SME
Pondelok, 25. október, 2021 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky
VYBERÁME Z ARCHÍVU

Ako v pohode napiecť na Vianoce 2/2

Chystáte sa na vianočné pečenie a chcete, aby sa vám všetko podarilo na prvý krát? Pripravili sme pre vás všetko, čo k pečeniu potrebujete vedieť. Nepodceňujte suroviny a snažte sa dodržať osvedčené receptúry, s výsledkom budete viac ako spokojní.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

UMENIE CESTA...

Vajíčka výrazne rozhodujú o výsledku . Vyberajte tie, na ktorých sa môžete dozvedieť informácie o pôvode.
Múku vyberajte takú, ktorá je určená pre jemné múčniky. Spoznáte ju podľa označenia špeciál a nikdy nepodceňujte jej preosievanie.

Margaríny nahraďte maslom.


Pre zjemnenie srvátku a nie vodu. Droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa so staršou „kockou“, ktorá je stále v záruke.

Pri spracovaní rozhoduje rýchlosť, ako náhle vajíčka rozbijete, spracujte ich okamžite.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak budete šľahať z bielkov sneh, žĺtky a bielky musia byt oddelené s maximálnou precíznosťou. Ak sa v bielku objaví čo i len kúsok žĺtku, šľahanie bude neefektívne. Problémom je tuk, ktorý sa v žĺtkoch nachádza. Nerozbíjajte vajíčka priamo do misky, ale pre každé použite ako medzistupeň samostatnú nádobu.


Pri šľahaní používajte stredné otáčky mixéra. Vysoký výkon spôsobuje veľký nápor vzduchu, ktorý bubliny zväčšuje a trhá.
Voda sa odparuje, sneh sa dehydruje a prešľaháva. Venujte šľahaniu dostatočný čas, nesnažte sa skrátiť prípravu vysokým výkonom. Pozor na mastnoty v nádobe, pôsobia rovnako deštruktívne ako žĺtok.

Na vyšľahanie kvalitného snehu používajte výhradne cukor kryštál. Práškový cukor sa nielenže rozpúšťa rýchlejšie ako je potrebné, ale obsiahnutý škrob a prísady proti hrudkovateniu spôsobujú, že klesá ku dnu.

Skryť Vypnúť reklamu

Každé cesto má svoje špecifiká a preto sme pre vás pripravili tipy, ako sa vysporiadať s najpoužívanejšími druhmi.


Lístkové cesto


Dôležitá je vyhriata rúra aspoň na 220 až 230 °C – cesto sa len vtedy efektne vrstvovito vyzdvihne.
Kupované kocky cesta nerozkladajte ako noviny. Vždy ich rozvaľkajte priamo od stredu. Iba vtedy bude cesto pekne navrstvené.
Pred vložením do rúry cesto pokropte a do rúry streknite trochu vody.


Piškótové cesto

Najprv vyšľahajte bielka na sneh a potom ručne zapracujte ostatné suroviny.
S cukrom to nepreháňajte – vo veľkom množstve vysušuje cesto.
Pridajte vždy štipku soli – tá zvýrazní chuť cesta.
Trocha medu, rozpusteného hroznového cukru alebo oleja cesto zvláčni.



Kysnuté cesto

Skryť Vypnúť reklamu

Zarobené cesto nechajte dobre vykysnúť. Ideálne je, ak zdvojnásobí svoj objem
Vykysnuté cesto intenzívne spracujte na doske, premieste, vložte do formy (záleží na recepte) a nechajte ešte aspoň 30 min. znova vykysnúť.

Pripravili sme pre vás recepty, ktoré sú overené v praxi.. Ak dodržíte postup, dosiahnete majstrovský výsledok.

Piškótové cesto, ktoré zaručene neskazíte
Suroviny:

  • 5 ks vajcia (oddelene bielky a žĺtka)

  • 5 PL hladkej múky (skúste nahradiť 1PL maizenou – zjemní cesto)
  • 5 PL cukru kryštál
  • ½ balenia prášku do pečiva

Postup: ´


1. vyšľahajte bielka s cukrom do hustej peny (cukor pridávajte postupne, nie naraz)
2. postupne primiešajte žĺtky – opäť v mixéri
3. zmes prelejte do väčšej misy a postupne po 1 lyžičke zľahka primiešavajte múku (v múke nezabudnite vopred rozmiešať prášok do pečiva)
4. cesto opatrne vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie
5. pečte pri teplote 175 °C asi 15-20 minút

Skryť Vypnúť reklamu

Medovníkové cesto

Suroviny:


  • 1000g hladká múka špeciál
  • 500g med
  • 300g cukor kryštál
  • 0,25l voda (pridajte/uberte podľa potreby konzistencie cesta)
  • 2 celé vajcia
  • 1ČL perníkové korenie
  • 20g sóda bikarbóna
  • 1ČL mletá škorica (voliteľné)

Postup:

  1. med, cukor a vodu zmiešajte a prevarte
  2. ešte horúcu zmes spojte s hladkou múkou
  3. zmes nechajte takmer vychladnúť, zapracujte vajcia, škoricu, perníkové korenie a sódu bikarbónu zmiešané s trochou múky
  4. spracujte vláčne cesto (ani riedke ani husté), podľa potreby pridajte múku alebo vodu, dobre ho premieste, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte v chlade odpočinúť min. 5 hodín - ideálne je cesto pripraviť večer a na druhý deň piecť
  5. cesto vyvaľkajte asi na 0,5cm hrubý plát, vykrajujte ľubovoľné tvary, poukladajte na plech, potrite vajíčkom a pečte pri teplote 175C asi 6 - 7 min.
  6. po upečení medovníčky ešte raz potrite vajíčkom a nechajte vychladnúť

AKO SKLADOVAŤ...

Skryť Vypnúť reklamu

Múčniky z piškótového, odpaľovaného, kysnutého cesta s krémom a rôznymi šľahačkovými/pudingovými náplňami skladujte výlučne v chlade do 3 dní. Či už je to vaša domáca špajza alebo chladnička, múčnik dôkladne prikryte špeciálnym tortovým krytom, pergamenovým papierom alebo alobalom. Zabránite tak vysúšaniu a cesto až tak neabsorbuje okolité vône údenín, kapusty či rýb.

Suché čajové pečivo je najideálnejšie skladovať v boxoch, plechoviciach a pod. vydrží izbovú teplotu, i keď chlad len predĺži trvanlivosť.


Ak poznáte triky, ktoré sviatočné pečenie uľahčia, podeľte sa s nimi v diskusii pod článkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  2. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  7. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  8. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  9. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku
  10. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  3. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  4. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  5. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  6. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  7. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 15 018
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 8 138
  3. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 326
  4. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 4 233
  5. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 636
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 625
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 290
  8. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 801
  9. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor 2 555
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 2 309
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský.

Tím Očistec už má piatich svedkov.


13 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kollár je už mentálne v opozícii.


a 2 ďalší 9 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Pavlína Fichta Čierna so synom Johannom

Pavlínu Fichta Čiernu hnevajú extrémistické návrhy v parlamente.


22. okt
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


21. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 647
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 604
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 11 876
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 952
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 413
  6. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 6 209
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 056
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 801
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu