SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
ČOKOLÁDOVÝ ŠPECIÁL

Hriešne sladké snívanie

Občas potrebujeme zabudnúť na kalórie a dopriať svojim zmyslom nádherne dekadentný čokoládový sen!

Kávovo-čokoládový koláč
suroviny na 2 porcie

Cesto
1 1 šálky múky
4 PL kakaového prášku
1 1 PL prášku do pečiva
1 ČL soli
5 oddelených vajec veľkosti L
1 1 šálky práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
3 šálky slnečnicového oleja
2 PL instantnej kávy
3 šálky vlažnej vody
Čokoládová poleva
200 g tmavej čokolády
250 ml šľahačky
Ozdobenie
100 g roztopenej bielej čokolády
100 g roztopenej tmavej čokolády
jahody

Predhrejte rúru na 180 °C. Vytrite 2 malé okrúhle formy na pečenie maslom a vysypte múkou. V mise preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým je zmes ľahká a krémová. Pridajte vanilkovú esenciu a olej. Pripravte kávu a prilejte ju k vajíčkovej zmesi. Dôkladne premiešajte, než pridáte suché ingrediencie a zmiešate dokopy. Vyšľahajte bielky do tuha a vmiešajte do cesta zľahka kovovou lyžicou. Tekuté cesto vylejte do pripravených foriem a pečte 30 minút, alebo kým nebude špajdľa po zapichnutí suchá. Kým bude cesto chladnúť, pripravte si polevu: V hrnci dajte zovrieť šľahačku, nasypte do nej na malé kúsky rozlámanú tmavú čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda neroztopí a zmes nie je hladká. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, kým nezhustne a nevychladne. Natrite navrch a na boky koláča. Roztopte bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a lyžičkou ňou ľubovolne ozdobte povrch koláča. Roztopenou tmavou čokoládou polejte zdobenie z bielej čokolády a ozdobte ešte jahodami.

Skryť Vypnúť reklamu

Karamelový krém
suroviny na 2 porcie

100g tmavej čokolády
1 plechovka zahusteného sladeného mlieka
250 ml šľahačky
1 rez na kocky pokrájanej piškótovej rolády plnenej džemom
čokoládové hoblinky na ozdobenie

obr_09.jpgV malom hrnci na nízkom plameni roztopte čokoládu a dajte nabok. Uvarte vo vodnom kúpeli plechovku sladeného mlieka na karamel (približne tri minúty) a nechajte vychladnúť. Potom nalejte roztopenú čokoládu do karamelu, vyšľahajte spolu a dajte odstáť. Vyšľahajte šľahačku do tuha a dajte ju do vrecka na zdobenie. Na dno ozdobných sklenených pohárov navrstvite striedavo kocky rolády a čokoládovú zmes. Navrchu ozdobte šľahačkou a posypte čokoládovými hoblinami.

Košíčky z Čierneho lesa
suroviny na 18 kusov

Cesto
6 vajec
1 šálka práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky hladkej múky
1 šálky kakaa
150 ml roztopeného masla
Poleva
1 šálky zmäknutého masla
1 šálky mascarpone
1 1 šálky práškového cukru
4 PL kakaa
1 ČL vanilkovej esencie
1 pohár čerešňového kompótu

Skryť Vypnúť reklamu

obr_11.jpgPredhrejte rúru na 180°C. Vyložte plech na mufiny papierovými košíčkami. Vyšľahajte do hladka v mise vajíčka, práškový cukor a vanilkovú esenciu. Preosejte múku, kakao a jemne vmiešajte. Pridajte maslo a vmiešajte do zmesi. Nalejte cesto do mufinových košíčkov a pečte asi 25 minút. Na polevu zľahka zmiešajte maslo a mascarpone, pridajte práškový cukor, kakao a vanilkovú esenciu. Šľahajte zmes, kým nie je hladká a nadýchaná. Ak bude krém riedky, pridajte ešte viac práškového cukru. Naplňte ozdobné vrecko polevou a každý košíček ňou ozdobte. Na záver posypte jemným cukrom a ozdobte čerešňou.

Čokoládové suflé
suroviny na 6 porcií

3 PL masla
3 PL hladkej múky
375 ml mlieka
100 g mliečnej čokolády
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky práškového cukru
5 vajec
7 vaječných bielkov
hobliny z bielej čokolády

Skryť Vypnúť reklamu

obr_12.jpgPredhrejte rúru na 160°C. Roztopte maslo v hrnci na miernom ohni. Vmiešajte múku, mlieko a varte, kým zmes nezhustne. Pridajte čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Odstavte z ohňa a pridajte vanilkovú esenciu a polovicu cukru. Po jednom pridávajte žĺtky, pričom stále šľaháte. Vymastite maslom 6 malých misiek alebo misiek na suflé. V suchej mise vyšľahajte do tuha bielky a primiešajte zvyšný cukor. Jemne vmiešajte bielka do suflé cesta a nalejte zmes do misiek na pečenie. Pečte 35 až 40 minút, kým sa suflé nezdvihne nad misku. Na záver ho posypte čokoládovými hoblinami a servírujte ihneď, keďže suflé zvykne o necelé dve minúty spľasnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 639
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 404
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 076
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 037
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 796
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 663
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 544
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 764
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 658
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 615
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V prvý deň bol záujem vysoký, na Orave sa opäť tvoria rady už od rána (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Na Orave sa tvoria rady už od sobotňajšieho rána.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.