SME

Kuracie hody

Je pohodlné kúpiť si grilované kurča na večeru. Oveľa viac vám však bude chutiť vlastnoručne pripravená kuracinka.

Pečené rizoto
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
3 plné hrste ryže arborio
750 ml kuracieho vývaru
2 mladé nakrájané cibuľky
100 g strúhaného syra parmezán
maslo
2 hrste mladého špenátu
korenie
250 g žltých kokteilových paradajok
15 ml balzamikového octu

Dajte ryžu do zapekacej misy a zalejte kuracím vývarom. Dobre premiešajte a prikryte pokrievkou, vložte do rúry zohriatej na 180°C na 40 minút, kým vývar takmer nevsiakne. Občas pomiešajte. Poukladajte kokteilové paradajky na plech a zalejte balzamikovým octom. Dajte do rúry na 10 minút. Vykostite uvarené kurča a naporciujte na väčšie kusy. Zmiešajte kuracie mäso, mladé cibuľky, maslo, parmezán a špenát s rizotom. Dochuťte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením a ozdobte kokteilovými paradajkami. Ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kohút na víne
suroviny na 4 - 6 porcií:

1 kurča
15 ml olivového oleja
1 ČL masla
250 g slaniny nakrájanej na pásiky a potom na kocky
10 šalotiek
strúčiky potlačeného cesnaku
500 ml červeného vína
250 g bielych hríbov
1 bobkový list
soľ
čierne korenie.
obr_02.jpg
Naporciujte kurča. Zahrejte maslo a olivový olej v zapekacej mise. Opražte slaninu a šalotky dohneda. Pridajte cesnak a pražte ďalšie 3 minúty. Pridajte varené kuracie mäso a zvyšok ingrediencií a dochuťte soľou a čiernym korením. Duste v teplej rúre na 180° C 45 minút. Servírujte s čerstvou bagetou.

Šalát z pečenej tekvice a kurčaťa
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 kg tekvice pokrájanej na kocky
50 ml olivového oleja
4 červené cibule, pokrájané na štvrťky
8 strúčikov cesnaku
2 čili papričky
3 balíčky syra feta
hrsť lístkov čerstvej bazalky
soľ
čierne korenie.
Šalátový dresing:
100 ml olivového oleja
30 ml bieleho balzamikového octu
15 ml kremžskej horčice
1 podrvený strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie.

obr_04.jpgZalejte kocky tekvice, štvrťky cibule, strúčiky cesnaku a čili papričky olejom. Okoreňte soľou a korením. Pečte v rúre na 200° C 40 minút, kým tekvica nie je mäkká a nezačne karamelizovať. Odložte nabok a dajte vychladnúť. Uvarené kurča vykostite a odstráňte kožu. Pripravte šalátový dresing tak, že zmiešate všetky ingrediencie a nalejete ich na kuracie mäso. Nalámte fetu na kusy. Naaranžujte všetky ingrediencie na servírovaciu misu. Posypte šalát bazalkovými listami a okoreňte. Servírujte s celozrnným chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie guľky s reďkovkovým šalátom
suroviny na 10 mäsových guliek:

1 varené kurča
1 byľ citronely
1 plná hrsť koriandru
5 malých mladých cibuliek
2 strúčky cesnaku
15 ml citrónovej šťavy
1 ČL cukru
30 ml sójovej omáčky
2 vajíčka
1 šálka strúhanky, namočenej v 75ml vody
soľ
čierne korenie
10 ml olivového oleja

obr_05.jpgOdstráňte kožu z uvareného kurčaťa a vykostite ho. Odstráňte tvrdý povrch citronely a nakrájajte mäkké vnútro nahrubo spolu s mladými cubuľkami. Vložte kuracie mäso, koriander, nakrájanú citronelu, mladé cibuľky, cesnak, citrónovú šťavu, cukor, sójovú omáčku a 2 vajíčka do kuchynského robota a dobre rozmixujte. Rukami vmiešajte do zmesi strúhanku a pridajte soľ a korenie. Rukami vytvarujte guľky a poukladajte ich na plech. Potrite ich olejom a pečte v rúre na 200°C 30-40 minút. Môžete guľky otočiť po 20 minútach.

SkryťVypnúť reklamu

Španielska kuracia pochúťka
suroviny na 4-6 porcií:

1 kurča
štipka mletej papriky
10 ml olivového oleja
2 červené nakrájané cibule
2 nahrubo nakrájané španielske salámy
2 nakrájané červené sladké papriky
350 g fazuľových strukov
2 plechovky celých paradajok
200 g vykôstkovaných olív
4 strúčiky cesnaku
250 ml červeného vína
soľ
čierne korenie.
obr_06.jpg
Zmiešajte papriku a olivový olej v mise. Nakrájajte kurča na 6 porcií. Potrite porcie paprikovou zmesou. Dajte všetky ingrediencie do veľkej zapekacej misy a prelejte červeným vínom. Prikryte kovovou fóliou a vložte misku do teplej rúry na 200°C asi na hodinu. Servírujte s chlebom podľa vlastného výberu.

Kurací koláč so zemiakmi
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 ČL masla
3 strúčiky potlačeného cesnaku
6 malých pórikov, nakrájaných na hrubé plátky
250 ml smotany
4 malé zemiaky, uvarené a ošúpané
soľ
korenie
1 plát krehkého odpaľovaného cesta
1 rozšľahané vajíčko

obr_03.jpgKurča vykostite. Roztopte maslo na panvici a opražte cesnak a listy póru domäkka. Zmiešajte kurča, póriky a zemiaky vo veľkej mise. Zalejte smotanou a dôkladne premiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Rozprestrite odpaľované cesto na vymastený plech. Potrite cesto rozšľahaným vajíčkom. Naložte kuraciu zmes do stredu cesta. Nechajte voľné asi 4 cm okraje. Preložte okraje cesta cez kuraciu zmes. Konce cesta potrite zvyšným vajíčkom. Vložte do rúry pri 200°C na 45 minút, kým cesto nie je prepečené a hnedé. Ozdobte čerstvým rozmarínom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu