SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Tuniakové menu na všedný deň

Aj konzervovaná ryba dokáže prekvapiť svojou variabilitou.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Viete, že...

Tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave patrí medzi najobľúbenejšie formy jeho konzumácie. Ide o jeden z komerčne najviac hodnotených druhov rýb na svete, loví sa vo vyše sedemdesiatich krajinách. Extra veľký kúsok vážiaci vyše 232 kíl dokonca vydražili v Japonsku približne za 114 tisíc eur. Najviac sa tuniaka skonzumuje v krajinách Európskej únie, Spojených štátoch amerických a v Japonsku. Patrí k olejnatým rybám. Upravený v konzerve je však zbavený väčšiny tuku. Zachováva si však vysokú hladinu vitamínov, najmä vitamínu D, minerálov a je významným zdrojom proteínov. Upravený a zakonzervovaný v oleji je, samozrejme, oveľa kalorickejší než v soľnom náleve.

Paštéta z tuniaka
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 ČL brandy
60 g zmäknutého masla
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
1/4 ČL mletej papriky
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

Na servírovanie:
chrumkavý chlieb alebo bagetu
olivy
plátky syra feta
kapary

Dajte tuniaka, brandy, maslo, citrónovú šťavu, papriku, soľ a korenie do kuchynského robota a rozmixujte dohladka. Naložte na servírovaciu misu a nechajte vychladiť 1 hodinu. Servírujte s chrumkavým chlebom, olivami, fetou a kaparami.

Piknikový bochník
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 PL extra panenského olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL nahrubo nasekaného petržlenu
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
okrúhly biely chlieb s priemerom 20 cm
1 pohár pasty zo zelených olív
200 g nakrájanej mozzarelly
100 g nakladanej papriky
100 g sušených paradajok v oleji
2 nakrájané vajcia natvrdo

obr_03.jpgZmiešajte tuniaka s olivovým olejom, citrónovou šťavou a petržlenom a dobre okoreňte. Odrežte vrch bochníka a vyrežte vnútro, pričom necháte 1 cm polomer okolo okrajov. Natrite olivovú tapenadu na dno, prikryte mozzarellou a poukladajte navrch zmes z tuniaka tak, aby vznikla rovnomerná vrstva. Na tuniaka položte papriky a sušené paradajky a potom dajte vrstvu nakrájaných vajíčok. Bochník zabaľte do papiera na pečenie a previažte povrazom. Dajte na plech a zaťažte hrubou kuchárskou knihou. Nechajte cez noc v chladničke, potom nakrájajte na porcie a servírujte.

Zapekané plnené palacinky
suroviny na 4 porcie

7 tenkých palaciniek
Na plnku:
170 g tuniaka v oleji
2 PL slnečnicového oleja
2 nadrobno nakrájaných stoniek zeleru
3 nadrobno nakrájané jarné cibuľky
1 plátok pomrveného syra feta

Na omáčku:
2 PL masla
250 g očistených a nakrájaných šampiňónov
2 PL sherry
400 ml smotany

Pobr_04.jpgredhrejte rúru na 200 °C. Zahrejte olej na panvici nad stredným plameňom a poduste zeler a jarné cibuľky, kým nezmäknú a nezostanú zelené. Zmiešajte zeler, jarné cibuľky a olej s tuniakom a fetou. Na omáčku zahrejte maslo v panvici na strednom plameni a poduste šampiňóny, kým nezmäknú a znovu nevsiaknu vydusenú šťavu. Pridajte sherry a poduste. Pridajte smotanu a priveďte do varu, potom odstavte z ohňa. Lyžicou natrite trochu plnky do každej palacinky a zviňte. Naaranžujte na tanier alebo na misu na pečenie. Polejte hubami so smotanou a pečte 15 - 20 minút, kým nie sú palacinky chrumkavé na okrajoch a smotana zlatá a bublajúca.

Rybacie guľky s cestovinami
suroviny na 22 guliek:

170 g tuniaka v oleji
1 veľký uvarený a dôkladne roztlačený zemiak
40 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
1 najemno vyšľahané vajíčko
nastrúhaná kôra z jedného citróna
1 strúčik podrveného cesnaku s 1 ČL soli
čerstvo pomleté čierne korenie
múka na obaľovanie
slnečnicový olej na vyprážanie

Na servírovanie:
5 zrelých nakrájaných červených paradajok
extra panenský olivový olej
1 balíček malých cestovín uvarených podľa návodu na obale

obr_01.jpgV mise zmiešajte všetky ingrediencie, kým sa dobre nespoja. Vytvarujte zmes do guliek veľkosti vlašského orecha a zľahka ich obaľte v múke. Fritujte na oleji, obracajte, kým nie sú celé zlaté. Dajte nabok na tanier vystlaný papierovou utierkou. Uvarené cestoviny rozdeľte na štyri taniere, navrch dajte paradajky a veľa extra panenského olivového oleja a dobre okoreňte. Na to poukladajte mäsové guľky a ihneď servírujte.

Tip
- Guľky môžete servírovať osobitne ako chuťovky s nápojmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 493
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 747
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 470
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 398
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 129
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 431
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 459
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 332
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 241
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 997
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.

Potraty sa sprísňovať nebudú, Záborskej novela neprešla

Zákon chcú o pol roka predložiť znova.

Anna Záborská.