny na 4 porcie

7 tenkých palaciniek
Na plnku:
170 g tuniaka v oleji
2 PL slnečnicového oleja
2 nadrobno nakrájaných stoniek zeleru
3 nadrobno nakrájané jarné cibuľky
1 plátok pomrveného syra feta

Na omáčku:
2 PL masla
250 g očistených a nakrájaných šampiňónov
2 PL sherry
400 ml smotany

Pobr_04.jpgredhrejte rúru na 200 °C. Zahrejte olej na panvici nad stredným plameňom a poduste zeler a jarné cibuľky, kým nezmäknú a nezostanú zelené. Zmiešajte zeler, jarné cibuľky a olej s tuniakom a fetou. Na omáčku zahrejte maslo v panvici na strednom plameni a poduste šampiňóny, kým nezmäknú a znovu nevsiaknu vydusenú šťavu. Pridajte sherry a poduste. Pridajte smotanu a priveďte do varu, potom odstavte z ohňa. Lyžicou natrite trochu plnky do každej palacinky a zviňte. Naaranžujte na tanier alebo na misu na pečenie. Polejte hubami so smotanou a pečte 15 - 20 minút, kým nie sú palacinky chrumkavé na okrajoch a smotana zlatá a bublajúca.

Rybacie guľky s cestovinami
suroviny na 22 guliek:

170 g tuniaka v oleji
1 veľký uvarený a dôkladne roztlačený zemiak
40 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
1 najemno vyšľahané vajíčko
nastrúhaná kôra z jedného citróna
1 strúčik podrveného cesnaku s 1 ČL soli
čerstvo pomleté čierne korenie
múka na obaľovanie
slnečnicový olej na vyprážanie

Na servírovanie:
5 zrelých nakrájaných červených paradajok
extra panenský olivový olej
1 balíček malých cestovín uvarených podľa návodu na obale

obr_01.jpgV mise zmiešajte všetky ingrediencie, kým sa dobre nespoja. Vytvarujte zmes do guliek veľkosti vlašského orecha a zľahka ich obaľte v múke. Fritujte na oleji, obracajte, kým nie sú celé zlaté. Dajte nabok na tanier vystlaný papierovou utierkou. Uvarené cestoviny rozdeľte na štyri taniere, navrch dajte paradajky a veľa extra panenského olivového oleja a dobre okoreňte. Na to poukladajte mäsové guľky a ihneď servírujte.

Tip
- Guľky môžete servírovať osobitne ako chuťovky s nápojmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 245
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 8 228
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 347
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 288
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 056
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 350
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 006
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 3 430
  9. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 083
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 859

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kuriózny zločin spred 50 rokov ožíva vďaka novinárovi Romanovi Kaliskému

Vlastnú susedu chcela utopiť v odpadovej šachte, napokon dostala 6 rokov.

ŠPORT

Šupler: Keď sme boli v céčku, každý chcel ísť na MS. Dnes je situácia iná

Je ešte skoro, vraví Šupler o hráčoch do 18 rokov.

KOMENTÁRE

Oponenti návrhu Beblavého a Mihála šliapu vodu

Poslanci navrhli, aby firmy v inzerátoch uvádzali výšku minimálnej mzdy.

DOMOV

Viezli sme sa po trase, po ktorej Remiáš prešiel naposledy

Uplynulo 21 rokov od smrti Remiáša.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop