SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Chrumkavé slané pečivo

Neviete odolať pikantným pochúťkam pri sledovaní rozprávok v televízii? Máme pre vás pár tipov na chrumkavé potešenie.

(Zdroj: Profimedia)

Uši s Ajvarom a olivami
suroviny na 24 kusov

1 balenie obdĺžnikového cesta na pizzu (400 g)
30 g vykôstkovaných čiernych olív
150 g pasty Ajvar (pasta z červenej papriky)
30 g nasekaných mandlí
múka na pomúčenie
Ajvar na potretie povrchu (podľa chuti)

Pizzové cesto rozviňte na zľahka pomúčenú dosku, odstráňte papier. Nasekajte olivy. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Cesto potrite Ajvarom, posypte mandľami a olivami. Cesto zrolujte z oboch dlhších strán smerom do stredu. Rolku nakrájajte na plátky hrubé ako prst (asi 1,5 cm). Uši dajte na plech vyložený papierom na pečenie, podľa chuti potrite Ajvarom a pečte v rúre (v strede) 10 - 15 minút dozlatista. Servírujte teplé alebo studené.


Tip: Kto má rád pálivejšie, môže dať namiesto Ajvaru ostrý variant paprikovej pasty alebo na cesto nasypať drvené čili papričky.

Skryť Vypnúť reklamu

Korenisté syrové tyčinky
suroviny na 16 kusov

2 veľké pláty mrazeného lístkového cesta (150 g)
1 vajce
2 ČL rasce
2 ČL semienok feniklu alebo anízu
1 ČL hrubej soli
50 g strúhaného ementálu
múka na pomúčenie

Plátky lístkového cesta nechajte vedľa seba rozmraziť. Na pomúčenej ploche vyvaľkajte na dva štvorce po 24 x 24 cm. Vajce oddeľte, lístkové cesto potrite bielkom. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Zmiešajte semiačka korenín a soľ. Polovicu zmiešajte so syrom a vysypte na jeden štvorec cesta, druhý štvorec položte navrch a pritlačte valčekom. Plát cesta narežte na prúžky široké 1 ½ cm a vykrúťte z neho špirály. Tyčinky dajte na plech vyložený papierom na pečenie vo vzdialenosti 3 cm od seba. Potrite žĺtkom a posypte zvyšným korením. Korenisté tyčinky upečte dozlatista v rúre za 10 - 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Bylinkové grissini s píniovými orechmi
suroviny na 20 kusov

250 g pšeničnej múky (typ 550)
½ ČL soli
½ kocky čerstvých kvasníc (asi 20 g)
po 1 PL nasekaných lístkov rozmarínu a tymianu
3 PL olivového oleja
2 PL píniových orechov
múka na pomúčenie

Múku zmiešajte so soľou. Vydlabte jamku, dajte do nej kvasnice a zmiešajte s 5 lyžicami vlažnej vody. Nechajte odstáť prikryté asi 10 minút. Bylinky opražte na suchej panvici, odstavte zo sporáka a zmiešajte s olejom. Píniové orechy nahrubo posekajte a vymieste so 75 ml vlažnej vody, kvasom a múkou. Bylinky zapracujte s olejom. Cesto nechajte na 30 minút vykysnúť. Rúru zohrejte na 220 °C. Cesto premieste na pomúčenej doske, potom vyvaľkajte na 20 dlhých, 25 - 30 cm tyčiniek. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 12 - 15 minút do zlatista.
Tip: Pripravte dvojitú dávku cesta. Polovicu vymieste s bylinkovým olejom (pozri vyššie), druhú polovicu s 50 g sušených paradajok nakrájaných na malé kocky a 3 lyžicami paradajkového oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Sezamové krúžky
suroviny na 40 kusov

100 g nízkotučného tvarohu
100g vychladeného masla
100 g múky
soľ
čierne korenie
1 ½ ČL mletého koriandra
1 vajce
80 g lúpaného sezamu
múka na pomúčenie
2 okrúhle formičky na vykrajovanie (s priemerom 5 cm a asi 1,5 cm)

Tvaroh nechajte dobre odkvapkať. Maslo nakrájajte nadrobno a rýchlo vymieste na hladké cesto s tvarohom, múkou, ½ ČL soli, čierneho korenia a koriandra. Zabaľte do fólie a na 30 minút dajte do chladu. Rúru predhrejte na 220 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku ½ cm. Veľkou formičkou vykrajujte kruhy a malou urobte vždy do stredu dieru. Rozšľahajte žĺtok s 1 lyžicou vlažnej vody. Praclíky obaľte najprv v žĺtku, potom v sezame. Položte na plechy vyložené papierom na pečenie. V rúre (stred, cirkulujúci vzduch 180°C) pomaly pečte 20 - 25 minút do zlatista.
Tip: Vo východnom Stredomorí sú známe sezamové praclíky z kysnutého cesta: 250 g múky, ½ kocky čerstvých kvasníc, 100 ml vlažnej vody, trochu cukru, soli a 1 PL oleja. Všetko spolu vymieste a nechajte dvakrát vykvasiť. Z cesta potom vytvarujte malé krúžky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 431
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 391
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 159
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 883
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 781
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 667
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 641
  8. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 527
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 377
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 168
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia