Fazuľa na štyri spôsoby

Táto, na prvý pohľad obyčajná strukovina, má v gastronómii široké uplatnenie.

Vegetariánska enchilada
suroviny na 4 porcie

410 g červenej fazule, opláchnutej a scedenej
1 PL slnečnicového oleja
1 nakrájaná červená cibuľa
3 malé papričky (1 červená, 1 zelená, 1 žltá), nadrobno nakrájané
1 ČL hnedého cukru
1 ČL kumínu (rímskej rasce)
soľ
korenie
1 šálky nadrobno nakrájanej kajenskej papriky
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
1 balíček celozrnných tortíl
1 šálky hustejšej kyslej smotany
1 šálka strúhaného syra čedar

Zahrejte olej v panvici, pridajte cibuľu a duste, kým nezmäkne. Pridajte papriku a duste ďalších 5 minút. Pridajte fazuľu, okoreňte cukrom, kumínom, soľou a korením a pridajte kajenskú papriku. Na zmes nalejte 1 šálky paradajkového pretlaku a krátko poduste. Predhrejte rúru na 180 °C a nalejte zvyšný pretlak do hlbokého taniera. Vložte tortilly z oboch strán do pretlaku, dajte na ne trochu plnky spolu s lyžicou smotany a zviňte do cigarovitého tvaru. Dajte do zapekacej misky spojenou stranou nadol. Posypte syrom a pečte 15 - 20 minút.

Šalát z troch druhov fazule
suroviny na 4 porcie

2 balíčky zelenej fazuľky rozpolenej a blanšírovanej
410 g plechovka červenej fazule
410 g plechovka mesačnej fazule (malá biela fazuľa)
1 červenej papriky, nakrájanej veľmi nadrobno
3 stonky celeru, nakrájaného veľmi nadrobno
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
Na dresing:
1/3 šálky extra panenského olivového oleja
2 PL červeného vínneho octu
1 kopcovitá ČL dijonskej horčice
1 PL cukru zmiešaného s kokosovým mliekom a limetkovou šťavou
Na servírovanie:
grilovaný plát mäsa podľa vlastného výberu

Zmiešajte ingrediencie na dresing. Pridajte dresing k šalátovým ingredienciám, dobre premiešajte a podľa chuti dokoreňte. Servírujte šalát pri izbovej teplote s plátkami grilovaného mäsa.

Cestoviny s červenou fazuľou
suroviny na 6 porcií

2 x 410 g plechovka červenej fazule, dobre opláchnutej a scedenej
100 ml olivového oleja
200 g nakrájanej slaniny zo zadnej časti bravčového chrbta
1 veľká najemno nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
vrcholky dvoch vetvičiek najemno nasekaného rozmarínu
1 šálka červeného vína
2 šálky hovädzieho vývaru
410 g plechovka celých paradajok
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
200 g malých cestovinových kolienok
Na servírovanie:
extra panenský olivový olej
čerstvo nastrúhaný parmezán

Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci na strednom plameni a opražte slaninu do chrumkava. Pridajte cibuľu, cesnak a rozmarín a opatrne duste, kým nezmäknú. Pridajte fazuľu a duste, niekoľko minút miešajte. Prilejte víno, priveďte do varu a miešajte, kým sa nevyparí na polovicu. Pridajte vývar, paradajky a pretlak a mierne duste 45 minút. Okoreňte podľa chuti. Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku, sceďte a rozdeľte na šesť tanierov. Navrch nalejte fazuľovú zmes, ochuťte extra panenským olivovým olejom a parmezánom a ihneď servírujte.

Fazuľová raňajková tortilla s čili
suroviny na 4 porcie

410 g plechovka červenej fazule
2 PL olivového oleja
20 cherry paradajok, rozpolených
štipka sušených mletých čili papričiek
štipka oregana
štipka kumínu (rímskej rasce)
vločky morskej soli
čerstvo mleté čierne korenie
Na servírovanie:
tortilly
čerstvé miešané vajíčka
limetky, na vytlačenie
čerstvý koriander

Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci a opražte paradajky s korením na strednom plameni, kým šupka nepraskne. Okoreňte, pridajte červenú fazuľu a varte, kým sa zmes dostatočne nezohreje, za stáleho miešania. Zohrejte tortilly na panvici, naplňte každú tortillu trochou miešaných vajíčok, pridajte fazuľu s čili, pokvapkajte limetkou a ozdobte koriandrom. Ihneď servírujte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 507
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 289
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 156
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 359
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 984
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 792
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 769
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 603
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 325
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 302

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: O Ficovom hlase sme viedli polemiky

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.