SME

Kuracie hody

Je pohodlné kúpiť si grilované kurča na večeru. Oveľa viac vám však bude chutiť vlastnoručne pripravená kuracinka.

Pečené rizoto
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
3 plné hrste ryže arborio
750 ml kuracieho vývaru
2 mladé nakrájané cibuľky
100 g strúhaného syra parmezán
maslo
2 hrste mladého špenátu
korenie
250 g žltých kokteilových paradajok
15 ml balzamikového octu

Dajte ryžu do zapekacej misy a zalejte kuracím vývarom. Dobre premiešajte a prikryte pokrievkou, vložte do rúry zohriatej na 180°C na 40 minút, kým vývar takmer nevsiakne. Občas pomiešajte. Poukladajte kokteilové paradajky na plech a zalejte balzamikovým octom. Dajte do rúry na 10 minút. Vykostite uvarené kurča a naporciujte na väčšie kusy. Zmiešajte kuracie mäso, mladé cibuľky, maslo, parmezán a špenát s rizotom. Dochuťte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením a ozdobte kokteilovými paradajkami. Ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kohút na víne
suroviny na 4 - 6 porcií:

1 kurča
15 ml olivového oleja
1 ČL masla
250 g slaniny nakrájanej na pásiky a potom na kocky
10 šalotiek
strúčiky potlačeného cesnaku
500 ml červeného vína
250 g bielych hríbov
1 bobkový list
soľ
čierne korenie.
obr_02.jpg
Naporciujte kurča. Zahrejte maslo a olivový olej v zapekacej mise. Opražte slaninu a šalotky dohneda. Pridajte cesnak a pražte ďalšie 3 minúty. Pridajte varené kuracie mäso a zvyšok ingrediencií a dochuťte soľou a čiernym korením. Duste v teplej rúre na 180° C 45 minút. Servírujte s čerstvou bagetou.

Šalát z pečenej tekvice a kurčaťa
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 kg tekvice pokrájanej na kocky
50 ml olivového oleja
4 červené cibule, pokrájané na štvrťky
8 strúčikov cesnaku
2 čili papričky
3 balíčky syra feta
hrsť lístkov čerstvej bazalky
soľ
čierne korenie.
Šalátový dresing:
100 ml olivového oleja
30 ml bieleho balzamikového octu
15 ml kremžskej horčice
1 podrvený strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie.

obr_04.jpgZalejte kocky tekvice, štvrťky cibule, strúčiky cesnaku a čili papričky olejom. Okoreňte soľou a korením. Pečte v rúre na 200° C 40 minút, kým tekvica nie je mäkká a nezačne karamelizovať. Odložte nabok a dajte vychladnúť. Uvarené kurča vykostite a odstráňte kožu. Pripravte šalátový dresing tak, že zmiešate všetky ingrediencie a nalejete ich na kuracie mäso. Nalámte fetu na kusy. Naaranžujte všetky ingrediencie na servírovaciu misu. Posypte šalát bazalkovými listami a okoreňte. Servírujte s celozrnným chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie guľky s reďkovkovým šalátom
suroviny na 10 mäsových guliek:

1 varené kurča
1 byľ citronely
1 plná hrsť koriandru
5 malých mladých cibuliek
2 strúčky cesnaku
15 ml citrónovej šťavy
1 ČL cukru
30 ml sójovej omáčky
2 vajíčka
1 šálka strúhanky, namočenej v 75ml vody
soľ
čierne korenie
10 ml olivového oleja

obr_05.jpgOdstráňte kožu z uvareného kurčaťa a vykostite ho. Odstráňte tvrdý povrch citronely a nakrájajte mäkké vnútro nahrubo spolu s mladými cubuľkami. Vložte kuracie mäso, koriander, nakrájanú citronelu, mladé cibuľky, cesnak, citrónovú šťavu, cukor, sójovú omáčku a 2 vajíčka do kuchynského robota a dobre rozmixujte. Rukami vmiešajte do zmesi strúhanku a pridajte soľ a korenie. Rukami vytvarujte guľky a poukladajte ich na plech. Potrite ich olejom a pečte v rúre na 200°C 30-40 minút. Môžete guľky otočiť po 20 minútach.

SkryťVypnúť reklamu

Španielska kuracia pochúťka
suroviny na 4-6 porcií:

1 kurča
štipka mletej papriky
10 ml olivového oleja
2 červené nakrájané cibule
2 nahrubo nakrájané španielske salámy
2 nakrájané červené sladké papriky
350 g fazuľových strukov
2 plechovky celých paradajok
200 g vykôstkovaných olív
4 strúčiky cesnaku
250 ml červeného vína
soľ
čierne korenie.
obr_06.jpg
Zmiešajte papriku a olivový olej v mise. Nakrájajte kurča na 6 porcií. Potrite porcie paprikovou zmesou. Dajte všetky ingrediencie do veľkej zapekacej misy a prelejte červeným vínom. Prikryte kovovou fóliou a vložte misku do teplej rúry na 200°C asi na hodinu. Servírujte s chlebom podľa vlastného výberu.

Kurací koláč so zemiakmi
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 ČL masla
3 strúčiky potlačeného cesnaku
6 malých pórikov, nakrájaných na hrubé plátky
250 ml smotany
4 malé zemiaky, uvarené a ošúpané
soľ
korenie
1 plát krehkého odpaľovaného cesta
1 rozšľahané vajíčko

obr_03.jpgKurča vykostite. Roztopte maslo na panvici a opražte cesnak a listy póru domäkka. Zmiešajte kurča, póriky a zemiaky vo veľkej mise. Zalejte smotanou a dôkladne premiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Rozprestrite odpaľované cesto na vymastený plech. Potrite cesto rozšľahaným vajíčkom. Naložte kuraciu zmes do stredu cesta. Nechajte voľné asi 4 cm okraje. Preložte okraje cesta cez kuraciu zmes. Konce cesta potrite zvyšným vajíčkom. Vložte do rúry pri 200°C na 45 minút, kým cesto nie je prepečené a hnedé. Ozdobte čerstvým rozmarínom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  2. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025?
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  1. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025?
  2. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  5. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  6. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  7. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 536
  2. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 929
  3. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 191
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 521
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 445
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 3 162
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 049
  8. Keď sa z brigády stane kariéra 2 109
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 704
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 16 812
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 218
  4. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 7 420
  5. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 7 304
  6. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 4 757
  7. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 3 950
  8. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde 3 535
  1. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  2. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  3. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  4. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  5. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  6. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  7. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  8. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
SkryťZatvoriť reklamu