SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Orieškové Hody

Vôňa orechových koláčikov patrí k Vianociam skoro ako kapor alebo stromček.

(Zdroj: www.sxc.hu)

Lieskové božteky
suroviny na 50 ks

125 g zmäknutého masla
100 g kryštálového cukru
štipka soli
1 vajce
1 žĺtok
200 g špaldovej múky + na pomúčenie
1 ČL kypriaceho prášku
150 g mletých lieskových orechov
1 ČL škorice
100 g višňového lekváru

Maslo s cukrom, soľou, vajcom a žĺtkom vyšľaháme na penu. Múku s práškom do pečiva preosejeme do misy. Primiešame oriešky a škoricu. Múčnu zmes postupne primiešavame do vaječného krému a napokon zamiesime cesto. Sformujeme bochník, obalíme ho potravinárskou fóliou a necháme odležať 30 minút v chlade. Lekvár pretlačíme cez sitko. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Postupne odoberáme za 1 ČL cesta a pomúčenými rukami tvoríme guľky, ktoré zľahka sploštíme a kladieme na plech vo vzdialenosti 2 cm. Rúčkou varešky stlačíme stred každej guľky. Do polyetylénového vrecúška naložíme lekvár (višňový môžeme nahradiť aj slivkovým) a odstrihneme malý kúsok rožka. Jamky v guľkách naplníme lekvárom. Pečieme v rúre (pri 180 °C v teplovzdušnej) 12 - 15 minút. Papier s upečenými guľkami stiahneme z plechu a dáme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Pekanové štvorce s karamelom
suroviny na 60 ks

obr_04.jpg175 g hladkej múky
100 g zmäknutého masla
100 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka solil

Na dekoráciu:
225 g pekanových orechov
100 g masla
75 g kryštálového cukru
125 g medu
3 PL smotany
1 ČL vanilkového cukru

Z múky, masla, cukru, vanilkového cukru, soli a 3 PL vody vymiesime tuhšie cesto. Vytvoríme bochník a necháme ho vo fólii 1 hodinu na chladnom mieste. Na prípravu oblohy rozpolíme pekanové orechy. Rozvaríme maslo, cukor a med, zmes neustále miešame. Primiešame smotanu. Odstavíme a primiešame vanilkový cukor a pekanové orechy. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme medzi vrstvami fólie na 2 - 3 mm hrúbku a prenesieme na plech. Popicháme vidličkou. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 15 minút. Znížime teplotu na 160 °C (teplovzdušná 140 °C). Cesto natrieme orechovou masou a pečieme ešte 25 - 30 minút. Koláč dáme mierne vychladnúť. Nakrájame na štvorce 4 x 4 cm, uvoľníme ich z plechu, naložíme na mriežku a dáme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Kocky s pekanovými orechami
suroviny na 90 kociek

obr_02.jpg100 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
50 g masla + na vymastenie plechu
150 g pekanových orechov
5 vajec
150 g hnedého trstinového cukru
250 g múky
90 papierových košíčkov (s priemerom 5 cm)


Na dekoráciu
150 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
100 g práškového cukru
1 PL zmäknutého masla
150 g pekanových orechov

Polevu rozlámeme na kúsky. Spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli a dáme vychladnúť. Pekanové orechy pomelieme najemno. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vymastíme a vystelieme papierom na pečenie. Vajcia s cukrom šľaháme asi 5 minút, kým nevznikne hustá pena. Primiešame tekutú polevu. Do tejto hmoty preosejeme múku a nasypeme orechy. Všetko spolu premiešame. Piškótové cesto rozotrieme na plech. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 15 - 17 minút. Dáme vychladnúť. Na zdobenie roztopíme polevu vo vodnom kúpeli. Preosejeme do nej práškový cukor a vymiešame s maslom. Glazúru nanášame štetcom rovnomerne jedným smerom na piškótový korpus. Dáme zaschnúť. Koláč rozkrájame na štvorce (asi 4 x 4 cm). Pekanové orechy rozpolíme a na každú kocku položíme 1 polovicu orecha. Dáme dôkladne vysušiť. Kocky opatrne uvoľníme z plechu a povkladáme do papierových košíčkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Frízske tyčinky
suroviny na 50 ks

obr_01.jpg125 g masla
250 g múky
75 g pomletých lieskových orieškov
150 g hnedého cukru
1 ČL mletého anízu, ďumbiera, koriandra a škorice
štipka soli
2 vajcia
100 g polevovej mliečnej čokolády
30 g čokoládových hoblín

Maslo nakrájame na menšie kúsky. Rozmiešame s múkou, orieškami, cukrom, anízom, ďumbierom, koriandrom, škoricou a soľou. V strede zmesi urobíme jamku a rozbijeme do nej vajcia. Rýchlo vymiesime hladké cesto. Zabalíme do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme medzi dvomi vrstvami potravinárskej fólie na hrúbku 8 mm a rozkrájame na obdĺžniky (cca 2,5 x 5 cm). Ukladáme na plech a vložíme na 15 - 20 minút do stredu rúry
(pri 160 °C v teplovzdušnej rúre). Upečieme do svetlohneda. Papier s tyčinkami stiahneme z plechu a dáme vychladnúť. Polevu dáme roztopiť vo vodnom kúpeli. Asi 5 mm konce tyčiniek namáčame do polevy. Posypeme nastrúhanou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 487
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 345
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 801
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 777
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 105
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 089
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 420
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 249
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 076
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 968
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

4 h
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

11 h
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.

Slovenka v super-G vypadla.

3 h
Matúš Krčmárik.

Navaľnyj uspel jednoduchým obrazom.

3 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan