ČOKOLÁDOVÝ ŠPECIÁL

Hriešne sladké snívanie

Občas potrebujeme zabudnúť na kalórie a dopriať svojim zmyslom nádherne dekadentný čokoládový sen!

Kávovo-čokoládový koláč
suroviny na 2 porcie

Cesto
1 1 šálky múky
4 PL kakaového prášku
1 1 PL prášku do pečiva
1 ČL soli
5 oddelených vajec veľkosti L
1 1 šálky práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
3 šálky slnečnicového oleja
2 PL instantnej kávy
3 šálky vlažnej vody
Čokoládová poleva
200 g tmavej čokolády
250 ml šľahačky
Ozdobenie
100 g roztopenej bielej čokolády
100 g roztopenej tmavej čokolády
jahody

Predhrejte rúru na 180 °C. Vytrite 2 malé okrúhle formy na pečenie maslom a vysypte múkou. V mise preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým je zmes ľahká a krémová. Pridajte vanilkovú esenciu a olej. Pripravte kávu a prilejte ju k vajíčkovej zmesi. Dôkladne premiešajte, než pridáte suché ingrediencie a zmiešate dokopy. Vyšľahajte bielky do tuha a vmiešajte do cesta zľahka kovovou lyžicou. Tekuté cesto vylejte do pripravených foriem a pečte 30 minút, alebo kým nebude špajdľa po zapichnutí suchá. Kým bude cesto chladnúť, pripravte si polevu: V hrnci dajte zovrieť šľahačku, nasypte do nej na malé kúsky rozlámanú tmavú čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda neroztopí a zmes nie je hladká. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, kým nezhustne a nevychladne. Natrite navrch a na boky koláča. Roztopte bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a lyžičkou ňou ľubovolne ozdobte povrch koláča. Roztopenou tmavou čokoládou polejte zdobenie z bielej čokolády a ozdobte ešte jahodami.

Karamelový krém
suroviny na 2 porcie

100g tmavej čokolády
1 plechovka zahusteného sladeného mlieka
250 ml šľahačky
1 rez na kocky pokrájanej piškótovej rolády plnenej džemom
čokoládové hoblinky na ozdobenie

obr_09.jpgV malom hrnci na nízkom plameni roztopte čokoládu a dajte nabok. Uvarte vo vodnom kúpeli plechovku sladeného mlieka na karamel (približne tri minúty) a nechajte vychladnúť. Potom nalejte roztopenú čokoládu do karamelu, vyšľahajte spolu a dajte odstáť. Vyšľahajte šľahačku do tuha a dajte ju do vrecka na zdobenie. Na dno ozdobných sklenených pohárov navrstvite striedavo kocky rolády a čokoládovú zmes. Navrchu ozdobte šľahačkou a posypte čokoládovými hoblinami.

Košíčky z Čierneho lesa
suroviny na 18 kusov

Cesto
6 vajec
1 šálka práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky hladkej múky
1 šálky kakaa
150 ml roztopeného masla
Poleva
1 šálky zmäknutého masla
1 šálky mascarpone
1 1 šálky práškového cukru
4 PL kakaa
1 ČL vanilkovej esencie
1 pohár čerešňového kompótu

obr_11.jpgPredhrejte rúru na 180°C. Vyložte plech na mufiny papierovými košíčkami. Vyšľahajte do hladka v mise vajíčka, práškový cukor a vanilkovú esenciu. Preosejte múku, kakao a jemne vmiešajte. Pridajte maslo a vmiešajte do zmesi. Nalejte cesto do mufinových košíčkov a pečte asi 25 minút. Na polevu zľahka zmiešajte maslo a mascarpone, pridajte práškový cukor, kakao a vanilkovú esenciu. Šľahajte zmes, kým nie je hladká a nadýchaná. Ak bude krém riedky, pridajte ešte viac práškového cukru. Naplňte ozdobné vrecko polevou a každý košíček ňou ozdobte. Na záver posypte jemným cukrom a ozdobte čerešňou.

Čokoládové suflé
suroviny na 6 porcií

3 PL masla
3 PL hladkej múky
375 ml mlieka
100 g mliečnej čokolády
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky práškového cukru
5 vajec
7 vaječných bielkov
hobliny z bielej čokolády

obr_12.jpgPredhrejte rúru na 160°C. Roztopte maslo v hrnci na miernom ohni. Vmiešajte múku, mlieko a varte, kým zmes nezhustne. Pridajte čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Odstavte z ohňa a pridajte vanilkovú esenciu a polovicu cukru. Po jednom pridávajte žĺtky, pričom stále šľaháte. Vymastite maslom 6 malých misiek alebo misiek na suflé. V suchej mise vyšľahajte do tuha bielky a primiešajte zvyšný cukor. Jemne vmiešajte bielka do suflé cesta a nalejte zmes do misiek na pečenie. Pečte 35 až 40 minút, kým sa suflé nezdvihne nad misku. Na záver ho posypte čokoládovými hoblinami a servírujte ihneď, keďže suflé zvykne o necelé dve minúty spľasnúť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  2. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Legendárna Transsibírska magistrála
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  8. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  1. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  2. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Používate make-up? Potom spozornite
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  7. Vianočný bázar chalaňov
  8. Vianočné mecheche 2017
  9. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  10. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 37 334
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 196
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 003
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 138
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 216
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 201
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 122
  8. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 093
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 962
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 859

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poórovi a jeho ľuďom sa za posledný rok v trnavskej nemocnici darilo

Firmy s väzbami na trnavského podnikateľa dodávajú nemocnici palivo, servisujú počítače a riadia tendre.

KOMENTÁRE

Fico to zabalil, s horúcou kávou si nebude páliť prsty

Aká neopätovaná je náklonnosť kaviarne k Smeru – tam ju predsa nik nemiluje!

Denník SME s knihou Róberta Bezáka

Denník SME pripravil pre vás v utorok 19. decembra špeciálne vydanie.

KULTÚRA

Najškaredšia modelka na svete sa dočkala vlastného filmu

Madame slúžka je netypická francúzska komédia.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Žena, s ktorou som podvádzal svoju priateľku, nás stále obťažuje

Ako sa správať, keď vás terorizuje bývalá milenka a čo si počať, keď manželka nevie vychádzať s peniazmi.

Najkrajšie šaty z červeného koberca v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe ženy?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.