Ako chutia Vianoce vo svete?

Na predjedle si pochutíte v romantickom Karibiku, hlavný chod si vychutnáte v Amerike a svoje gurmánske štedrovečerné cestovanie zakončíte v Taliansku. Také bude medzinárodné vianočné menu.

Garnáty na papáji s avokádovým šalátom
Suroviny na 6 porcií

300g varených garnátov pripravených na konzumáciu

Pikantná salsa: 1 čili paprička, najemno nakrájaná
30 g čerstvých lístkov koriandra, nasekaných
30 ml olivového oleja
1 papája, nakrájaná na guľky alebo kocky
2 zrelé avokáda, nakrájané na plátky
šťava a dreň z 1 limetky
tenké pásiky uhorky

Dresing z pažítky, limetky a jogurtu: 150 ml neochuteného jogurtu
šťava a strúhaná dreň z jednej limetky
15 ml horčice l nasekaná pažítka
cukor
15 ml vínneho octu
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Pripravte šalátový dresing. Zmiešajte všetky prísady dokopy a dajte ich do chladničky, kým ich nebudete potrebovať.

Urobte to asi dve hodiny vopred, aby sa chute a vône mohli premiešať. Zmiešajte garnáty, nasekanú čili papričku, lístky koriandra a olivový olej a ochuťte soľou a čiernym korením. Zmiešajte papáju a avokádový plod s limetkovou šťavou a dreňou. Rozdeľte papáju a avokádové plátky do pohárov, potom pridajte pásiky uhorky a garnáty. Na každú porciu nakvapkajte lyžicu dresingu
a servírujte s mesiačikmi limetky.

Morka s plnkou z divokej ryže,brusníc a prosciutta
Suroviny na 6 – 8 porcií

1 väčšia morka
150 g cesnakovo-bylinkového masla
soľ a čierne korenie na dochutenie

Plnka: 250 g zmesi hnedej a divokej ryže
125 g brusníc, namočených v 125 ml brandy
1 PL masla l 15 ml olivového oleja
2 cibule l 2 údené klobásy
10 plátkov prosciutta, narezaného na tenké pásiky
100 g orechov pekan l nasekané čerstvé lístky šalvie
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Pripravte plnku: Uvarte ryžu podľa návodu na balíčku. Medzitým priveďte do varu brusnice a brandy na malej panvičke, na nízkom plameni. Odstavte a dajte nabok. Zahrejte maslo a olivový olej na panvici a rýchlo opražte cibule domäkka. Pridajte plátky klobásy a opražte do zlatohneda. Pridajte plátky prosciutta, orechy pekan, šalviu a brusnice s brandy a miešajte, kým sa zmes dôkladne nepremieša. Pridajte ryžu a tiež ju dôkladne premiešajte, potom duste nad nízkym plameňom asi 15 – 20 minút. Osoľte a okoreňte podľa chuti a nechajte vychladnúť. Odstráňte vnútornosti z morky tak, aby bolo mäso čisté a suché.

Dve tretiny masla vložte pod kožu morky nad hrudník. Potom morku naplňte. Môžete zašiť zadný otvor a preložiť cezeň kožu z krku, aby plnka nevypadla; stehná zviažte dokopy povrázkom, aby si morka počas pečenia zachovala tvar. Do veľkej žiaruvzdornej misy dajte dvojitú vrstvu alobalu a navrch položte morku. Potrite ju zvyškom masla a okoreňte. Ďalšiu dvojitú vrstvu alobalovej fólie dajte navrch morky a na bokoch zapečaťte, aby bola morka dokonale uzavretá v hrubom balíku. Vložte ju do rúry na dve hodiny. Odstráňte alobal a podlejte morku výpekom. Vráťte morku do rúry neprikrytú, kým nie je prepečená dozlatista. Nechajte ju odstáť aspoň 15 minút na teplom mieste, potom ju naporciujte a servírujte. Zvyšok plnky, ktorá ostala, servírujte ako oblohu.

Pečená šunka s glazúrou
Suroviny na 6 až 8 porcií

3 kg šunky
2 kúsky zeleru, nakrájané
1 bobkový list
celé čierne korenie
2 mrkvy, nakrájané
1 cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
500 ml piva l hnedý cukor
20 – 30 ks klinčekov

Glazúra: 250 ml hnedého cukru
90 ml kremžskej horčice
60 ml jablčného octu
60 ml javorového sirupu

Marhuľové čatní: 15 ml olivového oleja
1 cibuľa, najkrájaná
300g sušených marhúľ, namočených na hodinu do vriacej vody
semiačka zeleru a koriandra
60 g hrozienok
250 ml bieleho octu
cukor

Dajte šunku s zelerom, bobkovým listom, korením, mrkvou, cibuľou, pivom a cukorom do hrnca. Pridajte toľko vody, aby bolo mäso prikryté, a priveďte do varu. Znížte teplotu a mierne duste hodinu pod pokrievkou. Odstavte z ohňa a nechajte mäso vo vývare, kým nevychladne. Pomocou ostrého noža opatrne stiahnite šunku z kože. Narežte tuk do hĺbky 2 cm diamantovým vzorom.

Do každého diamantu vtlačte celý klinček ako aromatickú ozdobu. Zmiešajte cukor, horčicu, ocot a javorový sirup na malej panvičke a zahrejte nad miernym plameňom, kým sa cukor nerozpustí. Zmesou potrite mäso. Pečte mäso v pekáči, kým nie je vrstva tuku zlatohnedá a chrumkavá asi 30 – 45 minút. Na čatní zahrejte olivový olej na panvici a za stáleho miešania opražte cibuľu. Pridajte marhule, štipku soli a zvyšné ingrediencie. Priveďte do varu, znížte teplotu a nechajte mierne dusiť asi pol hodiny. Naberte marhuľové čatní do teplých zaváracích pohárov a zapečaťte ešte za horúca, alebo skladujte mesiac v chladničke.

Opražené panettone s ovocím
Suroviny na 6 kusov

1 panettone, narezané na 6 plátkov
4 vajcia
125 ml mlieka
30 ml likéru Amaretto
1 maslo na vyprážanie
250 g syra mascarpone

Pečené nektarinky: 3 nektarinky, rozpolené, odkôstkované
1 maslo
kryštáľový hnedý cukor

Karamelové nite: 250 ml cukru
125 ml vody

Zalejte plátky rozšľahanými vajciami, mliekom a likérom. Predhrejte rúru. Na tenký plech uložte rozpolené nektarinky. Roztrúste po povrchu maslo a posypte hnedým cukrom. Vložte do hornej časti rúry pod gril, kým nektarinky nezmäknú. Na karamelové nite zmiešajte cukor a vodu v malej panvici, kým sa cukor nerozpustí, potom priveďte do varu. Keď dostane cukrový sirup karamelovú farbu, ihneď ho odstavte zo sporáka. Ponorte spodok panvice do lavóra s chladnou vodou a nechajte karamel vychladnúť.

Použite dve vidličky, chrbtovými stranami k sebe na namotanie nití. Pritlačte vidličky dolu zubami do karamelu a začnite jemne namotávať vlákna na valček malými hojdavými pohybmi. Keď sa valček pokryje vláknami, začnite s ďalšou várkou. Zahrejte maslo na panvici a opražte plátky panettone do zlatohneda. Položte jeden plátok panettone pre každú osobu na servírovaciu tácku. Lyžicou vyklopte kopček syra mascarpone navrch, na to dajte opraženú nektarinku a ozdobte karamelovými niťami.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 14 379
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 9 016
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 086
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 486
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 724
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 602
  7. Kam do tepla v januári? 1 972
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 787
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 615
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 973

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Opäť si zavaril. Trump nevie skrývať, že je rasista

Trump útočí na Mexičanov, nemá rád Afroameričanov. Prezidentovi neveria, že nie je rasista.

KOMENTÁRE

Trumpova Amerika prichádza o líderstvo

Neschopnosť a nepredvídateľnosť Trumpa je dôvodom pádu povesti USA.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.