Pasta z čiernych olív
suroviny na 300 ml
200 g čiernych olív bez jadra
50 g sardelových filiet
2 PL zrniečok kapár
120 ml olivového oleja
nastrúhaná kôra z 1 citróna
čerstvo mleté čierne korenie
Rozmixujte olivy, sardelové filety a zrnká z kapár najemno v mixéri alebo v kuchynskom robote. K zmesi pridajte olivový olej a citrónovú kôru. Dochuťte čiernym korením. Preložte domácu olivovú pastu lyžicou do ozdobnej uzatváracej nádoby.
Aranžovanie
Pastu môžete podarovať spolu s olivovým olejom. Nalejte olivový olej do karafy na šalátový dresing. Na servírovaciu dosku na syr dajte ozdobnú nádobu s olivovou pastou, karafu s olejom a misku s lyžicou. Dobroty zabaľte do darčekového papiera a previažte stuhou.
Čokoládové paličky
suroviny na 20 - 25 sušienok
500 g masla
200 g krupicového cukru
480 g hladkej múky
120 g kukuričnej škrobovej múčky
štipku soli
100 g tmavej rozpustenej čokolády
Predhrejte rúru na 150 °C. Vymiešajte maslo a cukor v mixéri alebo v kuchynskom robote dohladka. Preosejte suché ingrediencie a pridajte ich k vymiešanému maslu s cukrom. Zmiešajte spolu dohladka. Vytlačte zmes do hlbokého pekáča a poprepichujte vidličkou. Pečte hodinu. Vyberte z rúry a nakrájajte na paličky. Okraje vychladených paličiek namočte do rozpustenej čokolády a nechajte úplne vychladnúť na voskovom papieri.
Zdobenie
Plechovka je dokonalý obal na sušienky. Naspodok dajte farebné servítky, dosť veľké, aby sušienky prekrývali. Okolo plechovky uviažte stužku.
Syrové tyčinky
suroviny na 10 - 15 ks
1 balenie lístkového cesta
1 vyšľahané vajce
100 g jemne nastrúhaného syra pecorino (špeciálny ovčí syr)
100 g jemne nastrúhaného čedaru prípadne iného tvrdého syra
Predhrejte rúru na 200°C. Jemne vyvaľkajte lístkové cesto a potrite rozšľahaným vajcom. Posypte pecorinom a čedarom na povrchu. Vtlačte syr do cesta. Narežte cesto na pásiky (2 x 20 cm). Zviňte konce každého pásika do opačného smeru a dajte na vymastený plech. Pečte 20 - 30 minút. Nechajte vychladnúť na plechu.
Zdobenie
Zabaľte tyčinky do priesvitného papiera a dajte do peknej keramickej misy. Pribaľte aj malé strúhadlo.
Marinované sladké papriky
suroviny na 500 ml
2 žlté malé sladké papriky
2 červené malé sladké papriky
250 ml olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
3 lístky čerstvého tymianu
soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
Predhrejte rúru na 200 °C. Rozpoľte sladké papriky, odstráňte semiačka a dajte na plech. Natrite trochou olivového oleja a pečte 30 - 40 minút, kým nezmäknú. Nechajte dokonale vychladnúť a nakrájajte na rezy veľké 1 cm. Zmiešajte so zvyškom ingrediencií a lyžicou naložte do sterilizovaných sklených fľašiek.
Zdobenie
Zavárací pohár s patentovým zatváraním je sám osebe skvelý dar. Naplňte ho napríklad týmito sladkými paprikami, ozdobte stužkou a zabaľte do peknej škatule.
Čokoládová saláma
suroviny na jednu salámu dlhú 30 cm
1 balíček maslových keksov
350 g 70 % čokolády
225 g masla
60 ml brandy
2 žĺtky
100 g mandľových vločiek
krupicový cukor
Rozdrvte keksy v mixéri alebo v kuchynskom robote. Roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli. Pridajte 100 g masla a brandy a miešajte, kým sa všetko nespojí. Odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť. Do čokoládového krému primiešajte po troche žĺtky a zvyšok masla. Pridajte rozdrvené keksy a mandle. Nechajte vychladnúť v chladničke. Potom posypte povrch pracovnej dosky krupicovým cukrom. Z čokoládovej zmesi vytvarujte salámu a obaľte ju v krupicovom cukre. Obaľte voskovým papierom na pečenie
a dajte do mrazničky aspoň na hodinu.
Zdobenie
Čokoládová saláma sa veľmi hodí na malú servírovaciu tácku, ktorú môžete neskôr opakovane použiť na servírovanie občerstvenia.
Čokoládovo-nugátová nátierka
suroviny na 500 ml
200 g mliečnej čokolády nalámanej na malé kúsky
300 g nugátu nalámaného na malé kúsky
250 ml šľahačky
Všetky ingrediencie roztopte na panvici za sústavného miešania na najnižšej teplote. Potom nalejte čokoládovú nátierku do sterilizovaných sklených nádob. Môžete ju skladovať v chladničke až dva týždne.
Zdobenie
Obaľte nádobu ozdobným papierom a previažte stužkou s venovaním.
Marocké olivy
suroviny na 300 ml
300 g zelených odkôstkovaných olív
čerstvý koriander
čerstvá petržlenová vňať
1 strúčik cesnaku podrvený
štipka mletej papriky
45 ml olivového oleja
45 ml citrónovej šťavy
2 malé červené čili papričky
Pomocou noža roztlačte olivy naplocho. Dajte do fľaše. Zmiešajte zvyšok ingrediencií dokopy a nalejte na olivy.
Pridajte ešte trochu olivového oleja, až kým olivy nie sú zakryté. Zdobenie: Okolo hrdla fľaše uviažte červenú stužku a nechajte z nej visieť odkôstkovač na olivy. Zabaľte darček do peknej novej utierky.
Mandľové sušienky
suroviny na 12 ks sušienok
50 g masla
115 g krupicového cukru
175 g hladkej múky
štipka soli
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL mletého koriandra
50 g polenty
1 rozšľahané vajce
100 olúpaných na sucho opražených mandlí
Predhrejte rúru na 160°C. Vymiešajte maslo s cukrom, až kým nie je hmota ľahká a krémová. Prisypte múku, soľ, prášok do pečiva a koriander k maslovej zmesi. Na záver pridajte polentu. Miešajte, kým nedosiahnete jemné cestíčko. Pridajte mandle. Rozdeľte zmes na polovice a vytvarujte z nich dva ovály. Preneste ich na vymastený plech a pečte 30 minút. Nechajte v rúre vychladnúť ešte 10 minút a potom nakrájajte na 0,5 cm hrubé plátky, ktoré opäť na plechu necháte v rúre
na 10 minút vysušiť.
Zdobenie
Zabaľte sušienky do celofánu a dajte do hrnčeka na kávu. Pripevnite k nim porcelánovú lyžičku pomocou darčekovej karty. Na karty vyrežte z farebného papiera jednoduché tvary, napríklad hviezdy, srdiečka a kvety.