Tradičné anglické raňajky nemusia byť až také nezdravé, ako sa na prvý pohľad zdajú. Dokonca môžu byť nášmu zdraviu prospešné, najmä keď ide o tehotné ženy.
Vedci z univerzity v Severnej Karolíne zistili, že slanina a vajcia majú pozitívny vplyv na správny vývin mozgu dieťaťa v matkinom brušku. Hoci sa budúce mamičky takýmto ťažkým jedlám vyhýbajú, pretože bežne nepatria na jedálny lístok pre tehotné ženy, slanina v kombinácii s vajciami môže priaznivo ovplyvniť inteligenciu vášho dieťaťa.
Čo je to cholín?
Štúdie poukazujú na to, že látky obsiahnuté v bravčových výrobkoch a vajíčkach obsahujú stopový prvok cholín.
Cholín zaraďujeme k vitamínom skupiny B. Je hlavným stavebným kameňom acetylcholínu, ktorý patrí medzi základné neurotransmitery, podieľajúce sa na prenose nervových vzruchov. Podporuje krátkodobú a dlhodobú pamäť, má tiež veľký význam pri látkovej premene, pretože odbúrava cholesterol. Je rozpustný vo vode, do tela sa vstrebáva v črevách a je vylučovaný najčastejšie močom.
Jeho nedostatok je spájaný s niektorými chorobami ako napríklad Alzheimer, poruchy pamäti a zhoršenie svalovej koordinácie. Pri bežnej strave je však nedostatok cholínu nepravdepodobný. Naopak, pri nadmernom užívaní cholínu v potravinových doplnkoch môžete začať pociťovať bolesti hlavy, nechutenstvo, niekedy sa objavuje aj zapáchajúci pot. Vyšší príjem cholínu je nežiadúci v prípadoch, ak sa liečite z depresie alebo z iných vážnejších psychických chorôb.
Ktoré potraviny ešte obsahujú cholín?
Cholín môžete okrem slaniny a vajíčok nájsť ešte v rybách, orieškoch, jablkách, pivovarských kvasniciach, či v obilných klíčkoch. Samozrejme, môže v našom tele vznikať aj z iných esenciálnych látok. V prípade nedostatočného príjmu z potravy si ho dokážeme ľahko vyrobiť s pomocou vitamínu B12, kyseliny listovej a aminokyseliny methioninu.
Zdravé „NEZDRAVÉ“ jedlo
Hoci je to nezvyčajné, vyzerá to tak, že slanina už nie je len pochúťka, ale aj zdravá výživa.
Doktor Gerald Weissmann z The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology uvádza: „Možno nikdy nebudeme hovoriť vážne o slanine, ako o zdravom jedle, ale mali by sme sa zamyslieť nad tým a prehodnotiť, čo naozaj považujeme za zdravé a čo za nezdravé jedlo.“
Zdroj: dailymail.co.uk