Tuniakové menu na všedný deň

Aj konzervovaná ryba dokáže prekvapiť svojou variabilitou.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Viete, že...

Tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave patrí medzi najobľúbenejšie formy jeho konzumácie. Ide o jeden z komerčne najviac hodnotených druhov rýb na svete, loví sa vo vyše sedemdesiatich krajinách. Extra veľký kúsok vážiaci vyše 232 kíl dokonca vydražili v Japonsku približne za 114 tisíc eur. Najviac sa tuniaka skonzumuje v krajinách Európskej únie, Spojených štátoch amerických a v Japonsku. Patrí k olejnatým rybám. Upravený v konzerve je však zbavený väčšiny tuku. Zachováva si však vysokú hladinu vitamínov, najmä vitamínu D, minerálov a je významným zdrojom proteínov. Upravený a zakonzervovaný v oleji je, samozrejme, oveľa kalorickejší než v soľnom náleve.

Paštéta z tuniaka
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 ČL brandy
60 g zmäknutého masla
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
1/4 ČL mletej papriky
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

Na servírovanie:
chrumkavý chlieb alebo bagetu
olivy
plátky syra feta
kapary

Dajte tuniaka, brandy, maslo, citrónovú šťavu, papriku, soľ a korenie do kuchynského robota a rozmixujte dohladka. Naložte na servírovaciu misu a nechajte vychladiť 1 hodinu. Servírujte s chrumkavým chlebom, olivami, fetou a kaparami.

Piknikový bochník
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 PL extra panenského olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL nahrubo nasekaného petržlenu
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
okrúhly biely chlieb s priemerom 20 cm
1 pohár pasty zo zelených olív
200 g nakrájanej mozzarelly
100 g nakladanej papriky
100 g sušených paradajok v oleji
2 nakrájané vajcia natvrdo

obr_03.jpgZmiešajte tuniaka s olivovým olejom, citrónovou šťavou a petržlenom a dobre okoreňte. Odrežte vrch bochníka a vyrežte vnútro, pričom necháte 1 cm polomer okolo okrajov. Natrite olivovú tapenadu na dno, prikryte mozzarellou a poukladajte navrch zmes z tuniaka tak, aby vznikla rovnomerná vrstva. Na tuniaka položte papriky a sušené paradajky a potom dajte vrstvu nakrájaných vajíčok. Bochník zabaľte do papiera na pečenie a previažte povrazom. Dajte na plech a zaťažte hrubou kuchárskou knihou. Nechajte cez noc v chladničke, potom nakrájajte na porcie a servírujte.

Zapekané plnené palacinky
suroviny na 4 porcie

7 tenkých palaciniek
Na plnku:
170 g tuniaka v oleji
2 PL slnečnicového oleja
2 nadrobno nakrájaných stoniek zeleru
3 nadrobno nakrájané jarné cibuľky
1 plátok pomrveného syra feta

Na omáčku:
2 PL masla
250 g očistených a nakrájaných šampiňónov
2 PL sherry
400 ml smotany

Pobr_04.jpgredhrejte rúru na 200 °C. Zahrejte olej na panvici nad stredným plameňom a poduste zeler a jarné cibuľky, kým nezmäknú a nezostanú zelené. Zmiešajte zeler, jarné cibuľky a olej s tuniakom a fetou. Na omáčku zahrejte maslo v panvici na strednom plameni a poduste šampiňóny, kým nezmäknú a znovu nevsiaknu vydusenú šťavu. Pridajte sherry a poduste. Pridajte smotanu a priveďte do varu, potom odstavte z ohňa. Lyžicou natrite trochu plnky do každej palacinky a zviňte. Naaranžujte na tanier alebo na misu na pečenie. Polejte hubami so smotanou a pečte 15 - 20 minút, kým nie sú palacinky chrumkavé na okrajoch a smotana zlatá a bublajúca.

Rybacie guľky s cestovinami
suroviny na 22 guliek:

170 g tuniaka v oleji
1 veľký uvarený a dôkladne roztlačený zemiak
40 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
1 najemno vyšľahané vajíčko
nastrúhaná kôra z jedného citróna
1 strúčik podrveného cesnaku s 1 ČL soli
čerstvo pomleté čierne korenie
múka na obaľovanie
slnečnicový olej na vyprážanie

Na servírovanie:
5 zrelých nakrájaných červených paradajok
extra panenský olivový olej
1 balíček malých cestovín uvarených podľa návodu na obale

obr_01.jpgV mise zmiešajte všetky ingrediencie, kým sa dobre nespoja. Vytvarujte zmes do guliek veľkosti vlašského orecha a zľahka ich obaľte v múke. Fritujte na oleji, obracajte, kým nie sú celé zlaté. Dajte nabok na tanier vystlaný papierovou utierkou. Uvarené cestoviny rozdeľte na štyri taniere, navrch dajte paradajky a veľa extra panenského olivového oleja a dobre okoreňte. Na to poukladajte mäsové guľky a ihneď servírujte.

Tip
- Guľky môžete servírovať osobitne ako chuťovky s nápojmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  2. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  3. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  4. Modern luxury next to the Blue Church
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  6. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  9. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  10. HB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  1. Moskva alebo Petrohrad? 8 829
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 198
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 3 044
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 182
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 506
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 375
  7. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 278
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 132
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 117
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 075

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Niekto mohol akceptovať, že pre Bratislavu je hlavné letisko Viedeň, niekto to akceptovať nemusel, vraví šéf portálu euractiv Radovan Geist.

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

SVET

Slovensko neuspelo v boji o sídlo Európskej liekovej agentúry

Bratislava nezískala sídlo EMA, bola na štvrtej nepostupovej pozícii.

Neprehliadnite tiež

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.

Americké hviezdy zabudli šokovať. Pozrite si galériu z American Music Awards 2017

Odovzdávania hudobných cien idú často ruka v ruke s módnou extravaganciou.

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.