Orieškové Hody

Vôňa orechových koláčikov patrí k Vianociam skoro ako kapor alebo stromček.

(Zdroj: www.sxc.hu)

Lieskové božteky
suroviny na 50 ks

125 g zmäknutého masla
100 g kryštálového cukru
štipka soli
1 vajce
1 žĺtok
200 g špaldovej múky + na pomúčenie
1 ČL kypriaceho prášku
150 g mletých lieskových orechov
1 ČL škorice
100 g višňového lekváru

Maslo s cukrom, soľou, vajcom a žĺtkom vyšľaháme na penu. Múku s práškom do pečiva preosejeme do misy. Primiešame oriešky a škoricu. Múčnu zmes postupne primiešavame do vaječného krému a napokon zamiesime cesto. Sformujeme bochník, obalíme ho potravinárskou fóliou a necháme odležať 30 minút v chlade. Lekvár pretlačíme cez sitko. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Postupne odoberáme za 1 ČL cesta a pomúčenými rukami tvoríme guľky, ktoré zľahka sploštíme a kladieme na plech vo vzdialenosti 2 cm. Rúčkou varešky stlačíme stred každej guľky. Do polyetylénového vrecúška naložíme lekvár (višňový môžeme nahradiť aj slivkovým) a odstrihneme malý kúsok rožka. Jamky v guľkách naplníme lekvárom. Pečieme v rúre (pri 180 °C v teplovzdušnej) 12 - 15 minút. Papier s upečenými guľkami stiahneme z plechu a dáme vychladnúť.

Pekanové štvorce s karamelom
suroviny na 60 ks

obr_04.jpg175 g hladkej múky
100 g zmäknutého masla
100 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka solil

Na dekoráciu:
225 g pekanových orechov
100 g masla
75 g kryštálového cukru
125 g medu
3 PL smotany
1 ČL vanilkového cukru

Z múky, masla, cukru, vanilkového cukru, soli a 3 PL vody vymiesime tuhšie cesto. Vytvoríme bochník a necháme ho vo fólii 1 hodinu na chladnom mieste. Na prípravu oblohy rozpolíme pekanové orechy. Rozvaríme maslo, cukor a med, zmes neustále miešame. Primiešame smotanu. Odstavíme a primiešame vanilkový cukor a pekanové orechy. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme medzi vrstvami fólie na 2 - 3 mm hrúbku a prenesieme na plech. Popicháme vidličkou. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 15 minút. Znížime teplotu na 160 °C (teplovzdušná 140 °C). Cesto natrieme orechovou masou a pečieme ešte 25 - 30 minút. Koláč dáme mierne vychladnúť. Nakrájame na štvorce 4 x 4 cm, uvoľníme ich z plechu, naložíme na mriežku a dáme vychladnúť.

Kocky s pekanovými orechami
suroviny na 90 kociek

obr_02.jpg100 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
50 g masla + na vymastenie plechu
150 g pekanových orechov
5 vajec
150 g hnedého trstinového cukru
250 g múky
90 papierových košíčkov (s priemerom 5 cm)


Na dekoráciu
150 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
100 g práškového cukru
1 PL zmäknutého masla
150 g pekanových orechov

Polevu rozlámeme na kúsky. Spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli a dáme vychladnúť. Pekanové orechy pomelieme najemno. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vymastíme a vystelieme papierom na pečenie. Vajcia s cukrom šľaháme asi 5 minút, kým nevznikne hustá pena. Primiešame tekutú polevu. Do tejto hmoty preosejeme múku a nasypeme orechy. Všetko spolu premiešame. Piškótové cesto rozotrieme na plech. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 15 - 17 minút. Dáme vychladnúť. Na zdobenie roztopíme polevu vo vodnom kúpeli. Preosejeme do nej práškový cukor a vymiešame s maslom. Glazúru nanášame štetcom rovnomerne jedným smerom na piškótový korpus. Dáme zaschnúť. Koláč rozkrájame na štvorce (asi 4 x 4 cm). Pekanové orechy rozpolíme a na každú kocku položíme 1 polovicu orecha. Dáme dôkladne vysušiť. Kocky opatrne uvoľníme z plechu a povkladáme do papierových košíčkov.

Frízske tyčinky
suroviny na 50 ks

obr_01.jpg125 g masla
250 g múky
75 g pomletých lieskových orieškov
150 g hnedého cukru
1 ČL mletého anízu, ďumbiera, koriandra a škorice
štipka soli
2 vajcia
100 g polevovej mliečnej čokolády
30 g čokoládových hoblín

Maslo nakrájame na menšie kúsky. Rozmiešame s múkou, orieškami, cukrom, anízom, ďumbierom, koriandrom, škoricou a soľou. V strede zmesi urobíme jamku a rozbijeme do nej vajcia. Rýchlo vymiesime hladké cesto. Zabalíme do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme medzi dvomi vrstvami potravinárskej fólie na hrúbku 8 mm a rozkrájame na obdĺžniky (cca 2,5 x 5 cm). Ukladáme na plech a vložíme na 15 - 20 minút do stredu rúry
(pri 160 °C v teplovzdušnej rúre). Upečieme do svetlohneda. Papier s tyčinkami stiahneme z plechu a dáme vychladnúť. Polevu dáme roztopiť vo vodnom kúpeli. Asi 5 mm konce tyčiniek namáčame do polevy. Posypeme nastrúhanou čokoládou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 549
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 927
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 527
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 4 072
  5. Kam do tepla v januári? 2 500
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 389
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 359
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 182
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 321
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 088

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin si za prezidenta trúfa, no k petícii sa nehlási

Občiansky kandidát na prezidenta potrebuje 15-tisíc podpisov. Bývalý šéf Najvyššieho súdu hovorí, že masovejšia podpora by ho do volieb posmelila.

KOMENTÁRE

Harabin je šašo, nebezpečný bude Kotleba

Kotleba nemá čo prehrať, s hanbou neodíde, môže len oživiť svoj kapitál.

ŠPORT

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

KOMENTÁRE

Od mačiatok k ohrozeniu demokracie. Ňuňuňu

Sociálne siete už nie sú miestom, kde sa stretávajú priatelia.

Neprehliadnite tiež

Chcete mať poriadok v skrini? Tu je spôsob ako na to

Ukladanie oblečenia na seba nefunguje.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.