Ako chutia Vianoce vo svete?

Na predjedle si pochutíte v romantickom Karibiku, hlavný chod si vychutnáte v Amerike a svoje gurmánske štedrovečerné cestovanie zakončíte v Taliansku. Také bude medzinárodné vianočné menu.

Garnáty na papáji s avokádovým šalátom
Suroviny na 6 porcií

300g varených garnátov pripravených na konzumáciu

Pikantná salsa: 1 čili paprička, najemno nakrájaná
30 g čerstvých lístkov koriandra, nasekaných
30 ml olivového oleja
1 papája, nakrájaná na guľky alebo kocky
2 zrelé avokáda, nakrájané na plátky
šťava a dreň z 1 limetky
tenké pásiky uhorky

Dresing z pažítky, limetky a jogurtu: 150 ml neochuteného jogurtu
šťava a strúhaná dreň z jednej limetky
15 ml horčice l nasekaná pažítka
cukor
15 ml vínneho octu
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Pripravte šalátový dresing. Zmiešajte všetky prísady dokopy a dajte ich do chladničky, kým ich nebudete potrebovať.

Urobte to asi dve hodiny vopred, aby sa chute a vône mohli premiešať. Zmiešajte garnáty, nasekanú čili papričku, lístky koriandra a olivový olej a ochuťte soľou a čiernym korením. Zmiešajte papáju a avokádový plod s limetkovou šťavou a dreňou. Rozdeľte papáju a avokádové plátky do pohárov, potom pridajte pásiky uhorky a garnáty. Na každú porciu nakvapkajte lyžicu dresingu
a servírujte s mesiačikmi limetky.

Morka s plnkou z divokej ryže,brusníc a prosciutta
Suroviny na 6 – 8 porcií

1 väčšia morka
150 g cesnakovo-bylinkového masla
soľ a čierne korenie na dochutenie

Plnka: 250 g zmesi hnedej a divokej ryže
125 g brusníc, namočených v 125 ml brandy
1 PL masla l 15 ml olivového oleja
2 cibule l 2 údené klobásy
10 plátkov prosciutta, narezaného na tenké pásiky
100 g orechov pekan l nasekané čerstvé lístky šalvie
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Pripravte plnku: Uvarte ryžu podľa návodu na balíčku. Medzitým priveďte do varu brusnice a brandy na malej panvičke, na nízkom plameni. Odstavte a dajte nabok. Zahrejte maslo a olivový olej na panvici a rýchlo opražte cibule domäkka. Pridajte plátky klobásy a opražte do zlatohneda. Pridajte plátky prosciutta, orechy pekan, šalviu a brusnice s brandy a miešajte, kým sa zmes dôkladne nepremieša. Pridajte ryžu a tiež ju dôkladne premiešajte, potom duste nad nízkym plameňom asi 15 – 20 minút. Osoľte a okoreňte podľa chuti a nechajte vychladnúť. Odstráňte vnútornosti z morky tak, aby bolo mäso čisté a suché.

Dve tretiny masla vložte pod kožu morky nad hrudník. Potom morku naplňte. Môžete zašiť zadný otvor a preložiť cezeň kožu z krku, aby plnka nevypadla; stehná zviažte dokopy povrázkom, aby si morka počas pečenia zachovala tvar. Do veľkej žiaruvzdornej misy dajte dvojitú vrstvu alobalu a navrch položte morku. Potrite ju zvyškom masla a okoreňte. Ďalšiu dvojitú vrstvu alobalovej fólie dajte navrch morky a na bokoch zapečaťte, aby bola morka dokonale uzavretá v hrubom balíku. Vložte ju do rúry na dve hodiny. Odstráňte alobal a podlejte morku výpekom. Vráťte morku do rúry neprikrytú, kým nie je prepečená dozlatista. Nechajte ju odstáť aspoň 15 minút na teplom mieste, potom ju naporciujte a servírujte. Zvyšok plnky, ktorá ostala, servírujte ako oblohu.

Pečená šunka s glazúrou
Suroviny na 6 až 8 porcií

3 kg šunky
2 kúsky zeleru, nakrájané
1 bobkový list
celé čierne korenie
2 mrkvy, nakrájané
1 cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
500 ml piva l hnedý cukor
20 – 30 ks klinčekov

Glazúra: 250 ml hnedého cukru
90 ml kremžskej horčice
60 ml jablčného octu
60 ml javorového sirupu

Marhuľové čatní: 15 ml olivového oleja
1 cibuľa, najkrájaná
300g sušených marhúľ, namočených na hodinu do vriacej vody
semiačka zeleru a koriandra
60 g hrozienok
250 ml bieleho octu
cukor

Dajte šunku s zelerom, bobkovým listom, korením, mrkvou, cibuľou, pivom a cukorom do hrnca. Pridajte toľko vody, aby bolo mäso prikryté, a priveďte do varu. Znížte teplotu a mierne duste hodinu pod pokrievkou. Odstavte z ohňa a nechajte mäso vo vývare, kým nevychladne. Pomocou ostrého noža opatrne stiahnite šunku z kože. Narežte tuk do hĺbky 2 cm diamantovým vzorom.

Do každého diamantu vtlačte celý klinček ako aromatickú ozdobu. Zmiešajte cukor, horčicu, ocot a javorový sirup na malej panvičke a zahrejte nad miernym plameňom, kým sa cukor nerozpustí. Zmesou potrite mäso. Pečte mäso v pekáči, kým nie je vrstva tuku zlatohnedá a chrumkavá asi 30 – 45 minút. Na čatní zahrejte olivový olej na panvici a za stáleho miešania opražte cibuľu. Pridajte marhule, štipku soli a zvyšné ingrediencie. Priveďte do varu, znížte teplotu a nechajte mierne dusiť asi pol hodiny. Naberte marhuľové čatní do teplých zaváracích pohárov a zapečaťte ešte za horúca, alebo skladujte mesiac v chladničke.

Opražené panettone s ovocím
Suroviny na 6 kusov

1 panettone, narezané na 6 plátkov
4 vajcia
125 ml mlieka
30 ml likéru Amaretto
1 maslo na vyprážanie
250 g syra mascarpone

Pečené nektarinky: 3 nektarinky, rozpolené, odkôstkované
1 maslo
kryštáľový hnedý cukor

Karamelové nite: 250 ml cukru
125 ml vody

Zalejte plátky rozšľahanými vajciami, mliekom a likérom. Predhrejte rúru. Na tenký plech uložte rozpolené nektarinky. Roztrúste po povrchu maslo a posypte hnedým cukrom. Vložte do hornej časti rúry pod gril, kým nektarinky nezmäknú. Na karamelové nite zmiešajte cukor a vodu v malej panvici, kým sa cukor nerozpustí, potom priveďte do varu. Keď dostane cukrový sirup karamelovú farbu, ihneď ho odstavte zo sporáka. Ponorte spodok panvice do lavóra s chladnou vodou a nechajte karamel vychladnúť.

Použite dve vidličky, chrbtovými stranami k sebe na namotanie nití. Pritlačte vidličky dolu zubami do karamelu a začnite jemne namotávať vlákna na valček malými hojdavými pohybmi. Keď sa valček pokryje vláknami, začnite s ďalšou várkou. Zahrejte maslo na panvici a opražte plátky panettone do zlatohneda. Položte jeden plátok panettone pre každú osobu na servírovaciu tácku. Lyžicou vyklopte kopček syra mascarpone navrch, na to dajte opraženú nektarinku a ozdobte karamelovými niťami.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 608
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 153
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 891
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 471
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 431
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 145
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 549
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 425
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 360
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 105

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

DOMOV

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine zistili hygienici nedostatky.

PLUS

Angela Merkelová: Krízová manažérka, ktorá ochránila Nemcov

Má dobré nervy a zvláda krízové situácie.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.