Marcipánový raj - Nemecko
Severonemecké mesto Lübeck je slávne vďaka marcipánu. Traduje sa, že s jeho výrobou sa začalo počas obliehania mesta alebo v časoch hladomoru. V meste sa vraj minulo všetko jedlo okrem mandlí a cukru a obyvatelia si z týchto dvoch ingrediencií vytvorili marcipánový „chlieb". Skutočný pôvod marcipánu však siaha do starovekej Perzie. V každom prípade môžeme Lübeck považovať za marcipánové mesto vďaka dvesto rokov starej spoločnosti Niederegger, svetovoznámeho výrobcu tejto sladkej pochúťky. Miestne výrobky vyrábajú zo stopercentných surovín a obsahujú oveľa menej cukru než marcipány ostatných výrobcov.
Tajomstvo kvality spočíva v presnom pomere mandlí, cukru a ingrediencie podobnej ružovej vode. Dôležitou zastávkou na ceste cez Lübeck je Café Niederegger v centre mesta. Nájdete tam sladkých dobrôt od výmyslu sveta vrátane veľkého množstva zmrzlín a lahôdok z nugátu, ktorý sa tu tiež vo veľkom vyrába. Navštíviť by ste mali aj špeciálne múzeum, presnejšie Marcipánový salón, kde sa zoznámite s pôvodom a históriou tejto sladkosti. Najväčšou atrakciou je však nepochybne dvanásť marcipánových postáv v životnej veľkosti vrátane spisovateľa Tho-masa Manna a módneho dizajnéra Wolfganga Joopa, ktorí boli veľkými fanúšikmi niedereggerského marcipánu.
Čoko-vlak - Švajčiarsko
Cestovať za čokoládou a obísť pritom Švajčiarsko by bolo veľkou chybou. Je to síce malá krajina, ale čokoládovo bohatá. Nájdeme tam niekoľko tematických múzeí. Z Zürichu, najväčšieho mesta Švajčiarska, pochádza jedna z najlahodnejších čokolád na svete Lindt. S jej výrobou začal miestny cukrár Rudolf Sprüngli v roku 1845, v čase, keď bola známa väčšinou len ako nápoj. O čosi neskôr v spolupráci s Rodolfom Lindtom vyvinuli špeciálny prístroj na jej miešanie, vďaka ktorému sa stala hnedá zmes oveľa jemnejšou a chutnejšou.
Lindt neponúka prehliadky svojej továrne, ale v Kilchbergu neďaleko Zürichu sídli jeho múzeum. Vo Švajčiarsku dokonca premáva aj špeciálny čokoládový vlak. Vozne zariadené v štýle Belle Epoqoe z prelomu minulého storočia alebo ultramoderné s panoramatickým výhľadom vás odvezú z mesta Montreaux až do továrne
na čokoládu Nestlé. Mimochodom, práve v Nestlé kedysi „vynašli" mliečnu čokoládu.
Nápoj bohov - Mexiko
Kolískou čokolády je Mexiko, kde ju ľudia poznali už pred tritisíc rokmi. Práve tam môžeme ochutnať jej originál, teda nápoj čerstvo vyabstrahovaný z kakaových bôbov a uvarený podľa tradičnej receptúry. Čokoládovou mekkou je južne položené mesto Oaxaca, kde zoženiete čokoládu na niekoľko spôsobov. Nielen ako čokoládové zrná alebo polevu, ale aj klasický nápoj, kedysi považovaný za pokrm bohov. V miestnej výrobni čokolády ju vám dokonca vyrobia priamo pred očami z kakaových bôbov. Navštíviť potom treba aj Chocolate Mayordomo, vychytený čokoládový obchod, kde máte rozhodne z čoho vyberať.
Chute bez hraníc - Japonsko
V Japonsku sa ľudia stretli s čokoládou v podobe, akú poznáme my, až v 19. storočí. V 60. rokoch prišla práve spoločnosť Morinaga s nápadom, aby na sviatok svätého Valentína obdarovávali čokoládou len ženy mužov. O mesiac neskôr, 14. marca, sa v Japonsku zaviedol takzvaný Biely deň, keď majú zase muži oplatiť sladké darčeky ženám. Špeciálne k týmto sviatkom vzniklo niekoľko druhov čokolád. Giri-choco dostávajú kolegovia, tomo-choko priatelia a honmei-choco partneri.
Japonsko je známe pre nás netradičnými príchuťami a tvarmi čokolád. Čo by ste povedali na čokoládky v podobe larvy, chrobáka či motýľa? Labužníci by mali zasa určite vyskúšať čokoládu octovú, melónovú, cesnakovú, vínovú alebo s príchuťou wasabi. Pre gurmánske zážitky je najlepšie vybrať sa do miestnych zábavných parkov zameraných na jedlo. Priamo v Tokiu je napríklad Namco Namja Town, veľký komplex na trávenie voľného času, v ktorom nájdeme množstvo obchodíkov ponúkajúcich čokoládové dezerty a sladkosti.