Pochúťka bohov...

Čokoláda svojou chuťou opantala množstvo ľudí po celom svete. Kedysi sa jej pripisovali liečivé účinky. Aj dnes sa dozvedáme, že čokoláda je zdravá. Áno, ale nie každá. Ako teda nájsť „tú pravú"?



Hovorí sa, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Platí to aj pre čokoládu. Jej kvalitu nespoznáme podľa krásneho alebo draho vyzerajúceho obalu. Všímať by sme si mali najmä jej zloženie. Podľa Academy of chocolate by kvalitná čokoláda mala obsahovať kakaové maslo a nie jeho lacnejší variant - rastlinný tuk. Jej obal by nás mal informovať aj o pôvode kakaových bôbov, z ktorých je naša pochúťka vyrobená, pretože rovnako ako káva, aj chuť kakaa sa líši podľa miesta pôvodu a typu kakaového bôbu.

Tak sa nám môže stať, že dve horké čokolády z rôznych končín sveta budú mať úplne odlišnú chuť napriek rovnakému obsahu kakaa. Kvalitná tmavá čokoláda by ho mala mať minimálne 60 % a mliečna 30 %. Varovným signálom by mal byť pre nás obsah umelých prísad ako napríklad vanilínu, čo je syntetická náhrada za pravú vanilku, ďalej rôzne farbivá a konzervačné látky, s výnimkou sójového lecitínu.

Čokoládové poklady

Ak sa chceme spoľahnúť na overenú kvalitu, inšpirujme sa odborníkmi z Academy of chocolate, ktorí každoročne udeľujú v Londýne ceny za najlepšiu čokoládu. Ich cieľom je poukázať na rozdiel medzi kvalitnou a masovo produkovanou čokoládou. Súťaží sa v štrnástich kategóriách, medzi nimi napríklad o najlepšieho výrobcu tabuľkovej čokolády, najlepšiu plnenú, bio aj tekutú čokoládu. V roku 2009 si najvyššie ocenenie Zlatý bôb odniesla čokoláda Amedei. Nebojme sa preto siahnuť aj po menej známych značkách, ktoré v sebe neraz skrývajú nevídaný čokoládový poklad.

Vedeli ste, že...
  • Latinský názov kakaovníka theobrama cacao znamená v preklade pokrm bohov.
  • Už v rokoch 600 - 1500 n. l. používali Mayovia kakaové bôby na prípravu exotického nápoja, ktorý považovali za kúzelný. Ženích a nevesta si ho vymieňali pri svadobnom obrade a aj deti sa často „krstili" kakaovou vodou.
  • obr_13.jpgKeď sa Krištof Kolumbus po prvý raz stretol s kakaovými bôbmi, používali sa ako platidlo. Napríklad za štyri bôby ste si vraj mohli dať na večeru králika.
  • V roku 1866 vyvinuli lekárnici vo Francúzsku čokoládové pastilky, ktoré si ľudia kupovali na dobrú náladu a na lepšie trávenie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 990
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 077
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 897
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 036
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 808
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 937
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 509
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 178
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 470
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 215

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

KOMENTÁRE

Plot bol jeho nápad, nie Orbánov. Dnes má dom kúsok od pletiva

Ako sme sa nestretli so starostom Ásotthalomu.

PLUS

Ako prvá žena pred takmer sedemsto rokmi prežila cisársky rez

Českí vedci prišli s novým objavom.

Neprehliadnite tiež

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop