SME
reklama

Orieškové Hody

Vôňa orechových koláčikov patrí k Vianociam skoro ako kapor alebo stromček.

(Zdroj: www.sxc.hu)

Lieskové božteky
suroviny na 50 ks

125 g zmäknutého masla
100 g kryštálového cukru
štipka soli
1 vajce
1 žĺtok
200 g špaldovej múky + na pomúčenie
1 ČL kypriaceho prášku
150 g mletých lieskových orechov
1 ČL škorice
100 g višňového lekváru

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Maslo s cukrom, soľou, vajcom a žĺtkom vyšľaháme na penu. Múku s práškom do pečiva preosejeme do misy. Primiešame oriešky a škoricu. Múčnu zmes postupne primiešavame do vaječného krému a napokon zamiesime cesto. Sformujeme bochník, obalíme ho potravinárskou fóliou a necháme odležať 30 minút v chlade. Lekvár pretlačíme cez sitko. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Postupne odoberáme za 1 ČL cesta a pomúčenými rukami tvoríme guľky, ktoré zľahka sploštíme a kladieme na plech vo vzdialenosti 2 cm. Rúčkou varešky stlačíme stred každej guľky. Do polyetylénového vrecúška naložíme lekvár (višňový môžeme nahradiť aj slivkovým) a odstrihneme malý kúsok rožka. Jamky v guľkách naplníme lekvárom. Pečieme v rúre (pri 180 °C v teplovzdušnej) 12 - 15 minút. Papier s upečenými guľkami stiahneme z plechu a dáme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pekanové štvorce s karamelom
suroviny na 60 ks

obr_04.jpg175 g hladkej múky
100 g zmäknutého masla
100 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka solil

Na dekoráciu:
225 g pekanových orechov
100 g masla
75 g kryštálového cukru
125 g medu
3 PL smotany
1 ČL vanilkového cukru

Z múky, masla, cukru, vanilkového cukru, soli a 3 PL vody vymiesime tuhšie cesto. Vytvoríme bochník a necháme ho vo fólii 1 hodinu na chladnom mieste. Na prípravu oblohy rozpolíme pekanové orechy. Rozvaríme maslo, cukor a med, zmes neustále miešame. Primiešame smotanu. Odstavíme a primiešame vanilkový cukor a pekanové orechy. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme medzi vrstvami fólie na 2 - 3 mm hrúbku a prenesieme na plech. Popicháme vidličkou. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 15 minút. Znížime teplotu na 160 °C (teplovzdušná 140 °C). Cesto natrieme orechovou masou a pečieme ešte 25 - 30 minút. Koláč dáme mierne vychladnúť. Nakrájame na štvorce 4 x 4 cm, uvoľníme ich z plechu, naložíme na mriežku a dáme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kocky s pekanovými orechami
suroviny na 90 kociek

obr_02.jpg100 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
50 g masla + na vymastenie plechu
150 g pekanových orechov
5 vajec
150 g hnedého trstinového cukru
250 g múky
90 papierových košíčkov (s priemerom 5 cm)


Na dekoráciu
150 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
100 g práškového cukru
1 PL zmäknutého masla
150 g pekanových orechov

Polevu rozlámeme na kúsky. Spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli a dáme vychladnúť. Pekanové orechy pomelieme najemno. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vymastíme a vystelieme papierom na pečenie. Vajcia s cukrom šľaháme asi 5 minút, kým nevznikne hustá pena. Primiešame tekutú polevu. Do tejto hmoty preosejeme múku a nasypeme orechy. Všetko spolu premiešame. Piškótové cesto rozotrieme na plech. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 15 - 17 minút. Dáme vychladnúť. Na zdobenie roztopíme polevu vo vodnom kúpeli. Preosejeme do nej práškový cukor a vymiešame s maslom. Glazúru nanášame štetcom rovnomerne jedným smerom na piškótový korpus. Dáme zaschnúť. Koláč rozkrájame na štvorce (asi 4 x 4 cm). Pekanové orechy rozpolíme a na každú kocku položíme 1 polovicu orecha. Dáme dôkladne vysušiť. Kocky opatrne uvoľníme z plechu a povkladáme do papierových košíčkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Frízske tyčinky
suroviny na 50 ks

obr_01.jpg125 g masla
250 g múky
75 g pomletých lieskových orieškov
150 g hnedého cukru
1 ČL mletého anízu, ďumbiera, koriandra a škorice
štipka soli
2 vajcia
100 g polevovej mliečnej čokolády
30 g čokoládových hoblín

Maslo nakrájame na menšie kúsky. Rozmiešame s múkou, orieškami, cukrom, anízom, ďumbierom, koriandrom, škoricou a soľou. V strede zmesi urobíme jamku a rozbijeme do nej vajcia. Rýchlo vymiesime hladké cesto. Zabalíme do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme medzi dvomi vrstvami potravinárskej fólie na hrúbku 8 mm a rozkrájame na obdĺžniky (cca 2,5 x 5 cm). Ukladáme na plech a vložíme na 15 - 20 minút do stredu rúry
(pri 160 °C v teplovzdušnej rúre). Upečieme do svetlohneda. Papier s tyčinkami stiahneme z plechu a dáme vychladnúť. Polevu dáme roztopiť vo vodnom kúpeli. Asi 5 mm konce tyčiniek namáčame do polevy. Posypeme nastrúhanou čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 569
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 550
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 042
  4. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 10 921
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 799
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 584
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 083
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 176
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 142
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 681
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 491
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 10 040
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 413
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 398
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 614
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 592
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu