Zemiakový šalát s majonézou, vyprážaná ryba a k tomu plná tácka zákuskov. Ak vás po takomto sviatočnom hodovaní rozbolel žlčník, nabudúce vám bude musieť stačiť skromnejšia hostina.
Typických „žlčnikárov" si väčšinou predstavujeme ako postarších obéznych ľudí so sklonmi k nervozite. Ak však aj nepatríme k tejto vyslovene rizikovej skupine, neznamená to, že náš žlčník je stopercentne v poriadku. Žlčové kamene má vraj približne dvadsať percent dospelej populácie.
Problém je, že spočiatku vôbec nebolia, takže mnohí postihnutí ani nevedia, že ich majú. Často ich odhalia až vtedy, keď dostanú prvý žlčníkový záchvat a potom sa odhodlajú ísť k lekárovi.
Ako pracuje žlčník
Žlčník je tráviaci orgán v tvare hrušky, uložený pod pravým lalokom pečene, s kapacitou asi 60 mililitrov. Denne doň priteká z pečene asi 800 mililitrov žlče, takže počas života sa riadne napracuje.
Žlč je tekutina zložená z vody, žlčových farbív, hlienu, cholesterolu, solí žlčových kyselín a minerálov, ktorá sa zúčastňuje na trávení tukov, aby boli vstrebateľné v tenkom čreve. Žlčník ju potom, keď sa najeme, vypudzuje pomocou hormónu cholecystokínu do dvanástnika.
„Ak je potrava bohatá na tuky alebo jej je naraz veľa, žlčník sa snaží vyprázdniť veľmi rýchlo a často sa tak dajú do pohybu kamene, o ktorých pacient dovtedy ani netušil. Upchajú prechodne žlčovod, a tak sa objavia typické príznaky podráždenia žlčníka," vysvetľuje všeobecná lekárka Eva Smíšková.
Niekedy sa môže žlčník podráždiť aj pre atypické anatomické zmeny. Napríklad, ak je jeho vývod kolienkovito ohnutý alebo je v ňom prepážka. Vtedy sú príznaky podobné ako pri žlčových kameňoch. Pociťujeme nevoľnosť, grgá sa nám, sme nafúknutí ako balón a cítime tlak pod pravým rebrom, v horších prípadoch kolikovitú bolesť, ktorá vystreľuje až pod pravú lopatku.

Hladovka alebo nemocnica
Ak nie je bolesť príliš intenzívna a po čase sa nám uľaví, netreba ísť k lekárovi. Možno si vystačíme len s bylinkovým čajom a uvoľňujúcimi liekmi proti kŕčom.
V každom prípade by sme však mali aspoň dvanásť hodín po záchvate držať hladovku, a potom prísnu nízkotučnú diétu," odporúča Eva Smíšková. K lekárovi určite treba ísť, ak je bolesť príliš intenzívna alebo prichádza vo vlnách, prípadne sa k nej pridružia triaška a horúčka. Takéto príznaky totiž poukazujú na zápal žlčových ciest.
Ak sa objaví tmavý moč, zožltne pokožka a očné bielka, znamená to, že sa nám upchali žlčové cesty a bez odbornej pomoci si neporadíme. Žlčové kamene upchali vývod, spôsobili koliku a s takou diagnózou treba ísť do nemocnice. Ak sa totiž ku kolike pripojí zápal žlčníkovej steny, hrozí jej prederavenie, čo je životunebezpečný stav, ktorý sa dá riešiť len chirurgickým zákrokom.
Pozor na tuky
Bohužiaľ, žlčníkové kamene sa žiadnymi liekmi ani diétou nedajú zlikvidovať. Keď ich raz máme, už sa ich len tak ľahko nezbavíme. Ak si ich nedáme chirurgicky vybrať, musíme sa pripraviť na tráviace problémy, ktoré sa čiastočne dajú zmierniť výberom stravy.
„Treba sa vyhýbať predovšetkým potravinám bohatým na tuky, údeninám, vysmážaným pokrmom, ostrým koreninám, maku, orechom a strukovinám," odporúča Eva Smíšková a dodáva, že pre žlčník sú dráždivé aj niektoré inak zdravé druhy zeleniny a ovocia. Pozor si treba dávať aj na kel, kapustu, kyslé uhorky, cibuľu, zelenú papriku, čerešne, hrozno a hrušky. Nevhodná je aj káva a alkohol. Najväčší pozor si treba dávať bezprostredne po podráždení.

Po ukončení poldňovej hladovky, ktorá je nevyhnutná na vymiznutie príznakov, je najlepšie jesť len varené zemiaky alebo ryžu. Neskôr môžeme vyskúšať číry zeleninový vývar, prípadne varené kuracie mäso s kompótom. Ak nám nie je zle, postupne sa dá do hotového jedla pridať troška masla alebo olivového oleja.
Rozhodne sa treba vyhýbať čerstvému kysnutému pečivu, vhodnejšie sú aspoň dvojdňové suché rožky. Je dobré stravovať sa pravidelne, pričom denne je potrebné prijať viacero menších dávok jedla a dostatočné množstvo tekutín. Ani tá najprísnejšia diéta nám však nezaručí, že sa žlčník už nikdy neohlási.
„Podráždenie sa môže objaviť aj pri stresoch, rozčúlení, alebo len tak, zdanlivo bezdôvodne," dodáva Eva Smíšková. Preto by sme si okrem diétneho stravovania mali naordinovať aj pravidelný oddych a vyhýbať sa záťažovým stresovým situáciám.
Bol to naozaj žlčník?
Ak príznaky nie sú jednoznačné, ako napríklad bolesť pod pravým rebrom, je možné, že máme podráždenú inú časť tráviaceho traktu. Pocit plnosti, netrávenia, nafúknutia alebo hnačkové stavy môžu signalizovať aj ochorenia žalúdka alebo pankreasu. Preto ak sa tieto, aj keď nebolestivé, ale určite nepríjemné stavy často opakujú, treba podstúpiť gastroenterologické vyšetrenie.

Domáce recepty, ktoré pomáhajú pri problémoch so žlčníkom
Medovkovo-mätový čaj:
Zmiešajme 30 gramov mäty, koreňov archangeliky lekárskej, medovkových listov, kvetov prvosienky, 80 gramov nátržníka husieho a po 15 gramov rozdrvenej rasce a koriandra. Tri polievkové lyžice tejto zmesi zalejeme litrom vriacej vody, lúhujeme 10 minút a potom scedíme. Pijeme niekoľkokrát denne po jednej šálke.
Mätový čaj:
Kopcovitú čajovú lyžičku mätových lístkov zalejeme 1 litrom vriacej vody. Čaj lúhujeme prikrytý 10 minút a scedíme. Pijeme dve až tri šálky denne.
Malinový čaj:
Jednu až dve polievkové lyžice malinových lístkov zalejeme šálkou vriacej vody, lúhujeme 10 minút a scedíme. Pijeme viackrát denne.
Rumančekový čaj:
Kopcovitú čajovú lyžičku sušeného rumančeka zalejeme šálkou horúcej vody. Po 10 minútach lúhovania scedíme. Môžeme ochutiť citrónovou šťavou. Pijeme dve šálky denne.
Zeleninovo-ovocná šťava:
V odšťavovači odšťavíme v približne rovnakom pomere čerstvú reďkovku čiernu, pár jabĺk a paradajok. Jednotlivé šťavy zmiešame. Pijeme hneď po odšťavení.
Liečivý kúpeľ:
Päť hrstí narezanej ovsenej slamy povaríme v 1,5 litri vody asi 15 minút. Odvar scedíme a vychladíme na 28 stupňov. Posadíme sa do kúpeľa na štvrť hodinu.