SME

Pochúťka bohov...

Čokoláda svojou chuťou opantala množstvo ľudí po celom svete. Kedysi sa jej pripisovali liečivé účinky. Aj dnes sa dozvedáme, že čokoláda je zdravá. Áno, ale nie každá. Ako teda nájsť „tú pravú"?



Hovorí sa, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Platí to aj pre čokoládu. Jej kvalitu nespoznáme podľa krásneho alebo draho vyzerajúceho obalu. Všímať by sme si mali najmä jej zloženie. Podľa Academy of chocolate by kvalitná čokoláda mala obsahovať kakaové maslo a nie jeho lacnejší variant - rastlinný tuk. Jej obal by nás mal informovať aj o pôvode kakaových bôbov, z ktorých je naša pochúťka vyrobená, pretože rovnako ako káva, aj chuť kakaa sa líši podľa miesta pôvodu a typu kakaového bôbu.

Tak sa nám môže stať, že dve horké čokolády z rôznych končín sveta budú mať úplne odlišnú chuť napriek rovnakému obsahu kakaa. Kvalitná tmavá čokoláda by ho mala mať minimálne 60 % a mliečna 30 %. Varovným signálom by mal byť pre nás obsah umelých prísad ako napríklad vanilínu, čo je syntetická náhrada za pravú vanilku, ďalej rôzne farbivá a konzervačné látky, s výnimkou sójového lecitínu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládové poklady

Ak sa chceme spoľahnúť na overenú kvalitu, inšpirujme sa odborníkmi z Academy of chocolate, ktorí každoročne udeľujú v Londýne ceny za najlepšiu čokoládu. Ich cieľom je poukázať na rozdiel medzi kvalitnou a masovo produkovanou čokoládou. Súťaží sa v štrnástich kategóriách, medzi nimi napríklad o najlepšieho výrobcu tabuľkovej čokolády, najlepšiu plnenú, bio aj tekutú čokoládu. V roku 2009 si najvyššie ocenenie Zlatý bôb odniesla čokoláda Amedei. Nebojme sa preto siahnuť aj po menej známych značkách, ktoré v sebe neraz skrývajú nevídaný čokoládový poklad.

Vedeli ste, že...

  • Latinský názov kakaovníka theobrama cacao znamená v preklade pokrm bohov.

  • Už v rokoch 600 - 1500 n. l. používali Mayovia kakaové bôby na prípravu exotického nápoja, ktorý považovali za kúzelný. Ženích a nevesta si ho vymieňali pri svadobnom obrade a aj deti sa často „krstili" kakaovou vodou.

  • Keď sa Krištof Kolumbus po prvý raz stretol s kakaovými bôbmi, používali sa ako platidlo. Napríklad za štyri bôby ste si vraj mohli dať na večeru králika.

  • V roku 1866 vyvinuli lekárnici vo Francúzsku čokoládové pastilky, ktoré si ľudia kupovali na dobrú náladu a na lepšie trávenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 353
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 491
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 280
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 332
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 937
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 472
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 087
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 75 788
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 258
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 16 653
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 643
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 246
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 077
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 385
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťZatvoriť reklamu