Raňajkové kiše s lososom a kozím syrom
suroviny na 8 kišov
1 rolka (400 g) lístkového cesta
50 g nearomatizovaného kozieho syra alebo cottage cheese
100 g údeného lososa
6 - 8 vajec
soľ
čerstvo namleté čierne korenie
Predhrejte rúru na 220°C. Vyvaľkajte cesto natenko a vykrojte z neho 12 až 16 krúžkov (asi 10-centimetrových). Uložte polovicu na mierne vymastený plech na pečenie. Z druhej polovice krúžkov, vyrežte vnútro tak, aby z nich ostali len vonkajšie obruby. Potrite vonkajšiu časť celých krúžkov mliekom a položte na ne obruby zvyšných krúžkov. Vnútro poprepichujte vidličkou. Pečte 10 minút, kým cesto nie je zlatohnedé. Vyberte z rúry. Vložte ovčí syr dovnútra každého cestového krúžku a navrch položte pár kúskov lososa. Krátko predtým, ako ich vrátite do rúry, v každom krúžku rozbite vajce a dochuťte soľou a korením. Pečte 10 minút, kým vajce nie je opečené. Servírujte s pečenými paradajkami alebo domácou paradajkovou šťavou.
Čokoládovo-madľové croissanty
suroviny na 8 croissantov
Mandľový krém
4 PL mletých mandlí
1 PL práškového cukru
1 žĺtok
30 ml šľahačky
Croissanty
1 rolka (400 g) lístkového cesta
1 šálky najemno nastrúhanej tmavej čokolády
2 PL práškového cukru
štipka mletej škorice
olej
Predhrejte rúru na 180°C a vymastite plech zľahka olejom. Zmiešajte všetky prísady na mandľový krém a nechajte odležať v chladničke. Cesto vyvaľkajte, aby bolo o niečo tenšie. Nakrájajte cesto horizontálne na tenké trojuholníky (6 - 8 trojuholníkov z jedného plátu cesta). Na každý trojuholník natrite tenkú vrstvu mandľového krému. Zmiešajte čokoládu, práškový cukor a škoricu a nasypte na mandľový krém. Jemne pritlačte dokopy prstami. Zviňte každý trojuholník, Začnite na širšej strane a okraje zahnite, aby sa vytvoril croissant. Položte na plech na pečenie a pečte
10 - 15 minút do zlatohneda. Servírujte teplé.
Raňajkové zapečence
suroviny na 4 porcie
1 celý biely chlieb nakrájaný na krajce, s odstránenou kôrkou
1 maslo
1 šálky dijonskej horčice
10 plátkov šunky
l 10 plátkov syra čedar
8 vajec, zo 4 oddeliť bielka a žĺtka
60 ml smotany
60 ml mlieka
soľ a korenie
1 - 2 cibule, nakrájané na malé kúsky
1 tanier pokrájaných hríbov
2 veľké hrste cherry paradajok
1 syr feta
hrsť čerstvej nasekanej pažítky
Natrite maslo a trochu horčice na každý krajec chleba. Urobte sendviče s plátkami šunky a syra a nakrájajte na kolieska alebo trojuholníky. Natlačte sendviče do vymastenej misky na pečenie tak, aby sa prekrývali. Spolu rozšľahajte 4 žĺtka, 4 celé vajcia, smotanu, mlieko a koreniny. Bielka šľahajte, kým nestuhnú, a vmiešajte ich do zmesi. Rovnomerne nalejte na chlieb. Nechajte odstáť a vsiaknuť aspoň 15 minút. Predhrejte rúru na 170°C. Roztopte maslo na panvici a opražte na ňom cibuľu domäkka. Pridajte hríby a aj tie opražte do mäkka. Pridajte paradajky a opečte, kým už-už nepraskajú. Zmes naložte lyžicou na chlieb a vajíčka a rovnomerne rozotrite. Posypte fetou a pečte 25 minút do zlatohneda. Nechajte vychladnúť, posypte pažítkou a servírujte teplé.
Čučoriedkové lievance s medom a slaninou
suroviny na 20 lievancov
1 šálka hladkej múky
3 PL práškového cukru
1 PL prášku do pečiva štipka
sódy bikarbóny
soľ 400 ml cmaru
1 maslo
2 vajcia
5 ml vanilkovej esencie
1 pohár čučoriedok
olej na vyprážanie
chrumkavá opražená slanina
vlažný med
Zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ vo veľkej mise. Vyšľahajte spolu cmar, maslo, vajcia a vanilkovú esenciu a vmiešajte suché prísady do tejto zmesi. Pridajte čučoriedky a ďalej miešajte. Zahrejte maslo a olej na panvici a vyprážajte lyžicové dávky čočoriedkového cesta do zlatohneda. Raz či dvakrát obráťte. Servírujte teplé s chrumkavou slaninou a pokvapkané medom.