Kuracie hody

Je pohodlné kúpiť si grilované kurča na večeru. Oveľa viac vám však bude chutiť vlastnoručne pripravená kuracinka.

Pečené rizoto
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
3 plné hrste ryže arborio
750 ml kuracieho vývaru
2 mladé nakrájané cibuľky
100 g strúhaného syra parmezán
maslo
2 hrste mladého špenátu
korenie
250 g žltých kokteilových paradajok
15 ml balzamikového octu

Dajte ryžu do zapekacej misy a zalejte kuracím vývarom. Dobre premiešajte a prikryte pokrievkou, vložte do rúry zohriatej na 180°C na 40 minút, kým vývar takmer nevsiakne. Občas pomiešajte. Poukladajte kokteilové paradajky na plech a zalejte balzamikovým octom. Dajte do rúry na 10 minút. Vykostite uvarené kurča a naporciujte na väčšie kusy. Zmiešajte kuracie mäso, mladé cibuľky, maslo, parmezán a špenát s rizotom. Dochuťte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením a ozdobte kokteilovými paradajkami. Ihneď servírujte.

Kohút na víne
suroviny na 4 - 6 porcií:

1 kurča
15 ml olivového oleja
1 ČL masla
250 g slaniny nakrájanej na pásiky a potom na kocky
10 šalotiek
strúčiky potlačeného cesnaku
500 ml červeného vína
250 g bielych hríbov
1 bobkový list
soľ
čierne korenie.
obr_02.jpg
Naporciujte kurča. Zahrejte maslo a olivový olej v zapekacej mise. Opražte slaninu a šalotky dohneda. Pridajte cesnak a pražte ďalšie 3 minúty. Pridajte varené kuracie mäso a zvyšok ingrediencií a dochuťte soľou a čiernym korením. Duste v teplej rúre na 180° C 45 minút. Servírujte s čerstvou bagetou.

Šalát z pečenej tekvice a kurčaťa
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 kg tekvice pokrájanej na kocky
50 ml olivového oleja
4 červené cibule, pokrájané na štvrťky
8 strúčikov cesnaku
2 čili papričky
3 balíčky syra feta
hrsť lístkov čerstvej bazalky
soľ
čierne korenie.
Šalátový dresing:
100 ml olivového oleja
30 ml bieleho balzamikového octu
15 ml kremžskej horčice
1 podrvený strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie.

obr_04.jpgZalejte kocky tekvice, štvrťky cibule, strúčiky cesnaku a čili papričky olejom. Okoreňte soľou a korením. Pečte v rúre na 200° C 40 minút, kým tekvica nie je mäkká a nezačne karamelizovať. Odložte nabok a dajte vychladnúť. Uvarené kurča vykostite a odstráňte kožu. Pripravte šalátový dresing tak, že zmiešate všetky ingrediencie a nalejete ich na kuracie mäso. Nalámte fetu na kusy. Naaranžujte všetky ingrediencie na servírovaciu misu. Posypte šalát bazalkovými listami a okoreňte. Servírujte s celozrnným chlebom.

Kuracie guľky s reďkovkovým šalátom
suroviny na 10 mäsových guliek:

1 varené kurča
1 byľ citronely
1 plná hrsť koriandru
5 malých mladých cibuliek
2 strúčky cesnaku
15 ml citrónovej šťavy
1 ČL cukru
30 ml sójovej omáčky
2 vajíčka
1 šálka strúhanky, namočenej v 75ml vody
soľ
čierne korenie
10 ml olivového oleja

obr_05.jpgOdstráňte kožu z uvareného kurčaťa a vykostite ho. Odstráňte tvrdý povrch citronely a nakrájajte mäkké vnútro nahrubo spolu s mladými cubuľkami. Vložte kuracie mäso, koriander, nakrájanú citronelu, mladé cibuľky, cesnak, citrónovú šťavu, cukor, sójovú omáčku a 2 vajíčka do kuchynského robota a dobre rozmixujte. Rukami vmiešajte do zmesi strúhanku a pridajte soľ a korenie. Rukami vytvarujte guľky a poukladajte ich na plech. Potrite ich olejom a pečte v rúre na 200°C 30-40 minút. Môžete guľky otočiť po 20 minútach.

Španielska kuracia pochúťka
suroviny na 4-6 porcií:

1 kurča
štipka mletej papriky
10 ml olivového oleja
2 červené nakrájané cibule
2 nahrubo nakrájané španielske salámy
2 nakrájané červené sladké papriky
350 g fazuľových strukov
2 plechovky celých paradajok
200 g vykôstkovaných olív
4 strúčiky cesnaku
250 ml červeného vína
soľ
čierne korenie.
obr_06.jpg
Zmiešajte papriku a olivový olej v mise. Nakrájajte kurča na 6 porcií. Potrite porcie paprikovou zmesou. Dajte všetky ingrediencie do veľkej zapekacej misy a prelejte červeným vínom. Prikryte kovovou fóliou a vložte misku do teplej rúry na 200°C asi na hodinu. Servírujte s chlebom podľa vlastného výberu.

Kurací koláč so zemiakmi
suroviny na 4 porcie:

1 varené kurča
1 ČL masla
3 strúčiky potlačeného cesnaku
6 malých pórikov, nakrájaných na hrubé plátky
250 ml smotany
4 malé zemiaky, uvarené a ošúpané
soľ
korenie
1 plát krehkého odpaľovaného cesta
1 rozšľahané vajíčko

obr_03.jpgKurča vykostite. Roztopte maslo na panvici a opražte cesnak a listy póru domäkka. Zmiešajte kurča, póriky a zemiaky vo veľkej mise. Zalejte smotanou a dôkladne premiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Rozprestrite odpaľované cesto na vymastený plech. Potrite cesto rozšľahaným vajíčkom. Naložte kuraciu zmes do stredu cesta. Nechajte voľné asi 4 cm okraje. Preložte okraje cesta cez kuraciu zmes. Konce cesta potrite zvyšným vajíčkom. Vložte do rúry pri 200°C na 45 minút, kým cesto nie je prepečené a hnedé. Ozdobte čerstvým rozmarínom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 29 630
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 148
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 440
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 905
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 613
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 552
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 534
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 337
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 311
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 092

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke. Či by bol za odvolanie Plavčana, dosiaľ nepovedal.

Autorská strana Petra Schutza

Obama nechal Trumpovi problém

Nevypočítateľný a cholerický premiér, ktorý mení pozície cez noc, nie je lepši než bláznivý predseda parlamentu.

PLUS

Oklamať eurokomisiu nebude také jednoduché

Peniaze na vedu sa na Slovensku rozdeľujú pod úroveň civilizovaného sveta.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.