SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Kuskus je z Afriky

V dnešnom globalizovanom svete aj tradičné jedlá jedného kontinentu či národa môžete ochutnať vlastne kdekoľvek na zemeguli. Nemusíte ísť do Číny, aby ste ochutnali kačicu kung pao, do Japonska na sushi, do Talianska na pizzu a do severnej Afriky, aby ste

Priaznivci francúzskeho televízneho seriálu Komisár Navarro vedia, že kuskus je obľúbeným jedlom tejto seriálovej postavy. Nielen Navarro, ale aj jeho predstaviteľ, herec Roger Hanin totiž pochádza z Alžírska, kde je kuskus národným jedlom. Dnes stačí zájsť do hociktorého supermarketu a ľudové africké jedlo, čiže kuskus, si prinesiete domov v škatuli. Za kilogram zaplatíte zhruba tri eurá.

Krupičné guľôčky

Arabská kuchyňa vznikala pod stanom, pri kočovaní - teda varili sa jedlá nenáročné na prípravu a s použitím ľahko premiestniteľných a trvácnych surovín. Kuskus alebo Cous Cous je slovo prevzaté z berberského Suksu a Kseksou, teda z arabčiny. Ide o jednu zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Je to vlastne sparená a do guľôčok tvarovaná krupica z pšenice, jačmeňa alebo prosa. Pri príprave sa nevarí, ale zalieva sa vriacou vodou alebo vriacim pokrmom, napríklad vývarom.

Kuskus je hlavnou zložkou alebo prílohou mnohých jedál zo zeleniny, napríklad z paradajok, dyne, cukety a väčšinou aj z mäsa, či už hydinového, hovädzieho, jahňacieho, alebo z rýb. Pri jeho príprave sa obvykle používa arabské korenie Ras el-Hanout a pre ostrejšiu chuť sa pridáva Harissa, čo je pasta alebo ostrá zmes z roztretých papričiek, soli, oleja a cesnaku pochádzajúca z Tunisu.

Skryť Vypnúť reklamu

Harissa je maghrebská špecialita a vôbec kuskus preslávil maghrebskú kuchyňu, čiže kuchyňu západných častí arabskoislamského sveta v severnej Afrike, najmä Maroka.

kuskus.jpgDo mnohých častí Európy, hlavne do Francúzska, kuskus prenikol s prisťahovalcami. Do Izraela sa dostal v roku 1948 spolu so židovskými prisťahovalcami z arabských krajín a stal sa súčasťou národnej kuchyne. Dnes ho však dostanete v supermarketoch kdekoľvek v západnom svete.

Ako ho servírovať?

Studený kuskus sa podáva hlavne ako šalát s morskými plodmi alebo sa používa na prípravu Taboulé, čiže šalátu z burghul - teda z predvarených pšeničných zŕn - paradajok, mäty a petržlenu. Hodí sa aj na prípravu sladkých jedál, napríklad s mliekom, hrozienkami alebo mandľami.

Kuskus sa vyrába buď z kvalitnej bielej, alebo celozrnnej múky, prednostne sa však používa kuskus celozrnný, ktorý si zachováva živiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri výrobe tradičnou cestou sa kuskus najprv rozprestrie, prípadne sa pridá trocha múky a postrieka sa slanou vodou, tak, aby nebol príliš vlhký a utvoril hrudky. Potom sa hrudky v dlaniach ľahko rozdrobia asi na milimetrové guľôčky. Príliš malé hrudky sa vytriedia a postup sa opakuje, kým krupica nie je pripravená. Po čase sa schnúca krupica spojí a vytvorí zrniečka. Nakoniec sa kuskus suší na slnku a potom vydrží aj dlhé skladovanie.

Niekedy sa farbí pomocou dyne na oranžovo, napríklad v Tunisku, alebo pomocou šafránu na žlto ako v Alžírsku. Dnes sa kuskus zväčša vyrába priemyselne ako sušený instantný produkt, ktorý napučí v horúcej vode. V severnej Afrike sa však dodnes často pripravuje ručne.

Tradičná príprava

V arabskom svete prebieha príprava kuskusu v takzvanej Couscousiere. Zo spodného hrnca, v ktorom sa varí zelenina a ostatné prísady, stúpa para do hrnca umiestneného nad ním, v ktorom sa nachádza kuskus.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas parenia a napučania sa niekoľkokrát dá dole z ohňa, nechá sa nakypieť a potom sa opäť na oheň vráti. Nakoniec sa kuskus zmieša s olivovým olejom alebo maslom.

Instantný kuskus sa zalieva rovnakým objemom osolenej vody. Tradične sa kuskus podáva na veľkom tanieri s mäsovo-zeleninovou zmesou, pri ktorom sa zíde celá rodina.

Príprava kuskusu je nenáročná, zájdite preto do supermarketu alebo do obchodu s bio-potravinami a vyskúšajte túto arabskú špecialitu. Alebo sa vyberte do Maroka či Tunisu, lebo niet nad ručne vyrobený kuskus. Rozdiel je asi taký, ako medzi domácimi bryndzovými haluškami a haluškami v prášku. Jedny aj druhé sú jedlé, ale rozdiel väčšinou spoznáte. Takže už viete, kde strávite ďalšiu dovolenku.

Tuniský kurací kuskus

Potrebujete: 500 g kuskusu, 4 kuracie štvrtky, 3 veľké paradajky, 2 stredne veľké cibule, 100 g sterilizovanej kukurice, 4 strúčiky cesnaku, štipku šafranu, korenie, soľ, 3 lyžičky harissy, 4 lyžičky zmesi arabského korenia, čerstvý petržlen, olivový olej, arabský chlieb

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Kuskus pripravíme podľa návodu na obale a pridáme šafran. Na oleji necháme speniť cibuľu a dva strúčiky cesnaku, pridáme kura a krátko orestujeme. Potom pridáme dve lyžičky harrisy a arabského korenia, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a prikryjeme. Zmes dusíme asi 20 minút, kým mäso trochu nezmäkne.

Potom pridáme olúpané paradajky, papriky, kukuricu, zvyšok cesnaku a korenie. Zmes opäť prikryjeme a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Nakoniec všetko zmiešame s kuskusom a najemno nasekaným petržlenom. Podávame s arabským chlebom.

Pikantný kuskus - podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme: 425 ml zeleninového vývaru alebo vody, 255 g kuskusu, 1 stredne veľkú, nadrobno nakrájanú šalotku alebo cibuľu, 1 pl olivového oleja, 2 hrudky masla, 1 čl rasce, 1 veľkú čl koriandrových semiačok, 1 veľkú čl feniklových semiačok, polovicu malej sušenej čili papričky, 1 čl soli, 1 bobkový list, 1 strúčik nadrobno nakrájaného cesnaku, 1 pl červeného vínneho octu, 1 čl cukru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Vývar alebo vodu nechajte zovrieť. V hrnci s hrubým dnom pomaly opražte šalotku alebo cibuľu na olivovom oleji s polovicou masla, tak aby nestmavla.

V mažiari rozdrvte rascu, fenikel, koriander, čili papričky a soľ. Ak nemáte mažiar, zabaľte všetko korenie do látky a roztlčte ho valčekom alebo kladivom. Korenie, bobkový list a cesnak pridajte k cibuli a pokračujte v pražení - zmes by sa mala podobať lekváru, ale nesmie vám prihorieť alebo zhnednúť. Potom pridajte ocot a cukor a rozpustite ho na sirup.

Pridajte kuskus a miešajte. Prilejte horúci vývar a pomaly varte asi 15-20 minút, občas premiešajte. Na zjemnenie pridajte zvyšok masla. Jamie Oliver odporúča podávať pikantný kuskus s grilovanou alebo pečenou jahňacinou, ale pochutnáte si na ňom napríklad aj s marinovaným tofu či zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Šafranový kuskus - zapečený v paprike

Potrebujete: 300 g kuskusu, 6 ks farebných paprík, 3 ks šalotky, 150 g mozzarelly, olivový olej, šafrán, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Postup: V hrnci s hrubým dnom roztopte na miernom ohni 3 lyžičky masla, pridajte kuskus, krátko popražte, podlejte 1 dcl vína a prelejte 4 dcl horúcej vody. Po priliatí vody pridajte šafran a premiešajte, aby sa zmes rovnomerne zafarbila. Vodu nechajte absorbovať a hrniec odstavte z plameňa.

Do uvarenej zmesi vmiešajte 2 lyžičky olivového oleja na dochutenie a zjemnenie. Na panvici rozohrejte olivový olej, popražte šalotku, 2 nadrobno nakrájané papriky a prisypte uvarený kuskus. Premiešajte a odstavte z plameňa. Primiešajte nadrobno natrhanú mozarellu.

Štyri farebné papriky umyte, vyrežte vrch okolo stonky, vnútro vyčistite a naplňte pripravenou zmesou. Navrch pridajte kúsky mozarelly, prikryte „vrchnákom" z papriky a dajte zapiecť do rúry na 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Zeleninový kuskus

Potrebujete: kuskus, cibuľu, syr – plátkový eidam alebo nivu, mrazenú zeleninu, kukuricu, mrkvu, vegetu

Postup: Vo vode varíte menšie množstvo kuskusu ochutené trochou vegety. Medzitým nakrájate syr na kocky a cibuľu na plátky. Podusíte zeleninu na troche masla, tiež ochutenú vegetou. Scedíte kuskus a v miske zamiešate s cibuľou a so syrom. Potom uhladíte povrch a zakryjete udusenou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 409
  2. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 640
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 522
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 519
  5. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 391
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 067
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 773
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 699
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 050
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Voľby by vyhral Hlas.


21m

Slovenský lekár je priamo na EURO 2020.


Michal Šášky a 2 ďalší 5 h
Spolumajiteľ spoločnosti Compass Slovakia Zoltán Berghauer

Rozširujú výrobu aj na Slovensku.


11. jún
Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 439 obetí.


a 3 ďalší 13 h