SME

Fazuľa na štyri spôsoby

Táto, na prvý pohľad obyčajná strukovina, má v gastronómii široké uplatnenie.

Vegetariánska enchilada
suroviny na 4 porcie

410 g červenej fazule, opláchnutej a scedenej
1 PL slnečnicového oleja
1 nakrájaná červená cibuľa
3 malé papričky (1 červená, 1 zelená, 1 žltá), nadrobno nakrájané
1 ČL hnedého cukru
1 ČL kumínu (rímskej rasce)
soľ
korenie
1 šálky nadrobno nakrájanej kajenskej papriky
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
1 balíček celozrnných tortíl
1 šálky hustejšej kyslej smotany
1 šálka strúhaného syra čedar

Zahrejte olej v panvici, pridajte cibuľu a duste, kým nezmäkne. Pridajte papriku a duste ďalších 5 minút. Pridajte fazuľu, okoreňte cukrom, kumínom, soľou a korením a pridajte kajenskú papriku. Na zmes nalejte 1 šálky paradajkového pretlaku a krátko poduste. Predhrejte rúru na 180 °C a nalejte zvyšný pretlak do hlbokého taniera. Vložte tortilly z oboch strán do pretlaku, dajte na ne trochu plnky spolu s lyžicou smotany a zviňte do cigarovitého tvaru. Dajte do zapekacej misky spojenou stranou nadol. Posypte syrom a pečte 15 - 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Šalát z troch druhov fazule
suroviny na 4 porcie

2 balíčky zelenej fazuľky rozpolenej a blanšírovanej
410 g plechovka červenej fazule
410 g plechovka mesačnej fazule (malá biela fazuľa)
1 červenej papriky, nakrájanej veľmi nadrobno
3 stonky celeru, nakrájaného veľmi nadrobno
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
Na dresing:
1/3 šálky extra panenského olivového oleja
2 PL červeného vínneho octu
1 kopcovitá ČL dijonskej horčice
1 PL cukru zmiešaného s kokosovým mliekom a limetkovou šťavou
Na servírovanie:
grilovaný plát mäsa podľa vlastného výberu

Zmiešajte ingrediencie na dresing. Pridajte dresing k šalátovým ingredienciám, dobre premiešajte a podľa chuti dokoreňte. Servírujte šalát pri izbovej teplote s plátkami grilovaného mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny s červenou fazuľou
suroviny na 6 porcií

2 x 410 g plechovka červenej fazule, dobre opláchnutej a scedenej
100 ml olivového oleja
200 g nakrájanej slaniny zo zadnej časti bravčového chrbta
1 veľká najemno nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
vrcholky dvoch vetvičiek najemno nasekaného rozmarínu
1 šálka červeného vína
2 šálky hovädzieho vývaru
410 g plechovka celých paradajok
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
200 g malých cestovinových kolienok
Na servírovanie:
extra panenský olivový olej
čerstvo nastrúhaný parmezán

Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci na strednom plameni a opražte slaninu do chrumkava. Pridajte cibuľu, cesnak a rozmarín a opatrne duste, kým nezmäknú. Pridajte fazuľu a duste, niekoľko minút miešajte. Prilejte víno, priveďte do varu a miešajte, kým sa nevyparí na polovicu. Pridajte vývar, paradajky a pretlak a mierne duste 45 minút. Okoreňte podľa chuti. Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku, sceďte a rozdeľte na šesť tanierov. Navrch nalejte fazuľovú zmes, ochuťte extra panenským olivovým olejom a parmezánom a ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu

Fazuľová raňajková tortilla s čili
suroviny na 4 porcie

410 g plechovka červenej fazule
2 PL olivového oleja
20 cherry paradajok, rozpolených
štipka sušených mletých čili papričiek
štipka oregana
štipka kumínu (rímskej rasce)
vločky morskej soli
čerstvo mleté čierne korenie
Na servírovanie:
tortilly
čerstvé miešané vajíčka
limetky, na vytlačenie
čerstvý koriander

Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci a opražte paradajky s korením na strednom plameni, kým šupka nepraskne. Okoreňte, pridajte červenú fazuľu a varte, kým sa zmes dostatočne nezohreje, za stáleho miešania. Zohrejte tortilly na panvici, naplňte každú tortillu trochou miešaných vajíčok, pridajte fazuľu s čili, pokvapkajte limetkou a ozdobte koriandrom. Ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  6. Invázne rastliny ako superpotraviny
  7. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  8. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 8 379
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 5 838
  3. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 5 267
  4. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 2 488
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 345
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 1 752
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 1 598
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 1 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 80 239
  2. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 13 314
  3. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 9 489
  4. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 9 435
  5. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 8 602
  6. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 7 782
  7. Ján Valchár: Nie až taký stres okolo Pokrovsku 5 636
  8. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 5 081
  1. Věra Tepličková: Maličkosti z temperamentovej poradne:Trump a Putin? Dva absolútne odlišné svety
  2. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
  3. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná.
  4. Marcel Rebro: Rusofili nás posielajú na ukrajinský front. Ideme. Už zajtra. A radi
  5. Marcel Rebro: Summit na Aljaške: Trumpova show, Putinova propaganda, Ukrajina bokom
  6. Roman Kebísek: Slovák Pilárik vybudoval r. 1679 v Nemecku kostol pre exulantov. Stojí dosiaľ
  7. Věra Tepličková: Gruzínci sú už z obliga, za všetko teraz môžu Plaváková a Šimečka
  8. Igor Pogány: Týždenný prehľad noviniek zo sveta AI
reklama
SkryťZatvoriť reklamu