Tipy na sviatočné raňajky

Po vianočnom večierku, či náročnej silvestrovskej noci si zaslúžite niečo extra na povzbudenie. Čo tak pripraviť si raňajky v luxusnom kráľovskom štýle?

Raňajkové kiše s lososom a kozím syrom
suroviny na 8 kišov

1 rolka (400 g) lístkového cesta
50 g nearomatizovaného kozieho syra alebo cottage cheese
100 g údeného lososa
6 - 8 vajec
soľ
čerstvo namleté čierne korenie

Predhrejte rúru na 220°C. Vyvaľkajte cesto natenko a vykrojte z neho 12 až 16 krúžkov (asi 10-centimetrových). Uložte polovicu na mierne vymastený plech na pečenie. Z druhej polovice krúžkov, vyrežte vnútro tak, aby z nich ostali len vonkajšie obruby. Potrite vonkajšiu časť celých krúžkov mliekom a položte na ne obruby zvyšných krúžkov. Vnútro poprepichujte vidličkou. Pečte 10 minút, kým cesto nie je zlatohnedé. Vyberte z rúry. Vložte ovčí syr dovnútra každého cestového krúžku a navrch položte pár kúskov lososa. Krátko predtým, ako ich vrátite do rúry, v každom krúžku rozbite vajce a dochuťte soľou a korením. Pečte 10 minút, kým vajce nie je opečené. Servírujte s pečenými paradajkami alebo domácou paradajkovou šťavou.

Čokoládovo-madľové croissanty
suroviny na 8 croissantov

obr02.jpgMandľový krém
4 PL mletých mandlí
1 PL práškového cukru
1 žĺtok
30 ml šľahačky
Croissanty
1 rolka (400 g) lístkového cesta
1 šálky najemno nastrúhanej tmavej čokolády
2 PL práškového cukru
štipka mletej škorice
olej

Predhrejte rúru na 180°C a vymastite plech zľahka olejom. Zmiešajte všetky prísady na mandľový krém a nechajte odležať v chladničke. Cesto vyvaľkajte, aby bolo o niečo tenšie. Nakrájajte cesto horizontálne na tenké trojuholníky (6 - 8 trojuholníkov z jedného plátu cesta). Na každý trojuholník natrite tenkú vrstvu mandľového krému. Zmiešajte čokoládu, práškový cukor a škoricu a nasypte na mandľový krém. Jemne pritlačte dokopy prstami. Zviňte každý trojuholník, Začnite na širšej strane a okraje zahnite, aby sa vytvoril croissant. Položte na plech na pečenie a pečte
10 - 15 minút do zlatohneda. Servírujte teplé.

Raňajkové zapečence
suroviny na 4 porcie

obr04.jpg1 celý biely chlieb nakrájaný na krajce, s odstránenou kôrkou
1 maslo
1 šálky dijonskej horčice
10 plátkov šunky
l 10 plátkov syra čedar
8 vajec, zo 4 oddeliť bielka a žĺtka
60 ml smotany
60 ml mlieka
soľ a korenie
1 - 2 cibule, nakrájané na malé kúsky
1 tanier pokrájaných hríbov
2 veľké hrste cherry paradajok
1 syr feta
hrsť čerstvej nasekanej pažítky

Natrite maslo a trochu horčice na každý krajec chleba. Urobte sendviče s plátkami šunky a syra a nakrájajte na kolieska alebo trojuholníky. Natlačte sendviče do vymastenej misky na pečenie tak, aby sa prekrývali. Spolu rozšľahajte 4 žĺtka, 4 celé vajcia, smotanu, mlieko a koreniny. Bielka šľahajte, kým nestuhnú, a vmiešajte ich do zmesi. Rovnomerne nalejte na chlieb. Nechajte odstáť a vsiaknuť aspoň 15 minút. Predhrejte rúru na 170°C. Roztopte maslo na panvici a opražte na ňom cibuľu domäkka. Pridajte hríby a aj tie opražte do mäkka. Pridajte paradajky a opečte, kým už-už nepraskajú. Zmes naložte lyžicou na chlieb a vajíčka a rovnomerne rozotrite. Posypte fetou a pečte 25 minút do zlatohneda. Nechajte vychladnúť, posypte pažítkou a servírujte teplé.

Čučoriedkové lievance s medom a slaninou
suroviny na 20 lievancov

obr03.jpg1 šálka hladkej múky
3 PL práškového cukru
1 PL prášku do pečiva štipka
sódy bikarbóny
soľ 400 ml cmaru
1 maslo
2 vajcia
5 ml vanilkovej esencie
1 pohár čučoriedok
olej na vyprážanie
chrumkavá opražená slanina
vlažný med

Zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ vo veľkej mise. Vyšľahajte spolu cmar, maslo, vajcia a vanilkovú esenciu a vmiešajte suché prísady do tejto zmesi. Pridajte čučoriedky a ďalej miešajte. Zahrejte maslo a olej na panvici a vyprážajte lyžicové dávky čočoriedkového cesta do zlatohneda. Raz či dvakrát obráťte. Servírujte teplé s chrumkavou slaninou a pokvapkané medom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 178
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 733
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 179
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 258
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 398
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 910
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 856
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 786
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 711
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 460

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?

Na svete je prvá Barbie s hidžábom

Modelom zahalenej bábiky je šermiarka Ibtihaj Muhammad.

Sĺpček osmelené

Keď musel zomrieť Marián Varga, musíme aj my

Téma smrti chodí okolo mňa aj inak ako cez dokument.