Ktoré darčeky najčastejšie zapadnú prachom?

Sú cenovo dostupní a už na prvý pohľad sľubujú pomocnú ruku pri varení. Prečo však drobní pomocníci namiesto pomáhania často končia v špajzi na polici pod vrstvou prachu?

(Zdroj: AEG)

Problém je v tom, že očakávame zázraky a neradi meníme svoje dlhoročné návyky. Každý spotrebič pýta trochu pozornosti nielen pri použití, ale aj pri čistení a údržbe. Ste pripravení na zmeny?

Domáca pekáreň na chlieb je vďačným pomocníkom, ktorý mnoho pozornosti nepýta. Stačí do nej nasypať presne odvážené a odmerané množstvo surovín a spustiť automat. Po niekoľkých hodinách vás omámi vôňa viac či menej podareného chleba, vaše zručnosti sa budú časom zlepšovať. Okrem umývania formy a zametania vysypanej múky na vás nečakajú žiadne nástrahy. Hrozí však riziko, že po počiatočnej eufórii sa z pohodlnosti časom vrátite späť ku chlebu a rožkom z obchodu. Predsa len, chlieb z chlebopiecky je iný ako ten, ktorý jete od narodenia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Stroj na prípravu espressa je horúcim hitom sezóny. Zaberie na linke necelých 30 centimetrov šírky a od vás žiada iba pravidelné dopĺňanie vody do zásobníka a oplachovanie jeho častí pod tečúcou vodou. Dôkladné prečistenie tabletami raz za niekoľko mesiacov vám prácu navyše nepridá. Nedúfajte však, že si na stroji budete predhrievať šálky a že sa vám hneď podarí skamarátiť sa s parnou tryskou pre prípravu capuccina a laté. Ak vám viac ako espresso a picollo chutia rafinované kávové nápoje, kúpte si radšej stroj na kapsule.

Odšťavovač je symbolom zdravia, pýta však viac pozornosti, ako vám môže byť milé. Nielenže musíte mať bohatý prísun ovocia a zeleniny z vašej záhradky, ale musíte byť ochotní podstúpiť po každom odšťavovaní dôkladné čistenie. To znamená rozobrať stroj na niekoľko dielcov, každý z nich dôkladne vyčistiť a zbaviť jemné sitko všetkých vlákien z dužiny. Ak sa vám aj napriek tomu odšťavovanie zapáči, hrozí tu nová investícia. Budete chcieť nahradiť lacnú odstredivku drahším lisom.

Parný hrniec vyzerá lákavo, obzvlášť na fotografiách s pestrofarebnou zeleninou a čerstvou rybou. Ak však neviete čarovať s chuťami, omrzí vás už po druhom použití. Rýchlená zelenina z obchodu, hydina z veľkovýkrmu a mrazené ryby zo supermarketu plné vody nechutia pri uvarení v pare vôbec vábne. Ak nemáte prísun ku kvalitným, čerstvým surovinám, alebo nedokážete variť skvele dochutené omáčky, budete sklamaní. Počítať treba aj s miestom na skladovanie a rizikom, že na plast, ktorý výrobca použil pre výrobu nádob sa bude všetko lepiť. Ak vám niekto tvrdí opak, klame sám seba.

Kuchynský robot dokáže zastať kus práce. So silným motorom a dobrým príslušenstvom si poradí nielen so strúhaním zeleniny a mixovaním, ale aj s mletím mäsa, či miesením hustého, kysnutého cesta na chlieb. Ak denne varíte pre štvorčlennú domácnosť a dokážete ho zapojiť do práce, je prínosom. Ak nie, skončí nevyužitý. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že pri spracovaní malého objemu surovín sa jeho použitie nevypláca. Čosi zostane v nádobe, čosi porozsýpate okolo a ešte musíte aj umývať. Vopred si rozmyslite, kde ho spolu s príslušenstvom uložíte.

Hriankovače, sendvičovače, waflovače a kontaktné grily dokážu dodať tú správnu atmosféru nielen raňajkám, ale aj ostatným posedeniam pri jedle. Obzvlášť v prípade, ak si tieto chvíle vychutnávate naplno a nepatríte medzi tých, čo si v rannom zhone iba uchytia chlieb s maslom, salámou a syrom. Skúste sa zamyslieť nad svojim jedálničkom a zvykmi ešte pred kúpou. Inak sa stane, že si kúpite haraburdy, ktoré vám budú iba na obtiaž. Čo majú všetky tieto zariadenia spoločné? Napájací kábel, vyhrievaciu špirálu a termostat. Poslúžia rovnako, ako panvica na sporáku.

Čarovná fritéza, ktorej stačí iba lyžica oleja. Ak si myslíte, že ide o stroj, ktorý dokáže zázraky, mýlite sa. Ide o obyčajnú teplovzdušnú rúru, ktorá sa od tej z teleshopu líši iba v tom, že má v strede otočné rameno. Dokáže s minimom tuku pripraviť nezdravé jedlá, problémom je, že ich chuť je takmer rovnaká. Nech čokoľvek obalíte v trojobale a pridáte k tomu zemiakové hranolčeky, stále to bude iba fastfood. Síce z vašej kuchyne, avšak rovnako fádny.

Ak nemáte čas postávať pri varení nad sporákom, vaše problémy majú vyriešiť pomalovarné hrnce. Trvá im síce osem hodín, kým suroviny premenia na pokrm, nikdy však nekypia a nepotrebujú nikoho na miešanie obsahu. Čo do nich ráno vložíte, to po návrate z práce nájdete uvarené. Áno, výrobcovia neklamú a prezradia vám aj to, že pokrmy majú síce menej vitamínov, avšak vďaka práci enzýmov majú viac chuti. Skúste však porozmýšľať nad tým, čo varíte najčastejšie. Ide o kotlíkové jedlá z jedného hrnca?

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 246
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 771
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 969
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 762
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 167
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 014
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 630
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 614
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 357
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 755

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.