Pražené rezance s bravčovinou
suroviny na 4 porcie
250 g čínskych rezancov
15 ml slnečnicového oleja
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
200 g najemno pokrájaných bravčových rezňov
300 g zeleniny na opraženie napr. cukina, paprika, mrkva, hrášok
1 veľké vajce
30 ml svetlej sójovej omáčky
1 lyžička cukru
30 ml rybej omáčky
4 nakrájané jarné cibuľky
čerstvý koriander na ozdobenie
Namočte rezance do horúcej vody podľa návodu na balíčku. Keď zmäknú, dobre ich osušte. Zahrejte slnečnicový olej vo veľkej panvici alebo woku. Pridajte cesnak a dobre zamiešajte, potom pridajte bravčovinu a za miešania opražte na silnom plameni, kým nie je mäso dobre prepečené. Pridajte zeleninu a za stáleho miešania dobre opečte. Rozbite vajce na panvici a rýchlo ho zamiešajte do zeleniny, než pridáte sójovú omáčku, cukor, rybiu omáčku a jarnú cibuľku. Na záver zamiešajte k mäsu a zelenine rezance. Ozdobte čerstvým koriandrom.
Hovädzina s arašidmi a bazalkou
suroviny na 4 porcie
30 ml slnečnicového oleja
1 stredná cibuľa, rozpolená a nakrájaná
15 - 30 ml červenej kari pasty
400 g najemno nakrájaného bifteku
125 ml kokosového mlieka
150 g mladých hrachových strukov, ktoré možno zjesť celé, alebo prepolených zelených fazuliek
hrsť nahrubo nasekaných opražených arašidov
1 balíčka čerstvej bazalky
Zahrejte slnečnicový olej na veľkej panvici alebo vo woku. Opražte cibuľu dohneda, potom vmiešajte kari pastu. Pridajte hovädzinu a varte asi minútu, za stáleho miešania. Pridate zvyšné ingrediencie a varte, kým nie je hovädzina dokonale mäkká. Servírujte na podklade z ryže alebo rezancov.
Tofu so zeleninou
suroviny na 4 porcie
25 ml jalbčného octu
30 ml paradajkovej šťavy
15 ml sójovej omáčky
150 g cukru
2 lyžice kukuričnej múky
175 ml vriacej vody
200 g tofu, nakrájaného na 4 cm kocky
slnečnicový olej na vyprážanie
3 strúčiky podrveného cesnaku
1 malá nakrájaná cibuľka
500 g zeleniny na vyprážanie
Zmiešajte spolu ocot, paradajkovú šťavu, sójovú omáčku, cukor a kukuričnú múku. Pridajte vriacu vodu. Premiešajte a nechajte odstáť. Vypražte tofu v slnečnicovom oleji dozlatista. Vysušte na papierových utierkach. Zahrejte slnečnicový olej vo woku alebo na panvici. Pridajte cesnak a cibuľku a pražte minútu. Pridajte zeleninu a za stáleho miešania pražte na silnom plameni, kým sa neprepečie. Vmiešajte omáčku a varte, kým nezačne hustnúť. Pridajte tofu. Servírujte na podklade z rezancov.
Ryba s jarnými cibuľkami a zázvorom
suroviny na 4 porcie
60 ml sójovej omáčky
60 ml suchého sherry
5 g cukru
5 ml bieleho vínneho octu
5 g strúhaného čerstvého zázvoru
15ml slnečnicového oleja
400 g filé z hejka
4 jarné cibuľky, nakrájané na 2-cm kúsky
Zmiešajte sójovú omáčku, sherry, cukor, ocot a zázvor v miske. Zahrejte slnečnicový olej na panvici. Keď je olej rozpálený, pridajte rybu a pražte dve až tri minúty z oboch strán v závislosti na hrúbke jednotlivých porcií. Polejte rybu omáčkou, prikryte a duste na miernom ohni jednu až dve minúty. Obráťte a pridajte jarné cibuľky. Duste ďalšie dve minúty. Servírujte horúce s ryžou a zeleninou pripravenou na pare.