Marocký kuskus s kuraťom
suroviny na 4 porcie
45 ml olivového oleja
zmes marockého korenia
4 plátky kuracích pŕs, natenko nakrájaných
6 mladých nakrájaných cibuliek
100 g sušených nakrájaných marhúľ
200 g rozpolených baby paradajok
400 g scedeného cícera z konzervy
250 g uvareného kuskusu
čerstvý koriander na ozdobenie
Plátky kuraťa potrite olejom a marockou zmesou korenia. Zahrejte veľkú panvicu a opražte kura postupne po porciách, kým nie je prepečené. Vyberte z panvice. Rýchlo opražte jarné cibuľky na panvici, potom pridajte sušené marhule, baby paradajky a cícer a pražte ďalšiu minútu. Pridajte opražené plátky kurčaťa a premiešajte s kuskusom. Ozdobte čerstvým koriandrom.
Sladké čili tacos
suroviny na 4 porcie
30 ml oleja
1 veľká nakrájaná cibuľa
1 - 3 kúsky nakrájaných čili papričiek
1 PL pálivej horčice
410 g nasekaných paradajok s bazalkou z konzervy
1 PL jemného hnedého cukru
250 g šunky alebo studenej nakrájanej hovädziny
8 hotových placiek tacos
šalátové lístky podľa vlastného výberu
hrsť nastrúhaného čedaru
Zahrejte olej na panvici a rýchlo opražte cibuľu dozlatista. Pridajte čili, horčicu, paradajky a cukor. Duste na miernom plameni 10 minút, kým zmes nezmäkne. Vmiešajte šunku alebo hovädzinu. Servírujte zmes v tacos so šalátovými listami a navrchu posypte strúhaným čedarom.
Mätové kebaby
suroviny na 4 porcie
400 g jahňaciny alebo kuracích pŕs nakrájaných na väčšie kocky
200 g sušených odkôstkovaných sliviek
8 malých rozpolených cibuliek
30 ml olivového oleja
kôra z 1 citróna
čerstvá posekaná mäta
250 ml gréckeho jogurtu
Napichajte jahňacinu alebo kuracinu, slivky a cibuľky
na ihlice. Vyšľahajte spolu olivový olej, citrónovú kôru, mätu
a grécky jogurt a ochuťte týmto dresingom kebaby. Pečte v predhriatej rúre 25 minút alebo kým nie sú dobre prepečené. Servírujte so sezónnou zeleninou a s malými zemiakmi.
Bravčové klobásky s opekanou zeleninou
suroviny na 4 porcie
60 ml olivového oleja
400 g bravčových klobások
8 malých prepolených cibuliek
hrsť sušenej bazalky
1 červená paprika, zbavená semien a prekrojená na štvrtiny
300 g miešanej zeleniny, nakrájanej na väčšie kusy
čerstvá bazalka na ozdobenie
Zohrejte polovicu oleja na veľkej panvici a opražte klobásky dohneda. Zmiešajte všetky ingrediencie spolu a vložte ich do veľkej zapekacej misy. Pečte v predhriatej rúre 25 minút alebo kým zelenina nie je mäkká a klobásky prepečené. Ozdobte čerstvou bazalkou a servírujte s ryžou alebo rezancami.
Pečený syr a jačmenné krúpy
suroviny na 4 porcie
30 ml olivového oleja
1 nakrájaná cibuľa
2 roztlačené strúčiky cesnaku
300 g miešanej zeleniny
100 g uvarených jačmenných krúp
najemno nasekaná bylinková zmes
200 g zrelého postrúhaného čedaru
250 ml kyslej smotany alebo hotového syrového dresingu
Zahrejte olej na veľkej panvici a rýchlo opražte cibuľu a cesnak. Pridajte miešanú zeleninu a za stáleho miešania pražte päť minút. Vmiešajte uvarené krúpy, čerstvú zmes byliniek a polovicu syra. Vložte zmes do vymastenej zapekacej misy a vrch polejte kyslou smotanou alebo syrovým dresingom. Posypte zvyšným syrom a pečte 15 minút dozlatista.