SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Kuracie hody

Je pohodlné kúpiť si grilované kurča na večeru. Oveľa viac vám však bude chutiť vlastnoručne pripravená kuracinka.

Pečené rizoto
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
3 plné hrste ryže arborio
750 ml kuracieho vývaru
2 mladé nakrájané cibuľky
100 g strúhaného syra parmezán
maslo
2 hrste mladého špenátu
korenie
250 g žltých kokteilových paradajok
15 ml balzamikového octu

Dajte ryžu do zapekacej misy a zalejte kuracím vývarom. Dobre premiešajte a prikryte pokrievkou, vložte do rúry zohriatej na 180°C na 40 minút, kým vývar takmer nevsiakne. Občas pomiešajte. Poukladajte kokteilové paradajky na plech a zalejte balzamikovým octom. Dajte do rúry na 10 minút. Vykostite uvarené kurča a naporciujte na väčšie kusy. Zmiešajte kuracie mäso, mladé cibuľky, maslo, parmezán a špenát s rizotom. Dochuťte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením a ozdobte kokteilovými paradajkami. Ihneď servírujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Kohút na víne
suroviny na 4 - 6 porcií:

1 kurča
15 ml olivového oleja
1 ČL masla
250 g slaniny nakrájanej na pásiky a potom na kocky
10 šalotiek
strúčiky potlačeného cesnaku
500 ml červeného vína
250 g bielych hríbov
1 bobkový list
soľ
čierne korenie.
obr_02.jpg
Naporciujte kurča. Zahrejte maslo a olivový olej v zapekacej mise. Opražte slaninu a šalotky dohneda. Pridajte cesnak a pražte ďalšie 3 minúty. Pridajte varené kuracie mäso a zvyšok ingrediencií a dochuťte soľou a čiernym korením. Duste v teplej rúre na 180° C 45 minút. Servírujte s čerstvou bagetou.

Šalát z pečenej tekvice a kurčaťa
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 kg tekvice pokrájanej na kocky
50 ml olivového oleja
4 červené cibule, pokrájané na štvrťky
8 strúčikov cesnaku
2 čili papričky
3 balíčky syra feta
hrsť lístkov čerstvej bazalky
soľ
čierne korenie.
Šalátový dresing:
100 ml olivového oleja
30 ml bieleho balzamikového octu
15 ml kremžskej horčice
1 podrvený strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie.

obr_04.jpgZalejte kocky tekvice, štvrťky cibule, strúčiky cesnaku a čili papričky olejom. Okoreňte soľou a korením. Pečte v rúre na 200° C 40 minút, kým tekvica nie je mäkká a nezačne karamelizovať. Odložte nabok a dajte vychladnúť. Uvarené kurča vykostite a odstráňte kožu. Pripravte šalátový dresing tak, že zmiešate všetky ingrediencie a nalejete ich na kuracie mäso. Nalámte fetu na kusy. Naaranžujte všetky ingrediencie na servírovaciu misu. Posypte šalát bazalkovými listami a okoreňte. Servírujte s celozrnným chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie guľky s reďkovkovým šalátom
suroviny na 10 mäsových guliek:

1 varené kurča
1 byľ citronely
1 plná hrsť koriandru
5 malých mladých cibuliek
2 strúčky cesnaku
15 ml citrónovej šťavy
1 ČL cukru
30 ml sójovej omáčky
2 vajíčka
1 šálka strúhanky, namočenej v 75ml vody
soľ
čierne korenie
10 ml olivového oleja

obr_05.jpgOdstráňte kožu z uvareného kurčaťa a vykostite ho. Odstráňte tvrdý povrch citronely a nakrájajte mäkké vnútro nahrubo spolu s mladými cubuľkami. Vložte kuracie mäso, koriander, nakrájanú citronelu, mladé cibuľky, cesnak, citrónovú šťavu, cukor, sójovú omáčku a 2 vajíčka do kuchynského robota a dobre rozmixujte. Rukami vmiešajte do zmesi strúhanku a pridajte soľ a korenie. Rukami vytvarujte guľky a poukladajte ich na plech. Potrite ich olejom a pečte v rúre na 200°C 30-40 minút. Môžete guľky otočiť po 20 minútach.

Skryť Vypnúť reklamu

Španielska kuracia pochúťka
suroviny na 4-6 porcií:

1 kurča
štipka mletej papriky
10 ml olivového oleja
2 červené nakrájané cibule
2 nahrubo nakrájané španielske salámy
2 nakrájané červené sladké papriky
350 g fazuľových strukov
2 plechovky celých paradajok
200 g vykôstkovaných olív
4 strúčiky cesnaku
250 ml červeného vína
soľ
čierne korenie.
obr_06.jpg
Zmiešajte papriku a olivový olej v mise. Nakrájajte kurča na 6 porcií. Potrite porcie paprikovou zmesou. Dajte všetky ingrediencie do veľkej zapekacej misy a prelejte červeným vínom. Prikryte kovovou fóliou a vložte misku do teplej rúry na 200°C asi na hodinu. Servírujte s chlebom podľa vlastného výberu.

Kurací koláč so zemiakmi
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 ČL masla
3 strúčiky potlačeného cesnaku
6 malých pórikov, nakrájaných na hrubé plátky
250 ml smotany
4 malé zemiaky, uvarené a ošúpané
soľ
korenie
1 plát krehkého odpaľovaného cesta
1 rozšľahané vajíčko

obr_03.jpgKurča vykostite. Roztopte maslo na panvici a opražte cesnak a listy póru domäkka. Zmiešajte kurča, póriky a zemiaky vo veľkej mise. Zalejte smotanou a dôkladne premiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Rozprestrite odpaľované cesto na vymastený plech. Potrite cesto rozšľahaným vajíčkom. Naložte kuraciu zmes do stredu cesta. Nechajte voľné asi 4 cm okraje. Preložte okraje cesta cez kuraciu zmes. Konce cesta potrite zvyšným vajíčkom. Vložte do rúry pri 200°C na 45 minút, kým cesto nie je prepečené a hnedé. Ozdobte čerstvým rozmarínom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 142
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 248
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 246
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 776
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 862
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 848
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 008
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 802
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 187
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová