Vianočné i silvestrovské jednohubky

Chutné drobnosti na sviatočný stôl.

Sviatočné obdobie koncom roka je ako stvorené na prípravu večierkov. Naše päťhviezdičkové drobné chuťovky zaručene dodajú správnu atmosféru každej domácej párty, ktorú pripravíte pre priateľov.

Orientálne kuracie guľky

500 g filetov z kuracích pŕs
3 strúčiky roztlačeného cesnaku
1 čili paprička zbavená zrniečok a nasekaná
1 malá cibuľa najemno nakrájaná
1 hrsť čerstvých koriandrových lístkov nasekaných
40 ml rybej omáčky na dochutenie
30 g strúhanky
olej na vyprážanie
lístky mäty na ozdobenie

Dajte kura, cesnak, čili, cibuľu, lístky koriandra a rybiu omáčku do kuchynského robota alebo mixéra a rozmixujte, kým sa všetky ingrediencie nepremiešajú. Zmes vytvarujte do malých guliek, obaľte v strúhanke a vypražte na horúcom oleji do zlatohneda. Obaľte každú guľku v mätovom liste a prepichnite kokteilovou paličkou alebo špáradlom. Uložte každú guľku na šalátový list, uložený v sklenenom pohári.

Minipizze
 

camsx937c62_2.jpg1 pizza cesto
1 pesto podľa výberu
ingrediencie podľa vlastnej chuti

Vyvaľkajte cesto natenko a pečte ho 10 minút na 180 °C. Vykrojte z cesta kolieska a navrch dajte pesto. Pridajte obľúbené ingrediencie a pečte minipizze ďalších 10 minút, kým nie sú upečené do zlatohneda. Pizze chutia najlepšie, keď ich servírujete teplé.
Päť tipov na ozdobenie
1. Na upečené pizze poukladajte kúsok gorgonzoly s polovicou bobule hrozna.
2. Rozotrite na minipizze pesto, ozdobte plátkom mozzarelly a navrch položte ančovičku.
3. Položte na minipizze ľubovoľný syr a navrch plátok prosciutta.
4. Na rozotreté paradajkové pesto položte plátok kozieho syra, cherry paradajku a lístok bazalky.
5. Zaujímavá je aj kombinácia camembertu s plátkom jablka a vlašskými orechami.

Syrové kolieska
 

camsx937c1b_2.jpg60 g syru ricotta
60 g strúhaného parmezánu
60 g mäkkého kozieho syra
1 balenie hotového cesta na pizzu
paradajkový pretlak

Predhrejte rúru. Dajte ricottu, parmezán a kozí syr do misy a dôkladne premiešajte. Použite vykrajovač na keksy, aby ste vyrobili kolieska z pizzového cesta (s priemerom asi 5 cm) a poukladajte ich na vymastený plech. Spodok každého kolieska prepichnite vidličkou. Na kolieska dajte po lyžici syrovej zmesi a pečte asi 10 - 12 minút, kým cesto nie je nadýchané a zlatohnedé. Chuťovky servírujte teplé s paradajkovým pretlakom alebo s hroznom namočeným v portskom víne. Podávajte s pohárikom ľadového šumivého vína.

Lososové balíčky
 

camsx937e50_2.jpg10 hárkov ryžového papiera,
50 g orechov kešu
zväzok nasekanej pažítky
80 g nadrobno nakrájaného údeného lososa alebo pstruha
250 g dusenej špargle
1 avokádo narezané na plátky
2 kúsky zeleru narezané na pásiky
soľ a čierne korenie
opražené sezamové semiačka

Sójovo-zázvorový dip
150 ml sójovej omáčky
60 ml limetovej šťavy
60 ml medu
60 ml bieleho vínneho octu
štipka zázvoru
1 nasekaná čili paprička

Položte polovicu hárku ryžového papiera na vlhkú utierku. Poukladajte prísady do stredu papiera v tomto poradí: orechy kešu, pažítka, losos, špargľa, avokádo, zeler. Okoreňte. Pokropte okraje papiera a preložte jednu jeho stranu cez plnku. Okraje zahnite nadol. Vrch zľahka potrite vodou a posypte sezamovými semiačkami. Hotové balíčky nechajte vyschnúť. Omáčka: Zmiešajte všetky ingrediencie na panvici, priveďte do varu a varte na miernom ohni, kým sa zmes do polovice nevyparí. Preceďte omáčku cez sito a servírujte v miske.

Kuracie rolky
 

camsx937cb4_2.jpg6 rozšľahaných vajec
1 pečené kura najemno pokrájané
čerstvé lístky mäty
čerstvé lístky koriandru
1 uhorka narezaná na plátky

Zahrejte teflonovú panvicu. Nalejte naberačkou asi porciu rozšľahaných vajec na rozohriatu panvicu tak, aby sa rozliali po celej panvici. Opražte do zlatohneda. Postupne takto opražte omelety z celej vajíčkovej zmesi a položte ich na čistú pracovnú plochu. Rozdeľte pečené kuracie mäso, mätové lístky, koriander a pásiky uhorky na omelety a zviažte ich do tvaru rolky. Narežte na polovicu a servírujte s omáčkou hoisin alebo sladkokyslou čili omáčkou.

Rezy Frittata
 

camsx937bf3_2.jpg1 malá cibuľa najemno nakrájaná
30 ml masla
hrsť čerstvo nasekaných byliniek (bazalka, pažítka, koriander a mäta)
8 rozšľahaných vajec
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
60 ml mlieka
45 g strúhaného parmezánu
30 g čerstvej bielej strúhanky

Rýchlo opražte cibuľu na rozohriatom masle. Zmiešajte nasekané bylinky, rozšľahané vajcia a mlieko. Dochuťte soľou a korením. Pridajte zmes k cibuli na panvicu. Miešajte na nízkom plameni, kým sa vajce nezačne zrážať. Posypte parmezánom a strúhankou a dajte panvicu do predhriateho grilu, kým nie je zmes zlatohnedá a ugrilovaná. Nechajte vychladnúť. Zmes vyklopte a nakrájajte na rezy. Servírujte s misou olivového oleja.

Zeleninové špízy
 

camsx937c3f_2.jpg40 cherry paradajok opečených v rúre
40 veľkých lístkov bazalky
2 balenie mini mozarely
bylinková soľ

Nastoknite cherry paradajku, list bazalky, mozarelu, list bazalky a cherry paradajku na špízovú ihlicu. Posypte bylinkovou soľou a uložte hotové špízy na servírovaciu tácňu.
Tip: Rozložte cherry paradajky na plochý plech na pečenie a pokvapkajte olivovým olejom. Osoľte a okoreňte a grilujte 5 minút v predhriatom grile, alebo kým paradajky nezačnú pukať.

Tipy
  • Servírujte sedem až osem snackov na osobu. Ponúknite zmes z morských plodov, mäsové chuťovky a drobné vegetariánske snacky, ktoré možno zjesť po jednom či dvoch kúskoch.

  • Pripravte po dve tácky z každého občerstvenia a jednu majte v zásobe, kým sa nezje prvá.

  • Ozdoby by mali byť jedlé a ich vôňa by mala jedlo dopĺňať. Ideálne sú čerstvé bylinky, pomletá paprika či curry na dipoch, vajíčkach a nátierkach. Vyskúšajte aj špirály citrusov, strúhané prúžky parmezánu, semiačka čierneho sezamu alebo čerstvé bobuľovité ovocie.

  • Pri servírovaní ustríc alebo garnátov by ste mali nachystať misky na prázdne ulity alebo chvosty. Pravidelne ich vyprázdňujte.

 

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  5. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 6 834
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 6 145
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 5 064
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 3 497
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 074
  6. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 2 689
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 2 598
  8. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 273
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 857
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 503

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kosík na videu z afrického väzenia odpovedá Kaliňákovi

Gašpar s Kaliňákom spochybňovali pravosť vyhlásenia bývalého siskára Ľuboša Kosíka o únose prezidentovho syna. Kosík poslal video ako dôkaz.

TV

Kosík vo videohovore z afrického väzenia: Zaručte mi bezpečnosť

Bývalý siskár potvrdzuje svoju totožnosť.

SVET

Zeman ťahal Drahoša do bahna, no on sa nedal. Znamená to prehru?

Český prezident sa vôbec sa nezmenil.

Neprehliadnite tiež

Upcyklácia je budúcnosť. Tieto Slovenky vás presvedčia, že aj odpad sa dá obliecť

Ala a Lenka Krivé, Alžbeta Irhová a Martina Mareková Kuipers tvoria ekologickú módu.

Ako vyzerá deň v živote profesionálneho testera sexuálnych hračiek

Tí najlepší sa o svoje skúsenosti podelia vtipne a originálne.

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.