Odomknite vitamíny skryté v semienkach

Vitamíny, minerály a cenné enzýmy, ktoré postavia unavený organizmus na nohy. Všetky tieto zázraky sa skrývajú v našej domácnosti bez toho, aby sme si to uvedomovali. Šošovici, sóji, obilninám či iným semienkam stačí dopriať trochu vody a vydajú nám to na

(Zdroj: Stock.XCHNG)

jcennejšie, čo majú. Klíčky.

Semienka rastlín sú ako malé spiace zásobárne škrobu. Hneď ako sa prebudia, zmenia sa na malé továrne, ktoré pomocou enzýmov premieňajú uložené zásoby na živú hmotu. Tá obsahuje v koncentrovanom množstve látky, ktoré v priebehu roka čerpáme z čerstvej, sezónnej zeleniny. Jediná polievková lyžica klíčkov pokryje celodennú spotrebu vitamínu C a niekoľko lyžíc denne sa postará o to, aby sme z tela vyplavili škodlivé látky a dodali mu energiu, potrebnú pre obnovu buniek. Na vitamíny zo škatuľky z lekárne môžete zabudnúť.

Zbavte sa predsudkov

Aj keď klíčky nevyzerajú na pohľad príliš lákavo, nenechajte sa oklamať a nepodliehajte predsudkom. Sú rovnako chutné ako ostatná zelenina. Kým niektoré majú intenzívnu sladkú chuť, iné sú jemne pikantné, orieškové alebo chutia dokonca úplne rovnako ako rastlina, z ktorej pochádzajú. Ak ich dokážete v kuchyni zužitkovať pri príprave bežných pokrmov, ste za vodou.

Čo klíčkom škodí, je fanatizmus zdravej výživy. Klíčky nie sú náhradou raňajok, obedných príloh či náhradou obyčajných surovín. Práve naopak. Siahnuť by ste po nich mali vtedy, keď máte pocit, že dokážu vaše menu vylepšiť. Určite nemusíte predstavovať svojej rodine obilnú kašu z naklíčenej raže tak, ako ju pripravovali Kelti. Začať môžete mliečnou polievkou z jemne naklíčenej šošovice či fašírkou s prídavkom zomletých klíčkov žeruchy, horčice, reďkovky a sóje.

Nechajte rozhodnúť svoj jazyk a nenúťte oči obzerať na lyžici čosi, na čo nemáte chuť.

Skúsiť to môže každý

Pestovanie klíčkov je veľkým experimentom pre malé deti a nenáročnou kratochvíľou pre ostatných členov domácnosti. Výhodou je, že nemusíte mať žiadnu záhradu, slnkom zaliate okenné parapety, ba ani špeciálne miesto vyhradené pre ne. Nenechajte sa zlákať v špecializovaných predajniach ani špeciálnymi nakličovacími miskami. Zaplatíte za ne podstatne viac, ako dokážu ponúknuť. Stačí zaváracia fľaša s otvormi vo viečku, hrsť semienok a môžete sa pustiť do práce.

V zaváracej fľaši sa všetko začína aj končí. Po tom, čo v nej semienka na 12 až 24 hodín namočíte vo vlažnej vode z vodovodu, nastal čas na ich prepláchnutie a zliatie. Znamená to, že kým doposiaľ bol pohár otočený dnom nadol, odteraz bude na podložke stáť presne naopak. Dierky odvedú prebytočnú vodu a sklený kryt zaistí dostatočnú vlhkosť prostredia, prísun svetla a ochranu pred nečistotami. Akoby ste mali malý skleník so sadenicami.

Klíčiace semienka treba dva až trikrát denne prepláchnuť vodou, aby sa osviežili a baktérie nemali šancu rozmnožovať sa. Po troch až piatich dňoch môžete zbierať úrodu. Ak založíte s denným posunom niekoľko dávok po sebe, každý deň budete mať pravidelný prísun klíčkov.

Výhodou je, že pestovanie je natoľko lacné, že ak ich nespotrebujete, môžete ich pokojne vyhodiť do koša. Klíčky síce možno skladovať v plastovej škatuľke či v pohári v chladničke, obsah cenných enzýmov však po znížení teploty prudko klesá.

Nakličovať možno takmer všetko

Začať môžete s tým, čo bežne nájdete v domácnosti. Hoci aj so šošovicou. Klíči rýchlo, spoľahlivo a po krátkom sparení vo vriacej vode je jej chuť príjemne sladká. Všetky strukoviny sú vďačným materiálom pre nakličovanie, i keď pre šupky sa používajú hlavne tie, ktorých zrnká sú najmenšie. Žltá sója, zelené mungo fazuľky či bordové azuki nájdete na pulte každých potravín. Čím dlhšie ich necháte klíčiť, tým šťavnatejšie ich klíčky budú. Držte ich však mimo slnka.

Potravinárska pšenica, ovos a raž zaujmú hlavne tých, čo si potrpia vo svojom jedálnom lístku na tepelne upravované obilniny. Na rozdiel od strukovín netreba čakať dovtedy, kým klíčky dosiahnu úctyhodnú veľkosť. Práve naopak. Drobné klíčky objavujúce sa na konci zmäknutých semienok sú signálom toho, že môžete začať s ich spotrebou.

V biopredajniach sa môžete stretnúť so špeciálnymi balíčkami semien pre nakličovanie, ktoré sú podstatne lacnejšie ako tie pre záhradkárov. Horčica, žerucha, grécke seno a reďkovka dokážu zaujať svojou pikantnosťou, lucerna a slnečnica sviežosťou, proso vyváženou jemnosťou.

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že nakličovať možno všetky semienka, ktoré neprešli tepelnou úpravou a takým lúpaním, ktoré mohlo poškodiť klíčky. Pozor však pri konzumácii na to, či sa rozhodnete použiť klíčky v surovom stave, alebo po kratšej či dlhšej tepelnej úprave. Tušili ste, že surová fazuľa je trochu jedovatá, podobne ako jej klíčky?

Buďte rafinovaní

Väčšina klíčkov má takú chuť, ktorá sa hodí do slaných, ale aj do sladkých pokrmov. Nemusíte rozmýšľať nad tým, či klíčky patria do pomazánky, jogurtového dressingu k nezdravému vyprážanému fastfoodu, do čerstvého šalátu z ovocia a zeleniny alebo do omelety, či fašírok. Jednoducho ich použite. Dôležité je, aby ste ich nepovyšovali nad ostatné suroviny.

Nie je nutné, aby v pripravovanom pokrme zostali vcelku. Aj keď chrumkavé klíčky sóje môžu svojou šťavnatosťou súperiť s akoukoľvek zeleninou, nik vám nebráni v tom, aby ste ich nasekali na malé kúsky. Klíčky dokážu nahradiť závarku v polievke, dodajú kysnutému cestu šmrc a vylepšia aj hrnčekovú knedľu zo starých rožkov. Používajte ich do mäsových plniek, nahrádzajte nimi bylinky a prepašujte ich aj do müsli.

A ak im nedokážete odolať a zistili ste, že vám chutia rovnako dobre ako čerstvo odtrhnutá paradajka vyhriata slnkom, zobnite si kedykoľvek, keď okolo nich prechádzate.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 017
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 624
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 079
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 13 139
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 071
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 487
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 099
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 553
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 738
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 520

Hlavné správy zo Sme.sk

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Trump je tým najhorším spojením Danka s Gašparovičom

Metafory zlyhávajú.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.