SME

Zahrejte sa polievkou

Čo môže byť chutnejšie počas mrazivých zimných dní ako výdatná horúca polievka?

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Polievka Minestrone
suroviny na 6 - 8 porcií

125 g sušenej bielej fazule
2 polievkové lyžice masla
200 g cukety nakrájanej na kocky
3 mrkvy pokrájané na kocky
2 zemiaky pokrájané na kocky
1 veľký zeler nakrájaný
200 g údených bravčových plátkov
2 cibule nadrobno nakrájané
4 póriky nadrobno nakrájané
3 veľké paradajky nakrájané na malé kocky
2 litre kuracieho bujónu
1 bobkový list
soľ
čierne korenie

Priveďte v hrnci liter vody do varu. Pridajte sušenú fazuľu a varte 2 minúty. Nechajte hodinu odstáť. Dajte späť na oheň a duste hodinu, kým fazuľa mierne nezmäkne. Opražte na masle cuketu, mrkvu, zemiaky a zeler 5 minút. Na olivovom oleji opečte bravčové plátky dochrumkava. Vyberte ich z panvice a osušte ich na papierovej utierke. Opražte cibuľu a pór v panvici, v ktorej ste vyprážali mäso. Do hrnca s fazuľou pridajte paradajky, opraženú zeleninu, bujón a bobkový list. Dochuťte soľou a korením. Varte 25 minút. Pridajte mäso a varte ďalších 15 - 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Polievka z kurčaťa a opekanej kapie
suroviny na 6 - 8 porcií

12 červených kapiových paprík
10 kuracích stehien
soľ a čierne korenie
30 ml olivového oleja
1 nadrobno nakrájaná cibuľa
2 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku
1,5 litra kuracieho bujónu
hrsť natrhaných listov čerstvej bazalky

Zahrejte rúru na 200 °C. Položte kapiové papriky na plech a kuracie stehná do zapekacej misky. Dochuťte stehná soľou a čiernym korením. Pečte 40 minút. Vyberte papriky a kurča z rúry. Dajte papriky do misky a prikryte fóliou. Nechajte 15 minút odstáť. Potom z nich odstráňte kožu a jadierka. Nakrájajte na hrubé plátky. Odstráňte kožu z kurčaťa a vykostite ho. V hrnci zahrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a dohneda ju opražte. Pridajte papriky a cesnak, bujón, stehná a lístky bazalky. Varte na miernom ohni 5 minút. Rozdeľte do polievkových misiek a servírujte s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajková a chlebová polievka
suroviny na 6 porcií

1,5 litra zeleninového bujónu
60 ml olivového oleja
1 cibuľa nadrobno nakrájaná
1 kg veľmi zrelých paradajok, nakrájaných, so šupkou
1 veľká ciabatta s odstránenou kôrkou, nalámaná na kúsky
3 strúčiky nakrájaného cesnaku
soľ
čierne korenie

Kôrky z ciabatty s bazalkou a parmezánom:
50 ml olivového oleja
hrsť lístkov bazalky, nadrobno nasekaných
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
kôrky z ciabatty
50 g nastrúhaného parmezánu alebo syru pecorino

Zohrejte bujón v hrnci. Zahrejte olivový olej na panvici a pridajte cibuľu a paradajky. Pražte 10 minút. Opražené paradajky a cibuľu rozmixujte v mixeri. Nalejte do hrnca s bujónom. Pridajte ciabattu a cesnak. Hrniec zakryte a nechajte dusiť 45 minút. Občas zamiešajte. Dochuťte soľou a čiernym korením. Servírujte s kôrkami z ciabatty.
Kôrky z ciabatty: Zahrejte rúru na 180 °C. Zmiešajte olivový olej a lístky bazalky. Ochuťte soľou a čiernym korením. Rozdeľte zmes na ciabattové kôrky a posypte syrom. Dajte do predhriatej rúry na 5 - 10 minút, kým sa syr neroztopí. Servírujte teplé.

SkryťVypnúť reklamu

Červená hovädzia polievka
suroviny na 6 - 8 porcií

500 g hovädzieho mäsa s kosťou
30 ml slnečnicového oleja
1 cibuľa, nakrájaná
2 mrkvy, pozdĺžne prekrojené a nakrájané
1 veľká stonka zeleru, nakrájaná na kúsky
6 paradajok, pokrájaných na kocky
750 ml vody
15 ml worcesterskej omáčky
1 bobkový list
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Zahrejte rúru na 140 °C. Dajte mäso do hrnca. Prikryte pokrievkou a vložte do rúry aspoň na 4 hodiny. Vyberte a nechajte vychladnúť. Oberte mäso od kostí a odstráňte tuk. Kosti odložte. Zahrejte v hrnci olej. Opražte cibuľu, mrkvu a zeler 10 minút. Pridajte paradajky a pražte ďalších 5 minút. Pridajte mäso, kosti a huspeninu z vychladeného mäsa. Pridajte vodu, bobkový list a worcesterskú omáčku. Dochuťte soľou a čiernym korením. Hrniec prikryte a nechajte dusiť aspoň 4 hodiny. Občas pomiešajte. Ak polievka pôsobí príliš husto, môžete pridať trochu vody, ale pamätajte, že musí byť výdatná a hustá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 960
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 583
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 763
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 590
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 025
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 615
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 096
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 192
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 12 017
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 558
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 276
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 858
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 672
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 016
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 527
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu