SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Zahrejte sa polievkou

Čo môže byť chutnejšie počas mrazivých zimných dní ako výdatná horúca polievka?

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Polievka Minestrone
suroviny na 6 - 8 porcií

125 g sušenej bielej fazule
2 polievkové lyžice masla
200 g cukety nakrájanej na kocky
3 mrkvy pokrájané na kocky
2 zemiaky pokrájané na kocky
1 veľký zeler nakrájaný
200 g údených bravčových plátkov
2 cibule nadrobno nakrájané
4 póriky nadrobno nakrájané
3 veľké paradajky nakrájané na malé kocky
2 litre kuracieho bujónu
1 bobkový list
soľ
čierne korenie

Priveďte v hrnci liter vody do varu. Pridajte sušenú fazuľu a varte 2 minúty. Nechajte hodinu odstáť. Dajte späť na oheň a duste hodinu, kým fazuľa mierne nezmäkne. Opražte na masle cuketu, mrkvu, zemiaky a zeler 5 minút. Na olivovom oleji opečte bravčové plátky dochrumkava. Vyberte ich z panvice a osušte ich na papierovej utierke. Opražte cibuľu a pór v panvici, v ktorej ste vyprážali mäso. Do hrnca s fazuľou pridajte paradajky, opraženú zeleninu, bujón a bobkový list. Dochuťte soľou a korením. Varte 25 minút. Pridajte mäso a varte ďalších 15 - 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievka z kurčaťa a opekanej kapie
suroviny na 6 - 8 porcií

12 červených kapiových paprík
10 kuracích stehien
soľ a čierne korenie
30 ml olivového oleja
1 nadrobno nakrájaná cibuľa
2 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku
1,5 litra kuracieho bujónu
hrsť natrhaných listov čerstvej bazalky

Zahrejte rúru na 200 °C. Položte kapiové papriky na plech a kuracie stehná do zapekacej misky. Dochuťte stehná soľou a čiernym korením. Pečte 40 minút. Vyberte papriky a kurča z rúry. Dajte papriky do misky a prikryte fóliou. Nechajte 15 minút odstáť. Potom z nich odstráňte kožu a jadierka. Nakrájajte na hrubé plátky. Odstráňte kožu z kurčaťa a vykostite ho. V hrnci zahrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a dohneda ju opražte. Pridajte papriky a cesnak, bujón, stehná a lístky bazalky. Varte na miernom ohni 5 minút. Rozdeľte do polievkových misiek a servírujte s chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Paradajková a chlebová polievka
suroviny na 6 porcií

1,5 litra zeleninového bujónu
60 ml olivového oleja
1 cibuľa nadrobno nakrájaná
1 kg veľmi zrelých paradajok, nakrájaných, so šupkou
1 veľká ciabatta s odstránenou kôrkou, nalámaná na kúsky
3 strúčiky nakrájaného cesnaku
soľ
čierne korenie

Kôrky z ciabatty s bazalkou a parmezánom:
50 ml olivového oleja
hrsť lístkov bazalky, nadrobno nasekaných
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
kôrky z ciabatty
50 g nastrúhaného parmezánu alebo syru pecorino

Zohrejte bujón v hrnci. Zahrejte olivový olej na panvici a pridajte cibuľu a paradajky. Pražte 10 minút. Opražené paradajky a cibuľu rozmixujte v mixeri. Nalejte do hrnca s bujónom. Pridajte ciabattu a cesnak. Hrniec zakryte a nechajte dusiť 45 minút. Občas zamiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Servírujte s kôrkami z ciabatty.
Kôrky z ciabatty: Zahrejte rúru na 180 °C. Zmiešajte olivový olej a lístky bazalky. Ochuťte soľou a čiernym korením. Rozdeľte zmes na ciabattové kôrky a posypte syrom. Dajte do predhriatej rúry na 5 - 10 minút, kým sa syr neroztopí. Servírujte teplé.

Skryť Vypnúť reklamu

Červená hovädzia polievka
suroviny na 6 - 8 porcií

500 g hovädzieho mäsa s kosťou
30 ml slnečnicového oleja
1 cibuľa, nakrájaná
2 mrkvy, pozdĺžne prekrojené a nakrájané
1 veľká stonka zeleru, nakrájaná na kúsky
6 paradajok, pokrájaných na kocky
750 ml vody
15 ml worcesterskej omáčky
1 bobkový list
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Zahrejte rúru na 140 °C. Dajte mäso do hrnca. Prikryte pokrievkou a vložte do rúry aspoň na 4 hodiny. Vyberte a nechajte vychladnúť. Oberte mäso od kostí a odstráňte tuk. Kosti odložte. Zahrejte v hrnci olej. Opražte cibuľu, mrkvu a zeler 10 minút. Pridajte paradajky a pražte ďalších 5 minút. Pridajte mäso, kosti a huspeninu z vychladeného mäsa. Pridajte vodu, bobkový list a worcesterskú omáčku. Dochuťte soľou a čiernym korením. Hrniec prikryte a nechajte dusiť aspoň 4 hodiny. Občas pomiešajte. Ak polievka pôsobí príliš husto, môžete pridať trochu vody, ale pamätajte, že musí byť výdatná a hustá.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 329
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 439
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 248
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 163
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 179
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 470
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 791
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 920
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 766
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 742
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu