SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Fazuľa na štyri spôsoby

Táto, na prvý pohľad obyčajná strukovina, má v gastronómii široké uplatnenie.

Vegetariánska enchilada
suroviny na 4 porcie

410 g červenej fazule, opláchnutej a scedenej
1 PL slnečnicového oleja
1 nakrájaná červená cibuľa
3 malé papričky (1 červená, 1 zelená, 1 žltá), nadrobno nakrájané
1 ČL hnedého cukru
1 ČL kumínu (rímskej rasce)
soľ
korenie
1 šálky nadrobno nakrájanej kajenskej papriky
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
1 balíček celozrnných tortíl
1 šálky hustejšej kyslej smotany
1 šálka strúhaného syra čedar

Zahrejte olej v panvici, pridajte cibuľu a duste, kým nezmäkne. Pridajte papriku a duste ďalších 5 minút. Pridajte fazuľu, okoreňte cukrom, kumínom, soľou a korením a pridajte kajenskú papriku. Na zmes nalejte 1 šálky paradajkového pretlaku a krátko poduste. Predhrejte rúru na 180 °C a nalejte zvyšný pretlak do hlbokého taniera. Vložte tortilly z oboch strán do pretlaku, dajte na ne trochu plnky spolu s lyžicou smotany a zviňte do cigarovitého tvaru. Dajte do zapekacej misky spojenou stranou nadol. Posypte syrom a pečte 15 - 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát z troch druhov fazule
suroviny na 4 porcie

2 balíčky zelenej fazuľky rozpolenej a blanšírovanej
410 g plechovka červenej fazule
410 g plechovka mesačnej fazule (malá biela fazuľa)
1 červenej papriky, nakrájanej veľmi nadrobno
3 stonky celeru, nakrájaného veľmi nadrobno
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
Na dresing:
1/3 šálky extra panenského olivového oleja
2 PL červeného vínneho octu
1 kopcovitá ČL dijonskej horčice
1 PL cukru zmiešaného s kokosovým mliekom a limetkovou šťavou
Na servírovanie:
grilovaný plát mäsa podľa vlastného výberu

Zmiešajte ingrediencie na dresing. Pridajte dresing k šalátovým ingredienciám, dobre premiešajte a podľa chuti dokoreňte. Servírujte šalát pri izbovej teplote s plátkami grilovaného mäsa.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny s červenou fazuľou
suroviny na 6 porcií

2 x 410 g plechovka červenej fazule, dobre opláchnutej a scedenej
100 ml olivového oleja
200 g nakrájanej slaniny zo zadnej časti bravčového chrbta
1 veľká najemno nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
vrcholky dvoch vetvičiek najemno nasekaného rozmarínu
1 šálka červeného vína
2 šálky hovädzieho vývaru
410 g plechovka celých paradajok
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
200 g malých cestovinových kolienok
Na servírovanie:
extra panenský olivový olej
čerstvo nastrúhaný parmezán

Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci na strednom plameni a opražte slaninu do chrumkava. Pridajte cibuľu, cesnak a rozmarín a opatrne duste, kým nezmäknú. Pridajte fazuľu a duste, niekoľko minút miešajte. Prilejte víno, priveďte do varu a miešajte, kým sa nevyparí na polovicu. Pridajte vývar, paradajky a pretlak a mierne duste 45 minút. Okoreňte podľa chuti. Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku, sceďte a rozdeľte na šesť tanierov. Navrch nalejte fazuľovú zmes, ochuťte extra panenským olivovým olejom a parmezánom a ihneď servírujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Fazuľová raňajková tortilla s čili
suroviny na 4 porcie

410 g plechovka červenej fazule
2 PL olivového oleja
20 cherry paradajok, rozpolených
štipka sušených mletých čili papričiek
štipka oregana
štipka kumínu (rímskej rasce)
vločky morskej soli
čerstvo mleté čierne korenie
Na servírovanie:
tortilly
čerstvé miešané vajíčka
limetky, na vytlačenie
čerstvý koriander

Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci a opražte paradajky s korením na strednom plameni, kým šupka nepraskne. Okoreňte, pridajte červenú fazuľu a varte, kým sa zmes dostatočne nezohreje, za stáleho miešania. Zohrejte tortilly na panvici, naplňte každú tortillu trochou miešaných vajíčok, pridajte fazuľu s čili, pokvapkajte limetkou a ozdobte koriandrom. Ihneď servírujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 345
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 336
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 890
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 044
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 729
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 371
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 124
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 503
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 489
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 413
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Poľsko vyhlásilo vojnu ženám

Nejde len o potraty, ale o kontrolu nad telami a životmi.

Michaela Žureková
Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.