SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Dajte pare v kuchyni zelenú

Varenie v pare je rýchle, úsporné a efektívne, avšak predsa sa mu v domácnostiach akosi vyhýbame. Mnohí si myslia, že tento spôsob úpravy je vhodný iba pre zdravú výživu a prípravu diétnych jedál. Nie je to však pravda. Kde sú kvalitné suroviny a čerstvá

zelenina, tam dokáže para robiť zázraky.

Málokto si však uvedomuje, že takýto spôsob varenia vyžaduje trochu zručnosti. Zelenina a kus ryby uvarené v pare budú stále chutiť iba ako parená zelenina s rybou. Aby pokrm dostal šmrnc, nezaobíde sa bez riadneho dochutenia, dresingu a omáčky. A to pýta kúsok zručnosti a skúseností. Ak vás v minulosti parné varenie sklamalo, dajte mu druhú šancu.

Potrebnú výbavu máte možno aj doma

Kúpa elektrického parného hrnca, či špeciálnej parnej rúry nie sú nutnosťou. Dokážu varenie zjednodušiť, na to aby ste sa v pare naučili variť ich však nepotrebujete. Vystačíte si s obyčajným hrncom, do ktorého vložíte parák. Je iba na vás, či siahnete po klasike na knedľu, cedníku na cestoviny, alebo sa vyzbrojíte parákom z bambusu. V oboch prípadoch je dôležité, prehnať cez ne dostatok pary.

Skryť Vypnúť reklamu

To je možné docieliť na sporáku alebo v elektrickej rúre, ktorej ohrev nastavíte na 100 °C. Sporák víťazí pri rýchlom varení zeleniny, ryže, bieleho mäsa a jemných surovín, rúra má kúsok navrch, ak sa rozhodnete pre prípravu červených druhov mäsa. Jemným zvýšením teploty nad hranicu bodu varu je možné prípravu urýchliť.

Malým domácim šprintérom je aj mikrovlnka, do ktorej si môžete dokúpiť trojdielny plastový parák s pokrievkou. Výhodou je, že aj napriek úspore času bude výsledná kvalita zodpovedať očakávaniam. Intenzívna para zamedzí vysychaniu surovín a zachová ich prirodzenú šťavnatosť.

Šetrí čas a vitamíny

Výhodou varenia v pare je, že je energeticky nenáročné. Spolu so surovinami stačí ohriať minimálny objem vody, ktorý sa mení na paru. Tá efektívne odovzdáva teplotu pokrmom a neraz dosahuje vyššiu teplotu, ako samotná voda v hrnci. Varenie je tak rýchlejšie a ušetrí približne tretinu času. Ak použijete parák v tlakovom hrnci, času môžete ušetriť až polovicu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kratší cyklus varenia šetrí vitamíny a bráni enzýmom, aby zvyšovali nutričnú hodnotu pripravených pokrmov. Kondenzujúca para z tkanív vylúhuje podstatne menej látok ako pri varení vo vode a tak si všetko zachováva aj viac farby, chuti a vône.

Má to však aj malý háčik. Použitie korenín je takmer nemožné. Ak pred varením počas marinovania nedokážu do štruktúry surovín preniknúť, aróma šíriaca sa s parou nie je všemohúca. Koreniny sa vyplavia do vody a všetko čo varíte odhalí svoju pravú chuť aj napriek tomu, že celá kuchyňa je prevoňaná bylinkami.

Ako zožať úspech u stolovníkov?

Aby šťavnatý kúsok mäsa z pary získal korenistý šmrnc a zelenina vyvážila svoju prirodzenú sladkú chuť slaným či kyslým doplnkom, nestačí iba naservírovať pestrofarebné menu z paráku do taniera. K vareniu treba prizvať aj ostatné suroviny, ktoré používate zvyčajne.

Skryť Vypnúť reklamu

Tajomstvo úspechu sa skrýva v rýchlej príprave omáčok, redukcií, dresingov, na ktorých základ použijete vývar z parného varenia. Odraziť sa môžete kľudne od opraženej cibuľky, ktorú dochutíte koreninami, zjemníte maslom a zahustíte múkou či škrobom. Víno, smotana, mlieko či ostatné prísady sú povolené. Chybu nespravíte ani vtedy, ak štavnatý kúsok pareného mäsa prudko opečiete na panvici, aby zmužnel a získal jedinečnú vôňu a krehkú kôrku.

Mimochodom, vedeli ste o tom, že paráky sú v Ázii pri varení používané častejšie, ako rozpálené woky?

Aké sú elektrické parné hrnce?

Elektrický parný hrniec je ako rýchlovarná kanvica s časovačom. Jedna, či dve výhrevné špirály ukryté za bariérou z nelepivého povrchu ohrievajú vodu dovtedy, kým neuplynie prednastavený čas, alebo sa nespotrebuje všetka voda. Jednoduché hrnce používajú mechanický časovač, tie lepšie vybavené elektronický. Všetky zbierajú skondenzovanú paru do samostatného zásobníka, aby sa jednoduchšie čistili.

Skryť Vypnúť reklamu

Aby sme im odpustili to, že zaberajú v kuchyni miesto, vyzbrojené sú dvoma či troma nádobami s dierovaným dnom, ktoré je možné použiť pri varení súčasne. Bežnou výbavou je aj vanička na ohrievanie omáčok, varenie ryže či cestovín. Nie všetky plasty sú však rovnaké. Kým niektoré bez umývačky riadu neumyjete, na iné sa nenalepí ani cesto z parených buchiet. Výhodou je, ak je možné dna z nádob oddeliť. Iba tak je možné do hrnca vtesnať celé kurča.

Každý parný hrniec so sebou prináša do domácnosti dve výzvy. Treba nájsť miesto na jeho skladovanie a po každom varení sa nezaobídete bez umývania rozmerných nádob. To môže v časovom strese človeka veľmi rýchlo omrzieť.

Rúry bývajú rafinovanejšie

Parných rúr existuje viacero druhov, všetky však pracujú podobným spôsobom. Na výrobu pary využívajú ohrev vody zo zásobníka a ak je to potrebné, dokážu varenie urýchliť ďalšími spôsobmi ohrevu – teplovzdušným, či mikrovlnným. Ich výhodou je, že po zabudovaní do kuchynskej linky neprekážajú. Majú veľký vnútorný objem a umožňujú pripraviť niekoľko chodov súčasne.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúra nevyžaduje toľko starostlivosti a údržby ako parný hrniec, pretože príprava pokrmov prebieha v takých nádobách, aké si sami zvolíte. Či použijete varné sklo, keramické misky, kovové pekáče či priamo nádoby v ktorých budete menu servírovať je iba na vás.

Pri výbere však treba taktizovať a zamerať sa aj na detaily. Nie každá rúra umožňuje dolievanie vody za pochodu a nie všetky sú také univerzálne, ako by sa mohlo zdať. Pri rúrach existuje viacero druhov pary a každá z nich je dobrá na čosi iné.

Vlhká para má zvyčajne 96 °C a je akýmsi univerzálom nielen pre varenie, ale aj pre ohrev pokrmov, či sterilizovanie ovocia a zeleniny vo fľašiach. Intenzívna para má 110 °C a je akýmsi turbom pre rýchlejšie varenie jemných druhov mäsa a kompaktných pokrmov. Horúca para sa teplotou vyšplhá zvyčajne na 160 °C a vybičuje maximum z akéhokoľvek druhu červeného mäsa bez ohľadu na to, či ide o jahňacie rebierka, alebo kus hovädzej pečienky. Vždy zostanú šťavnaté s intenzívne rozvinutou chuťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Parné varenie je lákadlom hlavne pre tých, čo sú ochotní meniť svoje návyky v kuchyni. Namiesto toho, aby ste sa začali rozhliadať po nových pomocníkoch, skúste si to najprv s tým, čo už v kuchyni máte. Ak sa vám tento spôsob prípravy pokrmov zapáči, každé vylepšenie kuchyne už bude iba prínosom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 407
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 659
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 169
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 129
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 202
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 420
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 819
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 934
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 767
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 748
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krajčí testoval, potom rokoval. Verí, že Slovensko bude príkladom (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Minister Marek Krajčí v Tvrdošíne.
Predseda Národnej rady Boris Kollár.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.