SME

Fazuľa na štyri spôsoby

Táto, na prvý pohľad obyčajná strukovina, má v gastronómii široké uplatnenie.

Vegetariánska enchilada
suroviny na 4 porcie

410 g červenej fazule, opláchnutej a scedenej
1 PL slnečnicového oleja
1 nakrájaná červená cibuľa
3 malé papričky (1 červená, 1 zelená, 1 žltá), nadrobno nakrájané
1 ČL hnedého cukru
1 ČL kumínu (rímskej rasce)
soľ
korenie
1 šálky nadrobno nakrájanej kajenskej papriky
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
1 balíček celozrnných tortíl
1 šálky hustejšej kyslej smotany
1 šálka strúhaného syra čedar

Zahrejte olej v panvici, pridajte cibuľu a duste, kým nezmäkne. Pridajte papriku a duste ďalších 5 minút. Pridajte fazuľu, okoreňte cukrom, kumínom, soľou a korením a pridajte kajenskú papriku. Na zmes nalejte 1 šálky paradajkového pretlaku a krátko poduste. Predhrejte rúru na 180 °C a nalejte zvyšný pretlak do hlbokého taniera. Vložte tortilly z oboch strán do pretlaku, dajte na ne trochu plnky spolu s lyžicou smotany a zviňte do cigarovitého tvaru. Dajte do zapekacej misky spojenou stranou nadol. Posypte syrom a pečte 15 - 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Šalát z troch druhov fazule
suroviny na 4 porcie

2 balíčky zelenej fazuľky rozpolenej a blanšírovanej
410 g plechovka červenej fazule
410 g plechovka mesačnej fazule (malá biela fazuľa)
1 červenej papriky, nakrájanej veľmi nadrobno
3 stonky celeru, nakrájaného veľmi nadrobno
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
Na dresing:
1/3 šálky extra panenského olivového oleja
2 PL červeného vínneho octu
1 kopcovitá ČL dijonskej horčice
1 PL cukru zmiešaného s kokosovým mliekom a limetkovou šťavou
Na servírovanie:
grilovaný plát mäsa podľa vlastného výberu

Zmiešajte ingrediencie na dresing. Pridajte dresing k šalátovým ingredienciám, dobre premiešajte a podľa chuti dokoreňte. Servírujte šalát pri izbovej teplote s plátkami grilovaného mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny s červenou fazuľou
suroviny na 6 porcií

2 x 410 g plechovka červenej fazule, dobre opláchnutej a scedenej
100 ml olivového oleja
200 g nakrájanej slaniny zo zadnej časti bravčového chrbta
1 veľká najemno nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
vrcholky dvoch vetvičiek najemno nasekaného rozmarínu
1 šálka červeného vína
2 šálky hovädzieho vývaru
410 g plechovka celých paradajok
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
200 g malých cestovinových kolienok
Na servírovanie:
extra panenský olivový olej
čerstvo nastrúhaný parmezán

Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci na strednom plameni a opražte slaninu do chrumkava. Pridajte cibuľu, cesnak a rozmarín a opatrne duste, kým nezmäknú. Pridajte fazuľu a duste, niekoľko minút miešajte. Prilejte víno, priveďte do varu a miešajte, kým sa nevyparí na polovicu. Pridajte vývar, paradajky a pretlak a mierne duste 45 minút. Okoreňte podľa chuti. Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku, sceďte a rozdeľte na šesť tanierov. Navrch nalejte fazuľovú zmes, ochuťte extra panenským olivovým olejom a parmezánom a ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu

Fazuľová raňajková tortilla s čili
suroviny na 4 porcie

410 g plechovka červenej fazule
2 PL olivového oleja
20 cherry paradajok, rozpolených
štipka sušených mletých čili papričiek
štipka oregana
štipka kumínu (rímskej rasce)
vločky morskej soli
čerstvo mleté čierne korenie
Na servírovanie:
tortilly
čerstvé miešané vajíčka
limetky, na vytlačenie
čerstvý koriander

Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci a opražte paradajky s korením na strednom plameni, kým šupka nepraskne. Okoreňte, pridajte červenú fazuľu a varte, kým sa zmes dostatočne nezohreje, za stáleho miešania. Zohrejte tortilly na panvici, naplňte každú tortillu trochou miešaných vajíčok, pridajte fazuľu s čili, pokvapkajte limetkou a ozdobte koriandrom. Ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  3. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  4. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  1. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  2. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  3. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  7. Zlatý sen vo vzduchu
  8. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 167
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 674
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 590
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 345
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 777
  6. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 614
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 912
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 227
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 638
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 24 037
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 619
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 132
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 529
  6. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 8 153
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 061
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 260
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu