SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky
VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Hriešne sladké maškrty

Sladké dobroty občas nezaškodia. Stačí odhadnúť správne množstvo a nechať sa unášať chuťami.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čokoládový koláč
suroviny na dve formy s objemom 1,45 l

125 g sušených višní
75 ml mandľového likéru
300 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
50 g vlašských orechov
50 g + 2 PL píniových orieškov
125 g masla + na vymastenie formy
150 g cukru
štipka soli
4 vajcia
250 g ricotty
50 g smotany
350 g múky
1 balíček kypriaceho prášku
8 polovičiek vlašských orechov
8 višní naložených v alkohole

Višne rozvaríme s likérom, kým sa všetka tekutina neodparí. Najemno nastrúhame 150 g tuhej polevy. Orechy nahrubo nasekáme. Zmiešame tuhú polevu, orechy a 50 g píniových orieškov. Maslo vyšľaháme s cukrom a soľou na penu. Postupne pridáme vajcia. Primiešame riccotu a smotanu. Zmiešame s čokoládovo-orechovou zmesou. Múku zmiešame s práškom do pečiva, vaječnou masou a zľahka premiešame. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Formu vymastíme a vysypeme tenkou vrstvou múky. Vlejeme cesto. Pečieme v rúre 40 minút. Zakryjeme alobalom a pečieme ešte 50 minút. Koláč dáme mierne vychladnúť. Roztopíme 150 g tuhej polevy a koláč ňou polejeme. Ozdobíme orieškami a višňami.

Skryť Vypnúť reklamu

Makovník
suroviny na dva záviny

600 g hladkej múky + na pomúčenie
1 kocka droždia (42 g)
250 ml + 200 ml vlažného mlieka
125 g + 30 g zmäknutého masla
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vajce
125 g pomletého maku
50 g marcipánovej hmoty
1 biocitrón
75 g brusníc
práškový cukor

Múku preosejeme do misky. Droždie rozpustíme v 250 ml mlieka a pridáme k múke spolu so 125 g masla, cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom. Všetko vymiesime na hladké cesto. Zakryjeme a dáme na hodinu kysnúť. Mak rozvaríme v 200 ml mlieka a necháme napučiavať. Marcipán rozlámeme na drobné kúsky. Citrónovú kôru nastrúhame najemno. S marcipánom a brusnicami primiešame k maku. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto znova premiesime a rozdelíme napoly. Polovicu rozvaľkáme na obdĺžnik (asi 30 x 40 cm). Polovicu makovej plnky natrieme na cesto, nie až celkom po okraj. Z dlhšej strany zvinieme. Položíme na plech a dáme ešte na 20 minút kysnúť. Zopakujeme s druhou časťou. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Makovníky pečieme v rúre 30 - 45 minút. Roztopíme 30 g masla. Makovníky natrieme maslom a posypeme práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Panforte po orientálsky
suroviny na jednu formu s priemerom 26 cm

obr_03.jpg100 g nesolených makadamiových orechov
100 g ošúpaných mandlí
1 biocitrón a biopomaranč
100 g kandizovanej pomarančovej kôry, sušených marhúľ a fíg
150 g múky
150 g bielej čokolády
80 g cukru alebo 100 g medu
väčšia štipka mletého ďumbiera, koriandra, klinčekov a muškátového orieška
štipka mletého bieleho korenia
3 PL mandľového (alebo pomarančového) likéru
3 PL ružovej vody
maslo na vymastenie formy
práškový cukor na posypanie
1 veľká okrúhla oblátka (s priemerom cca 26 cm, prípadne 8 - 10 oblátok s priemerom 50 mm)

Orechy a mandle zľahka nasucho opražíme na panvici s nepriľnavou povrchovou úpravou, pričom ich nesmieme nechať zhnednúť. Dáme vychladnúť a priveľké orechy rozpolíme. Horúcou vodou umyjeme citrón a pomaranč, osušíme a kôru nastrúhame najemno. Kandizované a sušené ovocie nakrájame na 1 cm kocky. Zmiešame v miske s orechami, mandľami a múkou. Čokoládu rozsekáme a dáme roztopiť vo vodnom kúpeli. Cukor, med, ďumbier, koriander, klinčeky, muškátový oriešok a korenie dáme do rajnice, miešame a ohrievame, kým sa cukor neroztopí. Primiešame nastrúhanú citrusovú kôru, mandľový likér a ružovú vodu. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Vymastíme formu. Na dno položíme oblátku a okraj vystelieme pásom papiera na pečenie. Dôkladne zmiešame medovú hmotu s tekutou čokoládou a ovocno-orechovou masou. Vložíme do formy a zarovnáme obrátenou stranou mokrej lyžice. Pečieme v rúre (pri 140 °C v teplovzdušnej) 25 - 35 minúť do zlatohneda. Koláč dáme vychladnúť vo forme. Opatrne vyberieme a poriadne posypeme práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Medový koláč s mandľami, datľami a brusnicami
suroviny na jednu formu s dĺžkou 20 cm

obr_01.jpg150 g tekutého medu
50 g masla + na vymastenie formy
1 vajce
75 g hnedého cukru
1 ČL škorice
1 ČL mletého kardamómu a muškátového kvetu
150 g vykôstkovaných datlí
100 g nahrubo nasekaných mandlí
50 g sušených brusníc
300 g celozrnnej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL sódy bikarbóny
6 - 8 PL mlieka

Na dekoráciu
100 g bielej čokolády
15 g olúpaných mandlí
2 PL sušených brusníc
2 PL strieborných perličiek

V hrnci ohrejeme med s maslom a dáme mierne vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C a vymastíme formu. Vajce s cukrom, škoricou, kardamómom a muškátovým kvetom vyšľaháme na tuhú penu. Primiešame zmes medu s maslom, datle s mandľami a brusnicami. Do múky zamiešame prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Postupne primiešame do vaječnej hmoty. Pritom prilievame také množstvo mlieka, aby vzniklo hustejšie cesto, ktoré nalejeme do formy a zarovnáme. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 50 - 60 minút. Keď do koláča zapichneme špajľu a vyberieme ju, nesmú na nej byť stopy cesta. Koláč dáme mierne vychladnúť, vyklopíme z formy a dáme chladiť na mriežku. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Mandle pozdĺžne rozpolíme. Koláč polejeme čokoládou tak, aby stiekla aj na boky. Dáme zaschnúť. Ozdobíme polovičkami mandlí, brusnicami a striebornými perličkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  2. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  7. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  9. Keď ekológia spája
  10. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 415
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 139
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 403
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 315
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 131
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 913
  7. Od Česka až po Jadran 2 879
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 847
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 681
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 479
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zuzana Rehák Štefečeková vyhrala na olympiáde trap.


Boris Vanya 2 h
Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková (uprostred) sa teší zo zisku zlatej medaily.

Sledujte dianie z olympiády s nami.


Sportnet 11 h
Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 536 obetí.


a 4 ďalší 11 h

Neprehliadnite tiež

Zelená fazuľka na baskický spôsob

Struky sú zdrojom prospešných látok.


20 h

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


27. júl
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


27. júl