Tipy na sviatočné raňajky

Po vianočnom večierku, či náročnej silvestrovskej noci si zaslúžite niečo extra na povzbudenie. Čo tak pripraviť si raňajky v luxusnom kráľovskom štýle?

Raňajkové kiše s lososom a kozím syrom
suroviny na 8 kišov

1 rolka (400 g) lístkového cesta
50 g nearomatizovaného kozieho syra alebo cottage cheese
100 g údeného lososa
6 - 8 vajec
soľ
čerstvo namleté čierne korenie

Predhrejte rúru na 220°C. Vyvaľkajte cesto natenko a vykrojte z neho 12 až 16 krúžkov (asi 10-centimetrových). Uložte polovicu na mierne vymastený plech na pečenie. Z druhej polovice krúžkov, vyrežte vnútro tak, aby z nich ostali len vonkajšie obruby. Potrite vonkajšiu časť celých krúžkov mliekom a položte na ne obruby zvyšných krúžkov. Vnútro poprepichujte vidličkou. Pečte 10 minút, kým cesto nie je zlatohnedé. Vyberte z rúry. Vložte ovčí syr dovnútra každého cestového krúžku a navrch položte pár kúskov lososa. Krátko predtým, ako ich vrátite do rúry, v každom krúžku rozbite vajce a dochuťte soľou a korením. Pečte 10 minút, kým vajce nie je opečené. Servírujte s pečenými paradajkami alebo domácou paradajkovou šťavou.

Čokoládovo-madľové croissanty
suroviny na 8 croissantov

obr02.jpgMandľový krém
4 PL mletých mandlí
1 PL práškového cukru
1 žĺtok
30 ml šľahačky
Croissanty
1 rolka (400 g) lístkového cesta
1 šálky najemno nastrúhanej tmavej čokolády
2 PL práškového cukru
štipka mletej škorice
olej

Predhrejte rúru na 180°C a vymastite plech zľahka olejom. Zmiešajte všetky prísady na mandľový krém a nechajte odležať v chladničke. Cesto vyvaľkajte, aby bolo o niečo tenšie. Nakrájajte cesto horizontálne na tenké trojuholníky (6 - 8 trojuholníkov z jedného plátu cesta). Na každý trojuholník natrite tenkú vrstvu mandľového krému. Zmiešajte čokoládu, práškový cukor a škoricu a nasypte na mandľový krém. Jemne pritlačte dokopy prstami. Zviňte každý trojuholník, Začnite na širšej strane a okraje zahnite, aby sa vytvoril croissant. Položte na plech na pečenie a pečte
10 - 15 minút do zlatohneda. Servírujte teplé.

Raňajkové zapečence
suroviny na 4 porcie

obr04.jpg1 celý biely chlieb nakrájaný na krajce, s odstránenou kôrkou
1 maslo
1 šálky dijonskej horčice
10 plátkov šunky
l 10 plátkov syra čedar
8 vajec, zo 4 oddeliť bielka a žĺtka
60 ml smotany
60 ml mlieka
soľ a korenie
1 - 2 cibule, nakrájané na malé kúsky
1 tanier pokrájaných hríbov
2 veľké hrste cherry paradajok
1 syr feta
hrsť čerstvej nasekanej pažítky

Natrite maslo a trochu horčice na každý krajec chleba. Urobte sendviče s plátkami šunky a syra a nakrájajte na kolieska alebo trojuholníky. Natlačte sendviče do vymastenej misky na pečenie tak, aby sa prekrývali. Spolu rozšľahajte 4 žĺtka, 4 celé vajcia, smotanu, mlieko a koreniny. Bielka šľahajte, kým nestuhnú, a vmiešajte ich do zmesi. Rovnomerne nalejte na chlieb. Nechajte odstáť a vsiaknuť aspoň 15 minút. Predhrejte rúru na 170°C. Roztopte maslo na panvici a opražte na ňom cibuľu domäkka. Pridajte hríby a aj tie opražte do mäkka. Pridajte paradajky a opečte, kým už-už nepraskajú. Zmes naložte lyžicou na chlieb a vajíčka a rovnomerne rozotrite. Posypte fetou a pečte 25 minút do zlatohneda. Nechajte vychladnúť, posypte pažítkou a servírujte teplé.

Čučoriedkové lievance s medom a slaninou
suroviny na 20 lievancov

obr03.jpg1 šálka hladkej múky
3 PL práškového cukru
1 PL prášku do pečiva štipka
sódy bikarbóny
soľ 400 ml cmaru
1 maslo
2 vajcia
5 ml vanilkovej esencie
1 pohár čučoriedok
olej na vyprážanie
chrumkavá opražená slanina
vlažný med

Zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ vo veľkej mise. Vyšľahajte spolu cmar, maslo, vajcia a vanilkovú esenciu a vmiešajte suché prísady do tejto zmesi. Pridajte čučoriedky a ďalej miešajte. Zahrejte maslo a olej na panvici a vyprážajte lyžicové dávky čočoriedkového cesta do zlatohneda. Raz či dvakrát obráťte. Servírujte teplé s chrumkavou slaninou a pokvapkané medom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 11 088
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 808
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 623
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 150
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 962
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 500
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 426
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 411
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 230
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 060

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický. Je to prosto chlap

Češka Markéta Navrátilová bola dlhé roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour de France z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

AUTO

V garáži opatruje rodinné dedičstvo: Škodu 120 GLS

Najdrahšia verzia škodovky mala ako jediná olejový chladič.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.