Chrumkavé slané pečivo

Neviete odolať pikantným pochúťkam pri sledovaní rozprávok v televízii? Máme pre vás pár tipov na chrumkavé potešenie.

(Zdroj: Profimedia)

Uši s Ajvarom a olivami
suroviny na 24 kusov

1 balenie obdĺžnikového cesta na pizzu (400 g)
30 g vykôstkovaných čiernych olív
150 g pasty Ajvar (pasta z červenej papriky)
30 g nasekaných mandlí
múka na pomúčenie
Ajvar na potretie povrchu (podľa chuti)

Pizzové cesto rozviňte na zľahka pomúčenú dosku, odstráňte papier. Nasekajte olivy. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Cesto potrite Ajvarom, posypte mandľami a olivami. Cesto zrolujte z oboch dlhších strán smerom do stredu. Rolku nakrájajte na plátky hrubé ako prst (asi 1,5 cm). Uši dajte na plech vyložený papierom na pečenie, podľa chuti potrite Ajvarom a pečte v rúre (v strede) 10 - 15 minút dozlatista. Servírujte teplé alebo studené.


Tip: Kto má rád pálivejšie, môže dať namiesto Ajvaru ostrý variant paprikovej pasty alebo na cesto nasypať drvené čili papričky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Korenisté syrové tyčinky
suroviny na 16 kusov

2 veľké pláty mrazeného lístkového cesta (150 g)
1 vajce
2 ČL rasce
2 ČL semienok feniklu alebo anízu
1 ČL hrubej soli
50 g strúhaného ementálu
múka na pomúčenie

Plátky lístkového cesta nechajte vedľa seba rozmraziť. Na pomúčenej ploche vyvaľkajte na dva štvorce po 24 x 24 cm. Vajce oddeľte, lístkové cesto potrite bielkom. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Zmiešajte semiačka korenín a soľ. Polovicu zmiešajte so syrom a vysypte na jeden štvorec cesta, druhý štvorec položte navrch a pritlačte valčekom. Plát cesta narežte na prúžky široké 1 ½ cm a vykrúťte z neho špirály. Tyčinky dajte na plech vyložený papierom na pečenie vo vzdialenosti 3 cm od seba. Potrite žĺtkom a posypte zvyšným korením. Korenisté tyčinky upečte dozlatista v rúre za 10 - 15 minút.

Bylinkové grissini s píniovými orechmi
suroviny na 20 kusov

250 g pšeničnej múky (typ 550)
½ ČL soli
½ kocky čerstvých kvasníc (asi 20 g)
po 1 PL nasekaných lístkov rozmarínu a tymianu
3 PL olivového oleja
2 PL píniových orechov
múka na pomúčenie

Múku zmiešajte so soľou. Vydlabte jamku, dajte do nej kvasnice a zmiešajte s 5 lyžicami vlažnej vody. Nechajte odstáť prikryté asi 10 minút. Bylinky opražte na suchej panvici, odstavte zo sporáka a zmiešajte s olejom. Píniové orechy nahrubo posekajte a vymieste so 75 ml vlažnej vody, kvasom a múkou. Bylinky zapracujte s olejom. Cesto nechajte na 30 minút vykysnúť. Rúru zohrejte na 220 °C. Cesto premieste na pomúčenej doske, potom vyvaľkajte na 20 dlhých, 25 - 30 cm tyčiniek. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 12 - 15 minút do zlatista.
Tip: Pripravte dvojitú dávku cesta. Polovicu vymieste s bylinkovým olejom (pozri vyššie), druhú polovicu s 50 g sušených paradajok nakrájaných na malé kocky a 3 lyžicami paradajkového oleja.

Sezamové krúžky
suroviny na 40 kusov

100 g nízkotučného tvarohu
100g vychladeného masla
100 g múky
soľ
čierne korenie
1 ½ ČL mletého koriandra
1 vajce
80 g lúpaného sezamu
múka na pomúčenie
2 okrúhle formičky na vykrajovanie (s priemerom 5 cm a asi 1,5 cm)

Tvaroh nechajte dobre odkvapkať. Maslo nakrájajte nadrobno a rýchlo vymieste na hladké cesto s tvarohom, múkou, ½ ČL soli, čierneho korenia a koriandra. Zabaľte do fólie a na 30 minút dajte do chladu. Rúru predhrejte na 220 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku ½ cm. Veľkou formičkou vykrajujte kruhy a malou urobte vždy do stredu dieru. Rozšľahajte žĺtok s 1 lyžicou vlažnej vody. Praclíky obaľte najprv v žĺtku, potom v sezame. Položte na plechy vyložené papierom na pečenie. V rúre (stred, cirkulujúci vzduch 180°C) pomaly pečte 20 - 25 minút do zlatista.
Tip: Vo východnom Stredomorí sú známe sezamové praclíky z kysnutého cesta: 250 g múky, ½ kocky čerstvých kvasníc, 100 ml vlažnej vody, trochu cukru, soli a 1 PL oleja. Všetko spolu vymieste a nechajte dvakrát vykvasiť. Z cesta potom vytvarujte malé krúžky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 191
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 011
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 655
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 10 972
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 357
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 034
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 851
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 632
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 765
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 304

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.