Čo o vás prezradí čínska medicína?

Tisícročia staré zásady tradičnej čínskej medicíny môžu prekvapivo jednoduchým spôsobom upevniť naše zdravie.



Poznatky starovekých čínskych lekárov sú okrem indickej ajurvédy najstarším dodnes využívaným spôsobom liečenia. Jej základom je veľmi podrobná diagnostika, založená na individuálnych potrebách každého pacienta. Podľa tradičných čínskych lekárov sa ľudia delia na štyri základné konštitučné typy - studený, horúci, suchý a vlhký.

Studený ako ľad

Prvý studený typ je viac rozšírený medzi ženami ako medzi mužmi. Máva často studené končatiny a je citlivý na chlad, čo býva spojené s pomalým krvným obehom a nedostatočným prekrvením organizmu. Stačí, aby sa trochu ochladilo a je mu hneď zima. Zdravie týchto ľudí je najviac ohrozené práve teraz, na jeseň a v zime, keď je vonku chladnejšie počasie. „Dôležité je pre nich zahrievať telo nielen zvonka dostatočne teplým oblečením, ale aj zvnútra - vhodnou stravou," odporúča fytoterapeutka a odborníčka na tradičnú čínsku medicínu Zuzana Senovská.

„Treba sa vyvarovať potravín, ktoré telo výrazne ochladzujú, ako sú surová zelenina a tropické ovocie. Vhodné nie sú banány, pomaranče ani mandarínky. Namiesto toho by mali čerpať prírodný vitamín C z domácich zdrojov dopestovaných v našich zemepisných šírkach, ako sú jablká alebo kyslá kapusta."

Zeleninu je vhodné upravovať tepelným spôsobom vo woku. Táto čínska hlboká panvica je prispôsobená na rýchlu úpravu jedál pri extrémne vysokých teplotách. Najprv ju treba dobre zahriať, potom do nej dať trochu oleja a napokon pokrájanú zeleninu, ktorú stačí restovať dve minúty. Pritom sa povrch zeleniny zaglazuje, vnútri zostane chrumkavá a svieža, a zároveň si zachová všetky dôležité živiny.

Horúci ako oheň

K druhému horúcemu typu patria naopak skôr muži. „Väčšinou to bývajú aktívni jedinci s prevahou mužskej jang energie, ktorí majú sklony k prepracovanosti," vysvetľuje Zuzana Senovská. Horúcim typom je teplo, keď sa iní klepú od zimy. Mávajú červený jazyk, často s povlakom žltej farby, na rozdiel od studených typov, ktoré majú skôr bledý jazyk s bielym povlakom.

Horúci typ nebýva taký náchylný na prechladnutie ako studený, preto si aj v chladnejšom počasí môže dopriať surové šaláty alebo zelený čaj, ktorý má príjemný chladivý účinok na organizmus. Aby sa jeho telo dostalo do rovnováhy, potrebuje niečo osviežujúce. Ak horúci typ predsa len prechladne, väčšinou má sklony k horúčkam. Jeho telo je náchylné na zápalové procesy, ktoré sa dajú zlepšiť surovou stravou. Takýto stravovací režim by však nemal trvať pridlho, aby sa telo opäť nevychýlilo z rovnováhy.

Suchý ako vietor

Suché typy sa dajú pomerne ľahko rozoznať podľa suchej pokožky, ktorá býva často náchylná na ekzémy. Väčšinou ide o prirodzene tenšie typy ľudí s krehkejšou konštrukciou. Podobne ako horúce typy, aj oni bývajú náchylní na horúčky a zápalové stavy. „Mali by jesť to, čo je výživné a zvlhčujúce, napríklad dusenú zeleninu so šťavou, prívarky, dusené mäso," odporúča Zuzana Senovská. Určite by nemali jedávať vyprážané jedlá a vhodná pre nich nie je ani strava upravená vo woku, lebo tá tiež obsahuje priveľa tepelnej energie. A, samozrejme, netreba nezabúdať na pitný režim, ktorý je pre nich obzvlášť dôležitý.

Vlhký ako voda

Posledný vlhký typ máva sklony k zahlieňovaniu. Hlieny sa uňho často tvoria v dýchacích cestách, nosohltane a prieduškách. Jeho telo často zadržiava vodu a potom mu opúchajú končatiny. Podobne ako studené typy aj ľudia s prevahou vlhkosti v tele by mali dbať na dostatočné zahrievanie organizmu.

To znamená obmedziť všetko, čo telo ochladzuje - surovú zeleninu, tropické ovocie, ryby a vhodné nie sú ani mliečne výrobky, ktoré samy osebe telo zahlieňujú. „Ak sa bez nich nezaobídu, mali by uprednostňovať skôr kyslomliečne produkty," tvrdí Zuzana Senovská a dodáva, že pre vlhké typy je vhodné vyvažovať všetky studené prvky v strave teplými. Ideálne vyváženým jedlom v tomto zmysle je napríklad pochúťka našich starých mám - pečené zemiaky s kyslým mliekom a cibuľou.

Tradičná čínska medicína odporúča pre zachovanie rovnováhy v tele vyvažovať pri jedle všetky chute, tak aby nám strava, ktorá by mala byť v prvom rade pestrá a pripravovaná zo základných čerstvých surovín, prinášala nielen zdravie, ale aj potešenie. A to platí pre všetky konštitučné typy.

Čo si myslí klasický lekár?
Podľa praktickej lekárky Kataríny Čížkovej, ktorá pozná aj terapeutické metódy tradičnej čínskej medicíny, v praxi len málokedy nájdeme čistý konštitučný typ podľa základného delenia: „Napríklad žena, u ktorej prevláda studená strava, povedzme prevaha čerstvých šalátov a ovocia, v kombinácii s množstvom vlhkých potravín, ako sú mliečne výrobky, a zároveň sa emočne trápi, čím sa hromadí horúčava v oblasti srdca, môže mať príznaky studeného, vlhkého i horúceho typu. Odporúčam pozrieť si podrobnejšie informácie na patentnimedicina.cz, kde je niekoľko testov na presné určenie konštitučného typu. Preto sa oplatí pozorovať vlastný organizmus a všímať si, či je nám lepšie po teplom slepačom vývare, alebo po studenom jogurte."

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  3. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  5. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  6. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  7. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  8. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  9. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  10. Košickí športovci „pustili žilou“
  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  3. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  4. Príbeh tradičného družstva - príbeh Alojza Kračinovského
  5. Parfum podľa zverokruhu. Zvoľte tú správnu vôňu
  6. Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO
  10. Adient je tretí najlepší zamestnávateľ
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 24 480
  2. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 038
  3. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 10 165
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 6 898
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 887
  6. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord 5 611
  7. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 5 023
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 767
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 150
  10. Košickí športovci „pustili žilou“ 2 442

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minister, ktorý robí zmeny a potom ich koriguje. Tomáš Drucker

Napriek istému sklamaniu nemálo odborníkov vraví, že Drucker by mohol byť najlepším ministrom zdravotníctva, akého Smer doteraz postavil.

KOMENTÁRE

Drucker je v polčase. Prečo má šancu vydržať ďalej

Kasting na nového ministra zdravotníctva sa tentoraz zrejme neuskutoční.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Manžel ma podviedol, chcem sa vyspať sa s iným mužom

Psychologička radí, ako sa vysporiadať s neverou a so strarnutím rodičov.

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.

Burberry robí odvážny krok, v ich novej kampani sa bozkávajú muži

Značka, ktorá kedysi vyrábala kabáty pre staršie dámy, dnes podporuje LGBT.