ČOKOLÁDOVÝ ŠPECIÁL

Hriešne sladké snívanie

Občas potrebujeme zabudnúť na kalórie a dopriať svojim zmyslom nádherne dekadentný čokoládový sen!

Kávovo-čokoládový koláč
suroviny na 2 porcie

Cesto
1 1 šálky múky
4 PL kakaového prášku
1 1 PL prášku do pečiva
1 ČL soli
5 oddelených vajec veľkosti L
1 1 šálky práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
3 šálky slnečnicového oleja
2 PL instantnej kávy
3 šálky vlažnej vody
Čokoládová poleva
200 g tmavej čokolády
250 ml šľahačky
Ozdobenie
100 g roztopenej bielej čokolády
100 g roztopenej tmavej čokolády
jahody

Predhrejte rúru na 180 °C. Vytrite 2 malé okrúhle formy na pečenie maslom a vysypte múkou. V mise preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým je zmes ľahká a krémová. Pridajte vanilkovú esenciu a olej. Pripravte kávu a prilejte ju k vajíčkovej zmesi. Dôkladne premiešajte, než pridáte suché ingrediencie a zmiešate dokopy. Vyšľahajte bielky do tuha a vmiešajte do cesta zľahka kovovou lyžicou. Tekuté cesto vylejte do pripravených foriem a pečte 30 minút, alebo kým nebude špajdľa po zapichnutí suchá. Kým bude cesto chladnúť, pripravte si polevu: V hrnci dajte zovrieť šľahačku, nasypte do nej na malé kúsky rozlámanú tmavú čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda neroztopí a zmes nie je hladká. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, kým nezhustne a nevychladne. Natrite navrch a na boky koláča. Roztopte bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a lyžičkou ňou ľubovolne ozdobte povrch koláča. Roztopenou tmavou čokoládou polejte zdobenie z bielej čokolády a ozdobte ešte jahodami.

Karamelový krém
suroviny na 2 porcie

100g tmavej čokolády
1 plechovka zahusteného sladeného mlieka
250 ml šľahačky
1 rez na kocky pokrájanej piškótovej rolády plnenej džemom
čokoládové hoblinky na ozdobenie

obr_09.jpgV malom hrnci na nízkom plameni roztopte čokoládu a dajte nabok. Uvarte vo vodnom kúpeli plechovku sladeného mlieka na karamel (približne tri minúty) a nechajte vychladnúť. Potom nalejte roztopenú čokoládu do karamelu, vyšľahajte spolu a dajte odstáť. Vyšľahajte šľahačku do tuha a dajte ju do vrecka na zdobenie. Na dno ozdobných sklenených pohárov navrstvite striedavo kocky rolády a čokoládovú zmes. Navrchu ozdobte šľahačkou a posypte čokoládovými hoblinami.

Košíčky z Čierneho lesa
suroviny na 18 kusov

Cesto
6 vajec
1 šálka práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky hladkej múky
1 šálky kakaa
150 ml roztopeného masla
Poleva
1 šálky zmäknutého masla
1 šálky mascarpone
1 1 šálky práškového cukru
4 PL kakaa
1 ČL vanilkovej esencie
1 pohár čerešňového kompótu

obr_11.jpgPredhrejte rúru na 180°C. Vyložte plech na mufiny papierovými košíčkami. Vyšľahajte do hladka v mise vajíčka, práškový cukor a vanilkovú esenciu. Preosejte múku, kakao a jemne vmiešajte. Pridajte maslo a vmiešajte do zmesi. Nalejte cesto do mufinových košíčkov a pečte asi 25 minút. Na polevu zľahka zmiešajte maslo a mascarpone, pridajte práškový cukor, kakao a vanilkovú esenciu. Šľahajte zmes, kým nie je hladká a nadýchaná. Ak bude krém riedky, pridajte ešte viac práškového cukru. Naplňte ozdobné vrecko polevou a každý košíček ňou ozdobte. Na záver posypte jemným cukrom a ozdobte čerešňou.

Čokoládové suflé
suroviny na 6 porcií

3 PL masla
3 PL hladkej múky
375 ml mlieka
100 g mliečnej čokolády
1 ČL vanilkovej esencie
1 šálky práškového cukru
5 vajec
7 vaječných bielkov
hobliny z bielej čokolády

obr_12.jpgPredhrejte rúru na 160°C. Roztopte maslo v hrnci na miernom ohni. Vmiešajte múku, mlieko a varte, kým zmes nezhustne. Pridajte čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Odstavte z ohňa a pridajte vanilkovú esenciu a polovicu cukru. Po jednom pridávajte žĺtky, pričom stále šľaháte. Vymastite maslom 6 malých misiek alebo misiek na suflé. V suchej mise vyšľahajte do tuha bielky a primiešajte zvyšný cukor. Jemne vmiešajte bielka do suflé cesta a nalejte zmes do misiek na pečenie. Pečte 35 až 40 minút, kým sa suflé nezdvihne nad misku. Na záver ho posypte čokoládovými hoblinami a servírujte ihneď, keďže suflé zvykne o necelé dve minúty spľasnúť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 778
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 388
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 7 332
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 989
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 982
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 818
  7. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 643
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 490
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462
  10. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 461

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

PLUS

Ako pred sto rokmi vysvetľovali príchod tabaku do Európy

Ako sa tabak (dohán) dostal do Európy a ako sa ujalo fajčenie?

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop