Dajte pare v kuchyni zelenú

Varenie v pare je rýchle, úsporné a efektívne, avšak predsa sa mu v domácnostiach akosi vyhýbame. Mnohí si myslia, že tento spôsob úpravy je vhodný iba pre zdravú výživu a prípravu diétnych jedál. Nie je to však pravda. Kde sú kvalitné suroviny a čerstvá

zelenina, tam dokáže para robiť zázraky.

Málokto si však uvedomuje, že takýto spôsob varenia vyžaduje trochu zručnosti. Zelenina a kus ryby uvarené v pare budú stále chutiť iba ako parená zelenina s rybou. Aby pokrm dostal šmrnc, nezaobíde sa bez riadneho dochutenia, dresingu a omáčky. A to pýta kúsok zručnosti a skúseností. Ak vás v minulosti parné varenie sklamalo, dajte mu druhú šancu.

Potrebnú výbavu máte možno aj doma

Kúpa elektrického parného hrnca, či špeciálnej parnej rúry nie sú nutnosťou. Dokážu varenie zjednodušiť, na to aby ste sa v pare naučili variť ich však nepotrebujete. Vystačíte si s obyčajným hrncom, do ktorého vložíte parák. Je iba na vás, či siahnete po klasike na knedľu, cedníku na cestoviny, alebo sa vyzbrojíte parákom z bambusu. V oboch prípadoch je dôležité, prehnať cez ne dostatok pary.

To je možné docieliť na sporáku alebo v elektrickej rúre, ktorej ohrev nastavíte na 100 °C. Sporák víťazí pri rýchlom varení zeleniny, ryže, bieleho mäsa a jemných surovín, rúra má kúsok navrch, ak sa rozhodnete pre prípravu červených druhov mäsa. Jemným zvýšením teploty nad hranicu bodu varu je možné prípravu urýchliť.

Malým domácim šprintérom je aj mikrovlnka, do ktorej si môžete dokúpiť trojdielny plastový parák s pokrievkou. Výhodou je, že aj napriek úspore času bude výsledná kvalita zodpovedať očakávaniam. Intenzívna para zamedzí vysychaniu surovín a zachová ich prirodzenú šťavnatosť.

Šetrí čas a vitamíny

Výhodou varenia v pare je, že je energeticky nenáročné. Spolu so surovinami stačí ohriať minimálny objem vody, ktorý sa mení na paru. Tá efektívne odovzdáva teplotu pokrmom a neraz dosahuje vyššiu teplotu, ako samotná voda v hrnci. Varenie je tak rýchlejšie a ušetrí približne tretinu času. Ak použijete parák v tlakovom hrnci, času môžete ušetriť až polovicu.

Kratší cyklus varenia šetrí vitamíny a bráni enzýmom, aby zvyšovali nutričnú hodnotu pripravených pokrmov. Kondenzujúca para z tkanív vylúhuje podstatne menej látok ako pri varení vo vode a tak si všetko zachováva aj viac farby, chuti a vône.

Má to však aj malý háčik. Použitie korenín je takmer nemožné. Ak pred varením počas marinovania nedokážu do štruktúry surovín preniknúť, aróma šíriaca sa s parou nie je všemohúca. Koreniny sa vyplavia do vody a všetko čo varíte odhalí svoju pravú chuť aj napriek tomu, že celá kuchyňa je prevoňaná bylinkami.

Ako zožať úspech u stolovníkov?

Aby šťavnatý kúsok mäsa z pary získal korenistý šmrnc a zelenina vyvážila svoju prirodzenú sladkú chuť slaným či kyslým doplnkom, nestačí iba naservírovať pestrofarebné menu z paráku do taniera. K vareniu treba prizvať aj ostatné suroviny, ktoré používate zvyčajne.

Tajomstvo úspechu sa skrýva v rýchlej príprave omáčok, redukcií, dresingov, na ktorých základ použijete vývar z parného varenia. Odraziť sa môžete kľudne od opraženej cibuľky, ktorú dochutíte koreninami, zjemníte maslom a zahustíte múkou či škrobom. Víno, smotana, mlieko či ostatné prísady sú povolené. Chybu nespravíte ani vtedy, ak štavnatý kúsok pareného mäsa prudko opečiete na panvici, aby zmužnel a získal jedinečnú vôňu a krehkú kôrku.

Mimochodom, vedeli ste o tom, že paráky sú v Ázii pri varení používané častejšie, ako rozpálené woky?

Aké sú elektrické parné hrnce?

Elektrický parný hrniec je ako rýchlovarná kanvica s časovačom. Jedna, či dve výhrevné špirály ukryté za bariérou z nelepivého povrchu ohrievajú vodu dovtedy, kým neuplynie prednastavený čas, alebo sa nespotrebuje všetka voda. Jednoduché hrnce používajú mechanický časovač, tie lepšie vybavené elektronický. Všetky zbierajú skondenzovanú paru do samostatného zásobníka, aby sa jednoduchšie čistili.

Aby sme im odpustili to, že zaberajú v kuchyni miesto, vyzbrojené sú dvoma či troma nádobami s dierovaným dnom, ktoré je možné použiť pri varení súčasne. Bežnou výbavou je aj vanička na ohrievanie omáčok, varenie ryže či cestovín. Nie všetky plasty sú však rovnaké. Kým niektoré bez umývačky riadu neumyjete, na iné sa nenalepí ani cesto z parených buchiet. Výhodou je, ak je možné dna z nádob oddeliť. Iba tak je možné do hrnca vtesnať celé kurča.

Každý parný hrniec so sebou prináša do domácnosti dve výzvy. Treba nájsť miesto na jeho skladovanie a po každom varení sa nezaobídete bez umývania rozmerných nádob. To môže v časovom strese človeka veľmi rýchlo omrzieť.

Rúry bývajú rafinovanejšie

Parných rúr existuje viacero druhov, všetky však pracujú podobným spôsobom. Na výrobu pary využívajú ohrev vody zo zásobníka a ak je to potrebné, dokážu varenie urýchliť ďalšími spôsobmi ohrevu – teplovzdušným, či mikrovlnným. Ich výhodou je, že po zabudovaní do kuchynskej linky neprekážajú. Majú veľký vnútorný objem a umožňujú pripraviť niekoľko chodov súčasne.

Rúra nevyžaduje toľko starostlivosti a údržby ako parný hrniec, pretože príprava pokrmov prebieha v takých nádobách, aké si sami zvolíte. Či použijete varné sklo, keramické misky, kovové pekáče či priamo nádoby v ktorých budete menu servírovať je iba na vás.

Pri výbere však treba taktizovať a zamerať sa aj na detaily. Nie každá rúra umožňuje dolievanie vody za pochodu a nie všetky sú také univerzálne, ako by sa mohlo zdať. Pri rúrach existuje viacero druhov pary a každá z nich je dobrá na čosi iné.

Vlhká para má zvyčajne 96 °C a je akýmsi univerzálom nielen pre varenie, ale aj pre ohrev pokrmov, či sterilizovanie ovocia a zeleniny vo fľašiach. Intenzívna para má 110 °C a je akýmsi turbom pre rýchlejšie varenie jemných druhov mäsa a kompaktných pokrmov. Horúca para sa teplotou vyšplhá zvyčajne na 160 °C a vybičuje maximum z akéhokoľvek druhu červeného mäsa bez ohľadu na to, či ide o jahňacie rebierka, alebo kus hovädzej pečienky. Vždy zostanú šťavnaté s intenzívne rozvinutou chuťou.

Parné varenie je lákadlom hlavne pre tých, čo sú ochotní meniť svoje návyky v kuchyni. Namiesto toho, aby ste sa začali rozhliadať po nových pomocníkoch, skúste si to najprv s tým, čo už v kuchyni máte. Ak sa vám tento spôsob prípravy pokrmov zapáči, každé vylepšenie kuchyne už bude iba prínosom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 264
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 873
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 905
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 538
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 913
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 908
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 758
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 559
  9. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 559
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 523

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.