SME

Skúste rybacie rýchlovky

Ľahké rybacie mäso netreba zložito upravovať. Stačí ho len skombinovať s tými správnymi ingredienciami - a zdravé výživné jedlo je na svete.

Rizoto s morskými plodmi
suroviny na 4 - 6 porcií

30 ml olivového oleja
maslo
1 nakrájaná cibuľa
2 strúčiky cesnaku, roztlačené
1 a 1 šálky ryže arborio
125 ml bieleho vína
1 liter svetlého zeleninového alebo rybieho bujónu
2 paradajky, olúpané, zbavené jadierok a nakrájané na kocky
500 g mrazenej zmesi morských plodov
nastrúhaná kôra a šťava z polovice malého citróna
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie na dochutenie
hrsť parmezánu

Zahrejte maslo a olej spolu na malom plameni a opražte cibuľu a cesnak pomaly domäkka. Pridajte ryžu a dobre premiešajte. Pridajte víno a stále miešajte, kým všetko víno nevsiakne. Pridajte bujón (po dávkach 125 ml) a stále miešajte. Pridajte paradajky a zmes morských plodov tesne predtým, než je ryža uvarená. (Pridajte ešte bujón, ak je rizoto príliš suché.) Varte a miešajte asi 5 minút. Pridajte citrónovú kôru, šťavu, parmezán a maslo, premiešajte a ihneď servírujte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rybie filé v marockej omáčke
suroviny na 6 porcií

obrazok_03.jpg15 ml olivového oleja
1 cibuľa nahrubo nakrájaná
2 strúčiky cesnaku najemno nasekaného
2 čajové lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
1 čajová lyžička kumínu (rímskej rasce)
1 čajová lyžička kurkumy
1 palička škorice
5 ml medu
1 plechovka (410g) nakrájaných paradajok
60 ml vody
štipka červenej papriky
soľ
mleté čierne korenie
700 g rybieho filé

Zahrejte olej a opražte cibuľu a cesnak domäkka. Pridajte zázvor, kumín, kurkumu a škoricu a pražte asi 2 minúty. Pridajte med, paradajky, vodu, červenú papriku, soľ, korenie a za stáleho miešania priveďte do varu. Poduste na miernom ohni 10 minút. Do omáčky vložte opatrne rybu. Prikryte a duste 5 - 7 minút, kým ryba nie je uvarená. Servírujte s kuskusom, čerstvými lístkami bazalky a mesiačikom citróna.

SkryťVypnúť reklamu

Lososové rybie koláče
suroviny na 6 koláčov

obrazok_02.jpg415 g lososa z plechovky
2 zemiaky uvarené a roztlačené
1 polievková lyžica nasekaného petržlenu
15 ml citrónovej šťavy
1/2 nastrúhanej cibule
15 ml majonézy
1 polievková lyžica koláčovej múky
2 uhorky postrúhané
2 vajíčka
soľ
čierne korenie
trocha polohrubej múky alebo strúhanky na obalenie koláčov
olej na vyprážanie

Zmiešajte lososa, zemiaky, petržlen, citrónovú šťavu, cibuľu, majonézu, múku a uhorky. Rozšľahajte vajíčko so soľou a korením a zmiešajte s rybou zmesou. Nechajte 20 minút vychladnúť. Vytvarujte ako mäsové guľky v ruke a trochu ich potlačte. Rozšľahajte vajce a obaľte v ňom každú guľku. Potom ich obaľte v múke alebo strúhanke. Chlaďte ďalších 10 - 20 minút. Opražte ich na oleji do zlatohneda. Vysušte a servírujte so šalátom a bylinkovou majonézou alebo so zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu

Treska s olivovým quicheom
suroviny na 8 porcií

obrazok_04.jpgCesto
maslo
2 šálky bielej strúhanky
1 šálka strúhaného syra
štipka papriky
Plnka
500 g varenej tresky
1 nakrájaná cibuľa
maslo
1 šálky strúhaného čedaru
50 g odkôstkovaných zelených olív nahrubo nakrájaných
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
3 vajíčka
1 žĺtok
250 ml mlieka
125 ml kyslej smotany

Vymiešajte strúhanku, maslo, syr a papriku na cesto a zľahka pritlačte na dno a boky zapekacej misky na quiche. Odstráňte kožu a kosti a rozoberte rybu na malé kúsky. Opražte cibuľu na masle domäkka. Zmiešajte s nadrobenou rybou, olivami a syrom. Rozšľahajte spolu vajcia, žĺtok, mlieko, kyslú smotanu, soľ, korenie a petržlen a zmiešajte so zvyšnými ingredienciami. Nalejte na cesto a pečte 35 minút, kým nie je zmes teplá a zlatohnedá. Servírujte so šalátom a tatárskou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


21
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, nerozhodnú vojaci a politici, ale strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu