Tipy na sviatočné raňajky

Po vianočnom večierku, či náročnej silvestrovskej noci si zaslúžite niečo extra na povzbudenie. Čo tak pripraviť si raňajky v luxusnom kráľovskom štýle?

Raňajkové kiše s lososom a kozím syrom
suroviny na 8 kišov

1 rolka (400 g) lístkového cesta
50 g nearomatizovaného kozieho syra alebo cottage cheese
100 g údeného lososa
6 - 8 vajec
soľ
čerstvo namleté čierne korenie

Predhrejte rúru na 220°C. Vyvaľkajte cesto natenko a vykrojte z neho 12 až 16 krúžkov (asi 10-centimetrových). Uložte polovicu na mierne vymastený plech na pečenie. Z druhej polovice krúžkov, vyrežte vnútro tak, aby z nich ostali len vonkajšie obruby. Potrite vonkajšiu časť celých krúžkov mliekom a položte na ne obruby zvyšných krúžkov. Vnútro poprepichujte vidličkou. Pečte 10 minút, kým cesto nie je zlatohnedé. Vyberte z rúry. Vložte ovčí syr dovnútra každého cestového krúžku a navrch položte pár kúskov lososa. Krátko predtým, ako ich vrátite do rúry, v každom krúžku rozbite vajce a dochuťte soľou a korením. Pečte 10 minút, kým vajce nie je opečené. Servírujte s pečenými paradajkami alebo domácou paradajkovou šťavou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čokoládovo-madľové croissanty
suroviny na 8 croissantov

obr02.jpgMandľový krém
4 PL mletých mandlí
1 PL práškového cukru
1 žĺtok
30 ml šľahačky
Croissanty
1 rolka (400 g) lístkového cesta
1 šálky najemno nastrúhanej tmavej čokolády
2 PL práškového cukru
štipka mletej škorice
olej

Predhrejte rúru na 180°C a vymastite plech zľahka olejom. Zmiešajte všetky prísady na mandľový krém a nechajte odležať v chladničke. Cesto vyvaľkajte, aby bolo o niečo tenšie. Nakrájajte cesto horizontálne na tenké trojuholníky (6 - 8 trojuholníkov z jedného plátu cesta). Na každý trojuholník natrite tenkú vrstvu mandľového krému. Zmiešajte čokoládu, práškový cukor a škoricu a nasypte na mandľový krém. Jemne pritlačte dokopy prstami. Zviňte každý trojuholník, Začnite na širšej strane a okraje zahnite, aby sa vytvoril croissant. Položte na plech na pečenie a pečte
10 - 15 minút do zlatohneda. Servírujte teplé.

Raňajkové zapečence
suroviny na 4 porcie

obr04.jpg1 celý biely chlieb nakrájaný na krajce, s odstránenou kôrkou
1 maslo
1 šálky dijonskej horčice
10 plátkov šunky
l 10 plátkov syra čedar
8 vajec, zo 4 oddeliť bielka a žĺtka
60 ml smotany
60 ml mlieka
soľ a korenie
1 - 2 cibule, nakrájané na malé kúsky
1 tanier pokrájaných hríbov
2 veľké hrste cherry paradajok
1 syr feta
hrsť čerstvej nasekanej pažítky

Natrite maslo a trochu horčice na každý krajec chleba. Urobte sendviče s plátkami šunky a syra a nakrájajte na kolieska alebo trojuholníky. Natlačte sendviče do vymastenej misky na pečenie tak, aby sa prekrývali. Spolu rozšľahajte 4 žĺtka, 4 celé vajcia, smotanu, mlieko a koreniny. Bielka šľahajte, kým nestuhnú, a vmiešajte ich do zmesi. Rovnomerne nalejte na chlieb. Nechajte odstáť a vsiaknuť aspoň 15 minút. Predhrejte rúru na 170°C. Roztopte maslo na panvici a opražte na ňom cibuľu domäkka. Pridajte hríby a aj tie opražte do mäkka. Pridajte paradajky a opečte, kým už-už nepraskajú. Zmes naložte lyžicou na chlieb a vajíčka a rovnomerne rozotrite. Posypte fetou a pečte 25 minút do zlatohneda. Nechajte vychladnúť, posypte pažítkou a servírujte teplé.

Čučoriedkové lievance s medom a slaninou
suroviny na 20 lievancov

obr03.jpg1 šálka hladkej múky
3 PL práškového cukru
1 PL prášku do pečiva štipka
sódy bikarbóny
soľ 400 ml cmaru
1 maslo
2 vajcia
5 ml vanilkovej esencie
1 pohár čučoriedok
olej na vyprážanie
chrumkavá opražená slanina
vlažný med

Zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ vo veľkej mise. Vyšľahajte spolu cmar, maslo, vajcia a vanilkovú esenciu a vmiešajte suché prísady do tejto zmesi. Pridajte čučoriedky a ďalej miešajte. Zahrejte maslo a olej na panvici a vyprážajte lyžicové dávky čočoriedkového cesta do zlatohneda. Raz či dvakrát obráťte. Servírujte teplé s chrumkavou slaninou a pokvapkané medom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 803
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 22 332
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 853
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 711
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 432
  6. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 5 737
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 312
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 699
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 845
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 079

Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.