SME
Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Vianočné menu s divinou

Ľahké rybacie mäsko vám poslúži ako predjedlo, ako hlavný chod naservírujete srnčí chrbát a hostinu ukončite pečenými jablkami. Po takomto menu zaručene nebude od sviatočného stola nikto odchádzať hladný.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Filety z kapra v paprikovej omáčke
suroviny pre 4 osoby

1 červená, 1 žltá a 1 zelená paprika
250 g zemiakov
maslo
250 ml suchého bieleho vína
250 ml rybacieho vývaru
1 malé balenie smotany
soľ
mleté čierne korenie
600 g filet z kapra
olej
1 cibuľa
150 g prerastených údených plátkov slaniny
plátky papriky

Papriku umyjeme, rozpolíme a vyrežeme jadierka, pokrájame na malé kúsky. Zemiaky ošúpeme a nadrobno nakrájame. Kúsky papriky a zemiakov speníme na masle, zalejeme vínom a uvedieme do varu, potom zalejeme rybacím vývarom a znovu uvedieme do varu. Povaríme, kým paprika nezmäkne. Takto pripravenú paprikovú omáčku zahustíme smotanou, osolíme, okoreníme a rozmixujeme. Filety z kapra posolíme, ľahko okoreníme, nakrájame na rovnomerné kúsky, opečieme na panvici na troške oleja a masla a potom strčíme do rúry vyhriatej na 160 ˚C a pečieme 10 minút. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame, speníme na masle, pridáme na kocky pokrájanú slaninu, zalejeme paprikovou omáčkou a ešte pridáme trochu vyšľahanej smotany. Prúžky papriky rôznych farieb speníme na masle a ochutíme soľou a korením. Filety z kapra podávame na paprikovej omáčke a ozdobíme prúžkami papriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Srnčí chrbát s brusnicami a sójovými výhonkami
suroviny pre 4 osoby

is3219698_2.jpg600 g srnčieho chrbta
½ hlávky červenej kapusty
3 PL sezamového oleja
100 g sójových výhonkov
svetlá sójová omáčka
rybia omáčka
4 PL brusníc
1 PL medu
soľ
mleté čierne korenie

Srnčí chrbát umyjeme, osušíme a nakrájame na pásiky. Očistíme červenú kapustu, odstránime hlúb a nadrobno nakrájame. Mäso opečieme na dvoch polievkových lyžiciach oleja a vyberieme z panvice. Na zvyšnom oleji speníme červenú kapustu, zalejeme trochou vody a 5 až 6 minút podusíme. Pridáme mäso spolu so sójovými výhonkami a brusnicami a na miernom plameni pražíme ešte 6 až 8 minút doružova. Ochutíme medom, sójovou omáčkou, rybou omáčkou, soľou a korením.

Pečené jablká s orechovou náplňou a brusnicami
suroviny pre 4 osoby

pecene_2.jpg4 jablká
150 g marcipánovej hmoty
50 g pomletých vlašských orechov
4 cl marhuľovice
1 bielok
1 PL masla
4 PL brusníc

Nákypovú formu vytrieme maslom. Jablká umyjeme a zvrchu odstránime jadierka. Poukladáme do formy. Marcipánovú hmotu vymiešame vidličkou s pomletými orechmi a marhuľovicou. Spolu s vyšľahaným bielkom použijeme ako náplň do jabĺk. V rúre rozohriatej na 180 ºC pečieme 30 minút. Každé jablko ozdobíme polievkovou lyžicou brusníc a servírujeme ešte teplé.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 31 569
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 420
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 989
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 278
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 387
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 021
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 640
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 798
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 489
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 898
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Chronické diagnózy menia život aj vzťahy

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

Michaela Žureková

Vaše oblečenie môže znečisťovať aj Arktídu. Ako tomu pri praní zabrániť?

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

Ilustračné foto.

Desať fašiangových receptov na šišky a fánky

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.