Kuracie hody

Je pohodlné kúpiť si grilované kurča na večeru. Oveľa viac vám však bude chutiť vlastnoručne pripravená kuracinka.

Pečené rizoto
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
3 plné hrste ryže arborio
750 ml kuracieho vývaru
2 mladé nakrájané cibuľky
100 g strúhaného syra parmezán
maslo
2 hrste mladého špenátu
korenie
250 g žltých kokteilových paradajok
15 ml balzamikového octu

Dajte ryžu do zapekacej misy a zalejte kuracím vývarom. Dobre premiešajte a prikryte pokrievkou, vložte do rúry zohriatej na 180°C na 40 minút, kým vývar takmer nevsiakne. Občas pomiešajte. Poukladajte kokteilové paradajky na plech a zalejte balzamikovým octom. Dajte do rúry na 10 minút. Vykostite uvarené kurča a naporciujte na väčšie kusy. Zmiešajte kuracie mäso, mladé cibuľky, maslo, parmezán a špenát s rizotom. Dochuťte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením a ozdobte kokteilovými paradajkami. Ihneď servírujte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kohút na víne
suroviny na 4 - 6 porcií:

1 kurča
15 ml olivového oleja
1 ČL masla
250 g slaniny nakrájanej na pásiky a potom na kocky
10 šalotiek
strúčiky potlačeného cesnaku
500 ml červeného vína
250 g bielych hríbov
1 bobkový list
soľ
čierne korenie.
obr_02.jpg
Naporciujte kurča. Zahrejte maslo a olivový olej v zapekacej mise. Opražte slaninu a šalotky dohneda. Pridajte cesnak a pražte ďalšie 3 minúty. Pridajte varené kuracie mäso a zvyšok ingrediencií a dochuťte soľou a čiernym korením. Duste v teplej rúre na 180° C 45 minút. Servírujte s čerstvou bagetou.

Šalát z pečenej tekvice a kurčaťa
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 kg tekvice pokrájanej na kocky
50 ml olivového oleja
4 červené cibule, pokrájané na štvrťky
8 strúčikov cesnaku
2 čili papričky
3 balíčky syra feta
hrsť lístkov čerstvej bazalky
soľ
čierne korenie.
Šalátový dresing:
100 ml olivového oleja
30 ml bieleho balzamikového octu
15 ml kremžskej horčice
1 podrvený strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie.

obr_04.jpgZalejte kocky tekvice, štvrťky cibule, strúčiky cesnaku a čili papričky olejom. Okoreňte soľou a korením. Pečte v rúre na 200° C 40 minút, kým tekvica nie je mäkká a nezačne karamelizovať. Odložte nabok a dajte vychladnúť. Uvarené kurča vykostite a odstráňte kožu. Pripravte šalátový dresing tak, že zmiešate všetky ingrediencie a nalejete ich na kuracie mäso. Nalámte fetu na kusy. Naaranžujte všetky ingrediencie na servírovaciu misu. Posypte šalát bazalkovými listami a okoreňte. Servírujte s celozrnným chlebom.

Kuracie guľky s reďkovkovým šalátom
suroviny na 10 mäsových guliek:

1 varené kurča
1 byľ citronely
1 plná hrsť koriandru
5 malých mladých cibuliek
2 strúčky cesnaku
15 ml citrónovej šťavy
1 ČL cukru
30 ml sójovej omáčky
2 vajíčka
1 šálka strúhanky, namočenej v 75ml vody
soľ
čierne korenie
10 ml olivového oleja

obr_05.jpgOdstráňte kožu z uvareného kurčaťa a vykostite ho. Odstráňte tvrdý povrch citronely a nakrájajte mäkké vnútro nahrubo spolu s mladými cubuľkami. Vložte kuracie mäso, koriander, nakrájanú citronelu, mladé cibuľky, cesnak, citrónovú šťavu, cukor, sójovú omáčku a 2 vajíčka do kuchynského robota a dobre rozmixujte. Rukami vmiešajte do zmesi strúhanku a pridajte soľ a korenie. Rukami vytvarujte guľky a poukladajte ich na plech. Potrite ich olejom a pečte v rúre na 200°C 30-40 minút. Môžete guľky otočiť po 20 minútach.

Španielska kuracia pochúťka
suroviny na 4-6 porcií:

1 kurča
štipka mletej papriky
10 ml olivového oleja
2 červené nakrájané cibule
2 nahrubo nakrájané španielske salámy
2 nakrájané červené sladké papriky
350 g fazuľových strukov
2 plechovky celých paradajok
200 g vykôstkovaných olív
4 strúčiky cesnaku
250 ml červeného vína
soľ
čierne korenie.
obr_06.jpg
Zmiešajte papriku a olivový olej v mise. Nakrájajte kurča na 6 porcií. Potrite porcie paprikovou zmesou. Dajte všetky ingrediencie do veľkej zapekacej misy a prelejte červeným vínom. Prikryte kovovou fóliou a vložte misku do teplej rúry na 200°C asi na hodinu. Servírujte s chlebom podľa vlastného výberu.

Kurací koláč so zemiakmi
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 ČL masla
3 strúčiky potlačeného cesnaku
6 malých pórikov, nakrájaných na hrubé plátky
250 ml smotany
4 malé zemiaky, uvarené a ošúpané
soľ
korenie
1 plát krehkého odpaľovaného cesta
1 rozšľahané vajíčko

obr_03.jpgKurča vykostite. Roztopte maslo na panvici a opražte cesnak a listy póru domäkka. Zmiešajte kurča, póriky a zemiaky vo veľkej mise. Zalejte smotanou a dôkladne premiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Rozprestrite odpaľované cesto na vymastený plech. Potrite cesto rozšľahaným vajíčkom. Naložte kuraciu zmes do stredu cesta. Nechajte voľné asi 4 cm okraje. Preložte okraje cesta cez kuraciu zmes. Konce cesta potrite zvyšným vajíčkom. Vložte do rúry pri 200°C na 45 minút, kým cesto nie je prepečené a hnedé. Ozdobte čerstvým rozmarínom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 042
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 557
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 035
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 497
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 142
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 706
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 457
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 882
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 451
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 205

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Vyhovovalo by to najmä Pente, tvrdia aktivisti

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nezastavíte

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.