Ryžový puding s mliekom a smotanou
suroviny na 6 porcií
300 ml plnotučného mlieka
250 ml plnotučnej smotany
1 stonka vanilky, nakrájaná pozdĺžne
1/2 hrnčeka práškového cukru
štipka soli
1 hrnček ryže arborio
600 ml studenej vody
100 g nasekaných pistácií
Dajte mlieko, smotanu a vanilkový lusk na panvicu a na nízkom plameni priveďte do varu. Odstavte z horáka a nechajte odstáť 10 minút, aby sa vanilková aróma rozpustila. Rozrežte vanilkový struk, vyškriabte z neho semiačka a pridajte ich k mlieku a smotane. Osušený struk potom vložte do nádoby na cukor, získate tak aromatický vanilkový cukor. Vmiešajte práškový cukor a soľ do mlieka a smotany. Prepláchnite ryžu pod studenou tečúcou vodou, potom dajte na panvicu a priveďte k varu. Stíšte plameň a nechajte dusiť, kým sa skoro všetka voda nevyparí. Miešajte, aby sa ryža nepripálila, vmiešajte do nej zmes ochuteného mlieka a smotany a priveďte do varu. Stíšte plameň a nechajte dusiť bez pokrievky asi 25 minút na miernom plameni. Často miešajte, až kým ryžový puding nezhustne na konzistenciu riedkej ovsenej kaše. Ryža by teraz mala byť uvarená. Lyžicou naservírujte do veľkých mís a podávajte teplú s ovocím a smotanou, prípadne posypte navrchu pistáciami.
Tvarohový koláč mandľami
suroviny na 1 koláč
1 hrnček cukru
1/3 hrnčeka polohrubej múky
hrsť olúpaných mandlí, opražených a nasekaných
hrsť sultánok - veľkých hrozienok (marinovaných v troške sladkého vína alebo brandy)
štipka soli
1 kg tvarohu
6 veľmi veľkých vajec izbovej teploty
mletá škorica
strúhaný muškátový oriešok
10 ml vanilkovej esencie
kôra z jedného citrónu, najemno nastrúhaná
kôra z jedného pomaranča, najemno nastrúhanáPredhrejte rúru. Vymastite okrúhlu formua vysypte ju trochou múky. Zmiešajte cukor, múku, mandle, sultánky a soľ v mise a odložte nabok. Naberte tvaroh lyžicou do veľkej misy a pridajte doň vajíčka. Pridajte cukrovú zmes a vyšľahajte. vo veľkej mise tvaroh s vajíčkami a cukrovou zmesou. Pridajte korenie, arómu a ovocnú kôru a dobre premiešajte. Vylejte zmes na pripravenú formu a vložte do rúry. Pečte asi 1 a pol hodiny, kým nie je koláč tuhý v strede a zlatohnedý na povrchu. Vyskúšajte kovovou ihlicou, či je dobre prepečený a ak ho nemienite podávať ihneď, zmrazte ho. Servírujte vlažný, tesne pred podávaním posypte na vrchu jemným práškovým cukrom.
Pečený puding
suroviny na 6 porcií
1 liter smotany
4 vajíčka
2 žĺtka
1 hrnček práškového cukru
5 ml vanilkovej esencie
mletá škorica, muškátový oriešokPredhrejte rúru. Vylejte smotanu do panvice a zohrejte, kým nezačne vrieť. Vložte vajíčka, žĺtka, cukor, vanilku a škoricu do misy a šľahajte, kým sa dobre nerozmiešajú. Pridajte teplú smotanu a znovu šľahajte, kým sa zmes dôkladne nepremieša. Nalejte do zapekacej misky a posypte navrchu troškou muškátového orieška. Vložte puding do vodného kúpeľa a pečte ho asi 1 hodinu, kým nie je prepečený a zlatohnedý.
TIP: Toto jedlo sa ľahšie servíruje, ak pripravíte každú porciu zvlášť. V závislosti od veľkosti zapekacích misiek zredukujte čas pečenia približne na 35 minút, alebo kým puding nie je hotový.
Mliečny koláčik
suroviny na 8 porcií
400 g krehkého lístkového cesta
1 vajíčko, vyšľahané s trochou mlieka na glazúru
sušenú fazuľu na pečenie koláčovej formy
Mliečna plnka
400 ml mlieka
200 ml smotany
1 struk škorice, nalámaný na kúsky
4 PL koláčovej múky
30 g masla
2 vajíčka
3-4 kvapky mandľovej esencie
cukor zmiešaný so škoricouNarežte plást cesta na šírku koláčovej formy. Potrite boky formy vodou a potom ju vyložte pásikom cesta. Spoje potrite rozšľahanými bielkami a pevne stlačte spolu. Mierne vyvaľkajte zvyšok cesta a vyrežte kruh, aby pokryl dno koláčovej formy. Pevne pritlačte. Poprepichujte cesto vidličkou a potrite okraje zmesou vajíčok a mlieka, aby sa vytvoril zlatohnedý povrch. Prikryte papierom na pečenie a fazuľou na zaťaženie. Pečte 15 minút v predhriatej rúre. Odstráňte fazule a papier na pečenie a dopečte ďalších 5 minút. Na plnku zohrejte mlieko, smotanu. Tesne pred bodom varu pridajte škoricu. Prikryte a odstavte asi na 30 minút. Znovu zahrejte k bodu varu a sceďte. Zatiaľ zmiešajte múku a cukor v mise a vyšľahajte do vriacej mliečnej zmesi. Vráťte zmes do hrnca a nechajte slabo variť ešte 5 minút, za stáleho miešania. Odstavte z plameňa a vmiešajte maslo. Rozšľahajte vajíčka po jednom a nakoniec pridajte mandľovú esenciu. Lyžicou naložte do nádoby na cesto a pečte v predhriatej rúre asi 30 minút, alebo kým cesto nenapučí a nie je zlatohnedé. Posypte najemno škoricou, len čo vyberiete koláčik z rúry, a servírujte ho vlažný.
Focaccia s hruškami, plesňovým syrom a orechmi
suroviny na 1 focacciu
Cesto
500 g chlebovej múky
1 balíček instantných kvasníc
soľ
325 ml vlažnej vody
Poleva
80 ml olivového oleja
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
3-5 natenko nakrájaných hrušiek
125 g syra s modrou plesňou, nahrubo rozdrobeného
100 g pekanových orechov, nahrubo posekaných
čerstvé lístky tymiánuPredhrejte rúru. Zmiešajte múku, kvasnice a soľ v mise, urobte v strede jamku a vlejte tam tri štvrtiny vody. Vymiešajte do mäkkého cesta, v prípade potreby ešte pridajte vodu. Mieste na pomúčenej doske asi 10 minút, kým nie je hodvábne hladké a elastické. Vložte cesto do veľkej misy vymastenej olivovým olejom - a potrite aj vrch cesta troškou oleja. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte odstáť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem. Vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske a položte ho na vymastený plech. Prikryte a nechajte nakysnúť ešte 20 minút. Urobte prstami jamky v nakysnutom ceste. Pokropte cesto polovicou olivového oleja, naaranžujte dieliky hrušiek, plesňový syr a orechy pekan navrch a ochuťte soľou a čiernym korením. Posypte tymiánom a pokropte zvyškom oleja. Pečte 20-25 minút do zlatohneda. Servírujte so smotanovou polievkou alebo ako malé občerstvenie pred večerou. Chutí aj ako chutná príloha k pečenému kurčaťu.
Fritované polentové bocconcini
suroviny na 4 porcie
400 g mini guľovok mozarely
1 hrnček polohrubej múky
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 rozšľahané vajíčka
1 hrnček polenty
olej na fritovanieVysušte guľky syra na papierových utierkach. Zmiešajte polohrubú múku, soľ a čierne korenie a syry touto zmesou obaľte. Ponorte do rozšľahaného vajíčka a potom dokonale obaľte v polente. Zahrejte olej. Fritujte guľočky, kým nie sú zlatohnedé. Odkvapkajte na papierovom obrúsku a servírujte horúce