SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Dajte pare v kuchyni zelenú

Varenie v pare je rýchle, úsporné a efektívne, avšak predsa sa mu v domácnostiach akosi vyhýbame. Mnohí si myslia, že tento spôsob úpravy je vhodný iba pre zdravú výživu a prípravu diétnych jedál. Nie je to však pravda. Kde sú kvalitné suroviny a čerstvá

zelenina, tam dokáže para robiť zázraky.

Málokto si však uvedomuje, že takýto spôsob varenia vyžaduje trochu zručnosti. Zelenina a kus ryby uvarené v pare budú stále chutiť iba ako parená zelenina s rybou. Aby pokrm dostal šmrnc, nezaobíde sa bez riadneho dochutenia, dresingu a omáčky. A to pýta kúsok zručnosti a skúseností. Ak vás v minulosti parné varenie sklamalo, dajte mu druhú šancu.

Potrebnú výbavu máte možno aj doma

Kúpa elektrického parného hrnca, či špeciálnej parnej rúry nie sú nutnosťou. Dokážu varenie zjednodušiť, na to aby ste sa v pare naučili variť ich však nepotrebujete. Vystačíte si s obyčajným hrncom, do ktorého vložíte parák. Je iba na vás, či siahnete po klasike na knedľu, cedníku na cestoviny, alebo sa vyzbrojíte parákom z bambusu. V oboch prípadoch je dôležité, prehnať cez ne dostatok pary.

Skryť Vypnúť reklamu

To je možné docieliť na sporáku alebo v elektrickej rúre, ktorej ohrev nastavíte na 100 °C. Sporák víťazí pri rýchlom varení zeleniny, ryže, bieleho mäsa a jemných surovín, rúra má kúsok navrch, ak sa rozhodnete pre prípravu červených druhov mäsa. Jemným zvýšením teploty nad hranicu bodu varu je možné prípravu urýchliť.

Malým domácim šprintérom je aj mikrovlnka, do ktorej si môžete dokúpiť trojdielny plastový parák s pokrievkou. Výhodou je, že aj napriek úspore času bude výsledná kvalita zodpovedať očakávaniam. Intenzívna para zamedzí vysychaniu surovín a zachová ich prirodzenú šťavnatosť.

Šetrí čas a vitamíny

Výhodou varenia v pare je, že je energeticky nenáročné. Spolu so surovinami stačí ohriať minimálny objem vody, ktorý sa mení na paru. Tá efektívne odovzdáva teplotu pokrmom a neraz dosahuje vyššiu teplotu, ako samotná voda v hrnci. Varenie je tak rýchlejšie a ušetrí približne tretinu času. Ak použijete parák v tlakovom hrnci, času môžete ušetriť až polovicu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kratší cyklus varenia šetrí vitamíny a bráni enzýmom, aby zvyšovali nutričnú hodnotu pripravených pokrmov. Kondenzujúca para z tkanív vylúhuje podstatne menej látok ako pri varení vo vode a tak si všetko zachováva aj viac farby, chuti a vône.

Má to však aj malý háčik. Použitie korenín je takmer nemožné. Ak pred varením počas marinovania nedokážu do štruktúry surovín preniknúť, aróma šíriaca sa s parou nie je všemohúca. Koreniny sa vyplavia do vody a všetko čo varíte odhalí svoju pravú chuť aj napriek tomu, že celá kuchyňa je prevoňaná bylinkami.

Ako zožať úspech u stolovníkov?

Aby šťavnatý kúsok mäsa z pary získal korenistý šmrnc a zelenina vyvážila svoju prirodzenú sladkú chuť slaným či kyslým doplnkom, nestačí iba naservírovať pestrofarebné menu z paráku do taniera. K vareniu treba prizvať aj ostatné suroviny, ktoré používate zvyčajne.

Skryť Vypnúť reklamu

Tajomstvo úspechu sa skrýva v rýchlej príprave omáčok, redukcií, dresingov, na ktorých základ použijete vývar z parného varenia. Odraziť sa môžete kľudne od opraženej cibuľky, ktorú dochutíte koreninami, zjemníte maslom a zahustíte múkou či škrobom. Víno, smotana, mlieko či ostatné prísady sú povolené. Chybu nespravíte ani vtedy, ak štavnatý kúsok pareného mäsa prudko opečiete na panvici, aby zmužnel a získal jedinečnú vôňu a krehkú kôrku.

Mimochodom, vedeli ste o tom, že paráky sú v Ázii pri varení používané častejšie, ako rozpálené woky?

Aké sú elektrické parné hrnce?

Elektrický parný hrniec je ako rýchlovarná kanvica s časovačom. Jedna, či dve výhrevné špirály ukryté za bariérou z nelepivého povrchu ohrievajú vodu dovtedy, kým neuplynie prednastavený čas, alebo sa nespotrebuje všetka voda. Jednoduché hrnce používajú mechanický časovač, tie lepšie vybavené elektronický. Všetky zbierajú skondenzovanú paru do samostatného zásobníka, aby sa jednoduchšie čistili.

Skryť Vypnúť reklamu

Aby sme im odpustili to, že zaberajú v kuchyni miesto, vyzbrojené sú dvoma či troma nádobami s dierovaným dnom, ktoré je možné použiť pri varení súčasne. Bežnou výbavou je aj vanička na ohrievanie omáčok, varenie ryže či cestovín. Nie všetky plasty sú však rovnaké. Kým niektoré bez umývačky riadu neumyjete, na iné sa nenalepí ani cesto z parených buchiet. Výhodou je, ak je možné dna z nádob oddeliť. Iba tak je možné do hrnca vtesnať celé kurča.

Každý parný hrniec so sebou prináša do domácnosti dve výzvy. Treba nájsť miesto na jeho skladovanie a po každom varení sa nezaobídete bez umývania rozmerných nádob. To môže v časovom strese človeka veľmi rýchlo omrzieť.

Rúry bývajú rafinovanejšie

Parných rúr existuje viacero druhov, všetky však pracujú podobným spôsobom. Na výrobu pary využívajú ohrev vody zo zásobníka a ak je to potrebné, dokážu varenie urýchliť ďalšími spôsobmi ohrevu – teplovzdušným, či mikrovlnným. Ich výhodou je, že po zabudovaní do kuchynskej linky neprekážajú. Majú veľký vnútorný objem a umožňujú pripraviť niekoľko chodov súčasne.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúra nevyžaduje toľko starostlivosti a údržby ako parný hrniec, pretože príprava pokrmov prebieha v takých nádobách, aké si sami zvolíte. Či použijete varné sklo, keramické misky, kovové pekáče či priamo nádoby v ktorých budete menu servírovať je iba na vás.

Pri výbere však treba taktizovať a zamerať sa aj na detaily. Nie každá rúra umožňuje dolievanie vody za pochodu a nie všetky sú také univerzálne, ako by sa mohlo zdať. Pri rúrach existuje viacero druhov pary a každá z nich je dobrá na čosi iné.

Vlhká para má zvyčajne 96 °C a je akýmsi univerzálom nielen pre varenie, ale aj pre ohrev pokrmov, či sterilizovanie ovocia a zeleniny vo fľašiach. Intenzívna para má 110 °C a je akýmsi turbom pre rýchlejšie varenie jemných druhov mäsa a kompaktných pokrmov. Horúca para sa teplotou vyšplhá zvyčajne na 160 °C a vybičuje maximum z akéhokoľvek druhu červeného mäsa bez ohľadu na to, či ide o jahňacie rebierka, alebo kus hovädzej pečienky. Vždy zostanú šťavnaté s intenzívne rozvinutou chuťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Parné varenie je lákadlom hlavne pre tých, čo sú ochotní meniť svoje návyky v kuchyni. Namiesto toho, aby ste sa začali rozhliadať po nových pomocníkoch, skúste si to najprv s tým, čo už v kuchyni máte. Ak sa vám tento spôsob prípravy pokrmov zapáči, každé vylepšenie kuchyne už bude iba prínosom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 053
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 706
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 206
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 473
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 541
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 482
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 210
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 204
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 139
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 604
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


9 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


7 h
Peter Kerekes, režisér a producent.

Prestížny festival sa chválil jeho príchodom.


21 h
Peter Schutz

Je nezrozumiteľné, ako sa virtuálny problém podarilo prepašovať do kampane.


13 h

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. veronika babičová: Anjelik môj kde lietaš
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 496
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 597
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 006
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 685
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 465
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 685
  7. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 812
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 809
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu