Poznatky starovekých čínskych lekárov sú okrem indickej ajurvédy najstarším dodnes využívaným spôsobom liečenia. Jej základom je veľmi podrobná diagnostika, založená na individuálnych potrebách každého pacienta. Podľa tradičných čínskych lekárov sa ľudia delia na štyri základné konštitučné typy - studený, horúci, suchý a vlhký. Podľa praktickej lekárky Kataríny Čížkovej, ktorá pozná aj terapeutické metódy tradičnej čínskej medicíny, v praxi len málokedy nájdeme čistý konštitučný typ podľa základného delenia: „Napríklad žena, u ktorej prevláda studená strava, povedzme prevaha čerstvých šalátov a ovocia, v kombinácii s množstvom vlhkých potravín, ako sú mliečne výrobky, a zároveň sa emočne trápi, čím sa hromadí horúčava v oblasti srdca, môže mať príznaky studeného, vlhkého i horúceho typu. Odporúčam pozrieť si podrobnejšie informácie na patentnimedicina.cz, kde je niekoľko testov na presné určenie konštitučného typu. Preto sa oplatí pozorovať vlastný organizmus a všímať si, či je nám lepšie po teplom slepačom vývare, alebo po studenom jogurte."
Studený ako ľad
Prvý studený typ je viac rozšírený medzi ženami ako medzi mužmi. Máva často studené končatiny a je citlivý na chlad, čo býva spojené s pomalým krvným obehom a nedostatočným prekrvením organizmu. Stačí, aby sa trochu ochladilo a je mu hneď zima. Zdravie týchto ľudí je najviac ohrozené práve teraz, na jeseň a v zime, keď je vonku chladnejšie počasie. „Dôležité je pre nich zahrievať telo nielen zvonka dostatočne teplým oblečením, ale aj zvnútra - vhodnou stravou," odporúča fytoterapeutka a odborníčka na tradičnú čínsku medicínu Zuzana Senovská.
„Treba sa vyvarovať potravín, ktoré telo výrazne ochladzujú, ako sú surová zelenina a tropické ovocie. Vhodné nie sú banány, pomaranče ani mandarínky. Namiesto toho by mali čerpať prírodný vitamín C z domácich zdrojov dopestovaných v našich zemepisných šírkach, ako sú jablká alebo kyslá kapusta."
Zeleninu je vhodné upravovať tepelným spôsobom vo woku. Táto čínska hlboká panvica je prispôsobená na rýchlu úpravu jedál pri extrémne vysokých teplotách. Najprv ju treba dobre zahriať, potom do nej dať trochu oleja a napokon pokrájanú zeleninu, ktorú stačí restovať dve minúty. Pritom sa povrch zeleniny zaglazuje, vnútri zostane chrumkavá a svieža, a zároveň si zachová všetky dôležité živiny.
Horúci ako oheň
K druhému horúcemu typu patria naopak skôr muži. „Väčšinou to bývajú aktívni jedinci s prevahou mužskej jang energie, ktorí majú sklony k prepracovanosti," vysvetľuje Zuzana Senovská. Horúcim typom je teplo, keď sa iní klepú od zimy. Mávajú červený jazyk, často s povlakom žltej farby, na rozdiel od studených typov, ktoré majú skôr bledý jazyk s bielym povlakom.
Horúci typ nebýva taký náchylný na prechladnutie ako studený, preto si aj v chladnejšom počasí môže dopriať surové šaláty alebo zelený čaj, ktorý má príjemný chladivý účinok na organizmus. Aby sa jeho telo dostalo do rovnováhy, potrebuje niečo osviežujúce. Ak horúci typ predsa len prechladne, väčšinou má sklony k horúčkam. Jeho telo je náchylné na zápalové procesy, ktoré sa dajú zlepšiť surovou stravou. Takýto stravovací režim by však nemal trvať pridlho, aby sa telo opäť nevychýlilo z rovnováhy.
Suchý ako vietor
Suché typy sa dajú pomerne ľahko rozoznať podľa suchej pokožky, ktorá býva často náchylná na ekzémy. Väčšinou ide o prirodzene tenšie typy ľudí s krehkejšou konštrukciou. Podobne ako horúce typy, aj oni bývajú náchylní na horúčky a zápalové stavy. „Mali by jesť to, čo je výživné a zvlhčujúce, napríklad dusenú zeleninu so šťavou, prívarky, dusené mäso," odporúča Zuzana Senovská. Určite by nemali jedávať vyprážané jedlá a vhodná pre nich nie je ani strava upravená vo woku, lebo tá tiež obsahuje priveľa tepelnej energie. A, samozrejme, netreba nezabúdať na pitný režim, ktorý je pre nich obzvlášť dôležitý.
Vlhký ako voda
Posledný vlhký typ máva sklony k zahlieňovaniu. Hlieny sa uňho často tvoria v dýchacích cestách, nosohltane a prieduškách. Jeho telo často zadržiava vodu a potom mu opúchajú končatiny. Podobne ako studené typy aj ľudia s prevahou vlhkosti v tele by mali dbať na dostatočné zahrievanie organizmu.
To znamená obmedziť všetko, čo telo ochladzuje - surovú zeleninu, tropické ovocie, ryby a vhodné nie sú ani mliečne výrobky, ktoré samy osebe telo zahlieňujú. „Ak sa bez nich nezaobídu, mali by uprednostňovať skôr kyslomliečne produkty," tvrdí Zuzana Senovská a dodáva, že pre vlhké typy je vhodné vyvažovať všetky studené prvky v strave teplými. Ideálne vyváženým jedlom v tomto zmysle je napríklad pochúťka našich starých mám - pečené zemiaky s kyslým mliekom a cibuľou.
Tradičná čínska medicína odporúča pre zachovanie rovnováhy v tele vyvažovať pri jedle všetky chute, tak aby nám strava, ktorá by mala byť v prvom rade pestrá a pripravovaná zo základných čerstvých surovín, prinášala nielen zdravie, ale aj potešenie. A to platí pre všetky konštitučné typy.
Čo si myslí klasický lekár?