Uvažujem o kúpe prístroja na prípravu espressa. Podľa čoho mám vyberať?
yhotovenie.
Ak nepoužívate filtračnú kanvicu, je vhodné, aby bol zásobník na vodu vybavený filtrom a nebol priehľadný. Inak v ňom budú rásť riasy. Sitká musia po zasunutí do páky pevne držať na svojom mieste, rukoväť páky by nemala byť dutá a zberná nádoba musí byť dostupná na jednoduché čistenie. Nerátajte s tým, že tryska na speňovanie mlieka vás bude poslúchať na prvé slovo. Ak ju neskrotíte, zostanete naveky iba pri malom piccole alebo espresse s mliekom.
Ak ste fanúšikmi kávových nápojov a neprekáža vám, že za ne zaplatíte viac, zaujímavou voľbou pre vás môžu byť kapsuľové automaty, ktoré z jednej či dvoch kapsúľ dokážu vyčariť kávovinový nápoj na želanie. Vzhľadom na množstvo použitých obalov nie sú príliš ekologické, ale aj bez skúseností si s nimi vždy doprajete to, na čo máte chuť.
Ak nemáte hlboko do peňaženky a upútali vás automaty, ktoré majú pod kontrolou všetko od zomletia kávy, cez jej dávkovanie, sparenie, až po vyprázdňovanie a čistenie, počítajte s tým, že aj napriek množstvu nastavení nebudete mať veľkú moc nad tým, akú kvalitu espresso dosiahne. Je to čistá práca, ak však chcete kombinovať s mliekom či mliečnou penou, musíte to urobiť ručne.
Zaujímavou alternatívou je mokka kávovar, ktorý elektrinu nepotrebuje. Využije tlak pary, ktorá vznikne pri varení na sporáku. Najdôležitejšia je však káva samotná. Nehanbite sa navštíviť špecializované predajne, plantážne kávy a kvalitné zmesi nie sú drahšie, ako káva z kapsúľ.