Ako chutia Vianoce vo svete?

Na predjedle si pochutíte v romantickom Karibiku, hlavný chod si vychutnáte v Amerike a svoje gurmánske štedrovečerné cestovanie zakončíte v Taliansku. Také bude medzinárodné vianočné menu.

Garnáty na papáji s avokádovým šalátom
Suroviny na 6 porcií

300g varených garnátov pripravených na konzumáciu

Pikantná salsa: 1 čili paprička, najemno nakrájaná
30 g čerstvých lístkov koriandra, nasekaných
30 ml olivového oleja
1 papája, nakrájaná na guľky alebo kocky
2 zrelé avokáda, nakrájané na plátky
šťava a dreň z 1 limetky
tenké pásiky uhorky

Dresing z pažítky, limetky a jogurtu: 150 ml neochuteného jogurtu
šťava a strúhaná dreň z jednej limetky
15 ml horčice l nasekaná pažítka
cukor
15 ml vínneho octu
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Článok pokračuje pod video reklamou

Pripravte šalátový dresing. Zmiešajte všetky prísady dokopy a dajte ich do chladničky, kým ich nebudete potrebovať.

Urobte to asi dve hodiny vopred, aby sa chute a vône mohli premiešať. Zmiešajte garnáty, nasekanú čili papričku, lístky koriandra a olivový olej a ochuťte soľou a čiernym korením. Zmiešajte papáju a avokádový plod s limetkovou šťavou a dreňou. Rozdeľte papáju a avokádové plátky do pohárov, potom pridajte pásiky uhorky a garnáty. Na každú porciu nakvapkajte lyžicu dresingu
a servírujte s mesiačikmi limetky.

Morka s plnkou z divokej ryže,brusníc a prosciutta
Suroviny na 6 – 8 porcií

1 väčšia morka
150 g cesnakovo-bylinkového masla
soľ a čierne korenie na dochutenie

Plnka: 250 g zmesi hnedej a divokej ryže
125 g brusníc, namočených v 125 ml brandy
1 PL masla l 15 ml olivového oleja
2 cibule l 2 údené klobásy
10 plátkov prosciutta, narezaného na tenké pásiky
100 g orechov pekan l nasekané čerstvé lístky šalvie
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Pripravte plnku: Uvarte ryžu podľa návodu na balíčku. Medzitým priveďte do varu brusnice a brandy na malej panvičke, na nízkom plameni. Odstavte a dajte nabok. Zahrejte maslo a olivový olej na panvici a rýchlo opražte cibule domäkka. Pridajte plátky klobásy a opražte do zlatohneda. Pridajte plátky prosciutta, orechy pekan, šalviu a brusnice s brandy a miešajte, kým sa zmes dôkladne nepremieša. Pridajte ryžu a tiež ju dôkladne premiešajte, potom duste nad nízkym plameňom asi 15 – 20 minút. Osoľte a okoreňte podľa chuti a nechajte vychladnúť. Odstráňte vnútornosti z morky tak, aby bolo mäso čisté a suché.

Dve tretiny masla vložte pod kožu morky nad hrudník. Potom morku naplňte. Môžete zašiť zadný otvor a preložiť cezeň kožu z krku, aby plnka nevypadla; stehná zviažte dokopy povrázkom, aby si morka počas pečenia zachovala tvar. Do veľkej žiaruvzdornej misy dajte dvojitú vrstvu alobalu a navrch položte morku. Potrite ju zvyškom masla a okoreňte. Ďalšiu dvojitú vrstvu alobalovej fólie dajte navrch morky a na bokoch zapečaťte, aby bola morka dokonale uzavretá v hrubom balíku. Vložte ju do rúry na dve hodiny. Odstráňte alobal a podlejte morku výpekom. Vráťte morku do rúry neprikrytú, kým nie je prepečená dozlatista. Nechajte ju odstáť aspoň 15 minút na teplom mieste, potom ju naporciujte a servírujte. Zvyšok plnky, ktorá ostala, servírujte ako oblohu.

Pečená šunka s glazúrou
Suroviny na 6 až 8 porcií

3 kg šunky
2 kúsky zeleru, nakrájané
1 bobkový list
celé čierne korenie
2 mrkvy, nakrájané
1 cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
500 ml piva l hnedý cukor
20 – 30 ks klinčekov

Glazúra: 250 ml hnedého cukru
90 ml kremžskej horčice
60 ml jablčného octu
60 ml javorového sirupu

Marhuľové čatní: 15 ml olivového oleja
1 cibuľa, najkrájaná
300g sušených marhúľ, namočených na hodinu do vriacej vody
semiačka zeleru a koriandra
60 g hrozienok
250 ml bieleho octu
cukor

Dajte šunku s zelerom, bobkovým listom, korením, mrkvou, cibuľou, pivom a cukorom do hrnca. Pridajte toľko vody, aby bolo mäso prikryté, a priveďte do varu. Znížte teplotu a mierne duste hodinu pod pokrievkou. Odstavte z ohňa a nechajte mäso vo vývare, kým nevychladne. Pomocou ostrého noža opatrne stiahnite šunku z kože. Narežte tuk do hĺbky 2 cm diamantovým vzorom.

Do každého diamantu vtlačte celý klinček ako aromatickú ozdobu. Zmiešajte cukor, horčicu, ocot a javorový sirup na malej panvičke a zahrejte nad miernym plameňom, kým sa cukor nerozpustí. Zmesou potrite mäso. Pečte mäso v pekáči, kým nie je vrstva tuku zlatohnedá a chrumkavá asi 30 – 45 minút. Na čatní zahrejte olivový olej na panvici a za stáleho miešania opražte cibuľu. Pridajte marhule, štipku soli a zvyšné ingrediencie. Priveďte do varu, znížte teplotu a nechajte mierne dusiť asi pol hodiny. Naberte marhuľové čatní do teplých zaváracích pohárov a zapečaťte ešte za horúca, alebo skladujte mesiac v chladničke.

Opražené panettone s ovocím
Suroviny na 6 kusov

1 panettone, narezané na 6 plátkov
4 vajcia
125 ml mlieka
30 ml likéru Amaretto
1 maslo na vyprážanie
250 g syra mascarpone

Pečené nektarinky: 3 nektarinky, rozpolené, odkôstkované
1 maslo
kryštáľový hnedý cukor

Karamelové nite: 250 ml cukru
125 ml vody

Zalejte plátky rozšľahanými vajciami, mliekom a likérom. Predhrejte rúru. Na tenký plech uložte rozpolené nektarinky. Roztrúste po povrchu maslo a posypte hnedým cukrom. Vložte do hornej časti rúry pod gril, kým nektarinky nezmäknú. Na karamelové nite zmiešajte cukor a vodu v malej panvici, kým sa cukor nerozpustí, potom priveďte do varu. Keď dostane cukrový sirup karamelovú farbu, ihneď ho odstavte zo sporáka. Ponorte spodok panvice do lavóra s chladnou vodou a nechajte karamel vychladnúť.

Použite dve vidličky, chrbtovými stranami k sebe na namotanie nití. Pritlačte vidličky dolu zubami do karamelu a začnite jemne namotávať vlákna na valček malými hojdavými pohybmi. Keď sa valček pokryje vláknami, začnite s ďalšou várkou. Zahrejte maslo na panvici a opražte plátky panettone do zlatohneda. Položte jeden plátok panettone pre každú osobu na servírovaciu tácku. Lyžicou vyklopte kopček syra mascarpone navrch, na to dajte opraženú nektarinku a ozdobte karamelovými niťami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 132
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 998
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 855
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 970
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 606
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 906
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 782
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 091
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 947

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.