Skúste rybacie rýchlovky

Ľahké rybacie mäso netreba zložito upravovať. Stačí ho len skombinovať s tými správnymi ingredienciami - a zdravé výživné jedlo je na svete.

Rizoto s morskými plodmi
suroviny na 4 - 6 porcií

30 ml olivového oleja
maslo
1 nakrájaná cibuľa
2 strúčiky cesnaku, roztlačené
1 a 1 šálky ryže arborio
125 ml bieleho vína
1 liter svetlého zeleninového alebo rybieho bujónu
2 paradajky, olúpané, zbavené jadierok a nakrájané na kocky
500 g mrazenej zmesi morských plodov
nastrúhaná kôra a šťava z polovice malého citróna
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie na dochutenie
hrsť parmezánu

Zahrejte maslo a olej spolu na malom plameni a opražte cibuľu a cesnak pomaly domäkka. Pridajte ryžu a dobre premiešajte. Pridajte víno a stále miešajte, kým všetko víno nevsiakne. Pridajte bujón (po dávkach 125 ml) a stále miešajte. Pridajte paradajky a zmes morských plodov tesne predtým, než je ryža uvarená. (Pridajte ešte bujón, ak je rizoto príliš suché.) Varte a miešajte asi 5 minút. Pridajte citrónovú kôru, šťavu, parmezán a maslo, premiešajte a ihneď servírujte.

Rybie filé v marockej omáčke
suroviny na 6 porcií

obrazok_03.jpg15 ml olivového oleja
1 cibuľa nahrubo nakrájaná
2 strúčiky cesnaku najemno nasekaného
2 čajové lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
1 čajová lyžička kumínu (rímskej rasce)
1 čajová lyžička kurkumy
1 palička škorice
5 ml medu
1 plechovka (410g) nakrájaných paradajok
60 ml vody
štipka červenej papriky
soľ
mleté čierne korenie
700 g rybieho filé

Zahrejte olej a opražte cibuľu a cesnak domäkka. Pridajte zázvor, kumín, kurkumu a škoricu a pražte asi 2 minúty. Pridajte med, paradajky, vodu, červenú papriku, soľ, korenie a za stáleho miešania priveďte do varu. Poduste na miernom ohni 10 minút. Do omáčky vložte opatrne rybu. Prikryte a duste 5 - 7 minút, kým ryba nie je uvarená. Servírujte s kuskusom, čerstvými lístkami bazalky a mesiačikom citróna.

Lososové rybie koláče
suroviny na 6 koláčov

obrazok_02.jpg415 g lososa z plechovky
2 zemiaky uvarené a roztlačené
1 polievková lyžica nasekaného petržlenu
15 ml citrónovej šťavy
1/2 nastrúhanej cibule
15 ml majonézy
1 polievková lyžica koláčovej múky
2 uhorky postrúhané
2 vajíčka
soľ
čierne korenie
trocha polohrubej múky alebo strúhanky na obalenie koláčov
olej na vyprážanie

Zmiešajte lososa, zemiaky, petržlen, citrónovú šťavu, cibuľu, majonézu, múku a uhorky. Rozšľahajte vajíčko so soľou a korením a zmiešajte s rybou zmesou. Nechajte 20 minút vychladnúť. Vytvarujte ako mäsové guľky v ruke a trochu ich potlačte. Rozšľahajte vajce a obaľte v ňom každú guľku. Potom ich obaľte v múke alebo strúhanke. Chlaďte ďalších 10 - 20 minút. Opražte ich na oleji do zlatohneda. Vysušte a servírujte so šalátom a bylinkovou majonézou alebo so zeleninou.

Treska s olivovým quicheom
suroviny na 8 porcií

obrazok_04.jpgCesto
maslo
2 šálky bielej strúhanky
1 šálka strúhaného syra
štipka papriky
Plnka
500 g varenej tresky
1 nakrájaná cibuľa
maslo
1 šálky strúhaného čedaru
50 g odkôstkovaných zelených olív nahrubo nakrájaných
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
3 vajíčka
1 žĺtok
250 ml mlieka
125 ml kyslej smotany

Vymiešajte strúhanku, maslo, syr a papriku na cesto a zľahka pritlačte na dno a boky zapekacej misky na quiche. Odstráňte kožu a kosti a rozoberte rybu na malé kúsky. Opražte cibuľu na masle domäkka. Zmiešajte s nadrobenou rybou, olivami a syrom. Rozšľahajte spolu vajcia, žĺtok, mlieko, kyslú smotanu, soľ, korenie a petržlen a zmiešajte so zvyšnými ingredienciami. Nalejte na cesto a pečte 35 minút, kým nie je zmes teplá a zlatohnedá. Servírujte so šalátom a tatárskou omáčkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  2. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  3. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  4. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  5. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  6. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  7. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  8. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  9. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  10. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 928
  2. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 7 645
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 033
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 242
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 192
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 177
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 237
  8. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 742
  9. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 3 422
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 510

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

RTVS nie je vaša televízia (píše Michal Havran)

Krajinu neurobíte prosperujúcejšou tak, že budete určovať, kto a kde s vami môže diskutovať.

KOMENTÁRE

Čistými rukami proti stúpencom čistej rasy

Akákoľvek akcia proti extrémizmu vyznie dôveryhodne, keď ju vykonávajú inštitúcie zastupujúce spravodlivý štát.

DOMOV

Polícia obvinila poslanca ĽSNS, opozícia ju kritizuje

Stanislava Mizíka polícia odviedla počas rokovania v parlamente.

KULTÚRA

Johnny Depp skrachoval. Nechajte ho, sám to tak chcel

Za mesiac minie dva milióny, víno ho stojí tridsať tisíc. Náhradu žiada na súde.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.

Kathrine Switzer: Ako prvá žena na maratóne čelila zúrivosti, zmenila históriu

Chcela ukázať, čo ženy dokážu, ovplyvnila vývoj športu.

Prečo muži používajú sexistické vtipy?

Vedci našli odpoveď a súvisí s ohrozením ich mužnosti.

Čo si obliecť na maturitu a štátnice?

Skúšky v škole sú formálnymi udalosťami, dospelosť a úctu prejavujeme aj oblečením.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop