Zahrejte sa polievkou

Čo môže byť chutnejšie počas mrazivých zimných dní ako výdatná horúca polievka?

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Polievka Minestrone
suroviny na 6 - 8 porcií

125 g sušenej bielej fazule
2 polievkové lyžice masla
200 g cukety nakrájanej na kocky
3 mrkvy pokrájané na kocky
2 zemiaky pokrájané na kocky
1 veľký zeler nakrájaný
200 g údených bravčových plátkov
2 cibule nadrobno nakrájané
4 póriky nadrobno nakrájané
3 veľké paradajky nakrájané na malé kocky
2 litre kuracieho bujónu
1 bobkový list
soľ
čierne korenie

Priveďte v hrnci liter vody do varu. Pridajte sušenú fazuľu a varte 2 minúty. Nechajte hodinu odstáť. Dajte späť na oheň a duste hodinu, kým fazuľa mierne nezmäkne. Opražte na masle cuketu, mrkvu, zemiaky a zeler 5 minút. Na olivovom oleji opečte bravčové plátky dochrumkava. Vyberte ich z panvice a osušte ich na papierovej utierke. Opražte cibuľu a pór v panvici, v ktorej ste vyprážali mäso. Do hrnca s fazuľou pridajte paradajky, opraženú zeleninu, bujón a bobkový list. Dochuťte soľou a korením. Varte 25 minút. Pridajte mäso a varte ďalších 15 - 20 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z kurčaťa a opekanej kapie
suroviny na 6 - 8 porcií

12 červených kapiových paprík
10 kuracích stehien
soľ a čierne korenie
30 ml olivového oleja
1 nadrobno nakrájaná cibuľa
2 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku
1,5 litra kuracieho bujónu
hrsť natrhaných listov čerstvej bazalky

Zahrejte rúru na 200 °C. Položte kapiové papriky na plech a kuracie stehná do zapekacej misky. Dochuťte stehná soľou a čiernym korením. Pečte 40 minút. Vyberte papriky a kurča z rúry. Dajte papriky do misky a prikryte fóliou. Nechajte 15 minút odstáť. Potom z nich odstráňte kožu a jadierka. Nakrájajte na hrubé plátky. Odstráňte kožu z kurčaťa a vykostite ho. V hrnci zahrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a dohneda ju opražte. Pridajte papriky a cesnak, bujón, stehná a lístky bazalky. Varte na miernom ohni 5 minút. Rozdeľte do polievkových misiek a servírujte s chlebom.

Paradajková a chlebová polievka
suroviny na 6 porcií

1,5 litra zeleninového bujónu
60 ml olivového oleja
1 cibuľa nadrobno nakrájaná
1 kg veľmi zrelých paradajok, nakrájaných, so šupkou
1 veľká ciabatta s odstránenou kôrkou, nalámaná na kúsky
3 strúčiky nakrájaného cesnaku
soľ
čierne korenie

Kôrky z ciabatty s bazalkou a parmezánom:
50 ml olivového oleja
hrsť lístkov bazalky, nadrobno nasekaných
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
kôrky z ciabatty
50 g nastrúhaného parmezánu alebo syru pecorino

Zohrejte bujón v hrnci. Zahrejte olivový olej na panvici a pridajte cibuľu a paradajky. Pražte 10 minút. Opražené paradajky a cibuľu rozmixujte v mixeri. Nalejte do hrnca s bujónom. Pridajte ciabattu a cesnak. Hrniec zakryte a nechajte dusiť 45 minút. Občas zamiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Servírujte s kôrkami z ciabatty.
Kôrky z ciabatty: Zahrejte rúru na 180 °C. Zmiešajte olivový olej a lístky bazalky. Ochuťte soľou a čiernym korením. Rozdeľte zmes na ciabattové kôrky a posypte syrom. Dajte do predhriatej rúry na 5 - 10 minút, kým sa syr neroztopí. Servírujte teplé.

Červená hovädzia polievka
suroviny na 6 - 8 porcií

500 g hovädzieho mäsa s kosťou
30 ml slnečnicového oleja
1 cibuľa, nakrájaná
2 mrkvy, pozdĺžne prekrojené a nakrájané
1 veľká stonka zeleru, nakrájaná na kúsky
6 paradajok, pokrájaných na kocky
750 ml vody
15 ml worcesterskej omáčky
1 bobkový list
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Zahrejte rúru na 140 °C. Dajte mäso do hrnca. Prikryte pokrievkou a vložte do rúry aspoň na 4 hodiny. Vyberte a nechajte vychladnúť. Oberte mäso od kostí a odstráňte tuk. Kosti odložte. Zahrejte v hrnci olej. Opražte cibuľu, mrkvu a zeler 10 minút. Pridajte paradajky a pražte ďalších 5 minút. Pridajte mäso, kosti a huspeninu z vychladeného mäsa. Pridajte vodu, bobkový list a worcesterskú omáčku. Dochuťte soľou a čiernym korením. Hrniec prikryte a nechajte dusiť aspoň 4 hodiny. Občas pomiešajte. Ak polievka pôsobí príliš husto, môžete pridať trochu vody, ale pamätajte, že musí byť výdatná a hustá.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 313
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 124
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 929
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 753
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 413
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 954
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 771
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 075
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 945

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.