ČOKOLÁDOVÝ ŠPECIÁL

Čokoládový hriech

Deväť ľudí z desiatich má vraj rado čokoládu. A ten desiaty aj tak vždy klame.

Čokoládovo-tvarohový teplý koláč
suroviny na jeden koláč

Cesto
225 g diétnych suchárov
60 g neslaného masla
60 g najemno nasekanej mliečnej čokolády
Plnka
2 veľké vajcia
85 g práškového cukru
250 g syra mascarpone alebo hladkého tvarohu
150 ml vyšľahanej šľahačky
50 g najemno nasekanej mliečnej čokolády
2 PL kakaa
50 g jemných mandlí

Cesto: Rozmixujte sucháre v kuchynskom robote na veľmi jemno. Roztopte maslo a čokoládu spolu v sklenej mise nad hrncom s vriacou vodou. Pozor na to, aby voda neprišla do kontaktu so sklenou misou. Keď je čokoláda roztopená, pridajte rozdrvené sucháre a dobre premiešajte. Vtlačte zmes do vymastenej formy na koláče veľkej 24 cm s voľným dnom, pričom vytvorte kraj v polovici bočnej steny. Nechajte odležať v chladničke, kým budete robiť plnku.
Plnka: Vyšľahajte spolu žĺtka a cukor, kým nie sú ľahké a penovité, pomocou elektrického mixéra. V zvláštnej mise vyšľahajte mascarpone dohladka. Za stáleho miešania pridajte vyšľahanú šľahačku. Vmiešajte zmes mascarpone do žĺtkovej zmesi. Pridajte nasekanú čokoládu, kakao a mandle a dobre premiešajte. Vyšľahajte bielka do tuha a primiešajte ich do syrovej zmesi na tri razy. Vylejte zmes do koláčovej formy a pečte v predhriatej rúre na 170°C asi hodinu, kým nie je koláč hotový. Vyberte z rúry a nechajte odstáť vo forme asi 20 minút. Vyklopte z formy a servírujte so zmrzlinou alebo šľahačkou.

Teplé čokoládové koláčiky
suroviny na jeden plech

2 plátky mrazeného lístkového cesta
250 g čokoládovo-orieškového krému
1 vyšľahané vajce
cukor na posypanie

obr_06.jpgRozkrojte cesto na dva kruhy. Môžete pritom použiť malý tanier na presnosť. Položte prvý kruh na vymastený plech. Lyžicou rozotrite čokoládový krém do stredu kruhu – nechajte asi 2 cm pri okrajoch voľné. Okraje potrite vyšľahaným vajcom a navrch položte druhý kruh cesta. Stlačte oba kruhy pevne dokopy. Potrite vrchnú vrstvu vajíčkom a pečte asi 20 – 30 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Posypte práškovým cukrom a servírujte teplé.

Čokoládové muffiny
suroviny na 6 veľkých alebo 12 malých muffinov

2 hrnčeky hladkej múky
1 hrnčeka kakaa
1 hrnčeka cukrul
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
1 šálka čokolády rozlámanej na kúsky
330 ml mlieka
80 ml slnečnicového olejal 2 veľké vajcia
5 ml vanilkovej esencie

obr_05.jpgPredhrejte rúru na 200 °C. Vysteľte muffinovú formu papierovými košíčkami. Preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ spolu vo veľkej mise. Pridajte cukor a dobre spolu premiešajte. Vmiešajte polovicu čokoládových kúskov do múkovej zmesi. Vyšľahajte spolu mlieko, olej, vajíčka a vanilkovú esenciu. Vmiešajte do múkovej zmesi. Rozdeľte cesto do muffinovej formy a posypte zvrchu zvyšnými čokoládovými kúskami. Pečte asi 20 – 24 minút, kým nie sú muffiny hotové. Vyskúšajte špáradlom, či sú dobre upečené. Vyberte z rúry a servírujte teplé.

Horúci čokoládový nápoj
suroviny na dva drinky

85 g mliečnej čokolády nalámanej na kúsky
1 ČL práškového cukru
1 rozkrojený vanilkový lusk
300 ml mlieka
100 ml vyšľahanej šľahačky
postrúhaná mliečna čokoláda

obr_08.jpgZahrejte kúsky čokolády, práškový cukor a vanilku nad nízkym plameňom a miešajte, kým sa všetka
čokoláda neroztopí. Priveďte do varu a vyšľahajte ručnou metličkou dohladka, aby bola zmes krémová.
Vyberte struk vanilky. Vylejte do dvoch veľkých hrnčekov a navrch dajte šľahačku. Navrchu posypte strúhanou čokoládou.

Teplý polotuhý puding
suroviny na 6 porcií

140 g masla
140 g nahrubo nasekanej tmavej čokolády s obsahom 70 % kakaa
3 vajíčka
3 žĺtka
85 g práškového cukru
45 g múky

obr_04.jpgPredhrejte rúru na vyše 180 °C. Vymastite 6 misiek maslom a dajte na plech. Pripravte si vodný kúpeľ. Vložte čokoládu a maslo do sklenej misy, ktorú položte nad vriacu vodu. Občas premiešajte, až kým sa čokoláda a maslo neroztopia. Alebo ich roztopte v mikrovlnnej rúre, 3 minúty na silný výkon. Vyšľahajte vajcia, žĺtky a práškový cukor elektrickým mixérom. Vmiešajte čokoládovo-maslovú zmes. Preosejte múku a opatrne ju vmiešajte do zmesi. Rozdeľte do misiek a pečte 10 – 12 minút, kým puding nenapučí. Zvonku by mal byť puding tuhý a vnútri tekutý. Opatrne vyberte a servírujte ihneď so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Čokoládové rizoto
suroviny na 6 porcií

1 hrnčeka cukru
100 g najemno nasekanej tmavej čokolády
50 g najemno nasekanej mliečnej čokolády
180 ml smotany
250 ml mlieka
50 ml vody
2 PL masla
1 hrnček rizotovej ryže
1 vanilkový struk s odstránenými semiačkami

obr_03.jpgZmiešajte spolu cukor a soľ v malej miske. Zmiešajte oba druhy čokolády v miske a zohrejte smotanu. Nalejte polovicu teplej smotany na čokoládu. Nechajte odstáť minútu-dve a vymiešajte dohladka. Pomaly pridajte zvyšok teplej smotany. Zahrejte vodu a mlieko v oddelených nádobách. Keď sú obe horúce, odstavte z plameňa, prikryte pokrievkou a udržiavajte teplé na sporáku. Roztopte maslo na veľkej panvici. Pridajte ryžu a dobre premiešajte. Pridávajte po troche naberačkou mlieko. Dobre premiešajte po každej dávke tak, aby ryža nasiakla. Potom pridávajte po troche teplú vodu. Vyskúšajte, či je ryža uvarená a mäkká. Ak je nedovarená, prilejte zvyšok vody. Pridajte zmes soli a cukru, vanilkové semiačka a dobre premiešajte. Stíšte plameň a prilejte čokoládovo-smotanovú zmes a dobre premiešajte. Servírujte teplé.

Ochutnávka čokolády
Kvalitu vieme zistiť aj na základe svojich chuťových pohárikov. Vyhrať by mala čokoláda, ktorej lahodná chuť sa nám rozlieva v ústach dlhší čas. Odborníci prirovnávajú ochutnávanie čokolády k degustácii vín, kde je základom použitie všetkých piatich zmyslov. Chloé Doutre-Roussel, ktorá vedie kurzy ochutnávania tejto sladkej pochúťky, tvrdí, že kvalitnú čokoládu môžeme spoznať ešte predtým, ako si ju vložíme do úst, a to na základe čuchu. Lacná nekvalitná čokoláda sa vyznačuje vôňou vanilky a cukru, zatiaľ čo tá akostná nám ponúkne zaujímavú vôňu dreva, korenia a kvetín.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  2. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  7. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  9. Modern luxury next to the Blue Church
  10. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 6 733
  2. Moskva alebo Petrohrad? 5 903
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 275
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 586
  5. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 302
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 152
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 011
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 333
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 272
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 199

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

KOŠICE KORZÁR

Spoluhráči mu neverili. Rusnák v USA pri oslave napodobnil McGregora

Futbalista má za sebou prelomový rok.

KULTÚRA

Českú fotografiu roka vyhral Slovák. Ukázal sfanatizovaný dav

Martin Bandžák vyhral už aj v minulosti.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.