SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Skúste rybacie rýchlovky

Ľahké rybacie mäso netreba zložito upravovať. Stačí ho len skombinovať s tými správnymi ingredienciami - a zdravé výživné jedlo je na svete.

Rizoto s morskými plodmi
suroviny na 4 - 6 porcií

30 ml olivového oleja
maslo
1 nakrájaná cibuľa
2 strúčiky cesnaku, roztlačené
1 a 1 šálky ryže arborio
125 ml bieleho vína
1 liter svetlého zeleninového alebo rybieho bujónu
2 paradajky, olúpané, zbavené jadierok a nakrájané na kocky
500 g mrazenej zmesi morských plodov
nastrúhaná kôra a šťava z polovice malého citróna
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie na dochutenie
hrsť parmezánu

Zahrejte maslo a olej spolu na malom plameni a opražte cibuľu a cesnak pomaly domäkka. Pridajte ryžu a dobre premiešajte. Pridajte víno a stále miešajte, kým všetko víno nevsiakne. Pridajte bujón (po dávkach 125 ml) a stále miešajte. Pridajte paradajky a zmes morských plodov tesne predtým, než je ryža uvarená. (Pridajte ešte bujón, ak je rizoto príliš suché.) Varte a miešajte asi 5 minút. Pridajte citrónovú kôru, šťavu, parmezán a maslo, premiešajte a ihneď servírujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Rybie filé v marockej omáčke
suroviny na 6 porcií

obrazok_03.jpg15 ml olivového oleja
1 cibuľa nahrubo nakrájaná
2 strúčiky cesnaku najemno nasekaného
2 čajové lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
1 čajová lyžička kumínu (rímskej rasce)
1 čajová lyžička kurkumy
1 palička škorice
5 ml medu
1 plechovka (410g) nakrájaných paradajok
60 ml vody
štipka červenej papriky
soľ
mleté čierne korenie
700 g rybieho filé

Zahrejte olej a opražte cibuľu a cesnak domäkka. Pridajte zázvor, kumín, kurkumu a škoricu a pražte asi 2 minúty. Pridajte med, paradajky, vodu, červenú papriku, soľ, korenie a za stáleho miešania priveďte do varu. Poduste na miernom ohni 10 minút. Do omáčky vložte opatrne rybu. Prikryte a duste 5 - 7 minút, kým ryba nie je uvarená. Servírujte s kuskusom, čerstvými lístkami bazalky a mesiačikom citróna.

Skryť Vypnúť reklamu

Lososové rybie koláče
suroviny na 6 koláčov

obrazok_02.jpg415 g lososa z plechovky
2 zemiaky uvarené a roztlačené
1 polievková lyžica nasekaného petržlenu
15 ml citrónovej šťavy
1/2 nastrúhanej cibule
15 ml majonézy
1 polievková lyžica koláčovej múky
2 uhorky postrúhané
2 vajíčka
soľ
čierne korenie
trocha polohrubej múky alebo strúhanky na obalenie koláčov
olej na vyprážanie

Zmiešajte lososa, zemiaky, petržlen, citrónovú šťavu, cibuľu, majonézu, múku a uhorky. Rozšľahajte vajíčko so soľou a korením a zmiešajte s rybou zmesou. Nechajte 20 minút vychladnúť. Vytvarujte ako mäsové guľky v ruke a trochu ich potlačte. Rozšľahajte vajce a obaľte v ňom každú guľku. Potom ich obaľte v múke alebo strúhanke. Chlaďte ďalších 10 - 20 minút. Opražte ich na oleji do zlatohneda. Vysušte a servírujte so šalátom a bylinkovou majonézou alebo so zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Treska s olivovým quicheom
suroviny na 8 porcií

obrazok_04.jpgCesto
maslo
2 šálky bielej strúhanky
1 šálka strúhaného syra
štipka papriky
Plnka
500 g varenej tresky
1 nakrájaná cibuľa
maslo
1 šálky strúhaného čedaru
50 g odkôstkovaných zelených olív nahrubo nakrájaných
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
3 vajíčka
1 žĺtok
250 ml mlieka
125 ml kyslej smotany

Vymiešajte strúhanku, maslo, syr a papriku na cesto a zľahka pritlačte na dno a boky zapekacej misky na quiche. Odstráňte kožu a kosti a rozoberte rybu na malé kúsky. Opražte cibuľu na masle domäkka. Zmiešajte s nadrobenou rybou, olivami a syrom. Rozšľahajte spolu vajcia, žĺtok, mlieko, kyslú smotanu, soľ, korenie a petržlen a zmiešajte so zvyšnými ingredienciami. Nalejte na cesto a pečte 35 minút, kým nie je zmes teplá a zlatohnedá. Servírujte so šalátom a tatárskou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  6. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Keď ekológia spája
  9. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  10. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 401
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 137
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 404
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 313
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 130
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 923
  7. Od Česka až po Jadran 2 922
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 836
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 695
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 452
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zuzana Rehák Štefečeková so zlatou medailou na LOH Tokio 2020 / 2021.

Zuzana Rehák Štefečeková vyhrala na olympiáde trap.


Boris Vanya 2 h
Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková (uprostred) sa teší zo zisku zlatej medaily.

Sledujte dianie z olympiády s nami.


Sportnet 10 h
Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 536 obetí.


a 4 ďalší 10 h

Deťom nepatria do rúk zápalky, nedospelým občanom referendum.


Neprehliadnite tiež

Zelená fazuľka na baskický spôsob

Struky sú zdrojom prospešných látok.


20 h

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


27. júl
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


27. júl