Liečivá Ázia

Patríte k tým, čo radi skúšajú nové veci? Ak neviete, čo to je goji, amalaki alebo panax ginseng, vyskúšajte. Tieto čudne znejúce názvy pomenúvajú liečivé produkty ďalekej Ázie. Nielenže spoznáte nové chute, ale budete dokonca zdravší.

Goji predĺži život

Ochutnajte goji (godži), teda sušené plody Kustovnice čínskej. Goji majú sýtočervenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. V oblastiach, kde sú goji bežnou súčasťou jedálneho lístka, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.

Z nutričného hľadiska sú goji možno tým najhodnotnejším ovocím na svete. Obsahujú osemnásť druhov aminokyselín, vrátane všetkých ôsmich esenciálnych, až 21 stopových prvkov a sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na zemi, čo naznačuje už ich jasne červená farba. Na beta-karotén sú goji výdatnejšie ako mrkva. Obsahujú tiež vitamíny C, B1, B2, B6 a E a tiež beta-sitosterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok. Celkom unikátna pre goji je skupina lycium polysacharidov - výnimočne silných antioxidantov, teda látok, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu.

Pretože pri kontakte čerstvých goji s pokožkou dochádza k oxidácii a ich sčerneniu, pri zbere ich ľahko striasajú na plachty a potom ich sušia v polotieni, kým nestratia väčšinu vody. Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosušeniu a akémukoľvek použitiu chemikálií. Tým sa dosiahne maximálna „živosť" sušených plodov, a teda zachovanie ich najvyššej možnej nutričnej hodnoty.

Goji sa konzumujú samotné, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov. Skvelé je tiež pridávať goji do ovocných koktailov a šejkov, ktorých základom môže byť napríklad super výživné konopné mlieko. Čínskou špecialitou je príprava čaju z goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že na dosiahnutie blahodarných účinkov stačí konzumovať asi tridsať gramov denne, čiže malú hrsť.

Amalaki - nebeské ovocie

Amalaki alebo Embilika lekárska je drobné indické ovocie, ktoré je najbohatším prírodným zdrojom antioxidantov a vitamínu C. obr_02.jpg Obsahuje až dvadsaťkrát vyššie množstvo vitamínu C ako pomaranč. Tento výnimočný plod sa pre svoj bohatý zdroj antioxidantov už storočia používa v systéme ajurvédskeho lekárstva, ako najúčinnejší prírodný prostriedok na posilnenie zdravia a celkovú regeneráciu organizmu. Obsahuje päť druhov chutí nášho zmyslového vnímania - kyslosť, trpkosť, sladkosť, horkosť a ostrosť.

Amalaki považujú v Indii za posvätný strom, a to najmä pre jeho veľmi výživné tzv. „nebeské ovocie". Stará legenda hovorí, že v dávnych dobách mudrc Chyawan obnovil svoju mladosť a dobré zdravie konzumáciou tohto výživného „nebeského ovocia" a potom sa dožil vysokého veku.

Amalaki obsahuje široké spektrum antioxidantov a bioflavonoidov, čiže vitamínov podporujúcich odolnosť bunkových stien proti prenikaniu škodlivých látok v podobe voľných radikálov. Je v nich aj silná koncentrácia životne dôležitých esenciálnych aminokyselín. Toto ovocie je tiež bohaté na množstvo minerálnych látok a vitamínov ako je vápnik, železo, fosfor, karotén, vitamín B1, B2 a vitamín C.

Čo je Panax ginseng?

Pod týmto záhadným názvom sa neskrýva nič iné ako Všehoj ázijský, čiže ženšen, ktorý vám určite nie je neznámy. Východná medicína ho vraj považuje za najvzácnejší zo všetkých liekov. Ako vyzerá? Je to trváca bylina, vysoká tridsať až päťdesiat centimetrov, s päťpočetnými listami a žltkastými alebo bielymi kvetmi. Plodmi sú červené bobule. Drogu tvorí koreň päť- až šesťročnej materskej rastliny. Po usušení na slnku sa olúpe a získame biely ženšen, alebo sa pred sušením obarí vriacou vodou a máme červenohnedý ženšen.

obr_04.jpgParou zas docielime červený ženšen. Hlavný koreň je valcovitý, niekedy vetvený, asi dvadsať centimetrov dlhý, s početnými tenkými korienkami v spodnej časti. Môže byť skrútený alebo stočený. Lieky a výživové doplnky s obsahom ženšenu sa používajú na liečbu pacientov s hypertenziou, astmou, akútnou infekciou, krvácaním z nosa, extrémne silnou menštruáciou. Tým, že ženšen má hypoglykemický účinok, nie je vhodný pre pacientov s diabetom užívajúcich inzulín a orálne hypoglykemiká. Neodporúča sa ani deťom a tehotným alebo dojčiacim ženám.

Prípravky s obsahom ženšenu sú vhodné pre stavy vyčerpanosti, únavy, slabosti, zníženej duševnej vnímavosti, tiež pri vyčerpanosti v dôsledku akútneho alebo chronického ochorenia vrátane chirurgického zákroku a rekonvalescencie. Z extraktu dvesto miligramov denne a z pol až dvoch gramov sušeného koreňa si môžete každý deň pripraviť čaj. Alebo môžete ženšen jednoducho žuť. Užívanie by však nemalo trvať dlhšie ako tri mesiace. Pri užívaní vysokých dávok môže zhoršiť alebo spôsobiť bolesti hlavy, ranné hnačky, vysoký krvný tlak, zníženie sexuálnych funkcií, nespavosť, svrbenie a krvácanie. Zdá sa teda, že ženšen má oveľa širšie uplatnenie ako prostriedok na zvýšenie potencie a naopak, príliš vysoké dávky dokonca potenciu zhoršujú. Pozor: ženšen nie je afrodiziakum v zmysle sexuálnej stimulácie, ale dokáže udržiavať sexuálnu energiu a pomáha v prípadoch impotencie.

Ajurvédske lekárstvo
Ajurvéda je náuka o živote. Predstavuje najstarší celistvý systém o zásadách zdravého spôsobu, ktorý ovplyvnil medicínu nielen v ázijskej časti sveta, ale aj lekárstvo starovekého Egypta a Grécka. Ajurvéda považuje človeka za veľký komplex, v ktorom duša a telo sú navzájom prepojené. Usiluje sa o celistvú, praktickú a jednoduchú formu liečenia s cieľom odhaliť hlbšie príčiny a súvislosti nášho zdravotného stavu. Podľa ajurvédy je celý vesmír a všetko živé zložené z piatich živlov - éter, vzduch, oheň, voda a zem, ktoré sa v tele prejavujú vo forme troch základných energetických princípov - Vata, Pitta a Kapha. Každý človek sa rodí s jedinečným pomerom týchto energií, ktoré sa podieľajú na utváraní našej fyzickej a psychickej charakteristiky. Myšlienky, pocity, strava, životný štýl a prostredie, v ktorom sa pohybujeme, to všetko ovplyvňuje ich vyváženosť a nerovnováhu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 929
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 358
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 220
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 479
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 042
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 982
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 534
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 213
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 834
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 029

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.