VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Hriešne sladké maškrty

Sladké dobroty občas nezaškodia. Stačí odhadnúť správne množstvo a nechať sa unášať chuťami.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čokoládový koláč
suroviny na dve formy s objemom 1,45 l

125 g sušených višní
75 ml mandľového likéru
300 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
50 g vlašských orechov
50 g + 2 PL píniových orieškov
125 g masla + na vymastenie formy
150 g cukru
štipka soli
4 vajcia
250 g ricotty
50 g smotany
350 g múky
1 balíček kypriaceho prášku
8 polovičiek vlašských orechov
8 višní naložených v alkohole

Višne rozvaríme s likérom, kým sa všetka tekutina neodparí. Najemno nastrúhame 150 g tuhej polevy. Orechy nahrubo nasekáme. Zmiešame tuhú polevu, orechy a 50 g píniových orieškov. Maslo vyšľaháme s cukrom a soľou na penu. Postupne pridáme vajcia. Primiešame riccotu a smotanu. Zmiešame s čokoládovo-orechovou zmesou. Múku zmiešame s práškom do pečiva, vaječnou masou a zľahka premiešame. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Formu vymastíme a vysypeme tenkou vrstvou múky. Vlejeme cesto. Pečieme v rúre 40 minút. Zakryjeme alobalom a pečieme ešte 50 minút. Koláč dáme mierne vychladnúť. Roztopíme 150 g tuhej polevy a koláč ňou polejeme. Ozdobíme orieškami a višňami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Makovník
suroviny na dva záviny

600 g hladkej múky + na pomúčenie
1 kocka droždia (42 g)
250 ml + 200 ml vlažného mlieka
125 g + 30 g zmäknutého masla
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vajce
125 g pomletého maku
50 g marcipánovej hmoty
1 biocitrón
75 g brusníc
práškový cukor

Múku preosejeme do misky. Droždie rozpustíme v 250 ml mlieka a pridáme k múke spolu so 125 g masla, cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom. Všetko vymiesime na hladké cesto. Zakryjeme a dáme na hodinu kysnúť. Mak rozvaríme v 200 ml mlieka a necháme napučiavať. Marcipán rozlámeme na drobné kúsky. Citrónovú kôru nastrúhame najemno. S marcipánom a brusnicami primiešame k maku. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto znova premiesime a rozdelíme napoly. Polovicu rozvaľkáme na obdĺžnik (asi 30 x 40 cm). Polovicu makovej plnky natrieme na cesto, nie až celkom po okraj. Z dlhšej strany zvinieme. Položíme na plech a dáme ešte na 20 minút kysnúť. Zopakujeme s druhou časťou. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Makovníky pečieme v rúre 30 - 45 minút. Roztopíme 30 g masla. Makovníky natrieme maslom a posypeme práškovým cukrom.

Panforte po orientálsky
suroviny na jednu formu s priemerom 26 cm

obr_03.jpg100 g nesolených makadamiových orechov
100 g ošúpaných mandlí
1 biocitrón a biopomaranč
100 g kandizovanej pomarančovej kôry, sušených marhúľ a fíg
150 g múky
150 g bielej čokolády
80 g cukru alebo 100 g medu
väčšia štipka mletého ďumbiera, koriandra, klinčekov a muškátového orieška
štipka mletého bieleho korenia
3 PL mandľového (alebo pomarančového) likéru
3 PL ružovej vody
maslo na vymastenie formy
práškový cukor na posypanie
1 veľká okrúhla oblátka (s priemerom cca 26 cm, prípadne 8 - 10 oblátok s priemerom 50 mm)

Orechy a mandle zľahka nasucho opražíme na panvici s nepriľnavou povrchovou úpravou, pričom ich nesmieme nechať zhnednúť. Dáme vychladnúť a priveľké orechy rozpolíme. Horúcou vodou umyjeme citrón a pomaranč, osušíme a kôru nastrúhame najemno. Kandizované a sušené ovocie nakrájame na 1 cm kocky. Zmiešame v miske s orechami, mandľami a múkou. Čokoládu rozsekáme a dáme roztopiť vo vodnom kúpeli. Cukor, med, ďumbier, koriander, klinčeky, muškátový oriešok a korenie dáme do rajnice, miešame a ohrievame, kým sa cukor neroztopí. Primiešame nastrúhanú citrusovú kôru, mandľový likér a ružovú vodu. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Vymastíme formu. Na dno položíme oblátku a okraj vystelieme pásom papiera na pečenie. Dôkladne zmiešame medovú hmotu s tekutou čokoládou a ovocno-orechovou masou. Vložíme do formy a zarovnáme obrátenou stranou mokrej lyžice. Pečieme v rúre (pri 140 °C v teplovzdušnej) 25 - 35 minúť do zlatohneda. Koláč dáme vychladnúť vo forme. Opatrne vyberieme a poriadne posypeme práškovým cukrom.

Medový koláč s mandľami, datľami a brusnicami
suroviny na jednu formu s dĺžkou 20 cm

obr_01.jpg150 g tekutého medu
50 g masla + na vymastenie formy
1 vajce
75 g hnedého cukru
1 ČL škorice
1 ČL mletého kardamómu a muškátového kvetu
150 g vykôstkovaných datlí
100 g nahrubo nasekaných mandlí
50 g sušených brusníc
300 g celozrnnej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL sódy bikarbóny
6 - 8 PL mlieka

Na dekoráciu
100 g bielej čokolády
15 g olúpaných mandlí
2 PL sušených brusníc
2 PL strieborných perličiek

V hrnci ohrejeme med s maslom a dáme mierne vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C a vymastíme formu. Vajce s cukrom, škoricou, kardamómom a muškátovým kvetom vyšľaháme na tuhú penu. Primiešame zmes medu s maslom, datle s mandľami a brusnicami. Do múky zamiešame prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Postupne primiešame do vaječnej hmoty. Pritom prilievame také množstvo mlieka, aby vzniklo hustejšie cesto, ktoré nalejeme do formy a zarovnáme. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 50 - 60 minút. Keď do koláča zapichneme špajľu a vyberieme ju, nesmú na nej byť stopy cesta. Koláč dáme mierne vychladnúť, vyklopíme z formy a dáme chladiť na mriežku. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Mandle pozdĺžne rozpolíme. Koláč polejeme čokoládou tak, aby stiekla aj na boky. Dáme zaschnúť. Ozdobíme polovičkami mandlí, brusnicami a striebornými perličkami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 976
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 10 475
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 075
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 625
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 665
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 329
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 597
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 202
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 608
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 172

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Putin priletel do Helsínk na summit s Trumpom s oneskorením

Program summitu sa zrejme oneskorí.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

ŠPORT

Súperi pri ňom vyzerali ako kužele. Zostavili sme ideálny tím

Najlepším hráčom bol Modrič, najužitočnejším Griezmann.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.