Tuniakové menu na všedný deň

Aj konzervovaná ryba dokáže prekvapiť svojou variabilitou.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Viete, že...

Tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave patrí medzi najobľúbenejšie formy jeho konzumácie. Ide o jeden z komerčne najviac hodnotených druhov rýb na svete, loví sa vo vyše sedemdesiatich krajinách. Extra veľký kúsok vážiaci vyše 232 kíl dokonca vydražili v Japonsku približne za 114 tisíc eur. Najviac sa tuniaka skonzumuje v krajinách Európskej únie, Spojených štátoch amerických a v Japonsku. Patrí k olejnatým rybám. Upravený v konzerve je však zbavený väčšiny tuku. Zachováva si však vysokú hladinu vitamínov, najmä vitamínu D, minerálov a je významným zdrojom proteínov. Upravený a zakonzervovaný v oleji je, samozrejme, oveľa kalorickejší než v soľnom náleve.

Paštéta z tuniaka
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 ČL brandy
60 g zmäknutého masla
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
1/4 ČL mletej papriky
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

Na servírovanie:
chrumkavý chlieb alebo bagetu
olivy
plátky syra feta
kapary

Dajte tuniaka, brandy, maslo, citrónovú šťavu, papriku, soľ a korenie do kuchynského robota a rozmixujte dohladka. Naložte na servírovaciu misu a nechajte vychladiť 1 hodinu. Servírujte s chrumkavým chlebom, olivami, fetou a kaparami.

Piknikový bochník
suroviny na 4 porcie

170 g tuniaka v oleji
2 PL extra panenského olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 PL nahrubo nasekaného petržlenu
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
okrúhly biely chlieb s priemerom 20 cm
1 pohár pasty zo zelených olív
200 g nakrájanej mozzarelly
100 g nakladanej papriky
100 g sušených paradajok v oleji
2 nakrájané vajcia natvrdo

obr_03.jpgZmiešajte tuniaka s olivovým olejom, citrónovou šťavou a petržlenom a dobre okoreňte. Odrežte vrch bochníka a vyrežte vnútro, pričom necháte 1 cm polomer okolo okrajov. Natrite olivovú tapenadu na dno, prikryte mozzarellou a poukladajte navrch zmes z tuniaka tak, aby vznikla rovnomerná vrstva. Na tuniaka položte papriky a sušené paradajky a potom dajte vrstvu nakrájaných vajíčok. Bochník zabaľte do papiera na pečenie a previažte povrazom. Dajte na plech a zaťažte hrubou kuchárskou knihou. Nechajte cez noc v chladničke, potom nakrájajte na porcie a servírujte.

Zapekané plnené palacinky
suroviny na 4 porcie

7 tenkých palaciniek
Na plnku:
170 g tuniaka v oleji
2 PL slnečnicového oleja
2 nadrobno nakrájaných stoniek zeleru
3 nadrobno nakrájané jarné cibuľky
1 plátok pomrveného syra feta

Na omáčku:
2 PL masla
250 g očistených a nakrájaných šampiňónov
2 PL sherry
400 ml smotany

Pobr_04.jpgredhrejte rúru na 200 °C. Zahrejte olej na panvici nad stredným plameňom a poduste zeler a jarné cibuľky, kým nezmäknú a nezostanú zelené. Zmiešajte zeler, jarné cibuľky a olej s tuniakom a fetou. Na omáčku zahrejte maslo v panvici na strednom plameni a poduste šampiňóny, kým nezmäknú a znovu nevsiaknu vydusenú šťavu. Pridajte sherry a poduste. Pridajte smotanu a priveďte do varu, potom odstavte z ohňa. Lyžicou natrite trochu plnky do každej palacinky a zviňte. Naaranžujte na tanier alebo na misu na pečenie. Polejte hubami so smotanou a pečte 15 - 20 minút, kým nie sú palacinky chrumkavé na okrajoch a smotana zlatá a bublajúca.

Rybacie guľky s cestovinami
suroviny na 22 guliek:

170 g tuniaka v oleji
1 veľký uvarený a dôkladne roztlačený zemiak
40 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
1 najemno vyšľahané vajíčko
nastrúhaná kôra z jedného citróna
1 strúčik podrveného cesnaku s 1 ČL soli
čerstvo pomleté čierne korenie
múka na obaľovanie
slnečnicový olej na vyprážanie

Na servírovanie:
5 zrelých nakrájaných červených paradajok
extra panenský olivový olej
1 balíček malých cestovín uvarených podľa návodu na obale

obr_01.jpgV mise zmiešajte všetky ingrediencie, kým sa dobre nespoja. Vytvarujte zmes do guliek veľkosti vlašského orecha a zľahka ich obaľte v múke. Fritujte na oleji, obracajte, kým nie sú celé zlaté. Dajte nabok na tanier vystlaný papierovou utierkou. Uvarené cestoviny rozdeľte na štyri taniere, navrch dajte paradajky a veľa extra panenského olivového oleja a dobre okoreňte. Na to poukladajte mäsové guľky a ihneď servírujte.

Tip
- Guľky môžete servírovať osobitne ako chuťovky s nápojmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 004
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 477
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 6 524
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 426
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 981
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 823
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 813
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 793
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 700
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 162

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

KULTÚRA

Manžel režíroval jej milostnú scénu. Kate Winslet s tým mala problém

S Titanicom sa jej kariéra iba rozbiehala.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.