SME

Orieškové Hody

Vôňa orechových koláčikov patrí k Vianociam skoro ako kapor alebo stromček.

(Zdroj: www.sxc.hu)

Lieskové božteky
suroviny na 50 ks

125 g zmäknutého masla
100 g kryštálového cukru
štipka soli
1 vajce
1 žĺtok
200 g špaldovej múky + na pomúčenie
1 ČL kypriaceho prášku
150 g mletých lieskových orechov
1 ČL škorice
100 g višňového lekváru

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Maslo s cukrom, soľou, vajcom a žĺtkom vyšľaháme na penu. Múku s práškom do pečiva preosejeme do misy. Primiešame oriešky a škoricu. Múčnu zmes postupne primiešavame do vaječného krému a napokon zamiesime cesto. Sformujeme bochník, obalíme ho potravinárskou fóliou a necháme odležať 30 minút v chlade. Lekvár pretlačíme cez sitko. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Postupne odoberáme za 1 ČL cesta a pomúčenými rukami tvoríme guľky, ktoré zľahka sploštíme a kladieme na plech vo vzdialenosti 2 cm. Rúčkou varešky stlačíme stred každej guľky. Do polyetylénového vrecúška naložíme lekvár (višňový môžeme nahradiť aj slivkovým) a odstrihneme malý kúsok rožka. Jamky v guľkách naplníme lekvárom. Pečieme v rúre (pri 180 °C v teplovzdušnej) 12 - 15 minút. Papier s upečenými guľkami stiahneme z plechu a dáme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Pekanové štvorce s karamelom
suroviny na 60 ks

obr_04.jpg175 g hladkej múky
100 g zmäknutého masla
100 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka solil

Na dekoráciu:
225 g pekanových orechov
100 g masla
75 g kryštálového cukru
125 g medu
3 PL smotany
1 ČL vanilkového cukru

Z múky, masla, cukru, vanilkového cukru, soli a 3 PL vody vymiesime tuhšie cesto. Vytvoríme bochník a necháme ho vo fólii 1 hodinu na chladnom mieste. Na prípravu oblohy rozpolíme pekanové orechy. Rozvaríme maslo, cukor a med, zmes neustále miešame. Primiešame smotanu. Odstavíme a primiešame vanilkový cukor a pekanové orechy. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme medzi vrstvami fólie na 2 - 3 mm hrúbku a prenesieme na plech. Popicháme vidličkou. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 15 minút. Znížime teplotu na 160 °C (teplovzdušná 140 °C). Cesto natrieme orechovou masou a pečieme ešte 25 - 30 minút. Koláč dáme mierne vychladnúť. Nakrájame na štvorce 4 x 4 cm, uvoľníme ich z plechu, naložíme na mriežku a dáme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Kocky s pekanovými orechami
suroviny na 90 kociek

obr_02.jpg100 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
50 g masla + na vymastenie plechu
150 g pekanových orechov
5 vajec
150 g hnedého trstinového cukru
250 g múky
90 papierových košíčkov (s priemerom 5 cm)


Na dekoráciu
150 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
100 g práškového cukru
1 PL zmäknutého masla
150 g pekanových orechov

Polevu rozlámeme na kúsky. Spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli a dáme vychladnúť. Pekanové orechy pomelieme najemno. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vymastíme a vystelieme papierom na pečenie. Vajcia s cukrom šľaháme asi 5 minút, kým nevznikne hustá pena. Primiešame tekutú polevu. Do tejto hmoty preosejeme múku a nasypeme orechy. Všetko spolu premiešame. Piškótové cesto rozotrieme na plech. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 15 - 17 minút. Dáme vychladnúť. Na zdobenie roztopíme polevu vo vodnom kúpeli. Preosejeme do nej práškový cukor a vymiešame s maslom. Glazúru nanášame štetcom rovnomerne jedným smerom na piškótový korpus. Dáme zaschnúť. Koláč rozkrájame na štvorce (asi 4 x 4 cm). Pekanové orechy rozpolíme a na každú kocku položíme 1 polovicu orecha. Dáme dôkladne vysušiť. Kocky opatrne uvoľníme z plechu a povkladáme do papierových košíčkov.

SkryťVypnúť reklamu

Frízske tyčinky
suroviny na 50 ks

obr_01.jpg125 g masla
250 g múky
75 g pomletých lieskových orieškov
150 g hnedého cukru
1 ČL mletého anízu, ďumbiera, koriandra a škorice
štipka soli
2 vajcia
100 g polevovej mliečnej čokolády
30 g čokoládových hoblín

Maslo nakrájame na menšie kúsky. Rozmiešame s múkou, orieškami, cukrom, anízom, ďumbierom, koriandrom, škoricou a soľou. V strede zmesi urobíme jamku a rozbijeme do nej vajcia. Rýchlo vymiesime hladké cesto. Zabalíme do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme medzi dvomi vrstvami potravinárskej fólie na hrúbku 8 mm a rozkrájame na obdĺžniky (cca 2,5 x 5 cm). Ukladáme na plech a vložíme na 15 - 20 minút do stredu rúry
(pri 160 °C v teplovzdušnej rúre). Upečieme do svetlohneda. Papier s tyčinkami stiahneme z plechu a dáme vychladnúť. Polevu dáme roztopiť vo vodnom kúpeli. Asi 5 mm konce tyčiniek namáčame do polevy. Posypeme nastrúhanou čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 013
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 710
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 253
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 685
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 334
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 611
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 523
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 099
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 65 798
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 234
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 138
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 071
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 066
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 446
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
reklama
SkryťZatvoriť reklamu