SME

Hriešne sladké maškrty

Sladké dobroty občas nezaškodia. Stačí odhadnúť správne množstvo a nechať sa unášať chuťami.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čokoládový koláč
suroviny na dve formy s objemom 1,45 l

125 g sušených višní
75 ml mandľového likéru
300 g tmavej čokoládovej polevy (70 % kakaa)
50 g vlašských orechov
50 g + 2 PL píniových orieškov
125 g masla + na vymastenie formy
150 g cukru
štipka soli
4 vajcia
250 g ricotty
50 g smotany
350 g múky
1 balíček kypriaceho prášku
8 polovičiek vlašských orechov
8 višní naložených v alkohole

Višne rozvaríme s likérom, kým sa všetka tekutina neodparí. Najemno nastrúhame 150 g tuhej polevy. Orechy nahrubo nasekáme. Zmiešame tuhú polevu, orechy a 50 g píniových orieškov. Maslo vyšľaháme s cukrom a soľou na penu. Postupne pridáme vajcia. Primiešame riccotu a smotanu. Zmiešame s čokoládovo-orechovou zmesou. Múku zmiešame s práškom do pečiva, vaječnou masou a zľahka premiešame. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Formu vymastíme a vysypeme tenkou vrstvou múky. Vlejeme cesto. Pečieme v rúre 40 minút. Zakryjeme alobalom a pečieme ešte 50 minút. Koláč dáme mierne vychladnúť. Roztopíme 150 g tuhej polevy a koláč ňou polejeme. Ozdobíme orieškami a višňami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Makovník
suroviny na dva záviny

600 g hladkej múky + na pomúčenie
1 kocka droždia (42 g)
250 ml + 200 ml vlažného mlieka
125 g + 30 g zmäknutého masla
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vajce
125 g pomletého maku
50 g marcipánovej hmoty
1 biocitrón
75 g brusníc
práškový cukor

Múku preosejeme do misky. Droždie rozpustíme v 250 ml mlieka a pridáme k múke spolu so 125 g masla, cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom. Všetko vymiesime na hladké cesto. Zakryjeme a dáme na hodinu kysnúť. Mak rozvaríme v 200 ml mlieka a necháme napučiavať. Marcipán rozlámeme na drobné kúsky. Citrónovú kôru nastrúhame najemno. S marcipánom a brusnicami primiešame k maku. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto znova premiesime a rozdelíme napoly. Polovicu rozvaľkáme na obdĺžnik (asi 30 x 40 cm). Polovicu makovej plnky natrieme na cesto, nie až celkom po okraj. Z dlhšej strany zvinieme. Položíme na plech a dáme ešte na 20 minút kysnúť. Zopakujeme s druhou časťou. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Makovníky pečieme v rúre 30 - 45 minút. Roztopíme 30 g masla. Makovníky natrieme maslom a posypeme práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Panforte po orientálsky
suroviny na jednu formu s priemerom 26 cm

obr_03.jpg100 g nesolených makadamiových orechov
100 g ošúpaných mandlí
1 biocitrón a biopomaranč
100 g kandizovanej pomarančovej kôry, sušených marhúľ a fíg
150 g múky
150 g bielej čokolády
80 g cukru alebo 100 g medu
väčšia štipka mletého ďumbiera, koriandra, klinčekov a muškátového orieška
štipka mletého bieleho korenia
3 PL mandľového (alebo pomarančového) likéru
3 PL ružovej vody
maslo na vymastenie formy
práškový cukor na posypanie
1 veľká okrúhla oblátka (s priemerom cca 26 cm, prípadne 8 - 10 oblátok s priemerom 50 mm)

Orechy a mandle zľahka nasucho opražíme na panvici s nepriľnavou povrchovou úpravou, pričom ich nesmieme nechať zhnednúť. Dáme vychladnúť a priveľké orechy rozpolíme. Horúcou vodou umyjeme citrón a pomaranč, osušíme a kôru nastrúhame najemno. Kandizované a sušené ovocie nakrájame na 1 cm kocky. Zmiešame v miske s orechami, mandľami a múkou. Čokoládu rozsekáme a dáme roztopiť vo vodnom kúpeli. Cukor, med, ďumbier, koriander, klinčeky, muškátový oriešok a korenie dáme do rajnice, miešame a ohrievame, kým sa cukor neroztopí. Primiešame nastrúhanú citrusovú kôru, mandľový likér a ružovú vodu. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Vymastíme formu. Na dno položíme oblátku a okraj vystelieme pásom papiera na pečenie. Dôkladne zmiešame medovú hmotu s tekutou čokoládou a ovocno-orechovou masou. Vložíme do formy a zarovnáme obrátenou stranou mokrej lyžice. Pečieme v rúre (pri 140 °C v teplovzdušnej) 25 - 35 minúť do zlatohneda. Koláč dáme vychladnúť vo forme. Opatrne vyberieme a poriadne posypeme práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Medový koláč s mandľami, datľami a brusnicami
suroviny na jednu formu s dĺžkou 20 cm

obr_01.jpg150 g tekutého medu
50 g masla + na vymastenie formy
1 vajce
75 g hnedého cukru
1 ČL škorice
1 ČL mletého kardamómu a muškátového kvetu
150 g vykôstkovaných datlí
100 g nahrubo nasekaných mandlí
50 g sušených brusníc
300 g celozrnnej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL sódy bikarbóny
6 - 8 PL mlieka

Na dekoráciu
100 g bielej čokolády
15 g olúpaných mandlí
2 PL sušených brusníc
2 PL strieborných perličiek

V hrnci ohrejeme med s maslom a dáme mierne vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C a vymastíme formu. Vajce s cukrom, škoricou, kardamómom a muškátovým kvetom vyšľaháme na tuhú penu. Primiešame zmes medu s maslom, datle s mandľami a brusnicami. Do múky zamiešame prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Postupne primiešame do vaječnej hmoty. Pritom prilievame také množstvo mlieka, aby vzniklo hustejšie cesto, ktoré nalejeme do formy a zarovnáme. Pečieme v rúre (pri 160 °C v teplovzdušnej) 50 - 60 minút. Keď do koláča zapichneme špajľu a vyberieme ju, nesmú na nej byť stopy cesta. Koláč dáme mierne vychladnúť, vyklopíme z formy a dáme chladiť na mriežku. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Mandle pozdĺžne rozpolíme. Koláč polejeme čokoládou tak, aby stiekla aj na boky. Dáme zaschnúť. Ozdobíme polovičkami mandlí, brusnicami a striebornými perličkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 643
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 431
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 824
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 639
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 289
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu