SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky
ČOKOLÁDOVÝ ŠPECIÁL

Hriešne sladké snívanie

Občas potrebujeme zabudnúť na kalórie a dopriať svojim zmyslom nádherne dekadentný čokoládový sen!

Kávovo-čokoládový koláč
suroviny na 2 porcie

Cesto
1 1 šálky múky
4 PL kakaového prášku
1 1 PL prášku do pečiva
1 ČL soli
5 oddelených vajec veľkosti L
1 1 šálky práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
3 šálky slnečnicového oleja
2 PL instantnej kávy
3 šálky vlažnej vody
Čokoládová poleva
200 g tmavej čokolády
250 ml šľahačky
Ozdobenie
100 g roztopenej bielej čokolády
100 g roztopenej tmavej čokolády
jahody

Predhrejte rúru na 180 °C. Vytrite 2 malé okrúhle formy na pečenie maslom a vysypte múkou. V mise preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým je zmes ľahká a krémová. Pridajte vanilkovú esenciu a olej. Pripravte kávu a prilejte ju k vajíčkovej zmesi. Dôkladne premiešajte, než pridáte suché ingrediencie a zmiešate dokopy. Vyšľahajte bielky do tuha a vmiešajte do cesta zľahka kovovou lyžicou. Tekuté cesto vylejte do pripravených foriem a pečte 30 minút, alebo kým nebude špajdľa po zapichnutí suchá. Kým bude cesto chladnúť, pripravte si polevu: V hrnci dajte zovrieť šľahačku, nasypte do nej na malé kúsky rozlámanú tmavú čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda neroztopí a zmes nie je hladká. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, kým nezhustne a nevychladne. Natrite navrch a na boky koláča. Roztopte bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a lyžičkou ňou ľubovolne ozdobte povrch koláča. Roztopenou tmavou čokoládou polejte zdobenie z bielej čokolády a ozdobte ešte jahodami.

Skryť Vypnúť reklamu

Karamelový krém
suroviny na 2 porcie

100g tmavej čokolády
1 plechovka zahusteného sladeného mlieka
250 ml šľahačky
1 rez na kocky pokrájanej piškótovej rolády plnenej džemom
čokoládové hoblinky na ozdobenie

obr_09.jpgV malom hrnci na nízkom plameni roztopte čokoládu a dajte nabok. Uvarte vo vodnom kúpeli plechovku sladeného mlieka na karamel (približne tri minúty) a nechajte vychladnúť. Potom nalejte roztopenú čokoládu do karamelu, vyšľahajte spolu a dajte odstáť. Vyšľahajte šľahačku do tuha a dajte ju do vrecka na zdobenie. Na dno ozdobných sklenených pohárov navrstvite striedavo kocky rolády a čokoládovú zmes. Navrchu ozdobte šľahačkou a posypte čokoládovými hoblinami.

Košíčky z Čierneho lesa
suroviny na 18 kusov

Cesto
6 vajec
1 šálka práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky hladkej múky
1 šálky kakaa
150 ml roztopeného masla
Poleva
1 šálky zmäknutého masla
1 šálky mascarpone
1 1 šálky práškového cukru
4 PL kakaa
1 ČL vanilkovej esencie
1 pohár čerešňového kompótu

Skryť Vypnúť reklamu

obr_11.jpgPredhrejte rúru na 180°C. Vyložte plech na mufiny papierovými košíčkami. Vyšľahajte do hladka v mise vajíčka, práškový cukor a vanilkovú esenciu. Preosejte múku, kakao a jemne vmiešajte. Pridajte maslo a vmiešajte do zmesi. Nalejte cesto do mufinových košíčkov a pečte asi 25 minút. Na polevu zľahka zmiešajte maslo a mascarpone, pridajte práškový cukor, kakao a vanilkovú esenciu. Šľahajte zmes, kým nie je hladká a nadýchaná. Ak bude krém riedky, pridajte ešte viac práškového cukru. Naplňte ozdobné vrecko polevou a každý košíček ňou ozdobte. Na záver posypte jemným cukrom a ozdobte čerešňou.

Čokoládové suflé
suroviny na 6 porcií

3 PL masla
3 PL hladkej múky
375 ml mlieka
100 g mliečnej čokolády
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky práškového cukru
5 vajec
7 vaječných bielkov
hobliny z bielej čokolády

Skryť Vypnúť reklamu

obr_12.jpgPredhrejte rúru na 160°C. Roztopte maslo v hrnci na miernom ohni. Vmiešajte múku, mlieko a varte, kým zmes nezhustne. Pridajte čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Odstavte z ohňa a pridajte vanilkovú esenciu a polovicu cukru. Po jednom pridávajte žĺtky, pričom stále šľaháte. Vymastite maslom 6 malých misiek alebo misiek na suflé. V suchej mise vyšľahajte do tuha bielky a primiešajte zvyšný cukor. Jemne vmiešajte bielka do suflé cesta a nalejte zmes do misiek na pečenie. Pečte 35 až 40 minút, kým sa suflé nezdvihne nad misku. Na záver ho posypte čokoládovými hoblinami a servírujte ihneď, keďže suflé zvykne o necelé dve minúty spľasnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 163
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 924
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 711
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 288
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 759
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 131
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 764
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 401
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 321
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

6 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

Bývalá štátna tajomníčka začala spolupracovať s vyšetrovateľmi koncom októbra.

4 h
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

17 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

11 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

17 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt