Vianočné menu s divinou

Ľahké rybacie mäsko vám poslúži ako predjedlo, ako hlavný chod naservírujete srnčí chrbát a hostinu ukončite pečenými jablkami. Po takomto menu zaručene nebude od sviatočného stola nikto odchádzať hladný.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Filety z kapra v paprikovej omáčke
suroviny pre 4 osoby

1 červená, 1 žltá a 1 zelená paprika
250 g zemiakov
maslo
250 ml suchého bieleho vína
250 ml rybacieho vývaru
1 malé balenie smotany
soľ
mleté čierne korenie
600 g filet z kapra
olej
1 cibuľa
150 g prerastených údených plátkov slaniny
plátky papriky

Papriku umyjeme, rozpolíme a vyrežeme jadierka, pokrájame na malé kúsky. Zemiaky ošúpeme a nadrobno nakrájame. Kúsky papriky a zemiakov speníme na masle, zalejeme vínom a uvedieme do varu, potom zalejeme rybacím vývarom a znovu uvedieme do varu. Povaríme, kým paprika nezmäkne. Takto pripravenú paprikovú omáčku zahustíme smotanou, osolíme, okoreníme a rozmixujeme. Filety z kapra posolíme, ľahko okoreníme, nakrájame na rovnomerné kúsky, opečieme na panvici na troške oleja a masla a potom strčíme do rúry vyhriatej na 160 ˚C a pečieme 10 minút. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame, speníme na masle, pridáme na kocky pokrájanú slaninu, zalejeme paprikovou omáčkou a ešte pridáme trochu vyšľahanej smotany. Prúžky papriky rôznych farieb speníme na masle a ochutíme soľou a korením. Filety z kapra podávame na paprikovej omáčke a ozdobíme prúžkami papriky.

Srnčí chrbát s brusnicami a sójovými výhonkami
suroviny pre 4 osoby

is3219698_2.jpg600 g srnčieho chrbta
½ hlávky červenej kapusty
3 PL sezamového oleja
100 g sójových výhonkov
svetlá sójová omáčka
rybia omáčka
4 PL brusníc
1 PL medu
soľ
mleté čierne korenie

Srnčí chrbát umyjeme, osušíme a nakrájame na pásiky. Očistíme červenú kapustu, odstránime hlúb a nadrobno nakrájame. Mäso opečieme na dvoch polievkových lyžiciach oleja a vyberieme z panvice. Na zvyšnom oleji speníme červenú kapustu, zalejeme trochou vody a 5 až 6 minút podusíme. Pridáme mäso spolu so sójovými výhonkami a brusnicami a na miernom plameni pražíme ešte 6 až 8 minút doružova. Ochutíme medom, sójovou omáčkou, rybou omáčkou, soľou a korením.

Pečené jablká s orechovou náplňou a brusnicami
suroviny pre 4 osoby

pecene_2.jpg4 jablká
150 g marcipánovej hmoty
50 g pomletých vlašských orechov
4 cl marhuľovice
1 bielok
1 PL masla
4 PL brusníc

Nákypovú formu vytrieme maslom. Jablká umyjeme a zvrchu odstránime jadierka. Poukladáme do formy. Marcipánovú hmotu vymiešame vidličkou s pomletými orechmi a marhuľovicou. Spolu s vyšľahaným bielkom použijeme ako náplň do jabĺk. V rúre rozohriatej na 180 ºC pečieme 30 minút. Každé jablko ozdobíme polievkovou lyžicou brusníc a servírujeme ešte teplé.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 138
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 362
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 9 048
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 335
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 220
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 933
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 612
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 183
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 831

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Matúša Krčmárika

Mlčme, ak veríme, že práva diktátora sú viac ako obyčajných ľudí

Keď diktátor zrazil krajinu na kolená, frázy neplatia.

KULTÚRA

Anjel aj démon. Bruno Ganz nemal talent z tohto sveta

Pomáhal osamelým, šepkal aj vrahovi.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Odkedy sa poznáme, klamem partnerovi o svojej práci

Klinická psychologička radí pri dvoch problémoch.

Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Rádiové továrne zamestnávali na maľovanie svietiacich ciferníkov najmä mladé ženy. Mnohé z nich boli tínedžerky.