Uši s Ajvarom a olivami
suroviny na 24 kusov
1 balenie obdĺžnikového cesta na pizzu (400 g)
30 g vykôstkovaných čiernych olív
150 g pasty Ajvar (pasta z červenej papriky)
30 g nasekaných mandlí
múka na pomúčenie
Ajvar na potretie povrchu (podľa chuti)
Pizzové cesto rozviňte na zľahka pomúčenú dosku, odstráňte papier. Nasekajte olivy. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Cesto potrite Ajvarom, posypte mandľami a olivami. Cesto zrolujte z oboch dlhších strán smerom do stredu. Rolku nakrájajte na plátky hrubé ako prst (asi 1,5 cm). Uši dajte na plech vyložený papierom na pečenie, podľa chuti potrite Ajvarom a pečte v rúre (v strede) 10 - 15 minút dozlatista. Servírujte teplé alebo studené.
Tip: Kto má rád pálivejšie, môže dať namiesto Ajvaru ostrý variant paprikovej pasty alebo na cesto nasypať drvené čili papričky.
Korenisté syrové tyčinky
suroviny na 16 kusov
2 veľké pláty mrazeného lístkového cesta (150 g)
1 vajce
2 ČL rasce
2 ČL semienok feniklu alebo anízu
1 ČL hrubej soli
50 g strúhaného ementálu
múka na pomúčenie
Plátky lístkového cesta nechajte vedľa seba rozmraziť. Na pomúčenej ploche vyvaľkajte na dva štvorce po 24 x 24 cm. Vajce oddeľte, lístkové cesto potrite bielkom. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Zmiešajte semiačka korenín a soľ. Polovicu zmiešajte so syrom a vysypte na jeden štvorec cesta, druhý štvorec položte navrch a pritlačte valčekom. Plát cesta narežte na prúžky široké 1 ½ cm a vykrúťte z neho špirály. Tyčinky dajte na plech vyložený papierom na pečenie vo vzdialenosti 3 cm od seba. Potrite žĺtkom a posypte zvyšným korením. Korenisté tyčinky upečte dozlatista v rúre za 10 - 15 minút.
Bylinkové grissini s píniovými orechmi
suroviny na 20 kusov
250 g pšeničnej múky (typ 550)
½ ČL soli
½ kocky čerstvých kvasníc (asi 20 g)
po 1 PL nasekaných lístkov rozmarínu a tymianu
3 PL olivového oleja
2 PL píniových orechov
múka na pomúčenie
Múku zmiešajte so soľou. Vydlabte jamku, dajte do nej kvasnice a zmiešajte s 5 lyžicami vlažnej vody. Nechajte odstáť prikryté asi 10 minút. Bylinky opražte na suchej panvici, odstavte zo sporáka a zmiešajte s olejom. Píniové orechy nahrubo posekajte a vymieste so 75 ml vlažnej vody, kvasom a múkou. Bylinky zapracujte s olejom. Cesto nechajte na 30 minút vykysnúť. Rúru zohrejte na 220 °C. Cesto premieste na pomúčenej doske, potom vyvaľkajte na 20 dlhých, 25 - 30 cm tyčiniek. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 12 - 15 minút do zlatista.
Tip: Pripravte dvojitú dávku cesta. Polovicu vymieste s bylinkovým olejom (pozri vyššie), druhú polovicu s 50 g sušených paradajok nakrájaných na malé kocky a 3 lyžicami paradajkového oleja.
Sezamové krúžky
suroviny na 40 kusov
100 g nízkotučného tvarohu
100g vychladeného masla
100 g múky
soľ
čierne korenie
1 ½ ČL mletého koriandra
1 vajce
80 g lúpaného sezamu
múka na pomúčenie
2 okrúhle formičky na vykrajovanie (s priemerom 5 cm a asi 1,5 cm)
Tvaroh nechajte dobre odkvapkať. Maslo nakrájajte nadrobno a rýchlo vymieste na hladké cesto s tvarohom, múkou, ½ ČL soli, čierneho korenia a koriandra. Zabaľte do fólie a na 30 minút dajte do chladu. Rúru predhrejte na 220 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku ½ cm. Veľkou formičkou vykrajujte kruhy a malou urobte vždy do stredu dieru. Rozšľahajte žĺtok s 1 lyžicou vlažnej vody. Praclíky obaľte najprv v žĺtku, potom v sezame. Položte na plechy vyložené papierom na pečenie. V rúre (stred, cirkulujúci vzduch 180°C) pomaly pečte 20 - 25 minút do zlatista.
Tip: Vo východnom Stredomorí sú známe sezamové praclíky z kysnutého cesta: 250 g múky, ½ kocky čerstvých kvasníc, 100 ml vlažnej vody, trochu cukru, soli a 1 PL oleja. Všetko spolu vymieste a nechajte dvakrát vykvasiť. Z cesta potom vytvarujte malé krúžky.