SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Vianočné i silvestrovské jednohubky

Chutné drobnosti na sviatočný stôl.

Sviatočné obdobie koncom roka je ako stvorené na prípravu večierkov. Naše päťhviezdičkové drobné chuťovky zaručene dodajú správnu atmosféru každej domácej párty, ktorú pripravíte pre priateľov.

Orientálne kuracie guľky

500 g filetov z kuracích pŕs
3 strúčiky roztlačeného cesnaku
1 čili paprička zbavená zrniečok a nasekaná
1 malá cibuľa najemno nakrájaná
1 hrsť čerstvých koriandrových lístkov nasekaných
40 ml rybej omáčky na dochutenie
30 g strúhanky
olej na vyprážanie
lístky mäty na ozdobenie

Dajte kura, cesnak, čili, cibuľu, lístky koriandra a rybiu omáčku do kuchynského robota alebo mixéra a rozmixujte, kým sa všetky ingrediencie nepremiešajú. Zmes vytvarujte do malých guliek, obaľte v strúhanke a vypražte na horúcom oleji do zlatohneda. Obaľte každú guľku v mätovom liste a prepichnite kokteilovou paličkou alebo špáradlom. Uložte každú guľku na šalátový list, uložený v sklenenom pohári.

Minipizze
 

camsx937c62_2.jpg1 pizza cesto
1 pesto podľa výberu
ingrediencie podľa vlastnej chuti

Vyvaľkajte cesto natenko a pečte ho 10 minút na 180 °C. Vykrojte z cesta kolieska a navrch dajte pesto. Pridajte obľúbené ingrediencie a pečte minipizze ďalších 10 minút, kým nie sú upečené do zlatohneda. Pizze chutia najlepšie, keď ich servírujete teplé.
Päť tipov na ozdobenie
1. Na upečené pizze poukladajte kúsok gorgonzoly s polovicou bobule hrozna.
2. Rozotrite na minipizze pesto, ozdobte plátkom mozzarelly a navrch položte ančovičku.
3. Položte na minipizze ľubovoľný syr a navrch plátok prosciutta.
4. Na rozotreté paradajkové pesto položte plátok kozieho syra, cherry paradajku a lístok bazalky.
5. Zaujímavá je aj kombinácia camembertu s plátkom jablka a vlašskými orechami.

Syrové kolieska
 

camsx937c1b_2.jpg60 g syru ricotta
60 g strúhaného parmezánu
60 g mäkkého kozieho syra
1 balenie hotového cesta na pizzu
paradajkový pretlak

Predhrejte rúru. Dajte ricottu, parmezán a kozí syr do misy a dôkladne premiešajte. Použite vykrajovač na keksy, aby ste vyrobili kolieska z pizzového cesta (s priemerom asi 5 cm) a poukladajte ich na vymastený plech. Spodok každého kolieska prepichnite vidličkou. Na kolieska dajte po lyžici syrovej zmesi a pečte asi 10 - 12 minút, kým cesto nie je nadýchané a zlatohnedé. Chuťovky servírujte teplé s paradajkovým pretlakom alebo s hroznom namočeným v portskom víne. Podávajte s pohárikom ľadového šumivého vína.

Lososové balíčky
 

camsx937e50_2.jpg10 hárkov ryžového papiera,
50 g orechov kešu
zväzok nasekanej pažítky
80 g nadrobno nakrájaného údeného lososa alebo pstruha
250 g dusenej špargle
1 avokádo narezané na plátky
2 kúsky zeleru narezané na pásiky
soľ a čierne korenie
opražené sezamové semiačka

Sójovo-zázvorový dip
150 ml sójovej omáčky
60 ml limetovej šťavy
60 ml medu
60 ml bieleho vínneho octu
štipka zázvoru
1 nasekaná čili paprička

Položte polovicu hárku ryžového papiera na vlhkú utierku. Poukladajte prísady do stredu papiera v tomto poradí: orechy kešu, pažítka, losos, špargľa, avokádo, zeler. Okoreňte. Pokropte okraje papiera a preložte jednu jeho stranu cez plnku. Okraje zahnite nadol. Vrch zľahka potrite vodou a posypte sezamovými semiačkami. Hotové balíčky nechajte vyschnúť. Omáčka: Zmiešajte všetky ingrediencie na panvici, priveďte do varu a varte na miernom ohni, kým sa zmes do polovice nevyparí. Preceďte omáčku cez sito a servírujte v miske.

Kuracie rolky
 

camsx937cb4_2.jpg6 rozšľahaných vajec
1 pečené kura najemno pokrájané
čerstvé lístky mäty
čerstvé lístky koriandru
1 uhorka narezaná na plátky

Zahrejte teflonovú panvicu. Nalejte naberačkou asi porciu rozšľahaných vajec na rozohriatu panvicu tak, aby sa rozliali po celej panvici. Opražte do zlatohneda. Postupne takto opražte omelety z celej vajíčkovej zmesi a položte ich na čistú pracovnú plochu. Rozdeľte pečené kuracie mäso, mätové lístky, koriander a pásiky uhorky na omelety a zviažte ich do tvaru rolky. Narežte na polovicu a servírujte s omáčkou hoisin alebo sladkokyslou čili omáčkou.

Rezy Frittata
 

camsx937bf3_2.jpg1 malá cibuľa najemno nakrájaná
30 ml masla
hrsť čerstvo nasekaných byliniek (bazalka, pažítka, koriander a mäta)
8 rozšľahaných vajec
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
60 ml mlieka
45 g strúhaného parmezánu
30 g čerstvej bielej strúhanky

Rýchlo opražte cibuľu na rozohriatom masle. Zmiešajte nasekané bylinky, rozšľahané vajcia a mlieko. Dochuťte soľou a korením. Pridajte zmes k cibuli na panvicu. Miešajte na nízkom plameni, kým sa vajce nezačne zrážať. Posypte parmezánom a strúhankou a dajte panvicu do predhriateho grilu, kým nie je zmes zlatohnedá a ugrilovaná. Nechajte vychladnúť. Zmes vyklopte a nakrájajte na rezy. Servírujte s misou olivového oleja.

Zeleninové špízy
 

camsx937c3f_2.jpg40 cherry paradajok opečených v rúre
40 veľkých lístkov bazalky
2 balenie mini mozarely
bylinková soľ

Nastoknite cherry paradajku, list bazalky, mozarelu, list bazalky a cherry paradajku na špízovú ihlicu. Posypte bylinkovou soľou a uložte hotové špízy na servírovaciu tácňu.
Tip: Rozložte cherry paradajky na plochý plech na pečenie a pokvapkajte olivovým olejom. Osoľte a okoreňte a grilujte 5 minút v predhriatom grile, alebo kým paradajky nezačnú pukať.

Tipy
  • Servírujte sedem až osem snackov na osobu. Ponúknite zmes z morských plodov, mäsové chuťovky a drobné vegetariánske snacky, ktoré možno zjesť po jednom či dvoch kúskoch.

  • Pripravte po dve tácky z každého občerstvenia a jednu majte v zásobe, kým sa nezje prvá.

  • Ozdoby by mali byť jedlé a ich vôňa by mala jedlo dopĺňať. Ideálne sú čerstvé bylinky, pomletá paprika či curry na dipoch, vajíčkach a nátierkach. Vyskúšajte aj špirály citrusov, strúhané prúžky parmezánu, semiačka čierneho sezamu alebo čerstvé bobuľovité ovocie.

  • Pri servírovaní ustríc alebo garnátov by ste mali nachystať misky na prázdne ulity alebo chvosty. Pravidelne ich vyprázdňujte.

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  6. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  7. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  8. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  9. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  10. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  1. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  4. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  5. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 809
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 197
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 222
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 152
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 14 269
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 149
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 129
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 942
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 352
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 509
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zmenka podľa predchádzajúceho vzoru, ktorá je už opatrená podpisom a bezpečnostným prvkom.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková
CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Neprehliadnite tiež

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.
Stĺpček Osmelené

Poľsko vyhlásilo vojnu ženám

Nejde len o potraty, ale o kontrolu nad telami a životmi.

Michaela Žureková