SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Vianočná torta na 3 spôsoby

Ovocný zázrak si vo vnútri aj na povrchu môžete dotvoriť podľa svojej chuti a vkusu.

(Zdroj: www.sxc.hu)

Recept na základné cesto
suroviny na jednu tortu

250 g masla
200 g cukru
5 veľkých vajec
5 ml vanilkovej esencie
25 ml brandy, plus ešte trochu na pofŕkanie
60 ml mlieka
500 g hladkej múky
2 ČL prášku na pečenie
dve štipky soli
250 g kandizovaných čerešní
100 g iného kandizovaného ovocia
150 g zmesi citrusových kôr
100 g posekaných pekanových orechov
250 g veľkých hrozienok (sultánok)
50 g posekaného zaváraného zázvoru

Vyšľahajte spolu maslo a cukor, potom vmiešajte po jednom vajíčka. Pridajte vanilkovú esenciu, brandy a mlieko. Odložte nabok 25 g múky a zvyšok preosejte spolu s práškom do pečiva a dvomi štipkami soli. Vmiešajte do maslovej zmesi. Sušené a kandizované ovocie, orechy a zázvor posypte zvyškom odloženej múky a následne vmieste do cesta. Vylejte na pomastený a múkou vysypaný 20-centimetrový plech (tvar plechu závisí od toho, ako chcete koláč zdobiť). Pečte v predhriatej rúre na 160 °C 2 až 2 1 hodiny, kým nie je koláč prepečený. Na záver ešte teplý koláč pokropte zvyškom brandy.

Skryť Vypnúť reklamu

Zabalená torta

obr_02.jpg

hnedý prírodný papier
stuhu alebo špagát
noviny
práškový cukor

Vystrihnite papierový golier z hnedého papiera (alebo ľubovoľného papiera). Pozdĺž okraja vystrihnite ozdobný vzor. Upevnite golier okolo okraja koláča peknou stuhou alebo špagátom. Z novín urobte mašľu a pripevnite ju na prednú časť koláča. Posypte koláč práškovým cukrom.


Elegantná biela torta

obr_01.jpgmarhuľový džem
marcipán

Potrite koláč rozpusteným marhuľovým džemom. Marcipán rozvaľkajte na 3 mm a narežte na široké pásy. Pokryte koláč pásmi a odstrihnite okraje. Narežte tenšie pásiky a zložte ich tak, aby vytvorili zhyby. Potom ich poukladajte navrch koláča tak, aby pokryli celý povrch a vytvorili lupene kvetu. Aby spolu držali pokope, potrite spodnú vrstvu marcipánu cukrovou vodou.

Skryť Vypnúť reklamu

Torta s karamelovými orechami

obr_03.jpgširoká saténová stuha
háčkovaná alebo krajková stuha
makadamiové alebo lieskové oriešky
kryštálový cukor na karamel

Kúpte hrubú stuhu alebo vystrihnite golier z ozdobného papiera a omotajte ho okolo koláča. Na to uviažte ďalšiu stuhu alebo pruh krajky. Roztopte v hrnci s hrubým dnom cukor na karamel. Keď sa roztopí a zhnedne, vysypte doň ošúpané oriešky. Obalené v karameli ich opatrne vyberte vidličkou a nechajte vychladnúť
na papieri na pečenie. Karamelové orechy kopcovito naukladajte na vrch koláča.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 504
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 570
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 955
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 821
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 717
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 766
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 546
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 426
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 301
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 989
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu