SME

Ako chutí voda z vodovodu?

Domácnosti prevalcovali lacné nápoje a balené vody z predajní, na ktorých sme postavili svoj pitný režim. Voda z vodovodu zostala v kuchyni iba nedocenenou surovinou pre varenie. Aj napriek tomu, že svojou kvalitou môže súperiť s nápojmi, ktorými ju nahrá

(Zdroj: Electrolux)

dzame.

Prevažná časť Slovenska je zásobovaná vodou z podzemných zdrojov. Vo väčšine prípadov je natoľko čistá, že pred vstupom do vodovodnej siete si žiadne úpravy nevyžaduje. Treba ju len hygienicky zabezpečiť, aby sa v nej nemnožili baktérie. Na to používajú vodárenské podniky ultrafialové žiarenie, ozón alebo chlór. V oblastiach, kde je vo vodnom zdroji nedostatok vápnika, treba zabezpečiť jeho doplnenie. Akú technológiu používa váš dodávateľ vody, zistíte telefonicky. Rovnako sa dozviete aj údaj o jej tvrdosti, ktorý treba nastaviť na umývačke riadu, aby správne zaistila jej zmäkčovanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Za filtrovanie peniaze nevyhadzujte

Aj keď firmy neutíchajú vo svojej ponuke filtrovacích zariadení na pitnú vodu a neustále prichádzajú s novými cenovými zvýhodneniami, filtrovanie vody z verejného vodovodu je zbytočné. Čím viac stupňov filtrovania si zakúpite, tým viac peňazí z vás predajca vyžmýka. Obzvlášť ak ste sa rozhodli pre systémy s reverznou osmózou.

Je zbytočné z kvalitnej stolovej vody vyrábať filtrovaním ochudobnenú a opäť ju dopĺňať o stratené minerály.

Chlór odstránite v kanvici

Ak voda chlórovaním alebo transportom vo vodovodnom potrubí zmenila svoju chuť, môžete ju osviežiť tým, že nežiaduce zložky naviažete na aktívny uhlík. To zabezpečí akákoľvek filtračná kanvica s uhlíkovou vložkou bez ohľadu na to, kto stojí za jej výrobou. Rovnakú technológiu nájdete v uhlíkovom filtri v kuchynskom odsávači pár.

SkryťVypnúť reklamu

Aktívny uhlík na seba viaže všetky pachové a chuťové stopy, ióny chlóru, a odčerpá z vody časť tvrdosti. Takáto voda je porovnateľná s tou, ktorá sa nachádza v podzemnom zdroji, odkiaľ bola čerpaná vodárňami. Domáca úprava má svoje opodstatnenie. Káva a čaj dokonalejšie rozvinú svoju jemnú chuť, na povrchu čaju sa nevyzráža vápnik a zelenina uvarená v takejto vode si zachová viac farebnosti a chuti. Takúto zeleninu možno porovnať s tou, ktorá sa varila v pare.

Uhlíkový filter môže mať aj podobu modulu, ktorý je možné naskrutkovať na vodovodnú batériu. Nachádza sa aj v chladničkách so zabudovaným dávkovačom vody. Niektoré chladničky majú špeciálnu priehradku na filtračnú kanvicu.

Bublinky si môžete pridať aj doma

Mnohí argumentujú tým, že balená voda má predsa len čosi navrch, aj keď možno pochádza z rovnakého vodovodného kohútika. Výrobca ju obohatil oxidom uhličitým o bublinky, z ktorých sa časť premenila vo vode na kyselinu uhličitú. Takáto voda pôsobí osviežujúco bez ohľadu na to, či je chladená, alebo nie.

SkryťVypnúť reklamu

Rovnaký komfort si však môžete dopriať aj doma bez toho, aby ste sa museli naťahovať s fľašami z obchodu a platiť aj za obaly, ktoré musí následne ktosi recyklovať. Ak si spomínate na starú sódovú fľašu opletenú drôtom, ste na správnej ceste. V ponuke predajcov je niekoľko novodobých riešení, ktoré fungujú na rovnakom princípe. Tlakovú bombičku s oxidom uhličitým používajú na to, aby plynom nasýtili vodu v špeciálnych zosilnených fľašiach. Tie môžete v lete skladovať v chladničke alebo ich iba na linke používať výhradne na sýtenie. Novodobé systémy fungujú ako nápojové stanice. Majú bombičky na niekoľko desiatok litrov vody a výrobcovia k nim neraz ponúkajú aj sirupy.

Lekári však varujú, že sýtené vody nie sú vhodné pre každého a zaťažujú organizmus. Veď ani minerálne vody nepoužívame ako stabilnú náhradu za tie stolové.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najlepšie ju dochutí ovocie, med či čaj

Ak hľadáte alternatívu k lacným malinovkám z obchodu, poobzerať by ste sa mali okolo seba. Pre začiatok to môžete vyskúšať s medom a šťavou z citróna či iného citrusu. Pôsobí osviežujúco a ak jej chcete dopriať aj matný vzhľad džúsu, stačí, ak do medu primiešate peľové zrnká. Tie vplyvom enzýmov obsiahnutých v mede uvoľnia štruktúry, ktoré ľudský organizmus nedokáže spracovať a dodajú cenné látky pre vaše zdravie.

Vodu možno dochutiť šťavami vylisovanými z ovocia či kvalitným čajom, ktorý je možné lúhovať nielen zahorúca, ale aj zastudena. Ak si na sladké potrpíte, môžete využiť letnú sezónu na to, aby ste si pripravili domáce sirupy.

A čo s hrdzou a vodným kameňom?

Domácnosti však v súvislosti s vodou riešia ešte dva časté problémy. Prvým z nich je hrdza, ktorá sa do vody dostáva zo starých vodovodných rozvodov. Spôsobuje blokovanie splachovačov, upchávanie spŕch a sitiek na vodovodných batériách, neraz sa podpíše aj na skrátení životnosti vodovodnej kartuše.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Riešením je použiť sitkový filter na vstupe vody do bytu. Zachytí uvoľnené zrnká hrdze a zabráni, aby poškodzovali ďalšiu výbavu. Nevýhodou je, že ak sa naplní, zníži sa prietok vody a je potrebné jeho čistenie. Elegantnejším riešením sú preplachové filtre. Zväčša sú priehľadné, aby ste videli zachytený obsah a bez nutnosti odstávky vody stačí otočiť preplachovým ventilom, aby sa sitko vyčistilo. Vodu s nečistotami možno zachytiť do fľaše alebo hadičkou odviesť do kanalizácie. Ide o elegantné riešenie pre všetky staršie bytovky.

Mnohé domácnosti bojujú s vodným kameňom, ktorý sa usádza v rýchlovarnej kanvici, práčke, umývačke riadu či v sprchovom kúte. Tvrdá voda však nemusí byť nadmernou príťažou. Ak využijete permanentné magnety alebo frekvenčnú cievku, ktorá mení kryštalizáciu vápnika vo vode na inú formu, máte vyhrané. Vápnik sa po takejto úprave ukladá iba vo forme prášku, ktorý sa dá odstrániť zotretím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jednoduché zariadenie vám zostrojí aj elektrotechnik, ktorý si za prácu a materiál zapýta iba zlomok z toho, čo pýtajú výrobcovia. Vápnika sa možno zbaviť aj chemicky, obzvlášť v prípade, ak bude voda používaná iba na pranie. Na tento účel existujú filtre s obsahom fosfátov, ktoré stačí naskrutkovať medzi ventil a prívodnú hadicu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 187
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 176
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 980
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 032
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 717
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 110
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 865
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 542
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 266
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 129
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 28 945
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 627
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 197
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 114
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 339
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 491
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu