SME
Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Vianočné menu s divinou

Ľahké rybacie mäsko vám poslúži ako predjedlo, ako hlavný chod naservírujete srnčí chrbát a hostinu ukončite pečenými jablkami. Po takomto menu zaručene nebude od sviatočného stola nikto odchádzať hladný.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Filety z kapra v paprikovej omáčke
suroviny pre 4 osoby

1 červená, 1 žltá a 1 zelená paprika
250 g zemiakov
maslo
250 ml suchého bieleho vína
250 ml rybacieho vývaru
1 malé balenie smotany
soľ
mleté čierne korenie
600 g filet z kapra
olej
1 cibuľa
150 g prerastených údených plátkov slaniny
plátky papriky

Papriku umyjeme, rozpolíme a vyrežeme jadierka, pokrájame na malé kúsky. Zemiaky ošúpeme a nadrobno nakrájame. Kúsky papriky a zemiakov speníme na masle, zalejeme vínom a uvedieme do varu, potom zalejeme rybacím vývarom a znovu uvedieme do varu. Povaríme, kým paprika nezmäkne. Takto pripravenú paprikovú omáčku zahustíme smotanou, osolíme, okoreníme a rozmixujeme. Filety z kapra posolíme, ľahko okoreníme, nakrájame na rovnomerné kúsky, opečieme na panvici na troške oleja a masla a potom strčíme do rúry vyhriatej na 160 ˚C a pečieme 10 minút. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame, speníme na masle, pridáme na kocky pokrájanú slaninu, zalejeme paprikovou omáčkou a ešte pridáme trochu vyšľahanej smotany. Prúžky papriky rôznych farieb speníme na masle a ochutíme soľou a korením. Filety z kapra podávame na paprikovej omáčke a ozdobíme prúžkami papriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Srnčí chrbát s brusnicami a sójovými výhonkami
suroviny pre 4 osoby

is3219698_2.jpg600 g srnčieho chrbta
½ hlávky červenej kapusty
3 PL sezamového oleja
100 g sójových výhonkov
svetlá sójová omáčka
rybia omáčka
4 PL brusníc
1 PL medu
soľ
mleté čierne korenie

Srnčí chrbát umyjeme, osušíme a nakrájame na pásiky. Očistíme červenú kapustu, odstránime hlúb a nadrobno nakrájame. Mäso opečieme na dvoch polievkových lyžiciach oleja a vyberieme z panvice. Na zvyšnom oleji speníme červenú kapustu, zalejeme trochou vody a 5 až 6 minút podusíme. Pridáme mäso spolu so sójovými výhonkami a brusnicami a na miernom plameni pražíme ešte 6 až 8 minút doružova. Ochutíme medom, sójovou omáčkou, rybou omáčkou, soľou a korením.

Pečené jablká s orechovou náplňou a brusnicami
suroviny pre 4 osoby

pecene_2.jpg4 jablká
150 g marcipánovej hmoty
50 g pomletých vlašských orechov
4 cl marhuľovice
1 bielok
1 PL masla
4 PL brusníc

Nákypovú formu vytrieme maslom. Jablká umyjeme a zvrchu odstránime jadierka. Poukladáme do formy. Marcipánovú hmotu vymiešame vidličkou s pomletými orechmi a marhuľovicou. Spolu s vyšľahaným bielkom použijeme ako náplň do jabĺk. V rúre rozohriatej na 180 ºC pečieme 30 minút. Každé jablko ozdobíme polievkovou lyžicou brusníc a servírujeme ešte teplé.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  5. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  10. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 619
  2. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 6 169
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 152
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 212
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 101
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 2 058
  7. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 056
  8. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 1 991
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 812
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 802
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na pojednávanie.

Kováčikova záverečná reč je emotívna. Začal trasúcim hlasom


7 h
Nataša Holinová

V prebiehajúcich justičných vojnách nám chýbajú nájomné byty.


1 h
Kritický pohľad Michala Havrana.

Máš rád stredozemskú modrú a pasieš svoj plebs.


15. sep

Ešteže sa na Slovensku takej absurdnej štátnej protekcii teší len jedna cirkev. Inak by sme sa nedoplatili.


Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


5m
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


49m
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


2 h

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 23 h
Skryť Zatvoriť reklamu