Vianočné menu s divinou

Ľahké rybacie mäsko vám poslúži ako predjedlo, ako hlavný chod naservírujete srnčí chrbát a hostinu ukončite pečenými jablkami. Po takomto menu zaručene nebude od sviatočného stola nikto odchádzať hladný.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Filety z kapra v paprikovej omáčke
suroviny pre 4 osoby

1 červená, 1 žltá a 1 zelená paprika
250 g zemiakov
maslo
250 ml suchého bieleho vína
250 ml rybacieho vývaru
1 malé balenie smotany
soľ
mleté čierne korenie
600 g filet z kapra
olej
1 cibuľa
150 g prerastených údených plátkov slaniny
plátky papriky

Papriku umyjeme, rozpolíme a vyrežeme jadierka, pokrájame na malé kúsky. Zemiaky ošúpeme a nadrobno nakrájame. Kúsky papriky a zemiakov speníme na masle, zalejeme vínom a uvedieme do varu, potom zalejeme rybacím vývarom a znovu uvedieme do varu. Povaríme, kým paprika nezmäkne. Takto pripravenú paprikovú omáčku zahustíme smotanou, osolíme, okoreníme a rozmixujeme. Filety z kapra posolíme, ľahko okoreníme, nakrájame na rovnomerné kúsky, opečieme na panvici na troške oleja a masla a potom strčíme do rúry vyhriatej na 160 ˚C a pečieme 10 minút. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame, speníme na masle, pridáme na kocky pokrájanú slaninu, zalejeme paprikovou omáčkou a ešte pridáme trochu vyšľahanej smotany. Prúžky papriky rôznych farieb speníme na masle a ochutíme soľou a korením. Filety z kapra podávame na paprikovej omáčke a ozdobíme prúžkami papriky.

Srnčí chrbát s brusnicami a sójovými výhonkami
suroviny pre 4 osoby

is3219698_2.jpg600 g srnčieho chrbta
½ hlávky červenej kapusty
3 PL sezamového oleja
100 g sójových výhonkov
svetlá sójová omáčka
rybia omáčka
4 PL brusníc
1 PL medu
soľ
mleté čierne korenie

Srnčí chrbát umyjeme, osušíme a nakrájame na pásiky. Očistíme červenú kapustu, odstránime hlúb a nadrobno nakrájame. Mäso opečieme na dvoch polievkových lyžiciach oleja a vyberieme z panvice. Na zvyšnom oleji speníme červenú kapustu, zalejeme trochou vody a 5 až 6 minút podusíme. Pridáme mäso spolu so sójovými výhonkami a brusnicami a na miernom plameni pražíme ešte 6 až 8 minút doružova. Ochutíme medom, sójovou omáčkou, rybou omáčkou, soľou a korením.

Pečené jablká s orechovou náplňou a brusnicami
suroviny pre 4 osoby

pecene_2.jpg4 jablká
150 g marcipánovej hmoty
50 g pomletých vlašských orechov
4 cl marhuľovice
1 bielok
1 PL masla
4 PL brusníc

Nákypovú formu vytrieme maslom. Jablká umyjeme a zvrchu odstránime jadierka. Poukladáme do formy. Marcipánovú hmotu vymiešame vidličkou s pomletými orechmi a marhuľovicou. Spolu s vyšľahaným bielkom použijeme ako náplň do jabĺk. V rúre rozohriatej na 180 ºC pečieme 30 minút. Každé jablko ozdobíme polievkovou lyžicou brusníc a servírujeme ešte teplé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 473
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 096
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 162
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 699
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 466
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 066
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 039
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 651
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 556

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko zatiaľ nepovedal, ako ďalej, krízu budú riešiť v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu. Matečná prísť ani neplánovala.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Podnikateľ sa k školstvu vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.