SME
Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Kúzlenie v kuchyni...

Suroviny: zopár nápadov, hrsť trpezlivosti a štipka šikovnosti. Všetko dobre premiešať a čokoládové čarovanie v kuchyni sa môže začať. Dobrú chuť!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čokoládová kombinatorika

Čo sa k čokoláde hodí? Dobrými partnermi sú mäta, pomaranče, maliny, lieskové orechy, mandle, muškátový oriešok, klinčeky a škorica. Do čokoládových dezertov sa na ozvláštnenie pridáva brandy alebo likér. Väčšinou sa čokoláda používa do sladkých pokrmov, ale spríjemniť vie aj slané jedlá. „Jej kombinácia so slaným sa dá veľmi dobre využiť aj pri pečení. Vyskúšajte napríklad posypať koláč píniovými orechmi alebo pistáciami a zaliať čokoládou," radí majiteľ Culinary Club Ľubomír Herko. V Španielsku a Taliansku pridávajú čokoládu napríklad do omáčky spolu s cibuľou, cesnakom, rajčiakmi a koreninami, ktoré používame do jedál z mäsa a rýb. Čo by sme mohli vyskúšať v našej kuchyni? „Ak sa rozhodneme experimentovať s čokoládou, odporučil by som na začiatok kuracie prsia. Medzi moje špeciálne recepty patria jemné kuracie prsia s jalapeňos papričkami a hrozienkami, ktorým dodáva lahodnosť horká čokoláda," hovorí Herko. Môžete tiež skúsiť pridať do duseného mäsa alebo diviny pred dokončením kúsok čistej čokolády.

Skryť Vypnúť reklamu

Z dielne polevy

Najjednoduchšie pripravíme polevu roztopením varovej čokolády s minimálne 70 % podielom kakaa s kúskom masla alebo rastlinného tuku vo vodnom kúpeli či v mikrovlnnej rúre. Mali by sme si dať pozor, lebo čokoláda sa veľmi ľahko pripáli, čím získa horkastú pachuť. Zároveň dbajme, aby sa do nej nedostali kvapky vody, inak nám môže zhustnúť a stuhnúť. Ak ste zruční, môžete sa inšpirovať radou Ľubomíra Herka: „Oplatí sa spraviť si trochu času na prípravu originálnej receptúry z kakaového prášku, masla, cukru a napríklad vanilkového struku." A ako docielime, aby sa nám poleva pri krájaní koláča nelámala? „Najlepšie je namočiť ostrie noža pred krájaním do vlažnej, ale nie príliš horúcej vody, aby bol rez jemný a rázny," vysvetľuje Herko.

Skryť Vypnúť reklamu

Skladovanie

Čokoláda a kakaový prášok obľubujú chladné a suché miesto, chladničke by sme sa však mali radšej vyhnúť, pretože chladenie podporuje na povrchu našej pochúťky vznik bieleho nádychu. Neovplyvňuje síce chuť, ale kazí a čokoládových výrobkov. Chladničku by sme mali preto využívať len v letných mesiacoch.

Ako na dekorácie?

Vaše koláče sú vychýrené, ale ich výzor „nič-moc"? Vyskúšajte si vyrobiť vlastné ozdoby z čokolády. Najjednoduchšie je zobrať vidličku a ešte do čerstvo roztopenej polevy na koláči alebo torte nakresliť ľubovoľné obrazce. Lákajú vás hoblinky? Zoberte si obyčajnú škrabku na zemiaky, čokoládu a začnite kúzliť. Stačí pomaly „lúpať" najširšiu časť čokolády. Čokoládové zvitky spravíme zasa z roztopenej čokolády, ktorú nalejeme na pracovnú dosku pokrytú papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme asi na 3 mm vrstvu. Počkáme, kým vychladne a potom položíme reznú hranu noža s dlhou čepeľou na povrch a smerom od seba zoškrabujeme tenkú vrstvu čokolády do dlhých zvitkov. „V modernej gastronómii sú dostupné silikónové formy, do ktorých jemne vlievame uvarenú čokoládu v tekutej podobe. Po vychladnutí nám vzniknú rozličné tvary a ozdoby, ktorými môžeme zákusok zdobiť," radí kreatívny šéfkuchár.

Skryť Vypnúť reklamu

O svoje skúsenosti sa s nami podelil Ľubomír Herko, šéfkuchár varenia Culinary Club, www.culinaryclub.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 158
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 359
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 212
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 195
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 591
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 529
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 503
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 730
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 426
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 831
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Sedem tipov, ako viesť debatu s tými, čo neveria.

18. jan
Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Slávik vraj zdržiaval proces výstavby.

3 h
Noclaháreň Mea Culpa pre ľudí bez domova, ktorá slúži ako karanténne mestečko pre ľudí nakazených Covid-19 na Hradskej ulici v Bratislave.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 231-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 801 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

7 h
Ilustračné foto.

Rúško v mnohých prípadoch stačí.

19. jan

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

8 h
Ilustračné foto.

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

20. jan

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.

17. feb

Mení sa ľudské telo aj vzťahy.

28. apr