Pripravte si syrové dobroty

Kvalitné syry sú investíciou, ktorá sa vždy oplatí. Dajú sa použiť na prípravu originálnych raňajok, obeda i večere.

Syrovo-špenátové mafiny
suroviny na 12 porcií

210 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
soľ
cayenské korenie
1 zväzok nakrájanej jarnej cibuľky
250 ml vareného špenátu, úplne vyžmýkaného a nasekaného
125 g rozdrobeného syra feta
100 g strúhaného syra čedar
100 ml mlieka
100 ml oleja
1 vajce

Preosejte suché ingrediencie do veľkej misy. Pridajte jarné cibuľky, špenát, fetu a čedar a rozmixujte. Vyšľahajte mlieko, olej a vajce. Vmiešajte zmes do suchých ingrediencií, kým nie je takmer dokonale premiešaná - zmes by mala byť trochu hrudkovitá. Lyžicou vložte zmes do vymastenej formy na mafiny, aby každá nádobka bola plná asi z dvoch tretín. Pečte 15 - 20 minút do zlatohneda, kým nie sú mafiny prepečené. Servírujte horúce s maslom.

Rizotové guľky s čedarom
suroviny na 20 guliek

2 lyžičky masla
2 strúčiky podrveného cesnaku
250 g ryže
200 ml suchého bieleho vína
750 ml kuracieho vývaru
100 ml smotany
50 g syra strúhaného parmezánu
50 g sušených paradajok v octovom náleve narezaných na pásiky
hrsť čerstvých lístkov bazalky, nahrubo potrhaných
soľ
mleté čierne korenie
20 kociek syra čedar
hladká múka
2 rozšľahané vajcia
strúhanka
olej na fritovanie

obr_03.jpgRozpustite maslo na veľkej panvici. Pridajte cesnak a za stáleho miešania opražte asi minútu. Pridajte ryžu, premiešajte s maslom. Pridajte víno a miešajte, kým sa všetko víno nevsiakne. Udržujte vývar teplý v oddelenom hrnci na sporáku. Prilievajte z neho po naberačke postupne k rizotu a miešajte, kým sa všetka tekutina nevsiakne. Toto potrvá asi 20 - 25 minút. Vmiešajte smotanu, parmezán, čedar, sušené paradajky a bazalku. Nechajte vychladnúť. Rukami vytvarujte rizoto do guliek. Do každej guľky vtlačte kocku čedaru a potom guľky obaľte v koláčovej múke, rozšľahaných vajciach a v strúhanke. Guľky fritujte do zlatohneda.

Tortičky so syrom a pórikom
suroviny na 6 - 8 tortičiek

Syrová krusta:
150 g polohrubej múky
150 g masla
150 g zrelého syra čedar, nastrúhaného
Plnka:
1 lyžička masla
15 ml olivového oleja
1 zväzok mladých pórikov, narezaných na tenké plátky
2 strúčiky podrveného cesnaku
1 balíček rukoly, nahrubo natrhanej
3 vajcia
250 g syra mascarpone
125 g syra feta, rozdrobeného
125 g syra čedar, podrvenéhosoľ l čerstvo pomleté čierne korenie

obr_09.jpgPripravte syrovú krustu: Preosejte polohrubú múku do veľkej misy. Nastrúhajte maslo do misy a vmiešajte syr. Prstami všetko dôkladne premieste, sformujte z cesta guľu. Pripravte si šesť malých plechových formičiek s oddeliteľným vrchnákom a naložte do nich cesto. Vložte formičky do chladničky a predhrejte rúru. Poprepichujte cesto a pečte ho 8 minút do svetlozlatova. Dajte ho nabok vychladnúť.
Pripravte plnku: Zahrejte maslo a olej a duste pórikna miernom plameni, kým nezmäkne. Vmiešajte rozdrvený cesnak a odstavte panvicu zo sporáka. Nechajte pórikovú zmes vychladnúť a potom ju rozdeľte do tortičkových formičiek. Položte niekoľko lístkov rukoly dovnútra košíčka. Rozšľahajte vajcia a mascarpone. Vmiešajte fetu a čedar a okoreňte soľou a korením. Naplňte tortičky vaječnou zmesou a upečte ich do zlatohneda.

Plnené vajíčkové sendviče s čedarom a slaninou suroviny na 4 porcie

8 pásikov slaniny bez kože
60 ml pesta zo sušených paradajok
8 krajcov chleba
200 g strúhaného syra čedar
6 vajec
60 ml mlieka
soľ
mleté čierne korenie
maslo
čerstvý šalát roketa
paradajky pečené v rúre

obr_08.jpgOpečte slaninu na pánvici a vložte ju pod predhriaty gril, kým nie je chrumkavá a zlatohnedá. Natrite pesto na štyri krajce chleba. Rozdeľte čedar na štyri krajce a pridajte dva plátky slaniny na každý krajec. Prikryte každý natretý krajec jedným nenatretým a pevne k sebe pritlačte. Rozšľahajte vajíčka a mlieko a okoreňte podľa chuti soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Nalejte zmes do plytkej misky a opatrne namočte každý sendvič do vajíčkovej zmesi. Zahrejte maslo na panvici a upečte sendviče do zlatohneda, kým nie sú prepečené. Na každý sendvič dajte hrsť rokety alebo paradajky pečené v rúre a servírujte.

Karfiolové suflé
suroviny na 4 - 6 porcií

1 karfiolu
maslo
200 g šunky naporciovanej na malé kocky
2 lyžice polohrubej múky
500 ml plnotučného mlieka
soľ l čerstvo pomleté čierne korenie
6 rozšľahaných žĺtkov
250 g strúhaného syra čedar
7,5 ml dijonskej horčice
strúhaný muškátový orech
6 bielkov
trochu čedaru na posypanie

obr_05.jpgRozlámte karfiol na ružičky a uvarte ich v slanej vode domäkka. Preceďte. Vymastite misy alebo malé misky maslom. Rozdeľte karfiol do misiek a navrchu posypte šunkou. Rozpustite maslo na panvici a zmiešajte s polohrubou múkou. Odstavte z platne a vlejte mlieko. Vyšľahajte zmes drôtenou ručnou šľahacou metličkou dohladka a vráťte panvicu na platňu. Naďalej šľahajte, kým omáčka nie je hladká a nezačne vrieť. Odstavte z platne a okoreňte soľou a čiernym korením. Postupne všľahajte žĺtky. Vmiešajte strúhaný syr, horčicu a muškátový oriešok. Vyšľahajte bielky, kým nestuhnú a potom ich za stáleho miešania pridajte veľkou kovovou lyžicou k zmesi. Rozdeľte zmes do mís alebo malých misiek, navrch nasypte zvyšok syra podľa chuti a zapečte suflé asi 15 minút do zlatohneda, kým celkom nenakysne. Ihneď servírujte.

Vyprážané kuracie prsia so syrom a bylinkami
suroviny na 6 - 8 porcií

750 ml čerstvej bielej strúhanky
50 g nastrúhanéhosyru čedar
nasekaný petržlen
nasekaná pažítka
1 červená čili paprička, zbavená semiačok a nadrobno nakrájaná
8 kuracích pŕs hladká múka
strúhanka l 2 rozšľahané vajcia
olej na fritovanie
plátky citróna na ozdobenie

obr_02.jpgPredhrejte rúru. Zmiešajte strúhanku, syr, petržlen, pažítku a čili vo veľkej mise. Obaľte kuracie prsia v koláčovej múke, potom v rozšľahanom vajci, kým ním nie je celé obalené, a potom v strúhanke. Zahrejte trochu oleja na panvici a opražte kuracie prsia do zlatohneda. Dajte ich na papier na pečenie a pečte v rúre asi 15 minút. Servírujte teplé s plátkami citróna.

Penne al forno
suroviny na 4 - 6 porcií

2 lyžičky masla
500 g penne
soľ
2 rozšľahané vajcia
1 lyžička horčice
muškátový orech
500 ml plnotučného mlieka
400 g zrelého syra čedar, strúhaného
1 zväzok nakrájanej jarnej cibuľky
paprika podľa chuti

obr_01.jpgPredhrejte rúru a vymastite ohňovzdornú nádobu maslom. Uvarte penne v slanej vode. Preceďte ich a dajte na panvicu. Vmiešajte k nim maslo a rozšľahané vajcia. Zmiešajte horčicu asi s 30 ml vriacej vody a pridajte k cestovinám na panvici. Ochuťte podľa chuti muškátovým orechom. Premiešajte dôkladne mlieko, 300 g strúhaného syra a jarné cibuľky. Vložte cestovinovú zmes lyžicou do vymastenej ohňovzdornej nádoby. Zvyškom syra a paprikou posypte povrch. Pečte 30 - 45 minút alebo kým nie sú penne zlatohnedé.

Syrové tyčinky s bylinkami
suroviny na 30 tyčiniek

2 balenia rozmrazeného krehkého lístkového cesta (po 400 g)
nasekaná čerstvá šalvia
nasekaný čerstvý rozmarín alebo tymián
nasekaná čerstvá pažítka
250 g najemno nastrúhaného syra čedar
125 g najemno nastrúhaného syra pecorino

obr_07.jpgPredhrejte rúru. Na veľký papier na pečenie vyvaľkajte jeden plátok cesta. Navrchu posypte bylinkami a strúhaným syrom. Druhý plátok lístkového cesta položte na prvý, ale nepritlačte ho. Použite pravítko a ostrý nôž na narezanie pásikov asi 10 - 15 mm širokých cez oba plátky cesta. Pásikom nechajte voľné miesto na nadvihnutie počas pečenia tak, že vyberiete každý druhý pásik a položíte ho na druhý papier na pečenie. Zdvihnite každý pásik a raz až dvakrát ho skrúťte. Buďte opatrní, cesto nenaťahujte! Vložte tyčinky do chladničky asi na 20 minút. Pečte tyčinky asi 15 minút do zlatohneda. Nechajte tyčinky vychladnúť, kým ich začnete konzumovať.

Omeleta s jablkami a čedarom
suroviny na 2 porcie

4 veľké vajcia
15 ml vody
maslo
100 g zrelého strúhaného syra čedar
Karamelizovaná jablková plnka:
50 g masla
6 jabĺk, nakrájaných na mesiačiky
škorica
60 ml brandy
40 g cukru

obr_06.jpgPripravte jablkovú plnku: Zahrejte maslo na panvici a opražte jablkové mesiačiky do zlatohneda a domäkka. Navrch nasypte škoricu a premiešajte. Pridajte brandy a cukor a miešajte, kým sa cukor nerozpustí a jablká neskaramelizujú. Odstavte plnku nabok. Pripravte omelety: Rozšľahajte žĺtky a vodu dohladka. Bielky šľahajte, kým netvoria pevné kopčeky, potom ich vmiešajte postupne do žĺtkov lyžicou. Zahrejte maslo na panvici a pridajte polovicu vaječnej zmesi. Pražte ju niekoľko minút alebo kým nie je zospodu zlatohnedá. Lyžicou naložte polovicu karamelizovaných jabĺk na omeletu a posypte navrchu polovicou syra. Omeletu preložte a dajte na tanier. Opakujte so zvyšnou vajíčkovou zmesou. Ihneď servírujte.

Vyznáte sa v syroch?

Čedar chutí rôzne, podľa toho, ako je zrelý. Môže byť teda jemne orieškový a krémový alebo až extra pikantný a korenistý.

Eidam a gouda
majú jemnú krémovú chuť a veľmi dobre chutia s ovocím, so studenými pokrmami a v sendvičoch.

Feta
má slanú stredomorskú príchuť, ktorá dodáva výraznú chuť šalátom, vegetariánskym jedlám, kurčaťu a rybám. Takisto je výborná v kombinácii so salámou, s olivami a chrumkavým pečivom.

Parmezán
je tvrdý zrnitý syr, ideálny na nastrúhanie na cestoviny, omáčky, šaláty, rizoto a zemiaky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  6. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  9. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  10. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 23 431
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 8 570
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 875
  4. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 7 740
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 749
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 865
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 945
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 1 838
  9. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 819
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 616

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Laššáková jazdí zadarmo, Kiska za vlaky platí

Najvýhodnejšie podmienky cestovania majú sudcovia Ústavného súdu v Košiciach, nemusia platiť za vlaky ani autobusy.

KOMENTÁRE

Hnev, strach a frustrácia na zmenu nestačia

Nevyháňal migrantov, nestaval múry, nenadbiehal skroteným rasizmom,

DOMOV

Poisťovne otočili. Dopoludnia sa vakcína platila, popoludní nie

Dve z troch poisťovní tvrdia, že očkovanie proti osýpkam preplatia.

Neprehliadnite tiež

Petra Trnková: Vyriešenie korupčného prípadu bez svedectva je nepravdepodobné

Jej hlavnou náplňou práce je boj proti ľahostajnosti ľudí a ich zapájanie do boja proti korupcii.

Hygge: Dánsky štýl bývania, ktorý pristane každej domácnosti

Podľa dizajnérov robí ľudí šťastnejšími.

Jane Birkinová: preslávil ju erotický duet, ona preslávila kabelku

Ako Britka spravila kariéru vo Francúzsku, kde ju považovali za kuriozitu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop