Chrumkavé slané pečivo

Neviete odolať pikantným pochúťkam pri sledovaní rozprávok v televízii? Máme pre vás pár tipov na chrumkavé potešenie.

(Zdroj: Profimedia)

Uši s Ajvarom a olivami
suroviny na 24 kusov

1 balenie obdĺžnikového cesta na pizzu (400 g)
30 g vykôstkovaných čiernych olív
150 g pasty Ajvar (pasta z červenej papriky)
30 g nasekaných mandlí
múka na pomúčenie
Ajvar na potretie povrchu (podľa chuti)

Pizzové cesto rozviňte na zľahka pomúčenú dosku, odstráňte papier. Nasekajte olivy. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Cesto potrite Ajvarom, posypte mandľami a olivami. Cesto zrolujte z oboch dlhších strán smerom do stredu. Rolku nakrájajte na plátky hrubé ako prst (asi 1,5 cm). Uši dajte na plech vyložený papierom na pečenie, podľa chuti potrite Ajvarom a pečte v rúre (v strede) 10 - 15 minút dozlatista. Servírujte teplé alebo studené.


Tip: Kto má rád pálivejšie, môže dať namiesto Ajvaru ostrý variant paprikovej pasty alebo na cesto nasypať drvené čili papričky.

Korenisté syrové tyčinky
suroviny na 16 kusov

2 veľké pláty mrazeného lístkového cesta (150 g)
1 vajce
2 ČL rasce
2 ČL semienok feniklu alebo anízu
1 ČL hrubej soli
50 g strúhaného ementálu
múka na pomúčenie

Plátky lístkového cesta nechajte vedľa seba rozmraziť. Na pomúčenej ploche vyvaľkajte na dva štvorce po 24 x 24 cm. Vajce oddeľte, lístkové cesto potrite bielkom. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Zmiešajte semiačka korenín a soľ. Polovicu zmiešajte so syrom a vysypte na jeden štvorec cesta, druhý štvorec položte navrch a pritlačte valčekom. Plát cesta narežte na prúžky široké 1 ½ cm a vykrúťte z neho špirály. Tyčinky dajte na plech vyložený papierom na pečenie vo vzdialenosti 3 cm od seba. Potrite žĺtkom a posypte zvyšným korením. Korenisté tyčinky upečte dozlatista v rúre za 10 - 15 minút.

Bylinkové grissini s píniovými orechmi
suroviny na 20 kusov

250 g pšeničnej múky (typ 550)
½ ČL soli
½ kocky čerstvých kvasníc (asi 20 g)
po 1 PL nasekaných lístkov rozmarínu a tymianu
3 PL olivového oleja
2 PL píniových orechov
múka na pomúčenie

Múku zmiešajte so soľou. Vydlabte jamku, dajte do nej kvasnice a zmiešajte s 5 lyžicami vlažnej vody. Nechajte odstáť prikryté asi 10 minút. Bylinky opražte na suchej panvici, odstavte zo sporáka a zmiešajte s olejom. Píniové orechy nahrubo posekajte a vymieste so 75 ml vlažnej vody, kvasom a múkou. Bylinky zapracujte s olejom. Cesto nechajte na 30 minút vykysnúť. Rúru zohrejte na 220 °C. Cesto premieste na pomúčenej doske, potom vyvaľkajte na 20 dlhých, 25 - 30 cm tyčiniek. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 12 - 15 minút do zlatista.
Tip: Pripravte dvojitú dávku cesta. Polovicu vymieste s bylinkovým olejom (pozri vyššie), druhú polovicu s 50 g sušených paradajok nakrájaných na malé kocky a 3 lyžicami paradajkového oleja.

Sezamové krúžky
suroviny na 40 kusov

100 g nízkotučného tvarohu
100g vychladeného masla
100 g múky
soľ
čierne korenie
1 ½ ČL mletého koriandra
1 vajce
80 g lúpaného sezamu
múka na pomúčenie
2 okrúhle formičky na vykrajovanie (s priemerom 5 cm a asi 1,5 cm)

Tvaroh nechajte dobre odkvapkať. Maslo nakrájajte nadrobno a rýchlo vymieste na hladké cesto s tvarohom, múkou, ½ ČL soli, čierneho korenia a koriandra. Zabaľte do fólie a na 30 minút dajte do chladu. Rúru predhrejte na 220 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku ½ cm. Veľkou formičkou vykrajujte kruhy a malou urobte vždy do stredu dieru. Rozšľahajte žĺtok s 1 lyžicou vlažnej vody. Praclíky obaľte najprv v žĺtku, potom v sezame. Položte na plechy vyložené papierom na pečenie. V rúre (stred, cirkulujúci vzduch 180°C) pomaly pečte 20 - 25 minút do zlatista.
Tip: Vo východnom Stredomorí sú známe sezamové praclíky z kysnutého cesta: 250 g múky, ½ kocky čerstvých kvasníc, 100 ml vlažnej vody, trochu cukru, soli a 1 PL oleja. Všetko spolu vymieste a nechajte dvakrát vykvasiť. Z cesta potom vytvarujte malé krúžky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 16 546
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 893
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 666
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 6 000
  5. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 901
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 693
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 199
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 123
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 614
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 254

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Barometer policajnej korupcie? Ako hladko kúpite drogu

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop