VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Originálne darčeky na zjedenie

Vlastnoručne upečené a vyrobené darčeky potešia vašich blízkych najviac. Tak čo vy na to?

Pasta z čiernych olív
suroviny na 300 ml

200 g čiernych olív bez jadra
50 g sardelových filiet
2 PL zrniečok kapár
120 ml olivového oleja
nastrúhaná kôra z 1 citróna
čerstvo mleté čierne korenie

Rozmixujte olivy, sardelové filety a zrnká z kapár najemno v mixéri alebo v kuchynskom robote. K zmesi pridajte olivový olej a citrónovú kôru. Dochuťte čiernym korením. Preložte domácu olivovú pastu lyžicou do ozdobnej uzatváracej nádoby.

Aranžovanie
Pastu môžete podarovať spolu s olivovým olejom. Nalejte olivový olej do karafy na šalátový dresing. Na servírovaciu dosku na syr dajte ozdobnú nádobu s olivovou pastou, karafu s olejom a misku s lyžicou. Dobroty zabaľte do darčekového papiera a previažte stuhou.

Čokoládové paličky
suroviny na 20 - 25 sušienok

obr_03.jpg500 g masla
200 g krupicového cukru
480 g hladkej múky
120 g kukuričnej škrobovej múčky
štipku soli
100 g tmavej rozpustenej čokolády

Predhrejte rúru na 150 °C. Vymiešajte maslo a cukor v mixéri alebo v kuchynskom robote dohladka. Preosejte suché ingrediencie a pridajte ich k vymiešanému maslu s cukrom. Zmiešajte spolu dohladka. Vytlačte zmes do hlbokého pekáča a poprepichujte vidličkou. Pečte hodinu. Vyberte z rúry a nakrájajte na paličky. Okraje vychladených paličiek namočte do rozpustenej čokolády a nechajte úplne vychladnúť na voskovom papieri.

Zdobenie
Plechovka je dokonalý obal na sušienky. Naspodok dajte farebné servítky, dosť veľké, aby sušienky prekrývali. Okolo plechovky uviažte stužku.

Syrové tyčinky
suroviny na 10 - 15 ks

obr_05.jpg1 balenie lístkového cesta
1 vyšľahané vajce
100 g jemne nastrúhaného syra pecorino (špeciálny ovčí syr)
100 g jemne nastrúhaného čedaru prípadne iného tvrdého syra

Predhrejte rúru na 200°C. Jemne vyvaľkajte lístkové cesto a potrite rozšľahaným vajcom. Posypte pecorinom a čedarom na povrchu. Vtlačte syr do cesta. Narežte cesto na pásiky (2 x 20 cm). Zviňte konce každého pásika do opačného smeru a dajte na vymastený plech. Pečte 20 - 30 minút. Nechajte vychladnúť na plechu.

Zdobenie
Zabaľte tyčinky do priesvitného papiera a dajte do peknej keramickej misy. Pribaľte aj malé strúhadlo.

Marinované sladké papriky
suroviny na 500 ml

obr_07.jpg2 žlté malé sladké papriky
2 červené malé sladké papriky
250 ml olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
3 lístky čerstvého tymianu
soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

Predhrejte rúru na 200 °C. Rozpoľte sladké papriky, odstráňte semiačka a dajte na plech. Natrite trochou olivového oleja a pečte 30 - 40 minút, kým nezmäknú. Nechajte dokonale vychladnúť a nakrájajte na rezy veľké 1 cm. Zmiešajte so zvyškom ingrediencií a lyžicou naložte do sterilizovaných sklených fľašiek.

Zdobenie
Zavárací pohár s patentovým zatváraním je sám osebe skvelý dar. Naplňte ho napríklad týmito sladkými paprikami, ozdobte stužkou a zabaľte do peknej škatule.

Čokoládová saláma
suroviny na jednu salámu dlhú 30 cm

obr_01.jpg1 balíček maslových keksov
350 g 70 % čokolády
225 g masla
60 ml brandy
2 žĺtky
100 g mandľových vločiek
krupicový cukor

Rozdrvte keksy v mixéri alebo v kuchynskom robote. Roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli. Pridajte 100 g masla a brandy a miešajte, kým sa všetko nespojí. Odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť. Do čokoládového krému primiešajte po troche žĺtky a zvyšok masla. Pridajte rozdrvené keksy a mandle. Nechajte vychladnúť v chladničke. Potom posypte povrch pracovnej dosky krupicovým cukrom. Z čokoládovej zmesi vytvarujte salámu a obaľte ju v krupicovom cukre. Obaľte voskovým papierom na pečenie
a dajte do mrazničky aspoň na hodinu.

Zdobenie
Čokoládová saláma sa veľmi hodí na malú servírovaciu tácku, ktorú môžete neskôr opakovane použiť na servírovanie občerstvenia.

Čokoládovo-nugátová nátierka
suroviny na 500 ml

obr_02.jpg200 g mliečnej čokolády nalámanej na malé kúsky
300 g nugátu nalámaného na malé kúsky
250 ml šľahačky

Všetky ingrediencie roztopte na panvici za sústavného miešania na najnižšej teplote. Potom nalejte čokoládovú nátierku do sterilizovaných sklených nádob. Môžete ju skladovať v chladničke až dva týždne.

Zdobenie
Obaľte nádobu ozdobným papierom a previažte stužkou s venovaním.

Marocké olivy
suroviny na 300 ml

obr_08.jpg300 g zelených odkôstkovaných olív
čerstvý koriander
čerstvá petržlenová vňať
1 strúčik cesnaku podrvený
štipka mletej papriky
45 ml olivového oleja
45 ml citrónovej šťavy
2 malé červené čili papričky

Pomocou noža roztlačte olivy naplocho. Dajte do fľaše. Zmiešajte zvyšok ingrediencií dokopy a nalejte na olivy.
Pridajte ešte trochu olivového oleja, až kým olivy nie sú zakryté. Zdobenie: Okolo hrdla fľaše uviažte červenú stužku a nechajte z nej visieť odkôstkovač na olivy. Zabaľte darček do peknej novej utierky.

Mandľové sušienky
suroviny na 12 ks sušienok

obr_04.jpg50 g masla
115 g krupicového cukru
175 g hladkej múky
štipka soli
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL mletého koriandra
50 g polenty
1 rozšľahané vajce
100 olúpaných na sucho opražených mandlí

Predhrejte rúru na 160°C. Vymiešajte maslo s cukrom, až kým nie je hmota ľahká a krémová. Prisypte múku, soľ, prášok do pečiva a koriander k maslovej zmesi. Na záver pridajte polentu. Miešajte, kým nedosiahnete jemné cestíčko. Pridajte mandle. Rozdeľte zmes na polovice a vytvarujte z nich dva ovály. Preneste ich na vymastený plech a pečte 30 minút. Nechajte v rúre vychladnúť ešte 10 minút a potom nakrájajte na 0,5 cm hrubé plátky, ktoré opäť na plechu necháte v rúre
na 10 minút vysušiť.

Zdobenie
Zabaľte sušienky do celofánu a dajte do hrnčeka na kávu. Pripevnite k nim porcelánovú lyžičku pomocou darčekovej karty. Na karty vyrežte z farebného papiera jednoduché tvary, napríklad hviezdy, srdiečka a kvety.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 861
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 236
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 680
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 971
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 774
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 064
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 507
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 116
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 375
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 185

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

KULTÚRA

Minúta po minúte: Moonlight má prvého Oscara

Odovzdávanie budeme sledovať naživo.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop