SME
Sobota, 12. jún, 2021 | Meniny má ZlatkoKrížovkyKrížovky

Vianočné i silvestrovské jednohubky

Chutné drobnosti na sviatočný stôl.

Sviatočné obdobie koncom roka je ako stvorené na prípravu večierkov. Naše päťhviezdičkové drobné chuťovky zaručene dodajú správnu atmosféru každej domácej párty, ktorú pripravíte pre priateľov.

Orientálne kuracie guľky

500 g filetov z kuracích pŕs
3 strúčiky roztlačeného cesnaku
1 čili paprička zbavená zrniečok a nasekaná
1 malá cibuľa najemno nakrájaná
1 hrsť čerstvých koriandrových lístkov nasekaných
40 ml rybej omáčky na dochutenie
30 g strúhanky
olej na vyprážanie
lístky mäty na ozdobenie

Dajte kura, cesnak, čili, cibuľu, lístky koriandra a rybiu omáčku do kuchynského robota alebo mixéra a rozmixujte, kým sa všetky ingrediencie nepremiešajú. Zmes vytvarujte do malých guliek, obaľte v strúhanke a vypražte na horúcom oleji do zlatohneda. Obaľte každú guľku v mätovom liste a prepichnite kokteilovou paličkou alebo špáradlom. Uložte každú guľku na šalátový list, uložený v sklenenom pohári.

Minipizze
 

camsx937c62_2.jpg1 pizza cesto
1 pesto podľa výberu
ingrediencie podľa vlastnej chuti

Vyvaľkajte cesto natenko a pečte ho 10 minút na 180 °C. Vykrojte z cesta kolieska a navrch dajte pesto. Pridajte obľúbené ingrediencie a pečte minipizze ďalších 10 minút, kým nie sú upečené do zlatohneda. Pizze chutia najlepšie, keď ich servírujete teplé.
Päť tipov na ozdobenie
1. Na upečené pizze poukladajte kúsok gorgonzoly s polovicou bobule hrozna.
2. Rozotrite na minipizze pesto, ozdobte plátkom mozzarelly a navrch položte ančovičku.
3. Položte na minipizze ľubovoľný syr a navrch plátok prosciutta.
4. Na rozotreté paradajkové pesto položte plátok kozieho syra, cherry paradajku a lístok bazalky.
5. Zaujímavá je aj kombinácia camembertu s plátkom jablka a vlašskými orechami.

Syrové kolieska
 

camsx937c1b_2.jpg60 g syru ricotta
60 g strúhaného parmezánu
60 g mäkkého kozieho syra
1 balenie hotového cesta na pizzu
paradajkový pretlak

Predhrejte rúru. Dajte ricottu, parmezán a kozí syr do misy a dôkladne premiešajte. Použite vykrajovač na keksy, aby ste vyrobili kolieska z pizzového cesta (s priemerom asi 5 cm) a poukladajte ich na vymastený plech. Spodok každého kolieska prepichnite vidličkou. Na kolieska dajte po lyžici syrovej zmesi a pečte asi 10 - 12 minút, kým cesto nie je nadýchané a zlatohnedé. Chuťovky servírujte teplé s paradajkovým pretlakom alebo s hroznom namočeným v portskom víne. Podávajte s pohárikom ľadového šumivého vína.

Lososové balíčky
 

camsx937e50_2.jpg10 hárkov ryžového papiera,
50 g orechov kešu
zväzok nasekanej pažítky
80 g nadrobno nakrájaného údeného lososa alebo pstruha
250 g dusenej špargle
1 avokádo narezané na plátky
2 kúsky zeleru narezané na pásiky
soľ a čierne korenie
opražené sezamové semiačka

Sójovo-zázvorový dip
150 ml sójovej omáčky
60 ml limetovej šťavy
60 ml medu
60 ml bieleho vínneho octu
štipka zázvoru
1 nasekaná čili paprička

Položte polovicu hárku ryžového papiera na vlhkú utierku. Poukladajte prísady do stredu papiera v tomto poradí: orechy kešu, pažítka, losos, špargľa, avokádo, zeler. Okoreňte. Pokropte okraje papiera a preložte jednu jeho stranu cez plnku. Okraje zahnite nadol. Vrch zľahka potrite vodou a posypte sezamovými semiačkami. Hotové balíčky nechajte vyschnúť. Omáčka: Zmiešajte všetky ingrediencie na panvici, priveďte do varu a varte na miernom ohni, kým sa zmes do polovice nevyparí. Preceďte omáčku cez sito a servírujte v miske.

Kuracie rolky
 

camsx937cb4_2.jpg6 rozšľahaných vajec
1 pečené kura najemno pokrájané
čerstvé lístky mäty
čerstvé lístky koriandru
1 uhorka narezaná na plátky

Zahrejte teflonovú panvicu. Nalejte naberačkou asi porciu rozšľahaných vajec na rozohriatu panvicu tak, aby sa rozliali po celej panvici. Opražte do zlatohneda. Postupne takto opražte omelety z celej vajíčkovej zmesi a položte ich na čistú pracovnú plochu. Rozdeľte pečené kuracie mäso, mätové lístky, koriander a pásiky uhorky na omelety a zviažte ich do tvaru rolky. Narežte na polovicu a servírujte s omáčkou hoisin alebo sladkokyslou čili omáčkou.

Rezy Frittata
 

camsx937bf3_2.jpg1 malá cibuľa najemno nakrájaná
30 ml masla
hrsť čerstvo nasekaných byliniek (bazalka, pažítka, koriander a mäta)
8 rozšľahaných vajec
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
60 ml mlieka
45 g strúhaného parmezánu
30 g čerstvej bielej strúhanky

Rýchlo opražte cibuľu na rozohriatom masle. Zmiešajte nasekané bylinky, rozšľahané vajcia a mlieko. Dochuťte soľou a korením. Pridajte zmes k cibuli na panvicu. Miešajte na nízkom plameni, kým sa vajce nezačne zrážať. Posypte parmezánom a strúhankou a dajte panvicu do predhriateho grilu, kým nie je zmes zlatohnedá a ugrilovaná. Nechajte vychladnúť. Zmes vyklopte a nakrájajte na rezy. Servírujte s misou olivového oleja.

Zeleninové špízy
 

camsx937c3f_2.jpg40 cherry paradajok opečených v rúre
40 veľkých lístkov bazalky
2 balenie mini mozarely
bylinková soľ

Nastoknite cherry paradajku, list bazalky, mozarelu, list bazalky a cherry paradajku na špízovú ihlicu. Posypte bylinkovou soľou a uložte hotové špízy na servírovaciu tácňu.
Tip: Rozložte cherry paradajky na plochý plech na pečenie a pokvapkajte olivovým olejom. Osoľte a okoreňte a grilujte 5 minút v predhriatom grile, alebo kým paradajky nezačnú pukať.

Tipy
  • Servírujte sedem až osem snackov na osobu. Ponúknite zmes z morských plodov, mäsové chuťovky a drobné vegetariánske snacky, ktoré možno zjesť po jednom či dvoch kúskoch.

  • Pripravte po dve tácky z každého občerstvenia a jednu majte v zásobe, kým sa nezje prvá.

  • Ozdoby by mali byť jedlé a ich vôňa by mala jedlo dopĺňať. Ideálne sú čerstvé bylinky, pomletá paprika či curry na dipoch, vajíčkach a nátierkach. Vyskúšajte aj špirály citrusov, strúhané prúžky parmezánu, semiačka čierneho sezamu alebo čerstvé bobuľovité ovocie.

  • Pri servírovaní ustríc alebo garnátov by ste mali nachystať misky na prázdne ulity alebo chvosty. Pravidelne ich vyprázdňujte.

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 469
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 9 275
  3. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 9 193
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 363
  5. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 7 995
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 580
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 319
  8. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 7 113
  9. 5 zmien, ktoré so sebou prináša menopauza. Ako sa pripraviť? 6 819
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 752
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Someliér Rastislav Šuták nedá dopustiť na račiansku frankovku.

Odborník vyvracia mýty o víne.


11. jún
Ilustračné foto.

Na očkovanie proti covidu-19 prihlásili zatiaľ 10-tisíc detí od 12 do 16 rokov.


10. jún
Ben Cunningham.

Pred výročím masakry na Námestí nebeského pokoja sa kultová fotografia nedala vyhľadať.


24 h
Umelkyňa Katarína Janečková Walshe

Ženy v jej obrazoch sú sebavedomé.


11. jún