Vegetariánska enchilada
suroviny na 4 porcie
410 g červenej fazule, opláchnutej a scedenej
1 PL slnečnicového oleja
1 nakrájaná červená cibuľa
3 malé papričky (1 červená, 1 zelená, 1 žltá), nadrobno nakrájané
1 ČL hnedého cukru
1 ČL kumínu (rímskej rasce)
soľ
korenie
1 šálky nadrobno nakrájanej kajenskej papriky
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
1 balíček celozrnných tortíl
1 šálky hustejšej kyslej smotany
1 šálka strúhaného syra čedar
Zahrejte olej v panvici, pridajte cibuľu a duste, kým nezmäkne. Pridajte papriku a duste ďalších 5 minút. Pridajte fazuľu, okoreňte cukrom, kumínom, soľou a korením a pridajte kajenskú papriku. Na zmes nalejte 1 šálky paradajkového pretlaku a krátko poduste. Predhrejte rúru na 180 °C a nalejte zvyšný pretlak do hlbokého taniera. Vložte tortilly z oboch strán do pretlaku, dajte na ne trochu plnky spolu s lyžicou smotany a zviňte do cigarovitého tvaru. Dajte do zapekacej misky spojenou stranou nadol. Posypte syrom a pečte 15 - 20 minút.
Šalát z troch druhov fazule
suroviny na 4 porcie

2 balíčky zelenej fazuľky rozpolenej a blanšírovanej
410 g plechovka červenej fazule
410 g plechovka mesačnej fazule (malá biela fazuľa)
1 červenej papriky, nakrájanej veľmi nadrobno
3 stonky celeru, nakrájaného veľmi nadrobno
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
Na dresing:
1/3 šálky extra panenského olivového oleja
2 PL červeného vínneho octu
1 kopcovitá ČL dijonskej horčice
1 PL cukru zmiešaného s kokosovým mliekom a limetkovou šťavou
Na servírovanie:
grilovaný plát mäsa podľa vlastného výberu
Zmiešajte ingrediencie na dresing. Pridajte dresing k šalátovým ingredienciám, dobre premiešajte a podľa chuti dokoreňte. Servírujte šalát pri izbovej teplote s plátkami grilovaného mäsa.
Cestoviny s červenou fazuľou
suroviny na 6 porcií
2 x 410 g plechovka červenej fazule, dobre opláchnutej a scedenej
100 ml olivového oleja
200 g nakrájanej slaniny zo zadnej časti bravčového chrbta
1 veľká najemno nakrájaná cibuľa
3 strúčiky podrveného cesnaku
vrcholky dvoch vetvičiek najemno nasekaného rozmarínu
1 šálka červeného vína
2 šálky hovädzieho vývaru
410 g plechovka celých paradajok
1 šálky hustého paradajkového pretlaku
vločky morskej soli
čerstvo pomleté čierne korenie
200 g malých cestovinových kolienok
Na servírovanie:
extra panenský olivový olej
čerstvo nastrúhaný parmezán
Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci na strednom plameni a opražte slaninu do chrumkava. Pridajte cibuľu, cesnak a rozmarín a opatrne duste, kým nezmäknú. Pridajte fazuľu a duste, niekoľko minút miešajte. Prilejte víno, priveďte do varu a miešajte, kým sa nevyparí na polovicu. Pridajte vývar, paradajky a pretlak a mierne duste 45 minút. Okoreňte podľa chuti. Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku, sceďte a rozdeľte na šesť tanierov. Navrch nalejte fazuľovú zmes, ochuťte extra panenským olivovým olejom a parmezánom a ihneď servírujte.
Fazuľová raňajková tortilla s čili
suroviny na 4 porcie

410 g plechovka červenej fazule
2 PL olivového oleja
20 cherry paradajok, rozpolených
štipka sušených mletých čili papričiek
štipka oregana
štipka kumínu (rímskej rasce)
vločky morskej soli
čerstvo mleté čierne korenie
Na servírovanie:
tortilly
čerstvé miešané vajíčka
limetky, na vytlačenie
čerstvý koriander
Zahrejte olivový olej v stredne veľkom hrnci a opražte paradajky s korením na strednom plameni, kým šupka nepraskne. Okoreňte, pridajte červenú fazuľu a varte, kým sa zmes dostatočne nezohreje, za stáleho miešania. Zohrejte tortilly na panvici, naplňte každú tortillu trochou miešaných vajíčok, pridajte fazuľu s čili, pokvapkajte limetkou a ozdobte koriandrom. Ihneď servírujte.