Filety z kapra v paprikovej omáčke
suroviny pre 4 osoby

1 červená, 1 žltá a 1 zelená paprika
250 g zemiakov
maslo
250 ml suchého bieleho vína
250 ml rybacieho vývaru
1 malé balenie smotany
soľ
mleté čierne korenie
600 g filet z kapra
olej
1 cibuľa
150 g prerastených údených plátkov slaniny
plátky papriky
Papriku umyjeme, rozpolíme a vyrežeme jadierka, pokrájame na malé kúsky. Zemiaky ošúpeme a nadrobno nakrájame. Kúsky papriky a zemiakov speníme na masle, zalejeme vínom a uvedieme do varu, potom zalejeme rybacím vývarom a znovu uvedieme do varu. Povaríme, kým paprika nezmäkne. Takto pripravenú paprikovú omáčku zahustíme smotanou, osolíme, okoreníme a rozmixujeme. Filety z kapra posolíme, ľahko okoreníme, nakrájame na rovnomerné kúsky, opečieme na panvici na troške oleja a masla a potom strčíme do rúry vyhriatej na 160 ˚C a pečieme 10 minút. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame, speníme na masle, pridáme na kocky pokrájanú slaninu, zalejeme paprikovou omáčkou a ešte pridáme trochu vyšľahanej smotany. Prúžky papriky rôznych farieb speníme na masle a ochutíme soľou a korením. Filety z kapra podávame na paprikovej omáčke a ozdobíme prúžkami papriky.
Srnčí chrbát s brusnicami a sójovými výhonkami
suroviny pre 4 osoby
600 g srnčieho chrbta
½ hlávky červenej kapusty
3 PL sezamového oleja
100 g sójových výhonkov
svetlá sójová omáčka
rybia omáčka
4 PL brusníc
1 PL medu
soľ
mleté čierne korenie
Srnčí chrbát umyjeme, osušíme a nakrájame na pásiky. Očistíme červenú kapustu, odstránime hlúb a nadrobno nakrájame. Mäso opečieme na dvoch polievkových lyžiciach oleja a vyberieme z panvice. Na zvyšnom oleji speníme červenú kapustu, zalejeme trochou vody a 5 až 6 minút podusíme. Pridáme mäso spolu so sójovými výhonkami a brusnicami a na miernom plameni pražíme ešte 6 až 8 minút doružova. Ochutíme medom, sójovou omáčkou, rybou omáčkou, soľou a korením.
Pečené jablká s orechovou náplňou a brusnicami
suroviny pre 4 osoby
4 jablká
150 g marcipánovej hmoty
50 g pomletých vlašských orechov
4 cl marhuľovice
1 bielok
1 PL masla
4 PL brusníc
Nákypovú formu vytrieme maslom. Jablká umyjeme a zvrchu odstránime jadierka. Poukladáme do formy. Marcipánovú hmotu vymiešame vidličkou s pomletými orechmi a marhuľovicou. Spolu s vyšľahaným bielkom použijeme ako náplň do jabĺk. V rúre rozohriatej na 180 ºC pečieme 30 minút. Každé jablko ozdobíme polievkovou lyžicou brusníc a servírujeme ešte teplé.