Vianočná torta na 3 spôsoby

Ovocný zázrak si vo vnútri aj na povrchu môžete dotvoriť podľa svojej chuti a vkusu.

(Zdroj: www.sxc.hu)

Recept na základné cesto
suroviny na jednu tortu

250 g masla
200 g cukru
5 veľkých vajec
5 ml vanilkovej esencie
25 ml brandy, plus ešte trochu na pofŕkanie
60 ml mlieka
500 g hladkej múky
2 ČL prášku na pečenie
dve štipky soli
250 g kandizovaných čerešní
100 g iného kandizovaného ovocia
150 g zmesi citrusových kôr
100 g posekaných pekanových orechov
250 g veľkých hrozienok (sultánok)
50 g posekaného zaváraného zázvoru

Vyšľahajte spolu maslo a cukor, potom vmiešajte po jednom vajíčka. Pridajte vanilkovú esenciu, brandy a mlieko. Odložte nabok 25 g múky a zvyšok preosejte spolu s práškom do pečiva a dvomi štipkami soli. Vmiešajte do maslovej zmesi. Sušené a kandizované ovocie, orechy a zázvor posypte zvyškom odloženej múky a následne vmieste do cesta. Vylejte na pomastený a múkou vysypaný 20-centimetrový plech (tvar plechu závisí od toho, ako chcete koláč zdobiť). Pečte v predhriatej rúre na 160 °C 2 až 2 1 hodiny, kým nie je koláč prepečený. Na záver ešte teplý koláč pokropte zvyškom brandy.

Zabalená torta

obr_02.jpg

hnedý prírodný papier
stuhu alebo špagát
noviny
práškový cukor

Vystrihnite papierový golier z hnedého papiera (alebo ľubovoľného papiera). Pozdĺž okraja vystrihnite ozdobný vzor. Upevnite golier okolo okraja koláča peknou stuhou alebo špagátom. Z novín urobte mašľu a pripevnite ju na prednú časť koláča. Posypte koláč práškovým cukrom.


Elegantná biela torta

obr_01.jpgmarhuľový džem
marcipán

Potrite koláč rozpusteným marhuľovým džemom. Marcipán rozvaľkajte na 3 mm a narežte na široké pásy. Pokryte koláč pásmi a odstrihnite okraje. Narežte tenšie pásiky a zložte ich tak, aby vytvorili zhyby. Potom ich poukladajte navrch koláča tak, aby pokryli celý povrch a vytvorili lupene kvetu. Aby spolu držali pokope, potrite spodnú vrstvu marcipánu cukrovou vodou.

Torta s karamelovými orechami

obr_03.jpgširoká saténová stuha
háčkovaná alebo krajková stuha
makadamiové alebo lieskové oriešky
kryštálový cukor na karamel

Kúpte hrubú stuhu alebo vystrihnite golier z ozdobného papiera a omotajte ho okolo koláča. Na to uviažte ďalšiu stuhu alebo pruh krajky. Roztopte v hrnci s hrubým dnom cukor na karamel. Keď sa roztopí a zhnedne, vysypte doň ošúpané oriešky. Obalené v karameli ich opatrne vyberte vidličkou a nechajte vychladnúť
na papieri na pečenie. Karamelové orechy kopcovito naukladajte na vrch koláča.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 701
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 509
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 921
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 174
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 766
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 149
  7. Jarné prázdniny pri mori? 4 032
  8. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 936
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 731
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 416

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Čo je populizmus a prečo ho možno budeme potrebovať?

Ak ste si mysleli, že viete, čo je populizmus, s najväčšou pravdepodobnosťou ste sa mýlili.

KOMENTÁRE

Sulík sa vyfarbil, ruské noviny ho vytočili

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Realita Československej ľudovej armády.

ŠPORT

Drastický šport. Prečo Slovenky nezískali medailu

Velez-Zuzulová aj Vlhová jazdia výborne.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop