SME

Ako v pohode napiecť na Vianoce 2/2

Chystáte sa na vianočné pečenie a chcete, aby sa vám všetko podarilo na prvý krát? Pripravili sme pre vás všetko, čo k pečeniu potrebujete vedieť. Nepodceňujte suroviny a snažte sa dodržať osvedčené receptúry, s výsledkom budete viac ako spokojní.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

UMENIE CESTA...

Vajíčka výrazne rozhodujú o výsledku . Vyberajte tie, na ktorých sa môžete dozvedieť informácie o pôvode.
Múku vyberajte takú, ktorá je určená pre jemné múčniky. Spoznáte ju podľa označenia špeciál a nikdy nepodceňujte jej preosievanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Margaríny nahraďte maslom.


Pre zjemnenie srvátku a nie vodu. Droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa so staršou „kockou“, ktorá je stále v záruke.

Pri spracovaní rozhoduje rýchlosť, ako náhle vajíčka rozbijete, spracujte ich okamžite.

SkryťVypnúť reklamu

Ak budete šľahať z bielkov sneh, žĺtky a bielky musia byt oddelené s maximálnou precíznosťou. Ak sa v bielku objaví čo i len kúsok žĺtku, šľahanie bude neefektívne. Problémom je tuk, ktorý sa v žĺtkoch nachádza. Nerozbíjajte vajíčka priamo do misky, ale pre každé použite ako medzistupeň samostatnú nádobu.


Pri šľahaní používajte stredné otáčky mixéra. Vysoký výkon spôsobuje veľký nápor vzduchu, ktorý bubliny zväčšuje a trhá.
Voda sa odparuje, sneh sa dehydruje a prešľaháva. Venujte šľahaniu dostatočný čas, nesnažte sa skrátiť prípravu vysokým výkonom. Pozor na mastnoty v nádobe, pôsobia rovnako deštruktívne ako žĺtok.

Na vyšľahanie kvalitného snehu používajte výhradne cukor kryštál. Práškový cukor sa nielenže rozpúšťa rýchlejšie ako je potrebné, ale obsiahnutý škrob a prísady proti hrudkovateniu spôsobujú, že klesá ku dnu.

SkryťVypnúť reklamu

Každé cesto má svoje špecifiká a preto sme pre vás pripravili tipy, ako sa vysporiadať s najpoužívanejšími druhmi.


Lístkové cesto


Dôležitá je vyhriata rúra aspoň na 220 až 230 °C – cesto sa len vtedy efektne vrstvovito vyzdvihne.
Kupované kocky cesta nerozkladajte ako noviny. Vždy ich rozvaľkajte priamo od stredu. Iba vtedy bude cesto pekne navrstvené.
Pred vložením do rúry cesto pokropte a do rúry streknite trochu vody.


Piškótové cesto

Najprv vyšľahajte bielka na sneh a potom ručne zapracujte ostatné suroviny.
S cukrom to nepreháňajte – vo veľkom množstve vysušuje cesto.
Pridajte vždy štipku soli – tá zvýrazní chuť cesta.
Trocha medu, rozpusteného hroznového cukru alebo oleja cesto zvláčni.



Kysnuté cesto

SkryťVypnúť reklamu

Zarobené cesto nechajte dobre vykysnúť. Ideálne je, ak zdvojnásobí svoj objem
Vykysnuté cesto intenzívne spracujte na doske, premieste, vložte do formy (záleží na recepte) a nechajte ešte aspoň 30 min. znova vykysnúť.

Pripravili sme pre vás recepty, ktoré sú overené v praxi.. Ak dodržíte postup, dosiahnete majstrovský výsledok.

Piškótové cesto, ktoré zaručene neskazíte
Suroviny:

  • 5 ks vajcia (oddelene bielky a žĺtka)

  • 5 PL hladkej múky (skúste nahradiť 1PL maizenou – zjemní cesto)
  • 5 PL cukru kryštál
  • ½ balenia prášku do pečiva

Postup: ´


1. vyšľahajte bielka s cukrom do hustej peny (cukor pridávajte postupne, nie naraz)
2. postupne primiešajte žĺtky – opäť v mixéri
3. zmes prelejte do väčšej misy a postupne po 1 lyžičke zľahka primiešavajte múku (v múke nezabudnite vopred rozmiešať prášok do pečiva)
4. cesto opatrne vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie
5. pečte pri teplote 175 °C asi 15-20 minút

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Medovníkové cesto

Suroviny:


  • 1000g hladká múka špeciál
  • 500g med
  • 300g cukor kryštál
  • 0,25l voda (pridajte/uberte podľa potreby konzistencie cesta)
  • 2 celé vajcia
  • 1ČL perníkové korenie
  • 20g sóda bikarbóna
  • 1ČL mletá škorica (voliteľné)

Postup:

  1. med, cukor a vodu zmiešajte a prevarte
  2. ešte horúcu zmes spojte s hladkou múkou
  3. zmes nechajte takmer vychladnúť, zapracujte vajcia, škoricu, perníkové korenie a sódu bikarbónu zmiešané s trochou múky
  4. spracujte vláčne cesto (ani riedke ani husté), podľa potreby pridajte múku alebo vodu, dobre ho premieste, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte v chlade odpočinúť min. 5 hodín - ideálne je cesto pripraviť večer a na druhý deň piecť
  5. cesto vyvaľkajte asi na 0,5cm hrubý plát, vykrajujte ľubovoľné tvary, poukladajte na plech, potrite vajíčkom a pečte pri teplote 175C asi 6 - 7 min.
  6. po upečení medovníčky ešte raz potrite vajíčkom a nechajte vychladnúť

AKO SKLADOVAŤ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Múčniky z piškótového, odpaľovaného, kysnutého cesta s krémom a rôznymi šľahačkovými/pudingovými náplňami skladujte výlučne v chlade do 3 dní. Či už je to vaša domáca špajza alebo chladnička, múčnik dôkladne prikryte špeciálnym tortovým krytom, pergamenovým papierom alebo alobalom. Zabránite tak vysúšaniu a cesto až tak neabsorbuje okolité vône údenín, kapusty či rýb.

Suché čajové pečivo je najideálnejšie skladovať v boxoch, plechoviciach a pod. vydrží izbovú teplotu, i keď chlad len predĺži trvanlivosť.


Ak poznáte triky, ktoré sviatočné pečenie uľahčia, podeľte sa s nimi v diskusii pod článkom.

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 338
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 778
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 591
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 748
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 694
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 404
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 705
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 527
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 135
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 486
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 60 088
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 605
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 147
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 083
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 139
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 450
  1. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
reklama
SkryťZatvoriť reklamu