Hovorí sa, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Platí to aj pre čokoládu. Jej kvalitu nespoznáme podľa krásneho alebo draho vyzerajúceho obalu. Všímať by sme si mali najmä jej zloženie. Podľa Academy of chocolate by kvalitná čokoláda mala obsahovať kakaové maslo a nie jeho lacnejší variant - rastlinný tuk. Jej obal by nás mal informovať aj o pôvode kakaových bôbov, z ktorých je naša pochúťka vyrobená, pretože rovnako ako káva, aj chuť kakaa sa líši podľa miesta pôvodu a typu kakaového bôbu.
Tak sa nám môže stať, že dve horké čokolády z rôznych končín sveta budú mať úplne odlišnú chuť napriek rovnakému obsahu kakaa. Kvalitná tmavá čokoláda by ho mala mať minimálne 60 % a mliečna 30 %. Varovným signálom by mal byť pre nás obsah umelých prísad ako napríklad vanilínu, čo je syntetická náhrada za pravú vanilku, ďalej rôzne farbivá a konzervačné látky, s výnimkou sójového lecitínu.
Čokoládové poklady
Ak sa chceme spoľahnúť na overenú kvalitu, inšpirujme sa odborníkmi z Academy of chocolate, ktorí každoročne udeľujú v Londýne ceny za najlepšiu čokoládu. Ich cieľom je poukázať na rozdiel medzi kvalitnou a masovo produkovanou čokoládou. Súťaží sa v štrnástich kategóriách, medzi nimi napríklad o najlepšieho výrobcu tabuľkovej čokolády, najlepšiu plnenú, bio aj tekutú čokoládu. V roku 2009 si najvyššie ocenenie Zlatý bôb odniesla čokoláda Amedei. Nebojme sa preto siahnuť aj po menej známych značkách, ktoré v sebe neraz skrývajú nevídaný čokoládový poklad.
Vedeli ste, že...
Latinský názov kakaovníka theobrama cacao znamená v preklade pokrm bohov.
Už v rokoch 600 - 1500 n. l. používali Mayovia kakaové bôby na prípravu exotického nápoja, ktorý považovali za kúzelný. Ženích a nevesta si ho vymieňali pri svadobnom obrade a aj deti sa často „krstili" kakaovou vodou.
Keď sa Krištof Kolumbus po prvý raz stretol s kakaovými bôbmi, používali sa ako platidlo. Napríklad za štyri bôby ste si vraj mohli dať na večeru králika.
V roku 1866 vyvinuli lekárnici vo Francúzsku čokoládové pastilky, ktoré si ľudia kupovali na dobrú náladu a na lepšie trávenie.