SME

Keď bolí žlčník

Podráždený žlčník vyrieši diéta alebo nemocnica.

(ilustračné foto)(ilustračné foto) (Zdroj: FOTOLIA)

Zemiakový šalát s majonézou, vyprážaná ryba a k tomu plná tácka zákuskov. Ak vás po takomto sviatočnom hodovaní rozbolel žlčník, nabudúce vám bude musieť stačiť skromnejšia hostina.

Typických „žlčnikárov" si väčšinou predstavujeme ako postarších obéznych ľudí so sklonmi k nervozite. Ak však aj nepatríme k tejto vyslovene rizikovej skupine, neznamená to, že náš žlčník je stopercentne v poriadku. Žlčové kamene má vraj približne dvadsať percent dospelej populácie.

Problém je, že spočiatku vôbec nebolia, takže mnohí postihnutí ani nevedia, že ich majú. Často ich odhalia až vtedy, keď dostanú prvý žlčníkový záchvat a potom sa odhodlajú ísť k lekárovi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako pracuje žlčník

Žlčník je tráviaci orgán v tvare hrušky, uložený pod pravým lalokom pečene, s kapacitou asi 60 mililitrov. Denne doň priteká z pečene asi 800 mililitrov žlče, takže počas života sa riadne napracuje.

Žlč je tekutina zložená z vody, žlčových farbív, hlienu, cholesterolu, solí žlčových kyselín a minerálov, ktorá sa zúčastňuje na trávení tukov, aby boli vstrebateľné v tenkom čreve. Žlčník ju potom, keď sa najeme, vypudzuje pomocou hormónu cholecystokínu do dvanástnika.

„Ak je potrava bohatá na tuky alebo jej je naraz veľa, žlčník sa snaží vyprázdniť veľmi rýchlo a často sa tak dajú do pohybu kamene, o ktorých pacient dovtedy ani netušil. Upchajú prechodne žlčovod, a tak sa objavia typické príznaky podráždenia žlčníka," vysvetľuje všeobecná lekárka Eva Smíšková.

SkryťVypnúť reklamu

Niekedy sa môže žlčník podráždiť aj pre atypické anatomické zmeny. Napríklad, ak je jeho vývod kolienkovito ohnutý alebo je v ňom prepážka. Vtedy sú príznaky podobné ako pri žlčových kameňoch. Pociťujeme nevoľnosť, grgá sa nám, sme nafúknutí ako balón a cítime tlak pod pravým rebrom, v horších prípadoch kolikovitú bolesť, ktorá vystreľuje až pod pravú lopatku.

Hladovka alebo nemocnica

Ak nie je bolesť príliš intenzívna a po čase sa nám uľaví, netreba ísť k lekárovi. Možno si vystačíme len s bylinkovým čajom a uvoľňujúcimi liekmi proti kŕčom.

V každom prípade by sme však mali aspoň dvanásť hodín po záchvate držať hladovku, a potom prísnu nízkotučnú diétu," odporúča Eva Smíšková. K lekárovi určite treba ísť, ak je bolesť príliš intenzívna alebo prichádza vo vlnách, prípadne sa k nej pridružia triaška a horúčka. Takéto príznaky totiž poukazujú na zápal žlčových ciest.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa objaví tmavý moč, zožltne pokožka a očné bielka, znamená to, že sa nám upchali žlčové cesty a bez odbornej pomoci si neporadíme. Žlčové kamene upchali vývod, spôsobili koliku a s takou diagnózou treba ísť do nemocnice. Ak sa totiž ku kolike pripojí zápal žlčníkovej steny, hrozí jej prederavenie, čo je životunebezpečný stav, ktorý sa dá riešiť len chirurgickým zákrokom.

Pozor na tuky

Bohužiaľ, žlčníkové kamene sa žiadnymi liekmi ani diétou nedajú zlikvidovať. Keď ich raz máme, už sa ich len tak ľahko nezbavíme. Ak si ich nedáme chirurgicky vybrať, musíme sa pripraviť na tráviace problémy, ktoré sa čiastočne dajú zmierniť výberom stravy.

„Treba sa vyhýbať predovšetkým potravinám bohatým na tuky, údeninám, vysmážaným pokrmom, ostrým koreninám, maku, orechom a strukovinám," odporúča Eva Smíšková a dodáva, že pre žlčník sú dráždivé aj niektoré inak zdravé druhy zeleniny a ovocia. Pozor si treba dávať aj na kel, kapustu, kyslé uhorky, cibuľu, zelenú papriku, čerešne, hrozno a hrušky. Nevhodná je aj káva a alkohol. Najväčší pozor si treba dávať bezprostredne po podráždení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po ukončení poldňovej hladovky, ktorá je nevyhnutná na vymiznutie príznakov, je najlepšie jesť len varené zemiaky alebo ryžu. Neskôr môžeme vyskúšať číry zeleninový vývar, prípadne varené kuracie mäso s kompótom. Ak nám nie je zle, postupne sa dá do hotového jedla pridať troška masla alebo olivového oleja.

Rozhodne sa treba vyhýbať čerstvému kysnutému pečivu, vhodnejšie sú aspoň dvojdňové suché rožky. Je dobré stravovať sa pravidelne, pričom denne je potrebné prijať viacero menších dávok jedla a dostatočné množstvo tekutín. Ani tá najprísnejšia diéta nám však nezaručí, že sa žlčník už nikdy neohlási.

„Podráždenie sa môže objaviť aj pri stresoch, rozčúlení, alebo len tak, zdanlivo bezdôvodne," dodáva Eva Smíšková. Preto by sme si okrem diétneho stravovania mali naordinovať aj pravidelný oddych a vyhýbať sa záťažovým stresovým situáciám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Domáce recepty, ktoré pomáhajú pri problémoch so žlčníkom

Medovkovo-mätový čaj:

Zmiešajme 30 gramov mäty, koreňov archangeliky lekárskej, medovkových listov, kvetov prvosienky, 80 gramov nátržníka husieho a po 15 gramov rozdrvenej rasce a koriandra. Tri polievkové lyžice tejto zmesi zalejeme litrom vriacej vody, lúhujeme 10 minút a potom scedíme. Pijeme niekoľkokrát denne po jednej šálke.

Mätový čaj:

Kopcovitú čajovú lyžičku mätových lístkov zalejeme 1 litrom vriacej vody. Čaj lúhujeme prikrytý 10 minút a scedíme. Pijeme dve až tri šálky denne.

Malinový čaj:

Jednu až dve polievkové lyžice malinových lístkov zalejeme šálkou vriacej vody, lúhujeme 10 minút a scedíme. Pijeme viackrát denne.

Rumančekový čaj:

Kopcovitú čajovú lyžičku sušeného rumančeka zalejeme šálkou horúcej vody. Po 10 minútach lúhovania scedíme. Môžeme ochutiť citrónovou šťavou. Pijeme dve šálky denne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zeleninovo-ovocná šťava:

V odšťavovači odšťavíme v približne rovnakom pomere čerstvú reďkovku čiernu, pár jabĺk a paradajok. Jednotlivé šťavy zmiešame. Pijeme hneď po odšťavení.

Liečivý kúpeľ:

Päť hrstí narezanej ovsenej slamy povaríme v 1,5 litri vody asi 15 minút. Odvar scedíme a vychladíme na 28 stupňov. Posadíme sa do kúpeľa na štvrť hodinu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  2. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  3. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  5. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  6. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni
  8. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  1. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  3. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  6. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  7. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  8. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 13 664
  2. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 8 139
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 017
  4. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 4 994
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 712
  6. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 497
  7. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 2 251
  8. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 2 218
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Ernest Klotton: Tipy na predsvadobné fotografovanie
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 18 064
  2. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 16 517
  3. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 327
  4. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 12 194
  5. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 10 883
  6. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 8 260
  7. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 7 375
  8. Ivan Mlynár: Žiadať od komunistu Fica, aby povedal o SNP pravdu – misia imposibilná. 6 333
  1. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  2. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  3. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
  4. Radko Mačuha: Ficova fotka s Putinom nakoniec nebude zadarmo.
  5. Pavel Macko: Jednanie o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu
  6. Marcel Rebro: Fico, spýtaj sa Putina, ako sa majú príbuzní jeho obetí
  7. Radko Mačuha: Hory majú oči.
  8. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
SkryťZatvoriť reklamu