SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
ČOKOLÁDOVÝ ŠPECIÁL

Čokoládový hriech

Deväť ľudí z desiatich má vraj rado čokoládu. A ten desiaty aj tak vždy klame.

Čokoládovo-tvarohový teplý koláč
suroviny na jeden koláč

Cesto
225 g diétnych suchárov
60 g neslaného masla
60 g najemno nasekanej mliečnej čokolády
Plnka
2 veľké vajcia
85 g práškového cukru
250 g syra mascarpone alebo hladkého tvarohu
150 ml vyšľahanej šľahačky
50 g najemno nasekanej mliečnej čokolády
2 PL kakaa
50 g jemných mandlí

Cesto: Rozmixujte sucháre v kuchynskom robote na veľmi jemno. Roztopte maslo a čokoládu spolu v sklenej mise nad hrncom s vriacou vodou. Pozor na to, aby voda neprišla do kontaktu so sklenou misou. Keď je čokoláda roztopená, pridajte rozdrvené sucháre a dobre premiešajte. Vtlačte zmes do vymastenej formy na koláče veľkej 24 cm s voľným dnom, pričom vytvorte kraj v polovici bočnej steny. Nechajte odležať v chladničke, kým budete robiť plnku.
Plnka: Vyšľahajte spolu žĺtka a cukor, kým nie sú ľahké a penovité, pomocou elektrického mixéra. V zvláštnej mise vyšľahajte mascarpone dohladka. Za stáleho miešania pridajte vyšľahanú šľahačku. Vmiešajte zmes mascarpone do žĺtkovej zmesi. Pridajte nasekanú čokoládu, kakao a mandle a dobre premiešajte. Vyšľahajte bielka do tuha a primiešajte ich do syrovej zmesi na tri razy. Vylejte zmes do koláčovej formy a pečte v predhriatej rúre na 170°C asi hodinu, kým nie je koláč hotový. Vyberte z rúry a nechajte odstáť vo forme asi 20 minút. Vyklopte z formy a servírujte so zmrzlinou alebo šľahačkou.

Teplé čokoládové koláčiky
suroviny na jeden plech

2 plátky mrazeného lístkového cesta
250 g čokoládovo-orieškového krému
1 vyšľahané vajce
cukor na posypanie

obr_06.jpgRozkrojte cesto na dva kruhy. Môžete pritom použiť malý tanier na presnosť. Položte prvý kruh na vymastený plech. Lyžicou rozotrite čokoládový krém do stredu kruhu – nechajte asi 2 cm pri okrajoch voľné. Okraje potrite vyšľahaným vajcom a navrch položte druhý kruh cesta. Stlačte oba kruhy pevne dokopy. Potrite vrchnú vrstvu vajíčkom a pečte asi 20 – 30 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Posypte práškovým cukrom a servírujte teplé.

Čokoládové muffiny
suroviny na 6 veľkých alebo 12 malých muffinov

2 hrnčeky hladkej múky
1 hrnčeka kakaa
1 hrnčeka cukrul
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
1 šálka čokolády rozlámanej na kúsky
330 ml mlieka
80 ml slnečnicového olejal 2 veľké vajcia
5 ml vanilkovej esencie

obr_05.jpgPredhrejte rúru na 200 °C. Vysteľte muffinovú formu papierovými košíčkami. Preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ spolu vo veľkej mise. Pridajte cukor a dobre spolu premiešajte. Vmiešajte polovicu čokoládových kúskov do múkovej zmesi. Vyšľahajte spolu mlieko, olej, vajíčka a vanilkovú esenciu. Vmiešajte do múkovej zmesi. Rozdeľte cesto do muffinovej formy a posypte zvrchu zvyšnými čokoládovými kúskami. Pečte asi 20 – 24 minút, kým nie sú muffiny hotové. Vyskúšajte špáradlom, či sú dobre upečené. Vyberte z rúry a servírujte teplé.

Horúci čokoládový nápoj
suroviny na dva drinky

85 g mliečnej čokolády nalámanej na kúsky
1 ČL práškového cukru
1 rozkrojený vanilkový lusk
300 ml mlieka
100 ml vyšľahanej šľahačky
postrúhaná mliečna čokoláda

obr_08.jpgZahrejte kúsky čokolády, práškový cukor a vanilku nad nízkym plameňom a miešajte, kým sa všetka
čokoláda neroztopí. Priveďte do varu a vyšľahajte ručnou metličkou dohladka, aby bola zmes krémová.
Vyberte struk vanilky. Vylejte do dvoch veľkých hrnčekov a navrch dajte šľahačku. Navrchu posypte strúhanou čokoládou.

Teplý polotuhý puding
suroviny na 6 porcií

140 g masla
140 g nahrubo nasekanej tmavej čokolády s obsahom 70 % kakaa
3 vajíčka
3 žĺtka
85 g práškového cukru
45 g múky

obr_04.jpgPredhrejte rúru na vyše 180 °C. Vymastite 6 misiek maslom a dajte na plech. Pripravte si vodný kúpeľ. Vložte čokoládu a maslo do sklenej misy, ktorú položte nad vriacu vodu. Občas premiešajte, až kým sa čokoláda a maslo neroztopia. Alebo ich roztopte v mikrovlnnej rúre, 3 minúty na silný výkon. Vyšľahajte vajcia, žĺtky a práškový cukor elektrickým mixérom. Vmiešajte čokoládovo-maslovú zmes. Preosejte múku a opatrne ju vmiešajte do zmesi. Rozdeľte do misiek a pečte 10 – 12 minút, kým puding nenapučí. Zvonku by mal byť puding tuhý a vnútri tekutý. Opatrne vyberte a servírujte ihneď so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Čokoládové rizoto
suroviny na 6 porcií

1 hrnčeka cukru
100 g najemno nasekanej tmavej čokolády
50 g najemno nasekanej mliečnej čokolády
180 ml smotany
250 ml mlieka
50 ml vody
2 PL masla
1 hrnček rizotovej ryže
1 vanilkový struk s odstránenými semiačkami

obr_03.jpgZmiešajte spolu cukor a soľ v malej miske. Zmiešajte oba druhy čokolády v miske a zohrejte smotanu. Nalejte polovicu teplej smotany na čokoládu. Nechajte odstáť minútu-dve a vymiešajte dohladka. Pomaly pridajte zvyšok teplej smotany. Zahrejte vodu a mlieko v oddelených nádobách. Keď sú obe horúce, odstavte z plameňa, prikryte pokrievkou a udržiavajte teplé na sporáku. Roztopte maslo na veľkej panvici. Pridajte ryžu a dobre premiešajte. Pridávajte po troche naberačkou mlieko. Dobre premiešajte po každej dávke tak, aby ryža nasiakla. Potom pridávajte po troche teplú vodu. Vyskúšajte, či je ryža uvarená a mäkká. Ak je nedovarená, prilejte zvyšok vody. Pridajte zmes soli a cukru, vanilkové semiačka a dobre premiešajte. Stíšte plameň a prilejte čokoládovo-smotanovú zmes a dobre premiešajte. Servírujte teplé.

Ochutnávka čokolády
Kvalitu vieme zistiť aj na základe svojich chuťových pohárikov. Vyhrať by mala čokoláda, ktorej lahodná chuť sa nám rozlieva v ústach dlhší čas. Odborníci prirovnávajú ochutnávanie čokolády k degustácii vín, kde je základom použitie všetkých piatich zmyslov. Chloé Doutre-Roussel, ktorá vedie kurzy ochutnávania tejto sladkej pochúťky, tvrdí, že kvalitnú čokoládu môžeme spoznať ešte predtým, ako si ju vložíme do úst, a to na základe čuchu. Lacná nekvalitná čokoláda sa vyznačuje vôňou vanilky a cukru, zatiaľ čo tá akostná nám ponúkne zaujímavú vôňu dreva, korenia a kvetín.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 057
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 024
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 979
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 775
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 720
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 10 483
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 603
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 594
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 358
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.
Autorská strana Petra Šabatu

Keď v Česku umierajú mŕtvi (píše Petr Šabata)

Popis jedného smutného slovensko-českého koronavírusového zápasu.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia