SME
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Ako chutí Ázia?

Exotické špeciality, ktoré majú svoje čaro a omámia všetky naše zmysly.

Pražené rezance s bravčovinou
suroviny na 4 porcie

250 g čínskych rezancov
15 ml slnečnicového oleja
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
200 g najemno pokrájaných bravčových rezňov
300 g zeleniny na opraženie napr. cukina, paprika, mrkva, hrášok
1 veľké vajce
30 ml svetlej sójovej omáčky
1 lyžička cukru
30 ml rybej omáčky
4 nakrájané jarné cibuľky
čerstvý koriander na ozdobenie

Namočte rezance do horúcej vody podľa návodu na balíčku. Keď zmäknú, dobre ich osušte. Zahrejte slnečnicový olej vo veľkej panvici alebo woku. Pridajte cesnak a dobre zamiešajte, potom pridajte bravčovinu a za miešania opražte na silnom plameni, kým nie je mäso dobre prepečené. Pridajte zeleninu a za stáleho miešania dobre opečte. Rozbite vajce na panvici a rýchlo ho zamiešajte do zeleniny, než pridáte sójovú omáčku, cukor, rybiu omáčku a jarnú cibuľku. Na záver zamiešajte k mäsu a zelenine rezance. Ozdobte čerstvým koriandrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovädzina s arašidmi a bazalkou
suroviny na 4 porcie

obr_04.jpg30 ml slnečnicového oleja
1 stredná cibuľa, rozpolená a nakrájaná
15 - 30 ml červenej kari pasty
400 g najemno nakrájaného bifteku
125 ml kokosového mlieka
150 g mladých hrachových strukov, ktoré možno zjesť celé, alebo prepolených zelených fazuliek
hrsť nahrubo nasekaných opražených arašidov
1 balíčka čerstvej bazalky

Zahrejte slnečnicový olej na veľkej panvici alebo vo woku. Opražte cibuľu dohneda, potom vmiešajte kari pastu. Pridajte hovädzinu a varte asi minútu, za stáleho miešania. Pridate zvyšné ingrediencie a varte, kým nie je hovädzina dokonale mäkká. Servírujte na podklade z ryže alebo rezancov.

Tofu so zeleninou
suroviny na 4 porcie

obr_02.jpg25 ml jalbčného octu
30 ml paradajkovej šťavy
15 ml sójovej omáčky
150 g cukru
2 lyžice kukuričnej múky
175 ml vriacej vody
200 g tofu, nakrájaného na 4 cm kocky
slnečnicový olej na vyprážanie
3 strúčiky podrveného cesnaku
1 malá nakrájaná cibuľka
500 g zeleniny na vyprážanie

Skryť Vypnúť reklamu

Zmiešajte spolu ocot, paradajkovú šťavu, sójovú omáčku, cukor a kukuričnú múku. Pridajte vriacu vodu. Premiešajte a nechajte odstáť. Vypražte tofu v slnečnicovom oleji dozlatista. Vysušte na papierových utierkach. Zahrejte slnečnicový olej vo woku alebo na panvici. Pridajte cesnak a cibuľku a pražte minútu. Pridajte zeleninu a za stáleho miešania pražte na silnom plameni, kým sa neprepečie. Vmiešajte omáčku a varte, kým nezačne hustnúť. Pridajte tofu. Servírujte na podklade z rezancov.

Ryba s jarnými cibuľkami a zázvorom
suroviny na 4 porcie

obr_01.jpg60 ml sójovej omáčky
60 ml suchého sherry
5 g cukru
5 ml bieleho vínneho octu
5 g strúhaného čerstvého zázvoru
15ml slnečnicového oleja
400 g filé z hejka
4 jarné cibuľky, nakrájané na 2-cm kúsky

Zmiešajte sójovú omáčku, sherry, cukor, ocot a zázvor v miske. Zahrejte slnečnicový olej na panvici. Keď je olej rozpálený, pridajte rybu a pražte dve až tri minúty z oboch strán v závislosti na hrúbke jednotlivých porcií. Polejte rybu omáčkou, prikryte a duste na miernom ohni jednu až dve minúty. Obráťte a pridajte jarné cibuľky. Duste ďalšie dve minúty. Servírujte horúce s ryžou a zeleninou pripravenou na pare.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 282
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 467
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 046
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 635
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 402
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 092
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 057
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 876
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 779
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 470
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič naďalej trvá na celoplošnom testovaní (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Milióny na IT z čias Žigu sú ukážkovým plytvaním, na ťahu je NAKA

Bezpečnostný systém na hospodárstve bol predražený, tvrdí NKÚ.

Peter Žiga pred novinármi.
Cynická obluda

Dôkaz o účinnosti homeopatík

Ako to, že Cibulková netrvala na tom, aby jej vakcínu najskôr miliardukrát rozriedili?

Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.