Kávovo-čokoládový koláč
suroviny na 2 porcie
Cesto
1 1 šálky múky
4 PL kakaového prášku
1 1 PL prášku do pečiva
1 ČL soli
5 oddelených vajec veľkosti L
1 1 šálky práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
3 šálky slnečnicového oleja
2 PL instantnej kávy
3 šálky vlažnej vody
Čokoládová poleva
200 g tmavej čokolády
250 ml šľahačky
Ozdobenie
100 g roztopenej bielej čokolády
100 g roztopenej tmavej čokolády
jahody
Predhrejte rúru na 180 °C. Vytrite 2 malé okrúhle formy na pečenie maslom a vysypte múkou. V mise preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým je zmes ľahká a krémová. Pridajte vanilkovú esenciu a olej. Pripravte kávu a prilejte ju k vajíčkovej zmesi. Dôkladne premiešajte, než pridáte suché ingrediencie a zmiešate dokopy. Vyšľahajte bielky do tuha a vmiešajte do cesta zľahka kovovou lyžicou. Tekuté cesto vylejte do pripravených foriem a pečte 30 minút, alebo kým nebude špajdľa po zapichnutí suchá. Kým bude cesto chladnúť, pripravte si polevu: V hrnci dajte zovrieť šľahačku, nasypte do nej na malé kúsky rozlámanú tmavú čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda neroztopí a zmes nie je hladká. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, kým nezhustne a nevychladne. Natrite navrch a na boky koláča. Roztopte bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a lyžičkou ňou ľubovolne ozdobte povrch koláča. Roztopenou tmavou čokoládou polejte zdobenie z bielej čokolády a ozdobte ešte jahodami.
Karamelový krém
suroviny na 2 porcie
100g tmavej čokolády
1 plechovka zahusteného sladeného mlieka
250 ml šľahačky
1 rez na kocky pokrájanej piškótovej rolády plnenej džemom
čokoládové hoblinky na ozdobenieV malom hrnci na nízkom plameni roztopte čokoládu a dajte nabok. Uvarte vo vodnom kúpeli plechovku sladeného mlieka na karamel (približne tri minúty) a nechajte vychladnúť. Potom nalejte roztopenú čokoládu do karamelu, vyšľahajte spolu a dajte odstáť. Vyšľahajte šľahačku do tuha a dajte ju do vrecka na zdobenie. Na dno ozdobných sklenených pohárov navrstvite striedavo kocky rolády a čokoládovú zmes. Navrchu ozdobte šľahačkou a posypte čokoládovými hoblinami.
Košíčky z Čierneho lesa
suroviny na 18 kusov
Cesto
6 vajec
1 šálka práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky hladkej múky
1 šálky kakaa
150 ml roztopeného masla
Poleva
1 šálky zmäknutého masla
1 šálky mascarpone
1 1 šálky práškového cukru
4 PL kakaa
1 ČL vanilkovej esencie
1 pohár čerešňového kompótu
Predhrejte rúru na 180°C. Vyložte plech na mufiny papierovými košíčkami. Vyšľahajte do hladka v mise vajíčka, práškový cukor a vanilkovú esenciu. Preosejte múku, kakao a jemne vmiešajte. Pridajte maslo a vmiešajte do zmesi. Nalejte cesto do mufinových košíčkov a pečte asi 25 minút. Na polevu zľahka zmiešajte maslo a mascarpone, pridajte práškový cukor, kakao a vanilkovú esenciu. Šľahajte zmes, kým nie je hladká a nadýchaná. Ak bude krém riedky, pridajte ešte viac práškového cukru. Naplňte ozdobné vrecko polevou a každý košíček ňou ozdobte. Na záver posypte jemným cukrom a ozdobte čerešňou.
Čokoládové suflé
suroviny na 6 porcií
3 PL masla
3 PL hladkej múky
375 ml mlieka
100 g mliečnej čokolády
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky práškového cukru
5 vajec
7 vaječných bielkov
hobliny z bielej čokolády
Predhrejte rúru na 160°C. Roztopte maslo v hrnci na miernom ohni. Vmiešajte múku, mlieko a varte, kým zmes nezhustne. Pridajte čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Odstavte z ohňa a pridajte vanilkovú esenciu a polovicu cukru. Po jednom pridávajte žĺtky, pričom stále šľaháte. Vymastite maslom 6 malých misiek alebo misiek na suflé. V suchej mise vyšľahajte do tuha bielky a primiešajte zvyšný cukor. Jemne vmiešajte bielka do suflé cesta a nalejte zmes do misiek na pečenie. Pečte 35 až 40 minút, kým sa suflé nezdvihne nad misku. Na záver ho posypte čokoládovými hoblinami a servírujte ihneď, keďže suflé zvykne o necelé dve minúty spľasnúť.