SME

Vianočné i silvestrovské jednohubky

Chutné drobnosti na sviatočný stôl.

Sviatočné obdobie koncom roka je ako stvorené na prípravu večierkov. Naše päťhviezdičkové drobné chuťovky zaručene dodajú správnu atmosféru každej domácej párty, ktorú pripravíte pre priateľov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Orientálne kuracie guľky

500 g filetov z kuracích pŕs
3 strúčiky roztlačeného cesnaku
1 čili paprička zbavená zrniečok a nasekaná
1 malá cibuľa najemno nakrájaná
1 hrsť čerstvých koriandrových lístkov nasekaných
40 ml rybej omáčky na dochutenie
30 g strúhanky
olej na vyprážanie
lístky mäty na ozdobenie

Dajte kura, cesnak, čili, cibuľu, lístky koriandra a rybiu omáčku do kuchynského robota alebo mixéra a rozmixujte, kým sa všetky ingrediencie nepremiešajú. Zmes vytvarujte do malých guliek, obaľte v strúhanke a vypražte na horúcom oleji do zlatohneda. Obaľte každú guľku v mätovom liste a prepichnite kokteilovou paličkou alebo špáradlom. Uložte každú guľku na šalátový list, uložený v sklenenom pohári.

SkryťVypnúť reklamu

Minipizze
 

camsx937c62_2.jpg1 pizza cesto
1 pesto podľa výberu
ingrediencie podľa vlastnej chuti

Vyvaľkajte cesto natenko a pečte ho 10 minút na 180 °C. Vykrojte z cesta kolieska a navrch dajte pesto. Pridajte obľúbené ingrediencie a pečte minipizze ďalších 10 minút, kým nie sú upečené do zlatohneda. Pizze chutia najlepšie, keď ich servírujete teplé.
Päť tipov na ozdobenie
1. Na upečené pizze poukladajte kúsok gorgonzoly s polovicou bobule hrozna.
2. Rozotrite na minipizze pesto, ozdobte plátkom mozzarelly a navrch položte ančovičku.
3. Položte na minipizze ľubovoľný syr a navrch plátok prosciutta.
4. Na rozotreté paradajkové pesto položte plátok kozieho syra, cherry paradajku a lístok bazalky.
5. Zaujímavá je aj kombinácia camembertu s plátkom jablka a vlašskými orechami.

SkryťVypnúť reklamu

Syrové kolieska
 

camsx937c1b_2.jpg60 g syru ricotta
60 g strúhaného parmezánu
60 g mäkkého kozieho syra
1 balenie hotového cesta na pizzu
paradajkový pretlak

Predhrejte rúru. Dajte ricottu, parmezán a kozí syr do misy a dôkladne premiešajte. Použite vykrajovač na keksy, aby ste vyrobili kolieska z pizzového cesta (s priemerom asi 5 cm) a poukladajte ich na vymastený plech. Spodok každého kolieska prepichnite vidličkou. Na kolieska dajte po lyžici syrovej zmesi a pečte asi 10 - 12 minút, kým cesto nie je nadýchané a zlatohnedé. Chuťovky servírujte teplé s paradajkovým pretlakom alebo s hroznom namočeným v portskom víne. Podávajte s pohárikom ľadového šumivého vína.

Lososové balíčky
 

camsx937e50_2.jpg10 hárkov ryžového papiera,
50 g orechov kešu
zväzok nasekanej pažítky
80 g nadrobno nakrájaného údeného lososa alebo pstruha
250 g dusenej špargle
1 avokádo narezané na plátky
2 kúsky zeleru narezané na pásiky
soľ a čierne korenie
opražené sezamové semiačka

Sójovo-zázvorový dip
150 ml sójovej omáčky
60 ml limetovej šťavy
60 ml medu
60 ml bieleho vínneho octu
štipka zázvoru
1 nasekaná čili paprička

Položte polovicu hárku ryžového papiera na vlhkú utierku. Poukladajte prísady do stredu papiera v tomto poradí: orechy kešu, pažítka, losos, špargľa, avokádo, zeler. Okoreňte. Pokropte okraje papiera a preložte jednu jeho stranu cez plnku. Okraje zahnite nadol. Vrch zľahka potrite vodou a posypte sezamovými semiačkami. Hotové balíčky nechajte vyschnúť. Omáčka: Zmiešajte všetky ingrediencie na panvici, priveďte do varu a varte na miernom ohni, kým sa zmes do polovice nevyparí. Preceďte omáčku cez sito a servírujte v miske.

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie rolky
 

camsx937cb4_2.jpg6 rozšľahaných vajec
1 pečené kura najemno pokrájané
čerstvé lístky mäty
čerstvé lístky koriandru
1 uhorka narezaná na plátky

Zahrejte teflonovú panvicu. Nalejte naberačkou asi porciu rozšľahaných vajec na rozohriatu panvicu tak, aby sa rozliali po celej panvici. Opražte do zlatohneda. Postupne takto opražte omelety z celej vajíčkovej zmesi a položte ich na čistú pracovnú plochu. Rozdeľte pečené kuracie mäso, mätové lístky, koriander a pásiky uhorky na omelety a zviažte ich do tvaru rolky. Narežte na polovicu a servírujte s omáčkou hoisin alebo sladkokyslou čili omáčkou.

Rezy Frittata
 

camsx937bf3_2.jpg1 malá cibuľa najemno nakrájaná
30 ml masla
hrsť čerstvo nasekaných byliniek (bazalka, pažítka, koriander a mäta)
8 rozšľahaných vajec
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
60 ml mlieka
45 g strúhaného parmezánu
30 g čerstvej bielej strúhanky

Rýchlo opražte cibuľu na rozohriatom masle. Zmiešajte nasekané bylinky, rozšľahané vajcia a mlieko. Dochuťte soľou a korením. Pridajte zmes k cibuli na panvicu. Miešajte na nízkom plameni, kým sa vajce nezačne zrážať. Posypte parmezánom a strúhankou a dajte panvicu do predhriateho grilu, kým nie je zmes zlatohnedá a ugrilovaná. Nechajte vychladnúť. Zmes vyklopte a nakrájajte na rezy. Servírujte s misou olivového oleja.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zeleninové špízy
 

camsx937c3f_2.jpg40 cherry paradajok opečených v rúre
40 veľkých lístkov bazalky
2 balenie mini mozarely
bylinková soľ

Nastoknite cherry paradajku, list bazalky, mozarelu, list bazalky a cherry paradajku na špízovú ihlicu. Posypte bylinkovou soľou a uložte hotové špízy na servírovaciu tácňu.
Tip: Rozložte cherry paradajky na plochý plech na pečenie a pokvapkajte olivovým olejom. Osoľte a okoreňte a grilujte 5 minút v predhriatom grile, alebo kým paradajky nezačnú pukať.

Tipy
  • Servírujte sedem až osem snackov na osobu. Ponúknite zmes z morských plodov, mäsové chuťovky a drobné vegetariánske snacky, ktoré možno zjesť po jednom či dvoch kúskoch.

  • Pripravte po dve tácky z každého občerstvenia a jednu majte v zásobe, kým sa nezje prvá.

  • Ozdoby by mali byť jedlé a ich vôňa by mala jedlo dopĺňať. Ideálne sú čerstvé bylinky, pomletá paprika či curry na dipoch, vajíčkach a nátierkach. Vyskúšajte aj špirály citrusov, strúhané prúžky parmezánu, semiačka čierneho sezamu alebo čerstvé bobuľovité ovocie.

  • Pri servírovaní ustríc alebo garnátov by ste mali nachystať misky na prázdne ulity alebo chvosty. Pravidelne ich vyprázdňujte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 338
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 778
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 591
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 748
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 694
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 404
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 705
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 527
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 139
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 505
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 58 941
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 606
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 147
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 085
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 142
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 450
  1. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  2. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  3. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  4. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  5. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  6. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  7. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  8. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
SkryťZatvoriť reklamu