gy and Metabolism.
Odborníci uverejnili v časopise International Journal of Obesity článok, v ktorom tvrdia, že tuk uložený v týchto telesných partiách dokáže zachytávať škodlivé mastné kyseliny, čím zabraňuje ich ukladaniu v pečeni a svaloch. Tým sa znižuje riziko širokej škály zdravotných problémov vrátane inzulínovej rezistencie.
Tuk v oblasti stehien a zadku taktiež aktívne vylučuje hormóny, ktoré pomáhajú pri regulácii obsahu cukru v krvi a ochraňujú tepny. Naproti tomu viscerálny tuk, čiže tuk obklopujúci vnútorné orgány v brušnej dutine, predstavuje pre organizmus nebezpečenstvo, pretože výrazne prispieva k rozvoju cukrovky 2. typu a srdcových chorôb.
Vedci taktiež predpokladajú, že viscerálny tuk má súvis s vylučovaním proteínov a hormónov, ktoré spôsobujú zápalové procesy. Tie môžu viesť k poškodeniu tepien a pečene, čím sa ovplyvňuje spracovávanie cukrov a tukov.