SME

Chrumkavé slané pečivo

Neviete odolať pikantným pochúťkam pri sledovaní rozprávok v televízii? Máme pre vás pár tipov na chrumkavé potešenie.

(Zdroj: Profimedia)

Uši s Ajvarom a olivami
suroviny na 24 kusov

1 balenie obdĺžnikového cesta na pizzu (400 g)
30 g vykôstkovaných čiernych olív
150 g pasty Ajvar (pasta z červenej papriky)
30 g nasekaných mandlí
múka na pomúčenie
Ajvar na potretie povrchu (podľa chuti)

Pizzové cesto rozviňte na zľahka pomúčenú dosku, odstráňte papier. Nasekajte olivy. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Cesto potrite Ajvarom, posypte mandľami a olivami. Cesto zrolujte z oboch dlhších strán smerom do stredu. Rolku nakrájajte na plátky hrubé ako prst (asi 1,5 cm). Uši dajte na plech vyložený papierom na pečenie, podľa chuti potrite Ajvarom a pečte v rúre (v strede) 10 - 15 minút dozlatista. Servírujte teplé alebo studené.


Tip: Kto má rád pálivejšie, môže dať namiesto Ajvaru ostrý variant paprikovej pasty alebo na cesto nasypať drvené čili papričky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Korenisté syrové tyčinky
suroviny na 16 kusov

2 veľké pláty mrazeného lístkového cesta (150 g)
1 vajce
2 ČL rasce
2 ČL semienok feniklu alebo anízu
1 ČL hrubej soli
50 g strúhaného ementálu
múka na pomúčenie

Plátky lístkového cesta nechajte vedľa seba rozmraziť. Na pomúčenej ploche vyvaľkajte na dva štvorce po 24 x 24 cm. Vajce oddeľte, lístkové cesto potrite bielkom. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Zmiešajte semiačka korenín a soľ. Polovicu zmiešajte so syrom a vysypte na jeden štvorec cesta, druhý štvorec položte navrch a pritlačte valčekom. Plát cesta narežte na prúžky široké 1 ½ cm a vykrúťte z neho špirály. Tyčinky dajte na plech vyložený papierom na pečenie vo vzdialenosti 3 cm od seba. Potrite žĺtkom a posypte zvyšným korením. Korenisté tyčinky upečte dozlatista v rúre za 10 - 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Bylinkové grissini s píniovými orechmi
suroviny na 20 kusov

250 g pšeničnej múky (typ 550)
½ ČL soli
½ kocky čerstvých kvasníc (asi 20 g)
po 1 PL nasekaných lístkov rozmarínu a tymianu
3 PL olivového oleja
2 PL píniových orechov
múka na pomúčenie

Múku zmiešajte so soľou. Vydlabte jamku, dajte do nej kvasnice a zmiešajte s 5 lyžicami vlažnej vody. Nechajte odstáť prikryté asi 10 minút. Bylinky opražte na suchej panvici, odstavte zo sporáka a zmiešajte s olejom. Píniové orechy nahrubo posekajte a vymieste so 75 ml vlažnej vody, kvasom a múkou. Bylinky zapracujte s olejom. Cesto nechajte na 30 minút vykysnúť. Rúru zohrejte na 220 °C. Cesto premieste na pomúčenej doske, potom vyvaľkajte na 20 dlhých, 25 - 30 cm tyčiniek. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 12 - 15 minút do zlatista.
Tip: Pripravte dvojitú dávku cesta. Polovicu vymieste s bylinkovým olejom (pozri vyššie), druhú polovicu s 50 g sušených paradajok nakrájaných na malé kocky a 3 lyžicami paradajkového oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Sezamové krúžky
suroviny na 40 kusov

100 g nízkotučného tvarohu
100g vychladeného masla
100 g múky
soľ
čierne korenie
1 ½ ČL mletého koriandra
1 vajce
80 g lúpaného sezamu
múka na pomúčenie
2 okrúhle formičky na vykrajovanie (s priemerom 5 cm a asi 1,5 cm)

Tvaroh nechajte dobre odkvapkať. Maslo nakrájajte nadrobno a rýchlo vymieste na hladké cesto s tvarohom, múkou, ½ ČL soli, čierneho korenia a koriandra. Zabaľte do fólie a na 30 minút dajte do chladu. Rúru predhrejte na 220 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku ½ cm. Veľkou formičkou vykrajujte kruhy a malou urobte vždy do stredu dieru. Rozšľahajte žĺtok s 1 lyžicou vlažnej vody. Praclíky obaľte najprv v žĺtku, potom v sezame. Položte na plechy vyložené papierom na pečenie. V rúre (stred, cirkulujúci vzduch 180°C) pomaly pečte 20 - 25 minút do zlatista.
Tip: Vo východnom Stredomorí sú známe sezamové praclíky z kysnutého cesta: 250 g múky, ½ kocky čerstvých kvasníc, 100 ml vlažnej vody, trochu cukru, soli a 1 PL oleja. Všetko spolu vymieste a nechajte dvakrát vykvasiť. Z cesta potom vytvarujte malé krúžky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 441
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 622
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 405
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 449
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 044
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 636
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 086
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu